Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Tutuklu ve Hükümlü Sayısında Rekora Koşuyor

Türkiye Tutuklu ve Hükümlü Sayısında Rekora Koşuyor

Ulaş
11.04.2015 - 15:15
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Ankara Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Sinan Aygün, son yıllarda hukuk skandallarıyla gündeme gelen Türkiye’nin cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayılarıyla da rekora doğru gittiğini söyledi.

Sinan Aygün yaptığı açıklamada, Türkiye’deki ceza ve infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin sayısının 2002 yılından bu yana yüzde 177,3 oranında arttığını bildirdi. Aygün, ceza ve infaz kurumlarında 2002 yılında 55.929 olan tutuklu ve hükümlü sayısının, Mart 2015’de 165.033’e çıktığına dikkat çekti.

Aynı dönemde Türkiye nüfusunun sadece yüzde 16,5 oranında arttığını hatırlatan Aygün, tutuklu ve hükümlü sayısının nüfusa göre 10 kat daha hızlı artmasının nedenlerinin sorgulanması gerektiğini ifade etti. Bunun suç ve suçluların artmasının yarı sıra, adalet sisteminin bilinen sorunlarından kaynaklandığını düşündüğünü ifade den Aygün, Türkiye’nin cezaevleriyle ilgili istatistiklerde otoriterliğiyle bilinen ülkelerle yarıştığını belirtti.

Türkiye’nin bu alanda dünyadaki yeriyle ilgili bir araştırma yaptığını açıklayan Aygün, Uluslararası Cezaevleri Çalışma Merkezi’nin (ICPS) verilerinden yapılan araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ SAYISI”

Türkiye, 165.033 olan hükümlü ve tutuklu sayısıyla, Rusya’dan sonra Avrupa’da ikinci en fazla tutuklu ve hükümlü bulunan ülke konumunda bulunuyor. Türkiye OECD ülkeleri arasında ise ABD ve Meksika’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

  • Dünyada nüfus açısından bakıldığında 19’uncu sırada yer alan Türkiye Tutuklu ve hükümlü sayısında Dünyada ise 10’uncu konumda bulunuyor. Dünya sıralamasında Türkiye’nin üzerinde ise ABD, Çin, Rusya, Brezilya, Hindistan, Tayland, Meksika, İran ve Endonezya gibi ülkeler bulunuyor. BU ülkelerden sadece Tayland’ın nüfusu Türkiye’nin altında kalıyor.

100.000 NÜFUSA DÜŞEN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ SAYISI

  • 2002 yılında Türkiye’de her 100.000 kişiye 85 tutuklu ve hükümlü bulunuyordu. 2014 yılında ise Türkiye’deki her 100.000 kişi başına 212 tutuklu ve hükümlü düşüyor.

  • Türkiye tutuklu ve hükümlülerin nüfusuna oranında Avrupa ülkeleri arasında sekizinci sırayı alıyor. Bu alanda Türkiye’nin üzerinde Rusya, Belarus, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Estonya, Azerbaycan gibi eski sosyalist ülkeler bulunuyor.

  • Türkiye, 100.000 nüfusa düşen tutuklu ve hükümlü sayısı açısından OECD ülkeleri arasında ise altıncı konumda bulunuyor. Türkiye’nin üzerinde ABD, Şili, İsrail, Estonya ve Meksika gibi ülkeler yer alıyor.

  • AB ülkeleri içerisinde sadece Estonya’da tutuklu oranı 100.000 kişiye 230 kişiyle Türkiye’nin üzerinde bulunurken, bu sayı belli başlı AB ülkelerinden Almanya’da 76 kişide, Fransa’da 98 kişide, İngiltere’de 149 kişide, İtalya’da 87 kişide, Yunanistan’da 120 kişide, İspanya’da 141 kişide, Hollanda’da 75 kişide kalıyor.

  • Türkiye, tutuklu ve hükümlü nüfus oranında dünyada ise 65’inci sıraya yer alıyor. Tutuklu ve hükümlü sayısı Türkiye’den fazla olan Çin, Hindistan ve Endonezya gibi ülkeler Türkiye’nin çok gerisinde kalıyor.”

Sinan Aygün, Adalet Bakanlığının verilerine göre 355 adet ceza ve infaz kurumunun toplam kapasitesinin 163.129 kişi olmasına rağmen, 165.000’den fazla tutuklu ve hükümlü bulunduğunu bildirdi. Ceza ve infaz kurumlarında kapasitenin üzerinde hükümlü ve tutuklu bulunduğunu kaydeden Aygün, Türkiye’deki adalet sisteminin bu açıdan da değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

  • Hülya Karabağlı / ZETE
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0