Görüş Bildir
Haberler
Filmekimi'nde Bilet Bulursanız Sevinçten Halay Çekeceğiniz 16 Film

Filmekimi'nde Bilet Bulursanız Sevinçten Halay Çekeceğiniz 16 Film

FreiGeist
23.09.2014 - 02:17
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ken Loach, Mike Leigh, Tony Gatlif, Jean-Luc Godard, Gregg Araki, Roy Andersson, David Cronenberg, Jean-Pierre ve Luc Dardenne, Abel Ferrara, Clint Eastwood, Zhang Yimou,  Kim Ki-duk... Bu sene 13. kez düzenlenecek olan Filmekimi'nin programında önemli bir kısmı usta yönetmenlerden ve pek çoğu ödüllü 43 film yer alıyor. Programda Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen dört film var: 

  • George Ovashvili’nin yönettiği, Karlovy Vary Film Festivali’nde Büyük Ödül’ü kazanan Corn Island / Mısır Adası. Başrolünde İlyas Salman’ın oynadığı film, Gürcistan’ın Oscar adayı.

  • Kornél Mundruczó’nun Macar yönetmen Miklos Jancso’ya ithaf ettiği altıncı uzun metrajı Beyaz Tanrı / White God, Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Film seçildi. Macaristan’da günümüzde yükselen ırkçılığı köpeklerin insanlara karşı devrimi üzerinden anlatan film, Macaristan’ın Oscar adayı.

  • Avrupa sinemasının son dönem yetiştirdiği en dikkat çekici yönetmenlerden Ruben Östlund’un yazıp yönettiği Turist / Force Majeur Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde Jüri Ödülü’ne layık görüldü. Tatile çıkan bir ailenin çözülmesini anlatan film, İsveç’in Oscar adayı.

  • Afrika sinemasının en büyük isimlerinden Abderrahman Sissako’nun dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da Ekümenik Jüri Ödülü’nü kazanan “Timbuktu”, Moritanya’nın Oscar adayı oldu. 

Bu sene 'karşı'yı da sevindiren Filmekimi, İstanbul'daki gösterim yerlerine Rexx'i de ekledi ve ilk kez Kadıköy'de. İstanbul ayağı 11-17 Ekim tarihlerinde yapılacak Filmekimi ayrıca Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Urfa ve Trabzon olmak üzere 6 kenti daha ziyaret ediyor. Detaylar için filmekimi.iksv.org adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Filmekimi, geçen yıl 47 bin izleyiciyle buluşmuş, salonlardaki doluluk oranı %99’a ulaşmış. Filmekimi'ni takip eden sinemaseverlerin çok iyi bileceği üzere dilediğiniz filme bilet bulmak öyle kolay bir iş değil. Biletler göz açıp kapatıncaya kadar tükeniyor. Özellikle 24-25 ve 26  Eylül'de gerçekleşecek Lale Kart üyeleri için ön satış döneminden sonra biraz da ne çıkarsa bahtımıza diyeceğiz. 

Sinemaseverlere iyi şanslar diliyor ve bu seneki programdan seçtiklerimizi paylaşıyoruz. Şimdiden iyi seyirler...

1. ÖZGÜRLÜK DANSI | JIMMY'S HALL

1. ÖZGÜRLÜK DANSI | JIMMY'S HALL

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton, Aisling Franciosi, Aileen Henry, Francis Magee, Karl Geary, Denise Gough, Sorcha Fox

Efsane yönetmen Ken Loach Cannes Film Festivali’nde yarışan son yapıtında her zamanki gibi adaletsizliğe karşı öfkesiyle siyasal heyecanını bir araya getiriyor. 1921’de iç savaşın eşiğindeyken toplu dansların, boks derslerinin, şiir toplantılarının yapıldığı bir “halk salonu” açan İrlandalı komünist ve aktivist Jimmy Gralton, bu mekanın tehlikeli ve yıkıcı olduğunu iddia eden Katolik Kilisesi ve “ileri gelenler” yüzünden ülkeyi terk etmek zorunda kalır. 1932’de geri döndüğünde salonu yeniden açmaya niyetlenir. Özgürlük Dansı , bu salona gelerek bir şeyler öğrenen, hayaller kuran, ama her şeyden öte, dans edip eğlenen o hür fikirli gençlerin duygusal bir portresini çiziyor.

2. YILDIZ HARİTASI | MAPS TO THE STARS

2. YILDIZ HARİTASI | MAPS TO THE STARS

Yönetmen: David Cronenberg

Oyuncular: Julianne Moore, Robert Pattinson, John Cusack, Mia Wasikowska, Olivia Williams, Sarah Gadon, Evan Bird

2014 Cannes En İyi Kadın Oyuncu (J. Moore)

Kült yönetmen David Cronenberg’in son filmi, John Cusack’ın tarifiyle “fazla renkli, yüksek ateşli bir Hollywood rüyası”. Sığ ve bencil şöhretlerin yoz ve boş hayatlarını anlatan bu Hollywood taşlamasının anti kahramanları, zengin psikoterapist Stafford, uyuşturucu alışkanlığından henüz kurtulan 13 yaşındaki çocuk yıldız oğlu Benjie, yangın çıkarma alışkanlığı için yatırıldığı sanatoryumdan yeni çıkan kızı Agatha, eski şaşaalı günlerinin özlemiyle parlak bir rol peşine düşen ama bu arada annesinin hayaletinden kurtulamayan güzel oyuncu Havana ve senarist olma hayalleri kuran limuzin şoförü Jerome.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. ÇOCUKLUK | BOYHOOD

3. ÇOCUKLUK | BOYHOOD

Yönetmen: Richard Linklater

Oyuncular: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane, Lorelei Linklater, Marco Perella, Evie Thompson, Brad Hawkins, Jenni Tooley

2014 Fipresci Büyük Ödül

2014 Berlin En İyi Yönetmen

2014 Seattle En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu

Çığır açan bir büyüme öyküsü, film çekimi alanında bir deney, bir tür video-günlük ve bir aile albümü… Çocukluk , 2002’den 2014’e, 12 yıllık bir sürede geçen, aynı oyuncuları bu 12 yıl boyunca izleyen, oyuncuları da film boyunca yaşlanan, senaryosu çekim süresi sırasında hem de oyuncuların müdahalesiyle yazılan çok özel bir film. Önce Sundance’te prömiyerini yapan, ardından Berlin’de yarışan Çocukluk , yönetmen Richard Linklater’ın tabiriyle “bir oğlanı birinci sınıftan 12. sınıfa kadar izleyen ve üniversiteye gidişiyle biten, anne-baba ile çocuk arasındaki ilişkinin öyküsü”, Ethan Hawke’a göre ise “kapsamıyla Tolstoyvari bir film”.

4. PASOLINI

4. PASOLINI

Yönetmen: Abel Ferrara

Oyuncular: Willem Dafoe, Maria De Medeiros, Riccardo Scamarcio, Giada Colagrande, Valerio Mastandrea, Tatiana Luter

“Onu kimin öldürdüğünü biliyorum!” demişti Abel Ferrara İtalyan gazetecilere Pasolini’nin son günlerini anlattığı filmini bitirince. Gizem, Pier Paolo Pasolini 1975 Kasım’ında, korku ve tutkunun hüküm sürdüğü, yoz ve bitik bir İtalya’da vahşice öldürüldüğünden bu yana ortadan kalkmadı. Şair, yönetmen, gazeteci ve aydın Pasolini, İtalyan sanat ve siyaset çevrelerinin en tanınmış ve aynı zamanda en tartışılan isimlerinden biriydi. 1975’te Roma yakınlarında bir plajda, kendi arabasıyla ezilerek öldürüldüğünde bazı söylentiler ve zanlılar ortaya çıktı ama gerçek katil ne belirlendi ne de cezalandırıldı. 2005 yılında, bazı yeni kanıtların ele geçmesiyle vaka dosyası yeniden açıldı. Abel Ferrara, siyaset ve sinema tarihini bir arada ele aldığı, prömiyerini Venedik’te yapan son filminde işte bu karanlık olaya ışık tutmaya calışıyor.

5. GERONIMO

5. GERONIMO

Yönetmen: Tony Gatlif

Oyuncular: Celine Sallette, Rachid Yous, David Murgia, Nailia Harzoune, Vincent Heneine, Adrien Ruiz, Aksel Üstün, Tim Seyfi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kendi evden kaçış hikayesi ve namus cinayetlerinden esinlenen Tony Gatlif, Romeo ve Jülyet, Batı Yakasının Hikâyesi ve Kanlı Düğün ’ün cağdaş bir karışımıyla yeniden beyazperdeye dönüyor: Yüksek enerjili, dans, Flamenko, Türk muziği ve hip hopla dolu, çağdaş bir trajedi… Fransa’nın güneyinde, kızgın yaz sıcağında, sosyal eğitmen Geronimo, bir rahibe gibi kendini St. Pierre mahallesindeki gençler arasındaki gerilimi gidermeye vermiştir. Zorla evlendirilmek istenen Türk kökenli genç Nil evden kaçıp Çingene sevgilisinin kollarına koşunca gerginlik çatışmaya dönüşür. İtiş-kakış ve müzik savaşları başlayınca huzursuzluğu dindirme görevini Geronimo üstlenecektir.

6. LEVIATHAN

6. LEVIATHAN

Yönetmen: Andrey Zvyagintsev

Oyuncular: Alexey Serebryakov, Elena Lyadova, Vladimir Vdovitchenkov, Roman Madyanov, Anna Ukolova, Alexey Rozin, Sergey Pokhodaev

2014 Cannes En İyi Senaryo

2014 Münih Arri En İyi Film

2014 Palic En İyi Film Best Film

Andrey Zvyagintsev’in “Kremlin’le polemiğe giren, yozlaşmaya karşı cesur bir başyapıt” olarak tanımlanan filmi Leviathan , Eyüp Peygamber’in öyküsünden esinleniyor. Rusya’nın kuzeyinde, Barents Denizi kıyısındaki küçük bir kasabada yaşayan Kolya, bir otomobil tamircisidir. Kasabanın belediye başkanı Vadim, Kolya’nın dükkanını, evi ve arazisiyle birlikte satın almayı teklif eder. Ancak doğduğu yerden kopmayı istemeyen Kolya teklifi reddedince, hukuku kendine yontan dev mekanizmasıyla devlet canavarına karşı mücadele etmek zorunda kalacaktır.

7. BAY TURNER | MR. TURNER

7. BAY TURNER | MR. TURNER

Yönetmen: Mike Leigh

Oyuncular: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson, Lesley Manville, Martin Savage, Ruth Sheen

2014 Cannes En İyi Erkek Oyuncu (T. Spall)

İngiliz orta sınıfının gündelik yaşamından benzersiz filmler çıkaran yönetmen Mike Leigh, bu kez empresyonizm akımının öncülerinden J.M.W. Turner’ın hayatından bir kesiti anlatıyor. Birçok sinemacıya esin veren 19. yüzyıl İngiliz ressamı Turner’ın hayatının son 25 yılını işleyen film, sanatçının dönemin Londra sanat dünyası, yaşlı babası, cinsel gereksinimlerini de karşılayan hizmetçisi, metresi ve iki yetişkin kızıyla olan ilişkilerini ele alırken seyahatlerini, sanatını, cinsel tutkularını, fırtınayı resmedebilmek için kendini bir geminin direğine bağlaması gibi aşırılıklarını da anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. DİLE VEDA | ADIEU AU LANGAGE

8. DİLE VEDA | ADIEU AU LANGAGE

Yönetmen: Jean-Luc Godard

Oyuncular: Héloïse Godet, Kamel Abdelli, Richard Chevallier, Zoé Bruneau, Christian Gregori, Jessica Erickson

2014 Cannes Jüri Ödülü

Sinemanın yaşlanmayan ustası, 83 yaşındaki büyük deha Jean-Luc Godard, 39. uzun metrajlı filmiyle gözlerinizi ve zihninizi daha önce hiç olmadığı gibi alt-üst ediyor. Farklı video formatları kullanımı, benzersiz 3D denemeleri, sarsılmaz bir mizahi bakış, edebi alıntılar ve yine bolca kelime oyunları aracılığıyla küreselleşmeden devlet şiddetine, klasik müzikten aşka birçok konuya değinirken sinemanın sınırlarını da zorluyor ve Cannes’da kazandığı ilk ödülle de Godard’ın hala yenilikçi ve hala zinde olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

9. İNSANLARI SEYREDEN GÜVERCİN | EN DUVA SATT PA EN GREN OCH FUNDERADE PA TILLVARON

9. İNSANLARI SEYREDEN GÜVERCİN |  EN DUVA SATT PA EN GREN OCH FUNDERADE PA TILLVARON

Yönetmen: Roy Andersson

Oyuncular: Holger Andersson, Nisse Vestblom

2014 Venedik Altın Aslan

Adı çoğu zaman Ingmar Bergman ile anılan, İsveç sinemasının usta yönetmeni Roy Andersson İkinci Kattan Şarkılar (2000) ve Siz, Yaşayanlar’ ın (2007) ardından “yaşayanlar” üçlemesini tamamlıyor. Film, iki gezgin satıcıyı izliyor. Çağdaş zamanların Don Kişot ve Sanco Panza’sı gibi, bu iki bezgin adam, günümüzün, geçmişin ve geleceğin karmakarışık dünyasına bir bakış atıyor. Aynı anda absürt, gerçeküstü, öfke dolu, rahatsız edici, karanlık ve komik bu film, bir dalın uzerinden bizleri gözleyen bir güvercin gibi, bize yaşamın ihtişamını, insanoğlunun kırılganlığını ve yaklaşan kıyametini hatırlatıyor.

10. WHIPLASH

10. WHIPLASH

Yönetmen: Damien Chazelle

Oyuncular: Milles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Paul Reiser, Austin Stowell, Jayson Blair

İçeriğin Devamı Aşağıda

2014 Sundance Büyük Jüri Ödülü–Dramatik, İzleyici Ödülü–Dramatik

Damien Chazelle’in Sundance’te ödül kazandıktan sonra Cannes’da da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterilen son filmi, acımasız bir caz ustasıyla genç davulcu öğrencisi arasındaki gerilimli ilişkiyi ele alıyor. Adrenalini hiç azalmayan bu psikolojik gerilimin kahramanı, Manhattan’da zorlu bir konservatuarda okuyan, daha 19 yaşındaki davulcu Andrew. Babası gibi başarısızlığa uğramaktan korkan Andrew, büyük bir müzisyen olma hedefiyle elleri kanayıncaya kadar egzersiz yapıyor. Sertliğiyle nam salmış caz ustası Terence Fletcher’dan ders almaya başlayınca, kusursuzluğa erişmek icin insanlığını bile kaybetmeyi göze alıyor.

11. KİRLİ PARA | THE DROP

11. KİRLİ PARA | THE DROP

Yönetmen: Michaël R. Roskam

Oyuncular: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini, Matthia Schoenaerts, John Ortiz, Ann Dowd, James Frecheville

Hayatını geçen yıl kaybeden büyük oyuncu James Gandolfini’nin son filmi olan bu polisiye gerilimdeki olayların çıkış noktası, yalnız barmen Bob’ın çöpten bir köpek kurtarması. Bob, işlediği bu “hayır”ın ardından Brooklyn’deki barların paravan olarak kullanılarak mafyaya kirli para aktarıldığı bir düzenin ortasına düşer. Aynı zamanda patronu da olan kuzeni Marv’ın (Gandolfini) baskısı hiç dinmezken Bob kendini bir de ters giden bir soygunun ve açılan soruşturmanın tam merkezinde bulur. Kirli Para ’nın senaristi, Mystic River / Gizemli Nehir, Gone Baby Gone / Kızımı Kurtarın ve Shutter Island / Zindan Adası romanlarının yazarı Dennis Lehane.

12. İKİ GÜN, BİR GECE | DEUX JOURS, UNE NUIT

12. İKİ GÜN, BİR GECE | DEUX JOURS, UNE NUIT

Yönetmen: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne

Oyuncular: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne, Simon Caudry, Olivier Gourmet

2014 Sydney En İyi Film

Dardenne Kardeşler’in Altın Palmiye için yarışan son filmleri, Variety dergisine göre “Belçika işçi sınıfına dair yine güclü bir yapıt; her zamanki gibi harika bir toplumsal dram”. Marion Cotillard’ın canlandırdığı Sandra, depresyon yüzünden bir süre izin aldıktan sonra işine döner. Ne var ki o yokken patronu iş arkadaşlarına 1000’er Avro prim karşılığında Sandra’yı işten cıkarmayı teklif eder. Gizli oylama pazartesi yapılacaktır; Sandra’nın iş arkadaşlarını ikna etmek için sadece bir hafta sonu vardır. “Filmin genel çerçevesi bu” diyor yönetmenler: “Performans takıntısı ve çalışanlar arasındaki vahşi rekabet. Bunu her yerdeki işyerlerinde görüyoruz.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. MOMMY

13. MOMMY

Yönetmen: Xavier Dolan

Oyuncular: Anne Dorval, Suzanne Clement, Antoine Olivier Pilon, Patrick Huard, Alexandre Goyette, Michele Lituac, Viviane Pacal

2014 Cannes Jüri Ödülü

Yönetmenliğini, senaryosunu, kurgusunu ve hatta kostüm tasarımını Dolan’ın üstlendiği film, bazen şiddete meyilli bazense fazla sevecen sorunlu ergen oğlu Steve’i tek başına büyütmeye çalışan dul anne Diane’ın hikayesini anlatıyor. Komşuları olan Kyla bir gün hayatlarına girince, hem annenin hem de oğlun hayatları değişiyor. Uyguladığı 1:1 ekran oranı ve müzik, renk ve kurgu seçimleriyle Xavier Dolan’ın bu son filmi, birçok eleştirmen tarafından en iyi ve en olgun yapıtı olarak görüldü, jüri başkanı Jane Campion tarafından “o gerçekten dahi, filme bayıldım” sözleriyle övüldü.

14. DİNGİN SULAR | FUTATSUME NO MADO

14. DİNGİN SULAR | FUTATSUME NO MADO

Yönetmen: Naomi Kawase

Oyuncular: Nijiro Murakami, Jun Yoshinaga, Tetta Sugimoto, Miyuki Matsuda, Fujio Tokita

İlk kez izleyici karşısına çıktığı Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan Dingin Sular ’ı, yönetmeni Naomi Kawase “başyapıtı” olarak tanımlıyor. Film, doğa bağlantılı kadim gelenekleri sürdüren, ne ruhlar alemiyle bağları ne de kültürel töreleri henüz körelmemiş olan, Amami adlı tropik altı bir Japon adasında geçiyor. Ağustos ayında yapılan geleneksel dolunay dansları sırasında 16 yaşındaki Kaito, denizde sırtı dövmeli bir adamın cesedini bulur. Kaito, kız arkadaşı Kyoko ile birlikte, bu cesedin gizlerini çözmeye çalışırken yaşam, ölüm ve aşk döngülerini keşfedecek ve iki genç birlikte yetişkinliğe ilk adımlarını atacaklardır.

15. MISIR ADASI | CORN ISLAND

15. MISIR ADASI | CORN ISLAND

Yönetmen: George Ovashvilı

Oyuncular: İlyas Salman, Mariam Buturishvili, İrakli Samushia, Tamer Levent

İçeriğin Devamı Aşağıda

2014 Karlovy Vary Buyuk Ödül, Kiliseler Birliği Ödülü

Özellikle başrolündeki İlyas Salman’ın performansıyla çok konuşulan ve Karlovy Vary’de büyük ödüle layık görülen, çok az diyalog içeren Mısır Adası , Salman’ın canlandırdığı yaşlı bir çiftçi ile genç torununu bir tarım sezonu boyunca izliyor. Gürcistan ile Abhazya arasındaki doğal sınırın bir parçasını oluşturan küçük adada yaşayan dede ile onun sözünden çıkmayan torunu, yıllardır yaptıkları gibi önce toprağı belleyip sonra mısır ekerler. Arada kıyıdan geçen askerler dışında bu iki isimsiz çiftçiyi kimse görmez. Sonra bir gün, yaralı bir asker uzamış mısırların arasına saklanır. Yılların tarafsızlığını bozmak zorunda kalacaklar mıdır?

16. BEYAZ TANRI | FEHER ISTEN

16. BEYAZ TANRI | FEHER ISTEN

Yönetmen: Kornél Mundruczó

Oyuncular: Zsofia Psotta, Sandor Zsoter, Lili Manori, Laszlo Galffi, Szabolcs Thuroczy, Kornel Mundruczo

2014 Cannes En İyi Film–Belirli Bir Bakış

Kornel Mundruczo’nun Macar yönetmen Miklos Jancso’ya ithaf ettiği altıncı uzun metrajı, alışılmadık bir insan-köpek macerası ya da vahşi bir devrim filmi olmakla beraber aynı zamanda ebedi bir dostluğu da anlatıyor. Filmin anti-kahramanı (kahverengi, kırma bir köpek olan) Hagen. Sahipleri onu sokağa attıktan sonra, 13 yaşındaki Lili dışında karşılaştığı tüm insanlar Hagen’ın ya düşmanı ya da ona zorluk çıkarıyorlar. Hagen şiddete ve saldırganlığa kayarken, kentteki bütün köpekler vahşi bir isyan çıkarmaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0