Görüş Bildir
Haberler
Yemen'de En Az 39 Sivil Hayatını Kaybetti

Yemen'de En Az 39 Sivil Hayatını Kaybetti

ATKN
27.03.2015 - 13:45 Son Güncelleme: 27.03.2015 - 15:06

Fotoğraf: Mohammed Hamoud - AA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suudi Arabistan'ın başını çektiği ve 10 ülkeden oluşan Arap Koalisyonu'nun Şii Husiler'den oluşan Ensarullah Hareketi'ni durdurmak için Yemen'e başlattığı bombardımanda sivil ölümlerin sayısı en az 39 olarak bildiriliyor. Hayatını kaybeden sivillerin 12'sinin ise başkent Sana'daki yerleşim bölgelerinde öldüğü ifade edildi. Uluslararası Af Örgütü dün hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin 6'sının çocuk olduğunu açıklamıştı.

Yemen'deki Husilere yönelik hava saldırıları dün gece de sürdü. Başkent Sana'nın gece boyunca patlamalar ve uçaksavar ateşiyle sarsıldığı, en az 18 kişinin öldüğü, birçok kişinin de kenti terketmekte olduğu bildirildi.

Daha önce de 24 saati aşkın bir süredir devam eden hava saldırılarında en az 39 sivilin öldüğü yolunda haberler alınmış, isyancıların kontrolündeki Yemen Sağlık Bakanlığı yetkilileri ölenlerden 12'sinin Sana'nın kuzeyindeki askeri üssü hedef alan saldırıda can verdiğini duyurmuştu.

AFP'nin geçtiği habere göre, saldırılarda, başkentteki El Sema adlı askeri üssün yanı sıra, başkentte bulunan ve Husilerin geçtiğimiz ay ele geçirdiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı hedef alındı. ABD, İngiltere gibi ülkelerin destek verdiği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da destek vermeye hazır olduklarını belirttiği Arap Koalisyonu, gece boyunca sürdürdüğü bombardımanda bir ordu kampı bombaladı.

Fotoğraf: Mohammed Hamoud - AA

Suudi Arabistan'ın başını çektiği 10 ülkeden oluşan koalisyon güçleri 'Yemen halkını ve meşru Yemen yönetimini korumak için', Ocak ayından bu yana Husilerin denetimindeki başkent Sana'ya dün hava saldırıları başlatmıştı. Suudi yönetimi Yemen saldırısını Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Yemen Cumhurbaşkanı Hadi yönetimini destekleyen kararlarına dayandırmıştı. 

150 bin asker, 100 savaş uçağı

Suudi Arabistan'ın 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katıldığı operasyona Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn de destek verdi. Dün öğle saatlerinde Mısır'a air dört savaş gemisi Aden'e doğru yola çıkmıştı.

'Kara harekâtı henüz yok'

'Kara harekâtı henüz yok'

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Yemen'e başlatılan operasyon kapsamında bir kara harekâtı planının henüz söz konusu olmadığını söyledi, 'Ancak gerektiği takdirde hazırız' dedi.

Tuğgeneral Ahmed Hasan Asiri, Yemen'e başlatılan hava operasyonunun hedefe ulaşıncaya kadar devam edeceğini duyurdu. Kara harekatı planının henüz söz konusu olmadığını söyleyen Asiri, 'Ancak gerektiği takdirde birliklerimiz hazır' dedi.

Asiri, operasyonun hedeflerinin; 'Yemen’deki meşruiyeti yeniden temin etmek, Devlet Başkanı Abdur Rabbu Mansur Hadi’nin ülkenin meşru cumhurbaşkanı olarak görevini yürütme imkânını geri sağlamak, bölgede güven ve istikrarı yeniden tesis etmek olduğunu belirtti.

Asiri, Yemen’in çıkarına ve istikrarına zarar verecek şekilde kimsenin Husilere yardım etmesine izin vermeyeceklerini de ifade etti.

Operasyonun ilk gününde gerçekleştirilen hava saldırılarının çok büyük olduğunu söyleyen sözcü, çok sayıda savaş uçağının operasyona katıldığını belirtti.

Asiri, hava saldırılarının öncelikle Husilerin hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirdiğini daha sonra hava üslerinin ve komuta merkezlerinin hedef alındığını kaydetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başkent isyancıların kontrolünde

Başkent isyancıların kontrolünde

Husiler Ocak ayında başkent Sana'yı ele geçirmiş, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi ev hapsine almış ve beş kişilik bir 'Başkanlık Konseyi' oluşturmuşlardı.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere, Körfez ülkeleri İran'ı Husileri desteklemekle suçluyor, Husilerin Yemen'i tamamen ele geçirmelerinin güvenlikleri için doğrudan stratejik bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.

Suudi Arabistan hükümetinin danışmanlarından biri, Husilere karşı oluşturulan koalisyonda Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Ürdün, Mısır, Fas, Sudan ve Pakistan'ın bulunduğunu; 100 savaş uçağı ile 100 bin askerin harekat için tahsis edildiğini söyledi.

ABD ise koalisyona istihbarat da dahil olmak üzere lojistik destek veriyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan ABD güçlerinin Yemen'de doğrudan savaşmadıklarını söyledi.

Kaynak: BirGün, Al Jazeera Turk, BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0