Alper Gezeravcı, Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında 19 Ocak 2024 tarihinde fırlatılan Axiom-3 (Ax-3) misyonuyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giderek Türkiye’nin ilk astronotu ünvanını almıştı. Yaklaşık iki hafta süren bu tarihi görev boyunca Gezeravcı, Türk bilim insanları tarafından hazırlanan ve biyolojiden malzeme bilimine kadar uzanan 13 farklı bilimsel deneyi mikro yer çekimi ortamında gerçekleştirmişti.
Katıldığı bir etkinlikte Alper Gezeravcı'ya 'Uzayda kıbleyi nasıl buluyordunuz?' sorusu soruldu. Gezeravcı meseleyi detaylarıyla anlattı.
Uzayda kıble yönü nasıl belirleniyor?
Alper Gezeravcı'nın da anlatmaya çalıştığı gibi, uzayda kıbleyi bulmak teknik olarak mümkün ama oldukça dinamik bir süreç. Uzayda (ISS'de) sabit durmuyorsunuz; saatte yaklaşık 28.000 km hızla hareket ediyorsunuz. Bu yüzden Dünya üzerindeki bir nokta (Kabe) sizin altınızdan sürekli kayıp gidiyor. Bilimsel ve dini otoritelerin (özellikle Malezya Ulusal Fetva Konseyi'nin ilk Müslüman astronotlar için hazırladığı rehberin) belirlediği öncelik sırası şöyle;
Birinci öncelik: Mümkünse doğrudan Kabe'ye dönmek.
İkinci öncelik: Kabe'nin Dünya üzerindeki izdüşümüne (tam o an altınızda kalan izdüşümüne) yönelmek.
Üçüncü öncelik: Genel olarak Dünya'ya yönelmek.
Dördüncü olarak: Eğer hiçbiri mümkün değilse, 'herhangi bir yöne' dönmek yeterli kabul ediliyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!





Yorum Yazın