Görüş Bildir
Haberler
Uluslararası Arenadaki Başarılarıyla Türkiye'nin Göğsünü Kabartan 12 Müzik Dehamız

etiket Uluslararası Arenadaki Başarılarıyla Türkiye'nin Göğsünü Kabartan 12 Müzik Dehamız

Her ne kadar genel algı olumsuz olsa da, ülkemizde güzel şeyler de oluyor. Tıpkı aşağıdaki genç sanatçıların elde ettiği başarılar gibi.. Hepsi birbirinden kıymetli bu genç sanatçıların belki de en çok ihtiyaç duydukları şey, bizlerden gelecek tebrikler ve manevi desteğimiz. Bu galeriyi hazırlama sebebimiz de, bu ihtiyacı karşılamak. Biz bu genç ve başarılı arkadaşlarımızla gurur duyduk. Ve yürekten tebrik ediyoruz.. Sizlerin de aynı duyguları paylaşacağınızdan eminiz.

1. Eylül Esme Bölücek, 15 Yaşında (Piyano)

1. Eylül Esme Bölücek, 15 Yaşında (Piyano)

İlk resitalini 9 yaşında veren Eylül Esme Bölücek, 29 Ağustos 2000 tarihinde dünyaya geldi. 2,5 yaşındayken duyduğu melodileri klavyeye aktarmaya ve doğaçlama yapmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir müzik kuruluşu ile birlikte Ankara okullarında 2006 yılında yapmış olduğu “Müzik ve Güzel Sanatlar Yetenek Taraması” projesi dâhilinde yapılan testler sonucunda “mutlak işitme anlamına gelen absolut kulağa ve en üst seviyedeki müzikal işitme hassasiyetine doğuştan sahip olduğu” anlaşıldı.

2008 – 2009 öğretim yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Bale İlköğretim Okuluna 3.sınıftan kabul edildi. Akademik başarısından dolayı 2010 - 2011 öğretim yılında Fakülte ve Okul yönetiminin aldığı kararla 4. sınıftan 6. sınıfa atlatıldı.

2013 yılında Avrupa Sanatlar Akademisi tarafından davet edilmiş ve Varşova'da bir resital vermiştir. Yine aynı yıl St. Petersburg ve Moskova'da da birer resital vermiştir. 

Yine 2013 yılında, ABD'de düzenlenen Aspen Müzik Festivali'ne kabul edilmiş ve dünyaca ünlü Juilliard Müzik Okulu'nun müzik direktörü olan ünlü piyano pedagogu Yoheved Kaplinsky ile de 2 ay boyunca çalışmıştır. Eylül Esme Bölücek öğrenimine halen Juilliard Müzik Okulu'nda devam etmektedir.

2. Kaan Baysal, 12 Yaşında (Piyano)

2. Kaan Baysal, 12 Yaşında (Piyano)

2003’te İstanbul’da doğan Kaan Baysal beş yaşında piyano çalmaya başladı. Müziğe ve özellikle piyanoya olan ilgisi ve yeteneği nedeniyle dikkat çeken Baysal, 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Piyano Bölümü seviyeyle giriş sınavı ile bu kurumun İlk devre 1. sınıfına kabul edildi. 

Kaan Baysal, 2013’te İstanbul’da düzenlenmiş olan 8. Uluslararası Pera Piyano Yarışması’nda, 12 yaşa kadar olan kategoride ikincilik ödülüne layık görüldü.

2014’te, 42. İstanbul Müzik Festivali tarafından düzenlenen “Festival Genç Solistini Arıyor” projesinin 24 yaş altı piyanistlere açık olan seçmelerinde, en büyüğü 1990 doğumlu olan adaylar arasından seçilen 2003 doğumlu Kaan Baysal, sadece bu seçmelerin değil, tüm festival tarihinin en “Genç Solisti” oldu.

Kaan Baysal, Lang Lang International Music Foundation tarafından 10-16 Kasım 2014 tarihleri arasında Barselona’da gerçekleştirilmiş olan Allianz Junior Music Camp’e seçilen 12 piyanist arasında yer almıştır. Böylece Baysal, Junior Music Camp’e katılmaya hak kazanmış ilk Türk genç yetenek olmuştur.

3. Alican Süner, 23 Yaşında (Keman)

3. Alican Süner, 23 Yaşında (Keman)

1992 Mersin doğumlu Alican Süner, ilk keman derslerini Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Lili Tchumburidze’den aldı. İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nda düzenlenen ustalık sınıfında Prof. Joshua Epstein ve Tuncay Yılmaz’ın dikkatini çekip Vakfın Üstün Yetenekliler Özel Sınıfı’nda bir yıl eğitim görmeye hak kazandı. 

Solist olarak ilk halk konserini 12 yaşında gerçekleştiren genç kemancı bugüne dek birçok orkestra eşliğinde konserler verdi. 2008 Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması’nda birinci olan Alican Süner, 2010’da Mersin’de Nevid Kodallı Genç Yetenekler Ödülü’nü kazandı.

2015’te İtalya’nın Fermo şehrindeki 22. Uluslararası Postacchini Yarışması’nda hem kendi kategorisinde birinci hem de bütün kategorilerin birincisi (Absolute Winner) seçilen Süner’e İtalya Cumhurbaşkanlığı Madalyası takdim edildi.

Alican Süner kısa bir süre önce, Berlin'de düzenlenen Max Rostal Uluslararası Keman ve Viyola Yarışması'nda, 35 kemancı arasında birinciliği etti. Halkoylamasında da birinci gelen Süner, ayrıca Freunde Junger Musiker Berlin (Berlin Genç Müzisyenlerin Dostları Derneği) derneğinin yüksek yetenekli genç finalist adı altında verdiği özel ödülün de sahibi oldu.

4. Beste Gürkey, 12 Yaşında (Vibrafon & Marimba)

4. Beste Gürkey, 12 Yaşında (Vibrafon & Marimba)

İ.Ü. Devlet Konservatuvarı 7.sınıf perküsyon öğrencisi olan 12 yaşındaki Beste Gürkey, son dört yılda girdiği altı yarışmada bugüne kadar, 4 birincilik, 1 ikincilik ve 1 üçüncülük almayı başararak, yurt içi ve yurt dışında adından söz edilen bir isim.

Geçtiğimiz ay İtalya’da düzenlenen ve perküsyon dünyasının en prestijli yarışmalarından birisi olan 'International Italy Percussion Competition'da 12-15 yaş arası 'Vibrafon' kategorisinde, 18 farklı ülkeden katılan 100’ü aşkın yarışmacının arasında, kazandığı birincilik, aldığı ödüllerin içinde şüphesiz en dikkat çekici olanı.   

Beste Gürkey, ayrıca, aynı yarışmanın “marimba” kategorisinde üçüncülük ödülü alarak bir başka başarıya daha imza atmayı başardı.

5. Dilay Girgin Balcı, 27 Yaşında (Opera Sanatçısı)

5. Dilay Girgin Balcı, 27 Yaşında (Opera Sanatçısı)

1988’de Ankara’da doğan Balcı, müzik hayatına 9 yaşında Gülay Aykan’dan piyano dersleri alarak başladı. O sıralarda çeşitli çocuk ve gençlik korolarında da yer aldı. 13 yaşında Oylun Erdayı ile şan çalışmalarına başlayan Balcı, 2004 yılında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Opera bölümünü kazanarak Şebnem Algın ile şan çalışmalarına devam etti. 

2008 yılında Profesyonel Ses Derneği tarafından Ankara’da düzenlenen 7. Genç Ses Yarışması’nda Artistik Başarı özel ödülü alan Balcı, o günden sonra birçok uluslararası yarışmada da derece elde etmeyi ve ödül almayı başardı.

Uluslararası başarılarına; 2009 yılında Wroclaw'da düzenlenen Polonya 5. Uluslararası Halina Halska-Fijalkowska Şan yarışmasında En genç Finalist ödülü, 2010'da Deutschlandsberg – Avusturya’da yapılan 16. Uluslararası Ferruccio Tagliavini yarışmasında gençler kategorisinde mansiyon ödülü, 2012'de Salzburg Oper im Berg Festivali Grandi Voci yarışmasında En genç finalist ve Mozart ödülü örnek olarak gösterilebilir. 

Dilay Girgin Haziran 2010’da H.Ü.Devlet Konservatuvarı’nda lisans eğitimini okul ve bölüm birinciliği ile başarıyla tamamlamış ve mezun olmuştur. Sanatçı halen çalışmalarına Capucine Chiaudani ile devam etmektedir.

6. Doğa Altınok, 14 Yaşında (Keman)

6. Doğa Altınok, 14 Yaşında (Keman)

Adana'daki Çukurova Devlet Konservatuvarı'nda Kaniya Kaynova'nın yetiştirdiği ve artık Avusturya'da Dora Schwarzberg ile çalışan Doğa Altınok, henüz 14 yaşında olmasına rağmen, 12- 19 Mart 2015 tarihleri arasında Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen “11. International Competition 'Young Virtuosos' yarışmasında 16-19 yaş arası C kategorisinde 11 yarışmacı arasından birincilik ödülünü elde etti.

Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Daniya Kaynova'nın yetiştirdiği, çeşitli yarışmalarda önemli dereceler elde eden, 2012'de Andante/Donizetti Ödülleri'nde “17 Yaş altı Yılın Genç Müzisyeni” seçilen Doğa Altınok, halen Viyana'da Amadeus International School A Nobel Talent School of Music adlı okulda tam burslu olarak 9. sınıfa devam ediyor.

Doğa Altınok iu anda, mayıs ayında İtalya'da düzenlenecek olan 'Andrea Postacchini' yarışması için hazırlıklarını sürdürüyor. 2016'da ise Londra'da düzenlenecek olan Menuhin Yarışmasına katılmayı hedefliyor.

7. Emre Erşahin, 20 Yaşında (Kontrbas)

7. Emre Erşahin, 20 Yaşında (Kontrbas)

Emre Erşahin, 1995 yılında Ankara’da doğdu. Müziğe küçük yaşlarda piyano ile başlayan Erşahin, ilkokuldan sonra çok istediği kontrbası seçerek 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’na girdi. 2010 yılında İngiltere’de hem Purcell hem de Yehudi Menuhin Müzik Okullarına burslu olarak kabul edildi. 2011 Eylül’ünde başladığı Purcell Müzik Okulu’ndan Temmuz 2013’te mezun oldu. Erşahin, Purcell Okulu Senfoni Orkestrası üyesi olarak Londra’nın önde gelen salonlarında konserler verdi.

İlk uluslararası ödülünü Paris’te BASS 2008 kapsamında düzenlenen kontrbas yarışmasında alan Erşahin, ardından The American Association for Development of the Gifted and Talented’ın düzenlediği “Passion of Music 2010” Uluslararası Genç Müzisyenler yarışmasında üçüncülük, Kopenhang’da düzenlenen BASS 2012 kapsamındaki uluslararası kontrbas yarışmasında gençler arasında birincilik, 2013 Purcell Müzik Okulu Konçerto Yarışması’nda üçüncülük ve Kraliyet Müzik Akademisi Yaylı Çalgılar Solo Bach Yarışması’nda birincilik kazandı. 

Maxim Vengerov’un yönettiği Akademi Yaylıları orkestrasına seçildi. Erşahin, halen Londra’daki Kraliyet Müzik Akademisi’nde burslu olarak lisans 2. sınıfa devam ediyor ve Kraliyet Akademisi Senfoni Orkestrası üyesi olarak konserlerde yer alıyor.

8. Cemi'i Can Deliorman, 30 Yaşında (Sanat Yönetmeni ve Orkestra Şefi)

8. Cemi'i Can Deliorman, 30 Yaşında (Sanat Yönetmeni ve Orkestra Şefi)

Müzik eğitimine Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Keman Bölümü'nde başlayan Cemi’i Can Deliorman, 2003 yılında Avusturya’daki Viyana Müzik Üniversitesi’nin (Universitaet für Musik und Darstellende Kunst Wien) orkestra şefliği bölümü hazırlık sınıfına kabul edildi.

Borusan Kocabıyık Vakfı’nın eğitim bursu ile şeflik çalışmalarına Viyana’da başladı. Graz Müzik Üniversitesi’nde (Universiteat für Musik und Darstellende Kunst Graz) Martin Sieghart’ın orkestra şefliği sınıfından 2008 yılında mezun oldu. Lisans eğitimi süresince Viyana Singverein Korosu şefi Johannes Prinz ile koro şefliği bölümüne de devam eden Deliorman, Viyana Filarmoni Orkestrası ve Singverein korosunun şeflik seminerlerine her sene katıldı.

Eğitimine Amerika’daki Westminster College of the Arts’da devam etti. Amerika’nın önde gelen koro şeflerinden Dr. Joe Miller ve Dr. James Jordan ile sürdürdüğü yüksek lisans derecesini Graz Müzik Üniversitesi Orkestra Şefliği Bölümü’nde tamamladı.

Amerika’nın en saygın korolarından 'Westminster Symphonic Choir'' ile Carnegie Hall, Lincoln Center gibi saygın mekânlarda sahneye çıktı. Amerika’da ünlü Alman şef Kurt Masur ile Mendelssohn, “Die erste Walpurgisnacht” kantatı, Pierre Boulez ile Mahler senfonileri üzerine çalıştı.

2012 Akdeniz Müzik Festivali kapsamında konuk şef olarak İsrail’e davet edildi. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Sicilya Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Savaria Senfoni Orkestrası, Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Anadolu Üniversitesi Akademik Orkestrası, Eskişehir Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası yönettiği orkestralardan bazılardır.

Gustav Mahler'in diriliş senfonisi üzerine yazdığı kitap, 2013 temmuz ayında Almanya'da Akademiker Verlag tarafından yayınlanmıştır.

Cemi’i Can Deliorman 2010 sanat sezonundan buyana T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu Sanat Yönetmeni ve sürekli şefi.

9. Şule Berna Kontaş, 15 Yaşında (Çello)

9. Şule Berna Kontaş, 15 Yaşında (Çello)

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Prof. Sevil Gökdağ'ın viyolonsel sınıfı öğrencisi olan 15 yaşındaki Şule Berna Kontaş, Yunanistan'ın başkenti Atina'da internet üzerinden düzenlenen 'eMuse' Online Music Competion 2015 yarışmasında (15-19 yaş) D kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Şule Berna Kontaş, ödül olarak 2015-16 sezonunda, Atina'daki 'Parnassos' Konser Salonu'nda canlı olarak kayda alınıp CD haline getirilecek bir solo resital verme hakkı kazandı. Ayrıca arzu ederse 2015 Eylül ayında “The Muse” tarafından Santorini adasında düzenlenecek genç müzisyenler yarışmasına da katılabilecek.

Şule Berna Kontaş, bu yıl Bulgaristan'ın başkenti Sofya düzenlenen 11. Uluslararası Genç Virtüözler yarışmasında ikinci kategoride üçüncülük ödülünü almıştı, 2014'de de gene Bulgaristan'ın Dobrich kentinde düzenlenen 11. Uluslararası Genç Yetenekler yarışmasında B kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olmuştu.

Not: The Muse, büyük çoğunluğu Moskova Çaykovski Konservatuvarı mezunu müzisyenler tarafından kurulmuş uluslararası bir sanat derneği.

10. Berfin Aksu, 17 Yaşında (Keman)

10. Berfin Aksu, 17 Yaşında (Keman)

1998 yılında Ankara'da doğan Berfin Aksu, Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık İlköğretim Okulu'nda Muhammedjan Turdiev ile 2012 yılına kadar çalışmalarını devam ettirdi. 

Türkiye’de sekiz yaşında orkestra eşliğinde konser veren ilk solist olan Aksu, 2007 yılında Genç Girişim Yönetişim Birliği tarafından verilen “Geleceğin Büyükleri” dalında “Yılın Özel Ödülü”nü aldı. 

2008 yılında Mersin Üniversitesi’nin düzenlediği 3. Gülden Turalı Keman Yarışması’nda birinci oldu. Aynı yarışmada “En İyi Türk Bestecisi Yorumcusu Özel Ödülü”ne de layık görüldü.

2009 yılında İtalya’da düzenlenen 16. Uluslararası Andrea Postacchini Keman Yarışması’nda ikincilik ödülü alan Berfin AKSU, iki yıl önce aynı yarışmada “Jüri Özel Ödülü”nü de aldı.

Aralık 2009’da Romanya’da düzenlenen 14. Uluslararası Remember Enescu Keman Yarışması’nda birincilik ödülünün yanı sıra “En İyi Enescu Yorumcusu Ödülü” ve “Constantin Dragoi” özel ödülünü de kazandı.

 2010 yılında ise Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen “52. Uluslararası Koçianova Keman Yarışması”nda birinci oldu.

Bilkent sonrası burslu olarak kazandığı Londra'daki Yehudi Menuhin Müzik Okulu'nda çalışmalarını Lutsia Ibragimova ile sürdüren 17 yaşındaki keman sanatçısı, Fazıl Say'ın Keman Konçertosu'nu da Patricia Kopaçinskaya'dan sonra seslendiren ikinci isim.

11. Deniz Şensoy, 15 Yaşında (Keman)

11. Deniz Şensoy, 15 Yaşında (Keman)

2000 doğumlu olan Deniz Şensoy, eğitimine Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi'nde devam ediyor. Şensoy genç yaşına karşın, bugüne kadar uluslararası platformlarda birçok ödülün sahibi oldu. 

10 yaşındayken Gülden Turalı Ulusal Keman Yarışması üçüncülük ve 13. Uluslararası Mimar Sinan Rotary Genç Müzisyenler Klasik Müzik Yarışması birincilik ödülü sahibi olan Şensoy, 2012 yılında We Play Together Uluslararası Keman Yarışması‘nda birincilik ve 16. Bohdan Warchal Uluslararası Müzik Yarışması‘nda ikincilik ödülünü aldı.

İki yıl sonra, 2014 yılına gelindiğinde İş-Sanat’ın Yılın Parlayan Yıldızı Ödülü ve Ohrid Pearl Uluslararası Müzik Yarışması üçüncülük ödülü de Şensoy’un oldu. 

Unesco organizasyonu olan ‘Iguazu en concertino’ Uluslararası Gençlik Senfoni Orkestrası’nın üç konser şefinden biri olan Şensoy, eğitimine tam burslu olarak Muhammedjan Turdiev ile devam etmektedir.

12. Cem Babacan, 27 Yaşında (Piyano)

12. Cem Babacan, 27 Yaşında (Piyano)

İsviçre basınında İngiliz şef Howard Griffiths’in “Genç yaşına karşın, enstrümanında ustalık düzeyine erişmiş ve şaşırtıcı yorum gücüne sahip bir müzisyen” şeklinde ifade ettiği, ayrıca, Fazıl Say’ın “Olağanüstü bir yorumcu, virtüöz ve şiirsel” olarak nitelendirdiği Cem Babacan, 2007 yılında birincilik ödülü aldığı Yves Nat Uluslararası Piyano Yarışması (Fransa) sonrası Uluslararası Serignan Piyano Festivali’nde Avrupa’daki ilk resitalini verdi. 

2008 yılında aldığı davet üzerine New York Steinway Hall’de düzenlenen konserde yer aldı. Aynı yıl “Yamaha Burs Ödülü”nü de kazanan Babacan, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bünyesindeki eğitimini bölüm ve fakülte birinciliği ile tamamladıktan sonra kabul edildiği Moskova Tchaikovsky Konservatuvarı’ndaki piyano eğitimini Alexander Mndoyants ve asistanı Ekaterina Mechetina ile sürdürdü. Burada aldığı 4 yıllık eğitim süresince ve sonrasında girmiş olduğu bütün yarışmalarda birincilik ödülünün sahibi oldu. Bunlar sırasıyla; 2. Ulusal Kamuran Gündemir Piyano Yarışması (2011), 1. Ulusal Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Yarışması (2012) ve Gümüşlük A.A. Saygun Piyano Yarışması (2013).

2012 baharında İsviçre’nin Zürih kentinde yer alan, Avrupa’nın en önemli salonlarından biri olan Tonhalle’de verdiği resital yankı uyandırdı, dinleyicilerin ve İsviçre basınının övgüsünü kazandı. Bu resitalden sonra Brandenburgisches Staatsorchester’a solist olarak davet edildi ve konserler verdi. Aynı yılın Haziran ayında Moskova Tchaikovsky Konservatuvarı’ndan en yüksek derece olan “kırmızı diploma” ile mezun oldu. 

Babacan ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Senfoni, Bilkent Senfoni, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Devlet Senfoni, Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası ve Mersin Opera Orkestrası gibi orkestralar eşliğinde solist olarak çaldı. Sanatçı halen yurtiçi ve dışındaki konserlerine, projelerine devam etmektedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1108
151
52
21
20
18
2