Görüş Bildir
Haberler
Kendimizden Bile Uzaklaştığımızı Yüzümüze Bir Tokat Gibi Vuran Yabancılaşma Konulu Sarsıcı Filmler

Kendimizden Bile Uzaklaştığımızı Yüzümüze Bir Tokat Gibi Vuran Yabancılaşma Konulu Sarsıcı Filmler

Elbette ki, yalnızlık, izolasyon, iletişimsizlik özellikle de 'yabancılaşma' konulu filmlerin tümünü burada bir araya getirmek mümkün değildi. Ancak sizin için en iyilerini seçmeye çalıştık.

Şimdiden iyi seyirler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Jiao You (2013)

25. Jiao You (2013)

IMDb: 7.0

Bir baba ve iki küçük çocuğundan oluşan çekirdek aile, Taipei yakınlarında orman ve nehirlerle çevrili bir banliyöde yaşar. Maddi anlamda ciddi sıkıntılar yaşayan baba, tüm çabalarına rağmen çocuklarının bakımını karşılayamaz. Çocuklar bu nedenle gün içerisinde market market dolaşıp buralarda müşterileri ikram edilen tanıtım ürünlerinin peşinden giderler. Baba fırtınalı ve yağmurlu bir gecede çocuklarını küçük bir gezintiye çıkarır ve her şey normal akışında devam ederken kim olduğunu bilmedikleri beklenmedik bir misafirler karşılaşırlar...

24. Usta (2012) The Master

24. Usta (2012) The Master

IMDb: 7.1

Eski donanma subayı Freddie Sutton, tüm dünyayı alt üst eden II. Dünya Savaşı'nda cephede görev aldıktan sonra ülkesine döner. Fakat bundan sonra ne yapacağı, hayatını nasıl şekillendireceği konusunda kararsızdır. Tam bir boşluğa düşmek üzereyken The Cause tarikatının karizmatik lideri Lancaster Dodd ile tesadüfen tanışır ve ona tutunur. Sutton kısa bir sürede vaazlarıyla meşhur olan Dodd'un sağ kolu olur; başta neyin içine sürüklendiğini tam olarak bilmese de ilerleyen dönemlerde Master'ın önüne dahi geçecektir...

23. Yeraltı (2012)

23. Yeraltı (2012)

IMDb: 7.2

Karanlık filmlerin yönetmeni Zeki Demirkubuz, ünlü Rus yazar Dostoyevsky'nin Yeraltından Notlar adlı klasik yapıtından esinlenerek kurguladığı filmini Ankara'da çekti. Başrolde televizyon komedilerinden sonra sinemada dramatik karakterlere geçiş yapan Engin Günaydın yer alıyor. Nefret ettiği eski arkadaşlarının akşam yemeğine kendisini zorla davet ettiren Muharrem'in, bu yemek ile birlikte başlayan didişmeleri ve ego gösterileri sonucu eski defterlerin açılması utanç dolu hesaplaşmaları da beraberinde getiriyor.

22. Utanç (2011) Shame

22. Utanç (2011) Shame

IMDb: 7.2

Brandon 30'lu yaşlarında New York'ta yaşayan, kelimenin gerçek anlamıyla seks bağımlısı bir adamdır. Fakat asi kız kardeşi onun yanına taşınınca Brandon'ın hayatı da beklenmedik biçimde değişecektir. Zira kız kardeşi Sissy (Carey Mulligan) ikisinin de geçmişinden gelen acı dolu hatıraları da beraberinde getirecektir...

21. Benny'nin Videosu (1992) Benny's Video

21. Benny'nin Videosu (1992) Benny's Video

IMDb: 7.2

Git gide yaşadığı hayata ve ailesine yabancılaşan 14 yaşındaki Benny, vaktinin neredeyse tamamını şiddet dolu videolar izleyerek ve kendi el kamerasıyla odasının camından çekim yaparak geçirir. Gün geçtikçe akıl sağlığını yitirmeye başlayan ve gerçeklik algısı değişen Benny, tıpkı izlediği bir domuzun parçalandığı video gibi kendi ev yapımı filmini çekmeye karar verir. Tek fark, ailesinin evde olmadığı bir hafta sonu evine davet ettiği kızın bu videoda yer almasıdır.

Şiddeti en saf haliyle önümüze sunan Michael Haneke'nin 'Duygusal Buzlaşma' olarak tanımladığı üçlemesinin ikinci filmi olan Benny's Video, yönetmenin 5 yıl sonra çekeceği Funny Games'e bir ön hazırlık görünümünde adeta.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Saklı (2005) Caché

20. Saklı (2005) Caché

IMDb: 7.3

Karısıyla birlikte mutlu ve huzurlu bir hayat süren Georges, bir televizyon kanalında çalışır. Bu sıradan yaşamı bir gün kim tarafından gönderildiği belli olmayan bir paketle kabusa dönmek üzeredir. Paketten çıkan kaset Georges ve ailesinin gizlice çekilen görüntülerinden oluşur. Ardı arkası kesilmeyen bu paketler zamanla daha da gizemli hale gelmeye başlar ve Georges geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalır.

19. Piyanist (2001) La Pianiste

19. Piyanist (2001) La Pianiste

IMDb: 7.5

Erika Kohut, fazlasıyla idealist, otoriter ve saygıdeğer kişiliğiyle tanınan bir öğretmendir. Tüm bu sıradan karakterinin yanı sıra Erika, cinsel arzularına gömülü gizli dünyasında bastıramadığı ikincil kişiliğini de sürdürmektedir. Vakit buldukça porno film sinemalarına gitmekte, parkta gizlice sevişen çiftleri saklanarak izlemekte ve kendi arzularını tatmin etmeye çabalamaktadır. Öğrencilerinden bir tanesi kendisine yoğun bir ilgi duymaktadır. Bu ilgi Erika'nın kapalı kişiliğinin açılmasında önemli bir rol oynayacaktır.

18. Kızıl Çöl (1964) Il Deserto Rosso

18. Kızıl Çöl (1964) Il Deserto Rosso

IMDb: 7.7

Yakın zaman önce bir trafik kazası geçiren Giuliana, mutlu bir evliliğe ve başarılı bir eşe sahiptir. Eşini ziyaret edeceği sırada geçirdiği bu kaza talihsiz kadını değiştirmeye başlar. Fiziksel olarak hasar görmeyen kadın ara sıra çeşitli kriz ya da ataklar geçirmekte ve bu sırada da bambaşka bir insana dönüşmektedir. Neler olup bittiğini anlayamayan kocası Corrado, başlarda duruma anlayış gösterse de zamanla ilgisiz bir adama dönüşür. Ancak Giulliana'nın başka bir adamla tanışması her şeyi değiştirir.

17. Torino Atı (2011) A Torinói Ló

17. Torino Atı (2011) A Torinói Ló

IMDb: 7.8

1889 yılında, Almanya'nın en ses getirmiş düşünürlerinden biri olan, büyük filozof Friedrich Nietzsche, İtalya'nın Turin dolaylarında çıktığı bir seyahatte ilginç bir olay ile yüz yüze gelecektir. Bir atın kırbaçlandığına şahit olan filozof bu olay sonrasında bir ay yatağından çıkmayacak, çok ciddi sağlık ve ruh problemleri yaşayacak ve yedi yıl sonra da yaşama gözlerini yumacaktır. Peki o ata ne olmuştur?

16. Happiness (1998)

16. Happiness (1998)

IMDb: 7.8

Yalıtılmışlık... Yabancılaşma.. Mutluluk.. 

Anormal ilişkiler üzerine kurulmuş, belli bir öyküye sahip olmayan bu filmde üç kız kardeşin hayatına bakıyoruz. Kız kardeşlerden bir tanesinin, mutlu bir evliliği ve üç çocuğu varken, psikiyatrist olan kocası; kafasında 11 yaşındaki oğlunun sınıf arkadaşlarını toplu öldürme hayalleri kurar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1972)

15. Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1972)

IMDb: 7.8

Petra Von Kant, başarılı bir moda tasarımcısıdır. Ancak kibirli ve alaycı tavırlarıyla, sekreterine ve iş arkadaşına emirler yağdırmaktan da geri durmayan birisidir. Bir gün Karin Thimm adında genç bir kadınla tanışır. Karin, modellik alanında kariyer yapmayı düşünen, önyargılardan arınmış, rahat bir karaktere sahiptir. Petra onu yanına taşınmaya ikna eder. Lüks yaşamı tadan Karin ile Petra arasındaki ilişki gittikçe yoğunlaşır. Fakat Karin 6 ay kaldıktan sonra evi terk edince Petra hayatının artık eskisi gibi olamayacağını fark eder.

Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlenen Rainer Werner Fassbinder bu hikâye dizisini anlatırken 5 veya 6 uzun sahneyi, tek bir kamere çekimi ve derin odak kullanımı ile geliştirmiştir. Başrollerde ise Margit Carstensen ve Hanna Schygulla yer alıyor.

14. Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) Mia Aioniotita Kai Mia Mera

14. Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) Mia Aioniotita Kai Mia Mera

IMDb: 7.9

Alexander, edebiyat çevrelerince tanınan, bilinen ve sevilen usta bir yazardır. Aniden yakalandığı kurtuluşu olmayan bir hastalık, tüm hayatını gözden geçirmesine sebebiyet verecektir. Artık Alexander içine gömüldüğü bu sahil kenarındaki evi bir kenara bırakarak yeniden hayata atılmak durumundadır. Edindiği ve ediniyor olduğu tecrübelerin iç içe geçeceği bir serüvene atılır. Geçmişi hatırladıkça kendini yeniler ve kimliğini hatırlamaya başlar. Alexander, kendi ölümünün döşeğinde, yeni bir kimlik kazanmaktadır. Yunanistan'ın çıkardığı en büyük yönetmenlerden biri olan Theodoros Angelopoulos'un bol ödüllü filmi 'Sonsuzluk ve Bir Gün', yarıştığı sene Altın Palmiye ödülünü de kucaklamayı başarmıştı. Filmin halen karşımıza çıkan müzikleri de sinematarihinde iz bırakmıştı.

13. Naked (1993)

13. Naked (1993)

IMDb: 7.9

Bir nevi 'the man who wasn't there' olarak nitelendirebileceğimiz bir karakter olan Johnny, kafasına göre takılır, kayıtsız, umarsız ve avaredir. Çalıntı bir arabayla Londra’da ilk önce eski sevgilisi Louise’in evine bir uğrar. Daha sonra sıkılacağı bu evde bir müddet kalsa da, hiçbir yere ait olmayan bu adamı bağlayan hiçbir şey yoktur. Johnny bavulunu alır ve Londra sokaklarında dolaşmaya başlar. Canının istediği yerde canının istediği gibi davranmakta, köşe başlarında kitap okumakta ve yeni insanlarla tanışmaktadır. İpiyle kuşağı, kitabıyla kayıtsızlığı durumunu doya doya yaşar.

12. Aşk (2013) Her

12. Aşk (2013) Her
cpb-ap-se2.wpmucdn.com

IMDb: 8.0

Theodore Twombly hayatını, yakın gelecekte nadir bulunan bir şeye dönüşmüş olan el yazımı mektupları yazarak kazanmaktadır. Ve bu yıllarda insanların işlerini artık bilgisayar programları yerine getirmektedir. Theodore, karısından boşandıktan sonra bir apartman dairesinde tek başına yaşamaya başlar ve bir gün karşılaştığı bir teknoloji reklamıyla birlikte hayatı değişir. Kusursuz bir yapay zeka programı sunan yeni bir işletim sistemi, onu son derece çekici bir kadın olan Samantha ile tanıştırır. Sanal bir varlık olan ve sadece bir sesten ibaret olan Samantha, Theodore'u dünya ve hayat üzerine sorduğu sorularla birlikte bambaşka bir gerçeklikle tanıştırır. Ağır bir depresyonun içerisinde olan Theodore, yavaş yavaş hayatın keyifli yanlarını fark etmeye başlarken yapay zeka programıyla arasındaki ilişki de gitgide tuhaflaşır.

11. Dogville (2003)

11. Dogville (2003)

IMDb: 8.0

Amerika'da 1930'ların karanlık dinginliği yaşanmaktadır. Peşinde olan mafyadan kaçan güzel bir kadın olan Grace, barınmak amacıyla küçük bir köye sığınır. Kasaba halkı geçmişinden kaçan bu güzel kadını kısa zamanda bağrına basar ve onun için üzülür. Köyde geçirdiği güzel günlerin ardından her şey değişmeye başlar. Kadının varlığı, köy halkı için büyük bir tehdit oluşturmaya başlar ve köy halkı bu tehlike karşısında temkinli davranmak zorunda kalır. Grace günden güne bu köyün karanlık yüzünü keşfeder...

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Vivre sa Vie (1962)

10. Vivre sa Vie (1962)

IMDb: 8.0

Jean-Luc Godard’ın ikinci filmi olan 'Vivre Sa Vie', eşi Anna Karina’nın da oynadığı bir film. Film, yönetmenin görsel stilinin simge haline gelecek 12 karaktere bölünmüş, dünya hakkındaki hoş görülmeyen gerçekleri öğrenen fahişe haline gelen genç bir kızın öyküsünü anlatıyor.

9. Arakçılar (2018) Manbiki Kazoku

9. Arakçılar (2018) Manbiki Kazoku

IMDb: 8.1

Hirokazu Kore-eda’nın Cannes’dan Altın Palmiye’yle dönen yeni filmi, yönetmenin sevilen tarzını yansıtan dokunaklı bir aile dramı. Filmin kahramanları, ufacık bir evde yaşayan ve geçinmek için süpermarketlerden yiyecek çalan bir aile. Sokakta terk edilmiş küçük bir kızı kendilerince evlat edinen aile böylece büyüyor, ancak bu iyilik cezasız kalmıyor.

8. Berlin Üzerindeki Gökyüzü (1987) Der Himmel über Berlin

8. Berlin Üzerindeki Gökyüzü (1987) Der Himmel über Berlin

IMDb: 8.1

'Berlin Üzerindeki Gökyüzü'nde savaş sonrası dönemin ve modernizm atmosferinin karıştığı Berlin'de gezmekte olan iki meleğin öyküsü anlatılıyor. Utanç duvarıyla ikiye bölünen Berlin'de insanları gözlemleyen Damiel ve Cassiel isimli iki melek insanlara görünmeseler de tüm yalnız ve depresif ruhlara yardım etmektedir. Şehrin yaşadığı yıkımın ve tarihin yakın tanıkları olan melekler, insanların üzücü düşüncelerini duydukça onları rahatlatmaya çalışmaktadır. Damiel ve Cassiel insanlara görünmez olsa da sadece çok iyi kalpli bazı çocuklara görünebilmektedir. Bir gün Damiel, güzeller güzeli bir artist olan Marion'a aşık olur ve hayatı tecrübe edebilmek için insan formuna dönüşebilmeyi dilemeye başlar.

7. Ali: Korku Ruhu Kemirir (1973) Angst Essen Seele auf

7. Ali: Korku Ruhu Kemirir (1973) Angst Essen Seele auf

IMDb: 8.1

Emmi artık altmış yaşlarına yaklaşmış olan üç çocuk sahibi bir annedir. Hayatını temizlik yaparak kazanmaktadır. Bir gün gittiği bir yerde 30'lu yaşlarındaki Ali ile karşılaşır. Evlenmeleri pek uzun sürmez ancak aralarındaki yaş farklı nedeniyle etraflarındaki insanlardan büyük bir tepki almaya başlarlar. Bu tepki üzerlerindeki büyük bir baskıya dönüşür ve toplumun içerisinde yapayalnız kalırlar.

Alman sinemasının efsanevi yönetmeni Fassbinder'in, Alman toplumuna ışık tuttuğu filmi sinemanın klasikleri arasında yer alıyor.

6. Persona (1966)

6. Persona (1966)

IMDb: 8.1

'Persona', sessizliğe gömülen bir kadın ve ona refakat eden bir hemşirenin hikayesini anlatıyor. Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Kış Uykusu (2014)

5. Kış Uykusu (2014)

IMDb: 8.2

Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya'ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner. Aydın, o günden sonra vaktini, gözlerden ırak otelin içerisindeki gündelikleriyle, kah yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak kah her zaman niyetlendiği ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçirir. Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır. Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla... Kışın bastırması ve artan kar yağışı bu küçük taşrada en çok Aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder...

4. Yedinci Mühür (1957) Det Sjunde Inseglet

4. Yedinci Mühür (1957) Det Sjunde Inseglet

IMDb: 8.2

'Yedinci Mühür', ilk planlarından itibaren kamerayı gökyüzüne çevirmesi ile metafiziğe yönelen yönetmen Ingmar Bergman'ın 3. dönem filmlerinden ilkidir. Savaştan bıkmış bir Orta Çağ şövalyesi, yanında bayraktarı ile Haçlı Seferi'nden dönmektedir. Vebanın kasıp kavurduğu Avrupa'yı gördükçe Tanrı'dan kuşku duymaya ve onun yolundan sapmaya başlayan şövalye, çok geçmeden ölümün eşiğine gelir. Ancak ölüme meydan okuyarak, onu satranç oynamaya davet eden şövalye, kaybederse canını vermeye razıdır.

3. Yaban Çiçekleri (1957) Smultronstället

3. Yaban Çiçekleri (1957) Smultronstället

IMDb: 8.2

'Yaban Çilekleri', varoluşsal sorunların irdelendiği yapıtlardan biri. Huysuz ve inatçı profesör Isak Borg hayatta bir başına kalan, yıllarını bakteri bilimine veren 78 yaşında bir fizikçidir. Mezun olduğu Lund Üniversitesi’nden alacağı onur nişanesi için Stokholm’den Lund şehrine doğru yola çıkan profesör, bu yolculuk esnasında türlü kabuslar görecektir. Ölüme adım adım yaklaştığını hisseden adamın kabuslarında sorunlu geçmişi karşısına çıkacaktır.

2. Ahlat Ağacı (2018)

2. Ahlat Ağacı (2018)

IMDb: 8.3

Oldum olası edebiyatla ilgili bir genç olan Sinan, yazar olmak ister. Anadolu'da doğduğu köye dönen genç adam kitabını bastıracak parayı bulmak için tüm enerjisini harcamaya başlar ancak babasının geçmişten kalan borçları başına dert olacaktır...

1. Taksi Şoförü (1976) Taxi Driver

1. Taksi Şoförü (1976) Taxi Driver

IMDb: 8.3

'Taksi Şoförü', Vietnam’da savaşın izlerini üzerinden atamayan bir askerin, geceleri taksi şoförlüğü yaparak gördüğü kirli ve adaletsiz dünyaya uyum sağlamayı reddetme hikayesini anlatıyor. Film, Robert De Niro’nun canlandırdığı Travis Bickle karakteriyle neredeyse kültleşmiştir. Travis, sosyal hayatındaki başarısızlığını, saplantılı bir tutku beslediği Bickle’la işlerini yoluna koymaya çalışsa da beklediği karşılığı bulamıyor. Bu kırılma anından sonra bir silah alıp harekete geçmeyi, sokakların pisliğini temizlemeye karar veriyor; bu esnada kendini bir fahişeyi kurtarmaya adıyor. 

Çürümeye yüz tutmuş bir topluma karşı tutulan bir ayna niteliğindeki film, yönetmen Martin Scorsese’nin kariyerinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
21
4
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?