Görüş Bildir
Haberler
İzlerken İçinizdeki Dedektifi Harekete Geçirecek Birbirinden Çarpıcı ve Gizem Dolu 42 Polisiye Filmi

İzlerken İçinizdeki Dedektifi Harekete Geçirecek Birbirinden Çarpıcı ve Gizem Dolu 42 Polisiye Filmi

Yağmur Türk
08.04.2021 - 15:07

Suç ve polisiye filmi severlerin çok hoşuna gidecek bir liste.Not: Filmlerin konuları Beyazperde.com'dan alınmıştır, filmlerin sıralamasında ise IMDb puanları esas alınmıştır.

Kaynak: https://www.marieclaire.com/culture/g...
İçeriğin Devamı Aşağıda

42. The Lovebirds (2020)

42. The Lovebirds (2020)

IMDb: 6,1

Ayrılmanın eşiğinde olan bir çift, kendilerini bir anda gizemli bir cinayet vakasının içerisinde bulur. Adlarını temizlemeye ve olayı çözmeye çalışan çift, bu süreçte kendilerini ve ilişkilerini nasıl kurtaracaklarını bulmaları gerekmektedir.

41. Karanlık Yerler (2015)

41. Karanlık Yerler (2015)

IMDb: 6,2

Filmin hikayesi, Libby Day'in ailesinin Kansas şehrindeki bir çiftlikte vahşi ve acımasız bir şekilde katledilmesiyle başlıyor. Yalnızca beş yaşında olan Libby, Ocak ayının ölümcül kar fırtınasının ortasında, bir şekilde buradan kaçıp kurtulmayı başarır. Ancak bu bir kurtuluş değildir. Zira yolda başından geçen çeşitli hazin olaylar ve talihsizlikler bir türlü hayatından silinmez. En sonunda medyanın baskısından kurtulamayarak ailesinin ölümüne dair talihsiz bir beyanatta bulunmak zorunda kalır. Aradan 25 yıl geçer ve bu süreçte her günü talihsiz geçmişini unutmaya çalışarak geçer. Ta ki Kill Club isimli, gizemli suç olaylarını araştıran gizli bir topluluğu keşfene dek... Şimdi geçmiş anıları tekrar canlandırmanın ve ailesinin başına gelen katliamı çözmenin zamanı gelmiştir.

40. Doğu Ekspresinde Cinayet (2017)

40. Doğu Ekspresinde Cinayet (2017)

IMDb: 6,5

1930'lu yıllarda İstanbul ve Paris arasında sefer yapan ünlü Şark Ekspresi'nde bir cinayet işlenir. Amerikalı bir milyoner trende ölü bulunur.Trende çok sayıdaki yolcu arasında ünlü Belçikalı dedektif Hercule Poirot da vardır.Trenin kara saplanıp durması, Poirot'a yerel yetkililer duruma el koymadan önce cinayeti çözmesi için birkaç saat zaman verecektir.

39. Trendeki Kız (2016)

39. Trendeki Kız (2016)

IMDb: 6,5

Gerilim ve gizem türü film işsizlik çeken, alkol problemleri olan ve günlerini tren yolculukları yapıp sorunsuz ve muhteşem çiftleri gözlemleyerek geçiren bir kadına odaklanıyor. Genç kadın mükemmel olduğunu düşündüğü bir çifti izlerken mükemmel çiftteki kadının cinayete kurban gitmesiyle sarsılıyor. Cinayetin gizemini çözmeye çalışan kadın cevapsız sorular içinde bir cevap arıyor.

38. Ölüm Günün Kutlu Olsun (2017)

38. Ölüm Günün Kutlu Olsun (2017)

IMDb: 6,6

Sıradan bir hayat yaşayan üniversite öğrencisi Tree'nin hayatı, maskeli bir katil tarafından şaşırtıcı bir şekilde değişir. Katil tarafından korkunç bir şekilde öldürülen Tree, mucizevi bir şekilde hiç yaşanmamış gibi aynı günün sabahına uyanır. Öldürüldüğü günün tüm detaylarını ve korkunç sonunu tekrar tekrar yaşamaya başlar. Ta ki katillinin kimliğini ortaya çıkarana kadar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

37. Küçük Bir Rica (2018)

37. Küçük Bir Rica (2018)

IMDb: 6,8

Küçük Bir Rica, aniden ortadan kaybolan arkadaşını bulmaya çalışan genç bir kadının hikayesini anlatıyor. Yoğun bir iş kadını olan Emily günün birinde çocuğunu tek başına büyüten vlogger anne arkadaşı Stephanie’den ‘küçük bir ricada’ bulunur. Stephanie’den istenen şey Emily'nin beş yaşındaki oğlunu okuldan almasıdır. Ricayı yerine getiren Stephanie'yi şaşırtan şey ise Emily'nin beklenmedik bir şekilde ortadan kaybolmasıdır. Emily’ye ulaşmak için telefonlar, mesajlar çare etmeyince Stephanie vlogunun takipçilerini de devreye sokar. Ancak asıl kabus Stephanie ile Emily’nin kocası endişeli arayışlarının sonunda Emily’ye ulaşınca başlayacaktır...

36. Biz (2019)

36. Biz (2019)

IMDb: 6,8

Biz, kendilerine tıptıp benzeyen davetesiz misafirlerine karşı hayatta kalma savaşı veren bir ailenin yaşadıklarını konu ediyor. Adelaide ve Gabe Wilson birbirlerini ve ailelerini seven, huzurlu ve mutlu bir çifttir. Yorucu geçen bir yılın ardından çift 2 çocuklarını da alıp Kuzey Kaliforniya'da sahil kenarında bulunan evlerine giderler. Tyler ailesi ile sahilde geçirdikleri bir günün ardından, geçmişte bir çeşit travma atlatmış olan Adelaide ailesinin başına bir şey gelebileceği konusunda paranoyaklaşmaya başlar. Gece çöktüğünde Wilson ailesinin, yolda el ele tutuşmuş dört kişiyi görmesinin ardından her şey daha paranoyak bir hal alacaktır. Evlerine yapılan saldırıyı savuşturamayan ailenin yaşayacağı en büyük dehşet ise evlerine giren bu 4 kişinin aslında kendilerinin birebir kopyaları olmasıdır. Birbirinin klonu gibi olan iki ailenin arasındaki en önemli fark ise içlerinden yalnızca birinin hayatta kalabileceğidir...

35. Oyun Gecesi (2018)

35. Oyun Gecesi (2018)

IMDb: 6,9

Max ve Annie’nin çiftler için oyun gecesi, Max’in kardeşi Brooks sahte haydutlar ve federal ajanların olduğu gizemli bir cinayet ayarladığında iyice karışır. Brooks kaçırılır ve her şey oyunun bir parçası gibi görünür. Fakat bu altı aşırı rekabetçi oyuncu gizemi çözmeye ve oyunu kazanmaya çalıştıkça bu “oyunun” ve Brooks’un göründüğü gibi olmadığını fark ederler. Bu kaotik gece boyunca, her dönemeç beklenmedik bir olaya yol açtıkça arkadaş grubu boylarından büyük bir işe kalkıştıklarını fark eder. Kuralların ve puanların olmadığı, oyuncuların kimler olduğu bilinmeyen bu gece ya uzun süredir yaşadıkları en eğlenceli gece ya da oyunun sonu olacaktır.

34. El Royale'de Zor Zamanlar (2018)

34. El Royale'de Zor Zamanlar (2018)

IMDb: 7,1

El Royale’de Zor Zamanlar, yıkık bir otelde bir araya gelen yedi gizemli insanın hikayesini konu ediyor. Karanlık geçmişleri olan 7 yabancı farklı yerlerden, farklı hikayelerle yola çıkmışlardır. Sonunda hepsi Tahoe Gölü’ndeki yıkık bir otel olan El Royale otelinde bir araya gelirler. Hepsinin birbirinden sakladıkları ve geçmişe gömmeye çalıştıkları önemli sırları vardır. Bu gece her şeyin sonudur ve onların geçmişleriyle yüzleşip kendilerini kurtarabilmeleri için son bir şansları vardır. Geçmişin acı verici yaralarına rağmen bunu yapabilecekler midir?...

33. Asi Gençlik (2005)

33. Asi Gençlik (2005)

IMDb: 7,3

Yalnız dolanıp duran bir genç, lisedeki bir yeraltı suç döngüsüne katılır. Amacı ortadan kaybolan eski kız arkadaşının nerede olduğunu araştırmaktır. Brendan, belirli bir zamandan beri haber almadığı eski kız arkadaşından bir gün tuhaf bir telefon alır. Emily, bu kısa konuşmada, ondan yardım ister. Bu işin peşine düşen Brendan ne yazık ki çok geçmeden kızın cesedini bulur. O andan itibaren de bu işi yapanların izini sürmeye ve sırlarını çözmeye soyunur. Film, klasik bir öyküyü, hiç klasik olmayan bir yöntemle bir okul atmosferinde anlatıyor ve son derece ilginç bir yapı çıkartıyor ortaya. Brendan yavaş yavaş Humphrey Bogart’a dönüşüyor. Sıradan okul çevresi ise California’nın karanlık yeraltı bölgelerine dönüşüyor. İlgi ile izlenecek sıra dışı bir yapım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

32. Clue (1985)

32. Clue (1985)

IMDb: 7,3

Altı konuk akşam yemeği için gizemli bir malikaneye davet edilir. Davetlilerin hiçbiri birbirini tanımamaktadır ve daveti kimin düzenlediği de bilinmemektedir. Normal başlayan akşam, ev sahibinin ani ölümüyle farklı bir yola sapar. Davetliler, malikanenin çalışanlarıyla birlik olarak katilin kim olduğunu bulmak zorundadır. Her geçen dakika malikanede bulunmak daha da tehlikeli bir hal almaktadır.

31. Nil'de Ölüm (1978)

31. Nil'de Ölüm (1978)

IMDb: 7,3

Dedektif Hercule Poirot, Doğu Ekspresi'nin ardından bu kez bir cruise gemisinde, elbette yine işlenen bir cinayeti çözmeye çalışıyor. Merak edilen isen, gemi yolculuğunu tamamlayıp limana varmadan, cinayetin sırrı çözülebilecek mi?

30. Çığlık (1996)

30. Çığlık (1996)

IMDb: 7,3

Bir lise öğrencisi olan Casey tuhaf bir telefon alır. Telefonun öteki ucundaki sesi tanımamaktadır. Bir süre sonra yaşanan bir cinayet üzerine polis ve medya olayın üzerine gitmeye başlar. ‘Hayalet surat’ adı verilen bir katil, çevresinde gördüğü gençleri birer birer öldürmektedir. Korku filmlerinin belli klişelerle örüldüğünü düşünen bir grup genç ise, naklen yaşadıkları bir korku filminin içerisinde hayatta kalmaya çalışacaktır. Katille bir kedi-fare oyununa tutuşacaklardır. Wes Craven’ın kendi filmografisiyle ve korku türüyle inceden alay ettiği ancak buna müteakip korkutmayı da başardığı filminin başrollerinde Drew Barrymore, Roger Jackson ve Neve Campbell gibi oyuncuları görmek mümkün.

29. İyi Adamlar (2016)

29. İyi Adamlar (2016)

IMDb: 7,4

1970’ler Los Angeles’ında, şanslı ama sakar özel dedektif Holland March ve dikkatli araştırmacı Jackson Healy bir gizemi çözmek için bir araya gelir. Birlikte, herkesin aradığı ve önemli bir sırrı saklayan kayıp kızı bulmaları gerekmektedir. Bu kız, ünlü bir porno yıldızı olan Misty Mountain’ın gizemli ölümünü çözebilecek bilgilere sahip tek kişidir. Bu araştırma esnasında iki dedektif kendilerini yüksek statüdeki devlet yetkililerinin hedefinde bulur.

28. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

28. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

IMDb:7,5

Harry’nin asıl işi hırsızlıktır. Ancak hesapta olmayan olaylar aracılığı ile bir anda kendisini oyunculukla ilgili bir elemelerde bulur. Rol dedektifliktir. Sonra başarılı olmaya aklına koyar ve ciddi bir biçimde oyunculuk öğrenmeye başlar. Rastlantı bu ya okul arkadaşı Harmony ile derslerde karşılaşır. Ancak Harry bunca zaman sonra onu etkilemekten vazgeçmek niyetinde değildir. Kahraman ayaklarında kendini öne sürer. Ancak ne yazık ki durum pek göründüğü gibi değildir zira bu rol her an gerçeğe dönüşme potansiyeli taşımaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

27. Sherlock Holmes (2009)

27. Sherlock Holmes (2009)
img.bolumsonucanavari.com

IMDb: 7,6

Kadın izleyicilerin birçoğunun iki favori aktörü Jude Law ve Robert Downey Jr, eşine az rastlanır bir uyumla, beyazperde'de Arthur Conan Doyle'un dünyaca ünlü karakteri Sherlock Holmes'ün yeni versiyonuna hayat veriyorlar. Bu dinamik yeni uyarlamada, Holmes ve cesur ortağı Watson, birbirinden tehlikeli maceralara gözlerini karartıp dalıyorlar. Dövüş tekniklerini, efsanevi zekası gibi silah olarak kullanan Holmes, bu serüvende ülkesini tahrip edebilecek ölümcül bir komployu aydınlatmak için yeni bir düşman ile savaşmak zorundadır. Robert Downey Jr. , efsanevi dedektif Sherlock Holmes'ü daha önce benzeri görülmemiş bir yorumla canlandırıyor. Jude Law ise doktor ve bir savaş gazisi olan, Holmes'ün kadim dostu, güvenilir çalışma arkadaşı Watson rolünde karşımıza çıkıyor. Holmes'ü alt eden ilk ve tek kadın olan ve dedektifle halen çalkantılı bir ilişki sürdüren Irene Adler rolünü Rachel McAdams üstleniyor. Mark Strong gizemli yeni düşman Blackwood rolünü oynuyor. Kelly Reilly ise Watson'ın ilgilendiği Mary rolünde yer alıyor.

26. The Long Goodbye (1973)

26. The Long Goodbye (1973)

IMDb: 7,6

Özel dedektiflik yapan Philip Marlowe, 1970'li yıllarda Los Angeles'ta yaşamaktadır. Bir gün arkadaşı Terry Lennox onu ziyarete gelir. Ona Meksika sınırından arabayla geçmeyi teklif eder. Ancak Phillip'in başı dönüşte polis tarafından yakalanmasıyla belaya girer. Terry'nin karısı Sylvia ölmüştür ve polis Terry'den şüphelenmektedir. Ancak Terry de Phillip'ten ayrıldıktan sonra intihar etmiştir ve bir itiraf mektubu yazmıştır. Ancak bu olayın arkasından çok daha karmaşık ve tehlikeli ilişkiler ağı ortaya çıkacaktır.

25. Kapan (2017)

25. Kapan (2017)

IMDb:7,7

Chris sıradan bir siyahi gençtir. Sevgilisi Rose ile mutlu bir ilişkisi vardır. Rose bir gün Chris'i ailesinin mülküne davet eder. Avrupalı Amerikalı sevgilisinin ailesinde bir tuhaflık olduğunu sezen Chris bir süre sonra mülkte kalmakta olan siyahi kişilerin bir bir kaybolduğunu öğrenir. Bunun üzerine tuz biber olan şey ise başka bir siyahi adamın kendisine iş işten geçmeden gitmesi yönündeki uyarısı olur. Chris bir şeylerin ters gittiğini sezmeye başladığında kurtulması sandığından çok daha zor olacaktır...

24. İlk Korku (1996)

24. İlk Korku (1996)

IMDb: 7,7

Tanınmış bir piskoposun öldürülmesi, büyük bir yankı uyandırır. Bu cinayet sırasında olay yerinden kaçmakta olan Aaron, görgü tanıkları tarafından suçlu olarak ilan edilir ve suçu işlediğin neredeyse kesinleşmiştir. Son derece prestijli bir avukat olan Martin Vail, ise olayların bu şekilde geliştiğinden tam olarak değildir ve Aaron'ı savunma görevini üstlenir. Aaron'ın suçluluğu o derece nettir ki Vail'in bu göreve atanması beyhude bir uğraş olarak addedilir. Ancak kısa bir süre sonra davanın seyri tam anlamıyla değişir.

23. Who Framed Roger Rabbit (1988)

23. Who Framed Roger Rabbit (1988)

IMDb: 7,7

1947 yılında, Hollywood'ta geçen yarı animasyon hikayenin başkarakteri ünlü yıldız Roger Rabbit. Parladığı stüdyo ve yapımlar ona gerçek bir şöhret ile güzel ve seksi karısı Jessica Rabbit'i getirmiştir. Ne var ki son zamanlarda ilişkileriyle ilgili büyük bir problem vardır. Karısının Marvin Acme ile birlikte olduğundan ve aldatıldığından şüphelenen Roger, bu şüphelere son vermek için Eddie Valiant isimle bir dedektifle anlaşır. Bir süre sonra Marvin Acme esrarengiz bir şekilde ölü bulunduğundaysa Roger bu cinayetin baş şüphelisi haline gelir. Bir yanda Roger'ı karalamanın peşinde olan Hakim Doom, öte yanda ise baş şüphelisi olduğu bir cinayet... Roger, artık dedektiften acilen bu cinayeti çözmesini istemek zorunda kalır, fakat dedektifin karşılaştığı manzara daha da korkunçtur: yaşadıkları Toontown'ın varlığını tehdit eden tuhaf durumlarla karşı karşıyadırlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Zodiac (2007)

22. Zodiac (2007)

IMDb: 7,7

San Francisco’da bir seri katil, mektuplar ve şifreli mesajları ile polis ile alay etmektedir. Dedektifler, gazete muhabirleri, bu katili yakalamaya ant içmiş dört kişi filmin esas karakterleridir. Katilin ardında bıraktığı izleri takip eden takıntılı dört adam, ne yazık ki aslında katilin adımlarını izler biçimde şekillenmektedir. Bu katil yıllarca görünmedikten sonra yine ortaya çıktığında sadece öldürdüğü insanlar için değil tüm şehrin kabusu haline gelecektir. Yedi, Oyun ve Dövüş Kulübü gibi filmlerle gerilim alanında sağlam bir yer edinen David Fincher, son derece başarılı bir biçimde perdeye aktarıyor bilinen hikayeyi.

21. Kaçak (1993)

21. Kaçak (1993)

IMDb: 7,8

1960’ların ünlü televizyon serisinden sinemaya başarıyla uyarlanan filmde, Dr. Richard Kimble’ı David Janssen’in yerine bu kez Harrison Ford canlandırıyor. Ünlü cerrah Dr. Richard Kimble, haksız yere karısını öldürmekle suçlanarak hapse atılır. Cezaevine nakli sırasında bir mahkumun kaçma girişimi, büyük bir kaza ile sonuçlanır. Bu fırsatı değerlendiren Kimble, karısının gerçek katilini bulmak için kaçar. Peşinde hapishane kaçkınlarını kovalayan Marshal ekibi ve liderleri Sam Gerard (Tommy Lee Jones) ile Kimble, ipuçlarını izleyerek gerçek katili ortaya çıkarmayı dener...

20. Ejderha Dövmeli Kız (2011)

20. Ejderha Dövmeli Kız (2011)

IMDb: 7,8

Asılsız bir iddia ile suçlanan Mikael Blomkvist (Daniel Craig), adını temize çıkartmak için elinden geleni yapmaya ant içer. İsveç’in zengin endüstri patronları arasında yer alan Henrik Vanger ise, çok sevdiği ve uzun zamandır kayıp olan yeğeni Harriet’ın ortadan kaybolmasının ardındaki gerçeği aydınlatması için gazeteci Blomkvist'i görevlendirir. Başı zaten dertte olan gazeteci, yeğenin ölümünden muhtemelen sorumlu olan ailenin malikanesine doğru yol alır. Bu sırada, Milton Güvenlik adına çalışan sıra dışı 'hacker' Lisbeth Salander (Rooney Mara) da Blomkvist’in geçmişini araştırmakla görevlendirilir. Yolları kesişen ikili geçmişten bugüne uzanan bir cinayetler zincirini çözmeye çalışırken, aralarında hassas bir güven köprüsü de oluşacaktır...

19. Charade (1963)

19. Charade (1963)

IMDb: 7,9

Filmde bir kadının eşi ölür ve o andan itibaren kadın, ölen kocasına ait bir parayı bulmak için çırpınmaya başlar. Paris’te yaşayan bu Amerikalı kadına bir yabancı yardım eder. Ortada çeyrek milyon dolar söz konusudur ancak bunun bir de bedeli vardır. Dul kadın, kocasının parasının yerini ararken mecburen, onun geçmişindeki bir takım adamlarla da uğraşmak zorunda kalacaktır. Ortada olmayan bu kayıp para yolculuğunda her elde edilen bilginin kısa süre sonra çelişkili yalanlara dönüştüğü süreç boyunca ikili arasındaki gerilim zaman zaman romantizmle yer değiştirecektir. Filmin çizgisi, komedi, romantizm ve gerilim arasında dalgalanmalar gösteriyor ve hoş bir kıvam sunuyor.

18. Bıçaklar Çekildi (2019)

18. Bıçaklar Çekildi (2019)

IMDb: 7,9

Bıçaklar Çekildi, ünlü bir yazarın ölümünün ardındaki sırrı ortaya çıkarmaya çalışan bir dedektifin hikayesini konu ediyor. Ünlü bir suç romanı yazarı olan Harlan Thrombey, 85. yaş gününde evinde ölü bulunur. Meraklı bir araştırmacı dedektif olan Benoit Blanc, gizli bir şekilde cinayet araştırmasında yer almaya başlar. Harlan Thrombey'nin ailesine soruşturma için başvurulur, ancak aile tam anlamıyla hiçbir işe yaramazdır. Blanc, tüm bu yüzeyde görünenlerin altını kazımak ve tüm yalanları ortaya çıkararak Thrombey'nin ölümünün ardındaki gerçeği bulmak için zorlu bir mücadeleye girişir. Dedektif, araştırmasını ilerlettikçe, saklı kalan birçok gerçek ortaya çıkar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Gizemli Nehir (2003)

17. Gizemli Nehir (2003)

IMDb: 7,9Jimmy, Sean ve Dave isimli üç küçük çocuk caddede hokey oynadıkları sırada polis görünümündeki kişiler tarafından oyunu bırakmaları için uyarılırlar. Bu sert görünümlü adamlar Dave'i arabalarına alıp küçük çocuğa günlerce cinsel tacizde bulunurlar. Bu olayın üzerinden 25 yıl geçmiştir. Küçük çocuklar artık büyümüş, bu süreçte de görüşmemiştirler. Jimmy'nin esrarengiz bir şekilde hayatını kaybeden kızı, eski dostları tekrardan bir araya getirir. Artık bir polis olan Sean cinayetin ardında yatan gizemleri çözerek çocukluk arkadaşına yardım etmeye karar verir. Ancak bu cinayetteki esrar perdesi, arkadaşlıklarının ilk yıllarına kadar uzanan bir dizi gizemi doğuracaktır.

16. Derin Uyku (1946)

16. Derin Uyku (1946)

IMDb: 7,9

Özel dedektif Philip Marlowe, General Sternwood tarafından gösterişli malikanesine davet edilir. General, dedektif Marlowe’dan, kızı Carmen’in bir kitapçıya olan kumar borçlarını halletmesini ister. Ancak General’in diğer kızı Vivian, durumdan şüphelenerek babasının asıl amacının, bir ay önce kaybolan yakın arkadaşı Sean Regan’ı bulmak olduğunu düşünür ve bunu dedektif Marlowe’la paylaşır. Yine de görevinden şaşmayan Marlowe, kitapçıya giderek olayları incelemeye başlar. Dükkanın sahibi Geiger’ı evine kadar takip eden dedektif burada duyduğu bir silah sesi ve içeride karşılaştığı manzara sonrasında içinden çıkılması güç bir görevle karşı karşıya olduğunu anlayacaktır.

15. Şeytan Ruhlu İnsanlar (1955)

15. Şeytan Ruhlu İnsanlar (1955)

IMDb: 8,0

Şeytan Ruhlu İnsanlar, kusursuz bir cinayet planı yapan iki kadının hikayesini anlatıyor. Karısına ait olan bir okulun yöneticiliğini yapan Michel Delassalle tam anlamıyla çekilmez bir karakterdir. Karısı da dahil çevresindeki herkese türlü zalimlikler yapan Delassalle’nin okuldaki öğretmenlerden biriyle gizli bir ilişkisi vardır ve sevgilisine de aynı ölçüde kötü davranmaktadır. Bu gizli ilişki açığa çıktığında iki kadın da bu adama karşı duydukları nefret sayesinde ortak bir noktada buluşurlar. Bu huysuz adamdan intikam almaya karar veren iki kadın kusursuz bir cinayet planı yapıp uygularlar. Ancak her şey yolunda gitse de kimsenin anlam veremediği gizemli bir olay meydana gelir ve işler karışır.

14. Laura (1944)

14. Laura (1944)

IMDb:8,0

Dedektif Mark McPherson yeni bir vakayla ilgilenmektedir. Laura Hunt adlı bir kadın, apartman dairesinde ölü bulunmuştur. Mark, şüphelilerin ifadesini alırken bir yandan da kafasında maktulü ve çevresini canlandırmaya çalışır: Laura Hunt, inanılmaz derecede çekici ve kariyerinde oldukça başarılı bir genç kadındır. Etrafında tanıdığı bütün erkeklerin başını döndüren bir cazibeye sahiptir. Mark'ın Laura'nın cinayetine olan ilgisi, genç kadının evinde gördüğü büyüleyici tabloyu görmesiyle daha da artar. Edindiği ipuçları, dedektifi iki şüpheliye götürür: Çapkınlığıyla bilinen ve bir dönem Laura ile de ilişkisi olan Shelby Carpenter ve alaycı tavırlarıyla dikkat çeken gazeteci Waldo Lydecker. Tuhaf ve beklenmedik bir kaza sonucu Mark, soruşturmalarına başka bir açıdan devam etmek zorunda kalacaktır.

13. Malta Şahini (1941)

13. Malta Şahini (1941)

IMDb: 8,0

Malta Şahini, sıradan bir dedektiflik bürosu çalışanlarının içine düştüğü belalı durumu konu alır. Basit ve sıradan kayıp ya da takip işleriyle günlerini geçiren Sam ve ortağı Miles, bürolarına gelen sıradan bir kayıp vakasının izini sürmeyi kabul ederler. Sevgilisinin, kardeşiyle kaçtığını söyleyen ve ikilinin bulunmasını isteyen bu yeni müşteri ilk bakışta güven vaat eder. Ancak dedektif Sam davanın içine girdikçe inanılması güç bir komployla karşı karşıya kaldığını fark edecek, kendini kurtarmak için canla başla mücadele edecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Chinatown (1974)

12. Chinatown (1974)

IMDb: 8,1

Chinatown, kocasının kendisini aldattığından şüphelenen bir kadının hikayesini anlatıyor. Ida Sessions isimli bir kadın, özel dedektif Jake Gittes'e başvurup, Los Angeles su teşkilatında çalışan mühendis kocası Hollis Mulwray'in kendisini aldattığından şüphelendiğini söyler. Kadının dedektiften isteği, kocasını takip etmesidir. Gittes, Mulwray'in yanında bir kadınla yakalar, fotoğraflarını çeker ve dava kapanır. Ancak bir süre sonra Mulwray'in öldürülmesi işleri gizemli hale sokar. Davanın üzerine gitmeye karar veren Gittes, zamanla kendisini kiralayan kadın başta olmak üzere birçok gizemle karşılaşır.

11. Fargo (1996)

11. Fargo (1996)

IMDb: 8,1

Fargo, borçlarını ödeyebilmek için karısını kaçıran bir adamın hikayesini anlatıyor. Jerry Lundegaard borçları olan bir sahtekârdır. İhtiyaç duyduğu meblağda parayı acilen edinmeli ve borçlarını temizlemelidir. Karısının babası oldukça zengin bir adamdır; ancak gamsız bir sahtekar olan Jerry’ye yardım etmesi imkansız gibi görünmektedir. Jerry’nin aklına şeytani bir fikir gelir. Jerry, karısını kaçırmak ve kayınpederinden fidye istemek üzere iki adam kiralar. Lakin hiçbir şey planlandığı gibi ilerlemeyecektir.

10. Kayıp Kız (2014)

10. Kayıp Kız (2014)

IMDb: 8,1

Kayıp Kız, karısının aniden ortadan kaybolmasından sorumlu tutulan bir adamın hikayesini anlatıyor. Amerika'nın Missouri eyaletlerinden birinde sıcak bir yaz sabahı, Nick ve Amy evliliklerinin beşinci yıl dönümünü kutlamaya hazırlanmaktadır. Fakat o gün Amy aniden ortadan kaybolur. Amy'den uzun süre haber alınamayınca polis, genç kadının ortadan kaybolması ile ilgili Nick'ten şüphelenmeye başlar. Olanlara bir türlü anlam veremeyen Nick'in ise Amy'nin nerede olduğuna dair hiçbir fikri yoktur. Genç adam bu sırada kendisini Amy'nin ailesinin düzenlediği bir yardım operasyonunun içinde piyon olarak bulur. Nick, masum olduğu konusunda ısrar etse de üstündeki şüpheleri tamamen yok edemez. Amy'nin hayatta olup olmadığı ise büyük bir muammadır...

9. Rebecca (1940)

9. Rebecca (1940)
www2.bfi.org.uk

IMDb: 8,1

Rebecca'da, esrarengiz bir şekilde hayata veda eden Rebecca’nın ölümünün altındaki giz de kendisiyle birlikte toprağa gömülmüştür. Kocası Maxim de Winter birkaç ay sonra yeniden evlendiğinde yeni eşi Rebecca’dan bihaberdir. Genç kadın Maxim’e deliler gibi aşıktır ve kocasından da aynı şekilde karşılık bulduğuna inanmaktadır. Ta ki Rebecca’yı ve başına gelenleri öğrenene kadar... Rebecca’nın varlığının, evden ve kocasının zihninden silinmediğini gören kadın evin hizmetçisi tarafından bile kabul edilmeyecek, yabancı muamelesine maruz kalacaktır.

8. Cinayet Var (1954)

8. Cinayet Var (1954)

IMDb: 8,2

Cinayet Var, kendisini aldatan karısını öldürmeye çalışan bir adamın hikayesini anlatıyor. Eski bir profesyonel tenisçi olan Tony Wendice varlıklı karısı Margot'la birlikte Londra'da nezih bir dairede yaşamaktadır. Margot'un hoşnutsuzlukları sebebiyle kariyerini sonlandıran Tony, karısının Mark Halliday isimli bir yazarla gizli bir ilişkisi olduğunu öğrendiği an intikam içgüdüsüyle dolar. Margot'u öldürmeye karar veren Tony, bir cinayet planı tasarlayarak harekete geçmeye başlar. Kusursuz cinayet planını uygulamaya koyduğunda onlarca aksilikle karşılaşan Tony cinayet planını anlatmak için yanlış bir numarayı aradığında ise işler iyice içinden çıkılmaz bir hal alır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Los Angeles Sırları (1997)

7. Los Angeles Sırları (1997)

IMDb: 8,2

Los Angeles Sırları'nda, 50’lerin Los Angeles’ında yer altı dünyasının patronu sayılan Mickey Cohen’in hapse girmesiyle doğan boşluktan dolayı şehirdeki diğer suç örgütleri arasında liderlik savaşı başlar. Bir gece Cohen’in adamlarına bir baskın düzenlenir ve hepsi öldürülür. Öldürülenler arasında eski bir poliste vardır. Bu olayı soruşturmak üzere L.A. Polis Departmanı üç polisi görevlendirir. Görevlendirilen polisler karakter olarak birbirlerinden çok farklıdırlar. Ed Exley, L.A. Polis Departmanının altın çocuğudur. Kurallara bağlı ve her şeyi kanunlara göre yapar. Bud White, çabuk sinirlenen, agresif, gerçeğe ve doğruya ulaşmak için her türlü yola başvuran biridir. Üçüncü ve son polis Jack Vincennes ise; L.A. Polis Departmanını anlatan bir televizyon dizisine danışmanlık yapmakta, tanınmış ve gündemde olmayı seven biridir. Bu üç kişi olayı soruşturmak için bir araya gelirler. Ancak soruşturma çok çabuk sonuca ulaşır. Bu durum üç polisi rahatsız eder. Soruşturmada bu kadar çabuk sonuca ulaşılmasında bir bit yeniği olduğunu düşünürler ve araştırmaya devam ederler. Ve araştırmaları onları çok güzel bir kadına kadar götürür.

6. Gizli Teşkilat (1959)

6. Gizli Teşkilat (1959)

IMDb: 8,3

Gizli Teşkilat, yanlış zamanda yanlış yerde bulunan bir adamın yanlış anlaşılmalarla örülü hikayesini anlatır. Prestijli reklamcı Roger Tornhill, bir yanlış anlaşılma sonucunda George Kaplan isimli bir casus zannedilir ve iki casus tarafından kaçırılıp sorguya çekilir. Kendisini kaçıranlara ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu izah etmeye çalışsa da casusları inandıramaz. Bir uçurumun kenarına bırakılır, buradan kurtulmayı başardıktan sonra casus Kaplan gizeminin peşine düşer. Ancak bir talihsizlik daha baş gösterir ve artık işlemediği bir cinayetin faili konumundadır, böylece polis ve gizli teşkilatlarla arasında nefes kesen bir kovalamaca başlar.

5. Akıl Defteri (2001)

5. Akıl Defteri (2001)

IMDb: 8,4

Akıl Defteri, kısa süreli hafıza kaybı olan bir adamın karısını öldürenleri bulma çabasını konu ediyor. Leonard Shelby, ucuz otel odalarında konaklayan ve sadece nakit para kullanan biridir. Şık giysiler giyip, Jaguar marka araba kullanan Leonard, dışarıdan işadamı gibi görünmektedir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmak için adayan biridir. Ne yazık ki Leonard’ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, yaşadığı, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının 'kaza'dan' önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da, bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu bile unutabilmektedir.

4. Arka Pencere (1954)

4. Arka Pencere (1954)

IMDb: 8,4

Arka Pencere, komşusu ile ilgili korkunç bir duruma şahit olan bir adamın hikayesini konu ediyor. Fotoğrafçı L.B. Jeffries, geçirdiği kaza sonuncunda bacağını kırar. New York’taki apartman dairesinde zorunlu tatili sırasında arka penceresinden komşularını teleskopla seyrederek zaman geçirmektedir. Jeff, yine bir seyri sırasında komşusunun, karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmaları için fotomodel sevgilisi Lisa ve hemşiresi Stella’dan yardım ister. Gerilim türünün usta yönetmeni Alfred Hitchcock’tan türünün klasiği olarak kabul edilen bir başyapıt.

3. Sapık (1960)

3. Sapık (1960)

IMDb: 8,5

Sapık, yönetmen Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilir. Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman'ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Olağan Şüpheliler (1995)

2. Olağan Şüpheliler (1995)

IMDb: 8,5

Olağan Şüpheliler'de, San Pedro’da patlayan bir tekneyi araştıran polis, teknede 27 ceset ve 91 milyon dolarlık uyuşturucu parası bulur. Olaydan kurtulan iki kişiden biri yanıklarla dolu vücuduyla korkmuş bir Macar terörist ve diğeri de Verbal Kint adında bir tetikçidir. Polisteki sorgusunda Kint, 6 hafta öncesinden başlayarak tüm olayları anlatır. Beş suçlunun nasıl bir araya geldiğinden, kaçırılan bir kamyondan ve bir suç lordundan polislere bahseder.

1. Yedi (1995)

1. Yedi (1995)

IMDb: 8,6

Yedi, seri cinayetler işleyen bir katilin peşine düşen iki polis dedektifinin hikayesini anlatıyor. Bir seri katil 7 ölümcül günahı işleyenleri kendi yöntemleriyle öldürmektedir. Yedi Ölümcül Günah, Hıristiyanlık inançlarına göre kibir, açgözlülük, şehvet düşkünlüğü, kıskançlık, oburluk, yıkıcılık ve tembelliktir. İki polis dedektifi bu seri katilin peşindedir. Film, Amerika'da gösterime girdiği hafta 14.000.000 dolar gelir elde etmişti. Yönetmen David Fincher imzalı film, sürükleyici konusu ve oyuncuların performanslarıyla tüm dünyada gişede büyük başarı yakalamıştı. Başrollerde Brad Pitt, Morgan Freeman, Gywneth Paltrow var.

Sizin en sevdiğiniz polisiye film hangisi? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
10
5
3
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın