Görüş Bildir
Haberler
'Laik ve Bilimsel Eğitim' Boykotuna Polis Müdahalesi

'Laik ve Bilimsel Eğitim' Boykotuna Polis Müdahalesi

ATKN
13.02.2015 - 13:41 Son Güncelleme: 13.02.2015 - 14:15

Murad Sezer / Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ülke çapında ‘okulu boykot' eylemi yapan, meydanlarda hükümetin eğitim politikalarının ‘gerici’ olduğunu duyuran eylemcilere polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. İzmirİstanbul , Antalya, Artvin ve Edirne’de eylemlere katıldığı için çok sayıda öğretmen ve sendikacı gözaltına alındı. 

Kadıköy Lisesi öğrencileri Boğa heykelinin önünde. (@Maydam)

İzmir'de polis müdahalesi

İzmir'de polis müdahalesi

İzmir'de Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında bir günlük eğitim boykotu için Basmane Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, pankartlarla Konak Meydanı'na yürümek istedi. Polis yolları kesip, izin verilmeyeceği anonsu yapınca grupla güvenlik güçleri arasında gergin bekleyiş başladı.

Binlerce kişi Basmane Meydanı'nda toplandı. Polis ise TOMA araçları, Çevik Kuvvet otobüsleri ile Basmane Meydanı'na gelen tüm yolları kesti. Fuar Basmane kapısı önünde toplanan göstericiler, sloganlar atarak Konak Meydanı'na yürüyeceklerini, burada açıklama yaptıktan sonra dağılacaklarını bildirdi.

Bu sırada İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir şube müdürü kalabalığa anons yaparak, yürüyüşe kesinlikle izin vermeyeceklerini, bulundukları yerde basın açıklaması yapıp dağılmalarını istedi.

Göstericilerin arasındaki bir kişi de megafonla polise seslenip, 'Biz demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Polis arkadaşlar sizin için de bu mücadelemiz. Yolumuzu açın yürüyelim' dedi.

@bezgin21

İçeriğin Devamı Aşağıda

Polis Basmane Meydanı'ndan Konak'a yürümek isteyen göstericileri saat 13.15'de su ve gaz sıkarak dağıttı. Bu sırada çıkan arbededen etkilenenler oldu. Kabalalığın bir bölümü Mürselpaşa Bulvarı'na, bir bölümü de Kültürpark içine doğru koşarak, su ve gazdan kaçmaya çalıştı.

58 gözaltı

DHA'nın verdiği bilgiye göre protesto gösterisinde, aralarında sendikaların şube başkanlarının da bulunduğu 58 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltındaki kişilerin, Emniyet Müdürlüğü'nde ifadelerinin alınacağı, savcının kararına göre de ya salıverilecekleri ya da yarın mevcutlu olarak adliyeye sevkedilecekleri belirtildi.

Polisten CHP'li vekilin oğluna: 'Seni de gözaltına alırım, babanı da'

Polisten CHP'li vekilin oğluna: 'Seni de gözaltına alırım, babanı da'

Çok sayıda gözaltının olduğu olaylarda CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın oğlu da gözaltına alındı. Oğlunun gözaltına alınmasıyla Musa Çam, bir süre polisle arasında gerginlik yaşadı.

Kameralara yansıyan görüntülerde bir kadın, polis tarafından gözaltına alınıyor. CHP milletvekili Çam polisin neden gözaltı yaptığını sorup kadını gözaltına alınmaktan kurtarmaya çalışıyor.

Babasının polisle tartıştığını gören oğlu araya girmeye çalışırken olanlar oluyor. bir polis memuru, 'Gel buraya algırım seni' dedikten sonra araya giren milletvekili Çam'a da, 'Seni de alırım' diyor. Oldukça sinirlenen Çam, 'Kimi alıyorsun sen gel buraya' diye bağırıyor. Tam da o anda olayları kaydeden bir polis memuru milletvekiline çıkışan polisi bölgeden uzaklaştırıyor.

Daha sonra da milletvekili oğlu gözaltına alındı.

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ‘boykot’

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ‘boykot’
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şubeye bağlı bir grup, çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Türkiye genelinde okullarda gerçekleştirilen boykot ve bir günlük iş bırakma protestosu kapsamında Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Vali Konağı Caddesi’ndeki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanan  grup, ‘Eşit, parasız, bilimsel, laik, anadilde eğitim istiyoruz’ yazılı pankart açtı. ‘AKP elini eğitimden çek’, ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’ sloganları atan grup adına Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, basın açıklaması yaptı.

İktidarın eğitim politikalarının eleştirildiği açıklamada özetle, 'Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi tamamen iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen  okul boykotu ve iş bırakma eylemimiz siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanını sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz' ifadelerine yer verildi.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Ankara’da da boykot var

Ankara’da da boykot var

Zorunlu din derslerine ve okulların imam hatipleştirilmesine ‘hayır’ demek için Birleşik Haziran Hareketi’nin uzun süredir hazırlandığı ‘uyarı boykotu’na bugün Başkent’te veliler destek vererek çocuklarını okulla göndermedi.

Ankara Mamak ve Tuzluçayır, Dikmen, Yenimahalle ve Batıkent bölgelerindeki bazı okulların girişlerine ‘Bu okulda boykot var’ ve ‘Özgür bilimsel eğitim için 13 Şubat Cuma günü boykottayız’ pankartları asılırken öğrencilerde, ‘Gerici eğitime hayır’, ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’, ‘Okullarda mescid değil, laboratuar istiyoruz’ dövizleri taşıyan öğrenci ve velileri Kızılay’a yürüyerek burada Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak için harekete geçti.

Boykotu örgütleyen Birleşik Haziran Hareketi’nin internet sayfasından tüm öğrenci velilerine buradan yaptığı duyuruda, 'Biz, çocukların gözlerindeki kararlılığı, inadı ve umudu sürekli kılabilmek için bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız ve boykottayız. 13 Şubat ’ta iktidarı uyarmak için çocuklarımızı okula göndermiyoruz. O günü çocuklarımıza ayıracağız. Alternatif dersler, çocuk oyunları ve şenliklerle özgür bir geleceğe olan umudumuzu güçlendireceğiz' denildi.

Eğitim-Sen ise okul boykotuna grev yaparak destek veriyor. Eğitim-Sen üyesi öğretmenler bugün Ankara’nın mahallelerinde yapılacak çeşitli etkinliklerin ardından saat öğlen saatlerinde YKM önünde buluşup Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürümek istedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul’da gözaltı

Maltepe Gülsuyu İlkokulu önünde eylem yapan velilerden 3’ünün gözaltına alındığı öğrenildi.

Veliler ilçe milli eğitim önünde

Veliler ilçe milli eğitim önünde

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Türkiye genelinde okullarda gerçekleştirilen 'boykot'la ilgili Kadıköy'de yaklaşık 400 kişinin katılımıyla yürüyüş gerçekleşti.

Eğitim-Sen tarafından düzenlenen yürüyüşe Alevi dernek ve federasyonları da katıldı. Grup saat 11.00'da Kadıköy Boğa Meydanında toplandı. Buradan yürüyüşe geçerek Bahariye Caddesi boyunca ilerleyen grup Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne geldi. Grup basın açıklamasını Kadıköy İlçe Eğitim Müdürlüğü bahçesinde yapmak istedi. Ancak, kapılar kapalı olduğu için grup sloganlar atarak bir süre bekledi. Bu arada grup içerisinden seçilen sözcüler, içeriye girerek yetkililerle basın açıklamasını burada yapmak için görüşme yaptı. Görüşmeden olumlu sonuç alan grup, açılan kapılardan Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesine girdi. Burada sloganlar eşliğinde basın duyurusu okundu.

Grup adına basın duyurusunu okuyan Eğitimsen 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Yokuş, 'Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen hem okul boykotu ve iş bırakma eylemimizi siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farkları üzerinden kutuplaşma politikasına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz' dedi.

Grup basın duyurusunu okuduktan sonra, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinden ayrıldı. Kadıköy İskele Meydanına kadar yürüyen grup, buradan vapurla Eminönü'ne geçti.

Okul dönüşümüne karşı boykot

Okul dönüşümüne karşı boykot

Maltepe’deki Kadir Rezzan Has Anadolu İlkokulu velileri de, okulun imam hatipe dönüştürülmesine karşı eylem yaptı. Sabah saatlerinde okul önünde toplanan veliler, ‘Okuluma dokunma’ pankartı açtı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Derslere katılan öğrenci sayısı az

Derslere katılan öğrenci sayısı az

Eğitim-Sen’in Kartal’daki Hacı Hatice Bayraktar Lisesi önünde sabah 07.30’da başlattığı boykota öğrenciler de katıldı. Ancak hepsi boykot için okul önünde toplanmadı. 2 bin’e yakın öğrencisi olduğu söylenen okula, bugün 150-200 arasında öğrencinin gelip, derslere katıldığı iddia edildi. Bazı öğrenci ve veliler de okul önünde toplanarak boykota destek verdi.

Kadıköy: Hoca Camide, Öğrenci Boykotta’

Kadıköy: Hoca Camide, Öğrenci Boykotta’

Kadıköy Boğa Heykeli önündeki eylem saat 09.00’da başladı. Burada toplanan öğrenciler şarkılar eşliğinde eylem yaptı. İstanbul’daki Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri de Boğa Heykeline yürüdü. Liseliler ‘Hoca Camide, Öğrenci Boykotta’ yazılı pankart açtı.

Öğrenciler drama şenliğinde

Öğrenciler drama şenliğinde
İçeriğin Devamı Aşağıda

Laik eğitim boykotu kapsamında İstanbul Kadıköy’de birçok eğitim şenliği de düzenleniyor. Okula gitmeyen öğrenciler Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ta (TAKSAV) drama şenliğine katıldı.

Sosyal medyadan destek

Sosyal medyadan destek

Antalya'da gözaltı

Antalya'da gözaltı

Antalya'da okullarda bugün yapılan boykotla ilgili bildiri dağıtan 9 genç, polis tarafından gözaltına alındı.

Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde ifadesi alınan gençler, daha sonra serbest bırakıldı. Muratpaşa İlçesi Meltem Halk Pazarı'nda dün öğleden sonra bildiri dağıtan 9 genç, vatandaşların ihbarı üzerine polis tarafından gözaltına alındı. İfadeleri alınmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürülen 9 genç, ifadesi alındıktan sonra, savcılık tarafından serbest bırakıldı. Öte yandan Akdeniz Üniversitesi'nde adı açıklanmayan bir öğrencinin de sabah saatlerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından boykotla ilgili olarak gözaltına alındığı bildirildi.

Türkiye'den boykot manzaraları

Türkiye'den boykot manzaraları

Adıyaman'da öğrenciler veliler eğitimciler boykotta.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Samsun'da eğitim emekçileri laik, bilimsel ve demokratik eğitim için yürüdü.

Narlıdere'de polisin engellemelerine rağmen boykota çıkan öğretmenler ve veliler basın açıklaması yaptı. (Metehan Ud)

Çorum'da Eğitim emekçileri yaptıkları grev sonrasında Laik, bilimsel ve anadilde eğitim talebiyle yürüdü.

Bursada boykot halaylarla devam sürüyor. (Berkay Akkuş)

Buca'da boykota çıkan eğitimciler,  öğrenciler ve veliler belediye önünde buluşuyor. (Metehan Ud)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kadıköy'de liselilerden Boykot selfiesi. (Muhalefet Portal)

İstanbul Beyazıt’ta yürüyüş başladı.

İzmir'de polis müdahalesinden.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kadıköy Fotoğraf: @yarinhaber

Kadıköy Fotoğraf: @ilerihaber

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beşiktaş Fotoğraf: @BirlesikHaziran

Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi @BirlesikHaziran

Kağıthane Fotoğraf: @BirlesikHaziran

Maltepe Fotoğraf: @YanOdadakiSair

Gazi Mahallesi Fotoğraf: @HaziranGazi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara Tuzluçayır Fotoğraf: seyrisokak

LGBTİ öğrenciler de boykotta. (Levent Pişkin)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
12
2
1
1
1
0