Görüş Bildir
Haberler
İş Dünyasında 2014 Yılının En Başarılı 50 İsmi

İş Dünyasında 2014 Yılının En Başarılı 50 İsmi

ATKN
16.11.2014 - 20:10 Son Güncelleme: 16.11.2014 - 20:24

Ekonomi Dergisi Fortune, iş dünyasında 2014 yılının en başarılı 50 ismini sıraladı.

Kaynak: http://www.fortuneturkey.com/fotograf...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Larry Page

1. Larry Page

Şirket: Google

Görev: CEO ve Kurucu

Dünyanın en kârlı teknoloji şirketini kurduktan sonra ne yapardınız? Larry Page iseniz, daha fazlasını isterdiniz. Ulaşım alanında devrim yaratmaktan, tıp sektörünü baş aşağı etmeye kadar Google, her alanda faaliyet göstermeye devam ediyor. Page, girişimleriyle dünyanın en cesur CEO’su olduğunu kanıtladı. Google’ın ürettiği her bir proje, milyarlarca insanın hayatını değiştirecek nitelikte olmaya devam ediyor ve Google, gelecek nesillerde de teknolojide liderliğini koruyacak gibi görünüyor.

2. Tim Cook

2. Tim Cook

Şirket: Apple

Görev: CEO

Steve Jobs gibi efsanevi bir kişinin yerine geçmek kolay iş değil. Fakat Tim Cook, Apple’ın CEO’su olarak işinin ehli olduğunu kanıtladı. Apple'ın piyasa değeri, şimdiye kadarki en üst seviyede. Önümüzdeki yıl satışına başlanacak akıllı saat Apple Watch ve şimdiden kullanılmaya başlayan Apple Pay mobil ödeme sistemi gibi projeler, Apple’ın inovasyonda en ön sıralarda ilerlemeye devam ettiğini gösteriyor. Tim Cook ayrıca, geçtiğimiz haftalarda homoseksüel olduğunu resmi olarak açıklayan ilk Fortune 500 şirketi CEO'su olarak da bir ilke imza attı.

3. John C. Martin

3. John C. Martin

Şirket: Gilead Sciences

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

John Martin, bu yıl Hepatit C hastalığının ilacını üreterek gündeme gelen Gilead şirketinin, 1996 yılından beri CEO’luğunu yapıyor. Mucize ilaç Sovaldi, ABD’de tablet başına 1,000 dolar olmak üzere 84,000 dolarlık fiyatından dolayı çok fazla Hepatit C hastası tarafından kullanılamasa da, şirketin sağlığını bayağı iyileştirdi. HIV ilaçlarından yılda 9 milyar dolar kazanan Gilead’ın piyasa değeri 2014 yılında yüzde 40 arttı. Yılda 11 milyar dolar kazandırması beklenen Hepatit C ilacının ise, şirketin cirosunu ikiye katlayacağı tahmin ediliyor.

4. Steve Ells ve Montgomery Moran

4. Steve Ells ve Montgomery Moran

Şirket: Chipotle

Görev: Kurucular

Meksika mutfağı restoran zinciri Chipotle'nin satışları, son üç senede yüzde 20.5, piyasa değeri ise yüzde 99 arttı. Chipotle bu yıl, üretim fiyatlarındaki artışlardan dolayı menüsüne yüzde 6.5 zam yapmış olsa da, yükselen fiyatlar müşterileri vazgeçirmedi. Hatta, 2014 yılında toplam satışlar yükseliş gösterdi. Analistler, Chipotle’nin bu fiyatlama gücünü, restoranın yemek ve servis kalitesine ve iyi gelir düzeyli müşteri kitlesine bağlıyor.

5. Denise Ramos

5. Denise Ramos

Şirket: ITT

Görev: CEO ve Başkan

2011 yılında su ve askeri teknoloji birimlerinin ITT grubundan ayrıldığı sırada CEO görevine gelen Denise Ramos, endüstriyel üretici ITT’nin kendi başına da kâr getirebilen bir şirket olduğunu gösterdi. Son 12 aylık dönemde şirketin toplam satışları yüzde 14, hisseleri ise yüzde 10 arttı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bob Iger

6. Bob Iger

Şirket: Walt Disney Co.

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

Geçtiğimiz Ekim ayında sözleşmesi iki sene daha uzatılan Bob Iger, 2018 yılına kadar Walt Disney CEO'su olmaya devam edecek. Iger, bu yıl Pixar, Marvel Entertainment, Lucasfilm gibi pek çok başarılı ve yaratıcı medya şirketini satın aldı. Disney, kazancının büyük bölümünü ABC ve ESPN gibi televizyon kanallarından elde etse de, bu sene özellikle Frozen gibi popüler çizgi film prodüksiyonları sayesinde 48.8 milyar dolarlık rekor ciro sağladı.

7. Ken Hicks

7. Ken Hicks

Şirket: Foot Locker

Görev: CEO ve Başkan

Ken Hicks, Aralık ayında emekli olduğunda, Foot Locker ayakkabı zincirini şimdiye kadarki en başarılı seviyesinde bırakıyor olacak. 2009’dan beri CEO görevini sürdüren Hicks sayesinde Foot Locker, bu yıl yaklaşık 7 milyar dolarlık geliri ile art arda üçüncü sene ciro rekorunu kırdı. Emekli olan Hicks’in yerini şirketin şu anki COO’su Richard Johnson alacak.

8. Mary Dillon

8. Mary Dillon

Şirket: Ulta Beauty

Görev: CEO

Mary Dillon, Temmuz 2013’te Ulta Beauty’nin başına geçtiğinde, şirket zaten hızla büyümekteydi. Fakat bu büyüme, Dillon için yeterli olmadı ve 5 yıllık çok azimli bir iş planı hazırlayıp uygulamaya başladı. Ulta, başka perakendecilerde de bulunan güzellik ürünlerini, güzellik salonu servisleri ile bir araya getirerek rakiplerini geride bırakmayı başardı. Ulta’nın hisseleri 2014 başından beri yüzde 28.6 artış elde etti.

9. George Scangos

9. George Scangos

Şirket: Biogen

Görev: CEO

Biyoloji profesörlüğünden iş dünyasına geçiş yapan George Scangos, 2010 yılında CEO görevinde geldiğinden beri Biogen şirketinin faaliyetlerini birkaç alanda yoğunlaştırdı. 2013 yılında, Multiple Skleroz (MS) hastalığının şimdi temel ilacı olan Tecfidera’nın geliştirilmesini sağladı. Biogen, nörolojik hastalıklar alanındaki başarılarıyla 15 milyar dolarlık MS ilaçları pazarını kıstırdı ve Ağustos ayında piyasaya sürdüğü beşinci MS ilacı sayesinde, 2014 yılı için yüzde 40’lık bir ciro artışı görmeyi bekliyor.

10. Jack Ma

10. Jack Ma

Şirket: Alibaba

Görev: Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı

Geçtiğimiz Eylül ayında Alibaba e-ticaret şirketinin ABD’deki rekor halka arzı ile Çinli Jack Ma, dünya çapında tanınan bir isim haline geldi. Alibaba, halka arz edildiğinden beri açıklanan ilk verilerine göre şimdiye kadarki en iyi dönemini yaşıyor. Çeyrek dönem satışları yüzde 54 artan Alibaba, aktif satın alıcı sayısı 307 milyon kişiye ulaşarak rekor kırdı. Piyasa değeri 260 milyar dolar olarak değerlendirilen Alibaba, bu rakamla ABD’nin yıllardır değişmeyen perakende devi Wal-Mart’ı bile geride bıraktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Fred Smith

11. Fred Smith

Şirket: FedEx

Görev: Kurucu, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

Ekonomik kriz döneminde tüketicilerin pahalı ekspres posta hizmetlerinden uzaklaşması, FedEx posta şirketini çok kötü etkiledi. Fakat Fred Smith, durumu kontrol altına almayı başardı. FedEx, hisselerini 3,600 çalışanına sattı ve Express bölümünün cirosu, 2014 Eylül ayıyla biten 12 aylık dönem için yüzde 4 artarak 6.9 milyar dolara çıktı. FedEx’in, az yakıt kullanan verimli yeni hava filosu sayesinde 2016 yılı sonuna kadar kârını 1.6 milyar dolar artırması bekleniyor.

12. Carol Meyrowitz

12. Carol Meyrowitz

Şirket: TJX Companies

Görev: CEO

2007’den beri TJX perakende grubunun CEO’su olan Carol Meyrowitz, şirkette daha önce görülmemiş başarılara imza attı. Piyasa değeri en son 27.4 milyar dolar olarak değerlendirilen TJX, çatısı altında HomeGoods, Marshalls, ve T.J. Maxx gibi büyük perakende zincirlerini bulunduruyor.

13. Mark Zuckerberg

13. Mark Zuckerberg

Şirket: Facebook

Görev: Kurucu, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

Mark Zuckerberg, 2014'ün ilk çeyreğinde, 2 milyar dolara Oculus VR'ı, 16 milyar dolara ise WhatsApp'ı satın aldı. Bunun yanı sıra, Paper, Slingshot, Mentions, ve Rooms gibi 4 yeni uygulamayı piyasaya süren Facebook, borsalarda savunmayı oynamayı bırakıp atağa geçti. Facebook hisseleri, 2014 başından beri yüzde 37 artış gösterdi.

14. Elizabeth Holmes

14. Elizabeth Holmes

Şirket: Theranos

Görev: Kurucu ve CEO

30 yaşındaki Elizabeth Holmes’un 2003 yılında sadece 19 yaşındayken kurduğu Theranos, yüzlerce kan analizini, çok hesaplı bir fiyata ve parmaktan alınan sadece birkaç damla kan ile yaparak, tıp dünyasında devrim yarattı. Theranos hisselerinin halen yarısından fazlasını elinde tutan Holmes (yaklaşık 9 milyar dolar değerinde), şirketinde 700’den fazla kişi çalıştırıyor.

15. Kevin Plank

15. Kevin Plank

Şirket: Under Armour

Görev: CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı

Yıllardır spor ayakkabıları ve kadın spor giyiminde başarısız görülen ve Nike’ı bir türlü satın almayı başaramayan spor giysisi üreticisi Under Armour, bu iki alanda da satışlarını artırmayı başardı. 2013 yılında 2.3 milyar dolarlık cirosu ile Under Armour, Nike’tan neredeyse 3 kat daha hızlı büyüdüğünü gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Brad Smith

16. Brad Smith

Şirket: Intuit

Görev: Başkan ve CEO

Vergi ücretleri ve diğer finansal verileri hesaplamayı sağlayan bilgisayar programları üreten Intuit, hizmetlerini ‘bulut’ sunucularına aktarıp, mobil üzerinde de yaygınlaştırarak büyümeye devam ediyor. Son verilere göre Intuit, Macy’s ve Marriott gibi zincirlerden daha değerli bir şirket.

17. Gary Kelly

17. Gary Kelly

Şirket: Southwest Airlines

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO

Southwest Airlines, eğer fiyatlar yeterince hesaplı olursa, insanların kısa mesafeler için de havayollarını tercih edeceğini göstererek yeni bir dönem başlatmıştı. CEO Gary Kelly ise, ilk uluslararası seferler de dahil olmak üzere, onlarca yeni sefer başlattı. Bu yılın sonuna kadar AirTran ile 1.4 milyar dolarlık birleşmesini tamamlayacak olan Southwest Airlines, son 12 aylık dönemde hisselerinde yüzde 100’den fazla artış gördü.

18. Elon Musk

18. Elon Musk

Şirket: Tesla

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı, Ürün Mimarı ve CEO

Elon Musk’ın Tesla elektrikli otomobil şirketi, henüz kâr etmemiş olsa da, pazar payını 30 milyar doların üzerine çıkardı. Yaptığı 5 milyar dolarlık yatırımla ise 2017’ye kadar kitleler için uygun fiyatlı ve seri üretim elektrikli araçlar üretmeyi planlıyor. Musk’ın SpaceX roket şirketi ise bu yıl Uluslararası Uzay İstasyonu’na iki başarılı görev tamamladı.

19. Walt Bettinger

19. Walt Bettinger

Şirket: Charles Schwab

Görev: Başkan ve CEO

Ekonomik kriz döneminde CEO görevine gelen Walt Bettinger, Charles Schwab’ın finansal danışmanlık hizmetlerini şirketin odak noktası haline getirdi. Bettinger’in 6 senelik başkanlığında, finansal danışmanlık bölümü ikiye katlandı. Şirketin hisseleri Kasım 2014’e kadarki son 12 aylık dönemde ise yüzde 20 arttı.

20. Laura Alber

20. Laura Alber

Şirket: Williams-Sonoma

Görev: Başkan ve CEO

Laura Alber, Williams-Sonoma ev eşyaları zincirini, ABD’nin en büyük e-ticaretçilerinden biri haline getirdi. Şirket yıllık toplam satışlarının 5 milyar dolarlık kısmını online ticaretten sağlıyor. Son 5 yılda şirketin hisseleri yüzde 235 artış gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Terry Lundgren

21. Terry Lundgren

Şirket: Macy's

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

Ocak ayında perakende zinciri Macy’s’in 2,500 çalışanını işten çıkaracağını açıklayan Lundgren, 2014 yılına zorlu bir başlangıç yaptı. Fakat harcamalarını 100 milyon dolar azaltan şirket, online ticaret alanında genişleme imkanı buldu ve dünyanın en büyük 10’uncu e-ticaret sitesi haline geldi.

22. Mindy Grossman

22. Mindy Grossman

Şirket: HSN Inc

Görev: CEO

ABD’nin tele-alışveriş kanalı The Home Shopping Network (HSN), ekonomik krize rağmen son beş yılda sermayesini 4 katına çıkardı. Dijital ve mobil platformlarda da atılım yapan HSNi, Amazon gibi rakiplerine rağmen büyümeye devam ediyor.

23. Frank Blake

23. Frank Blake

Şirket: Home Depot

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı

8 yıldır Frank Blake’in yönettiği perakende zinciri Home Depot, Eylül ayında ABD’nin en büyük sanal hırsızlıklarından birine uğradı ve 56 milyon müşterisinin kredi kartı bilgileri çalındı. Bu siber saldırıdan daha bir-iki gün önce Kasım 2014’te emekliliğe ayrılacağını açıklamış olan Blake, geri çekilmek yerine görevinin son iki ayında sarfettiği çaba ile beğeni ve hayranlık topladı.

24. Martine Rothblatt

24. Martine Rothblatt

Şirket: United Therapeutics

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

Kızının yaşadığı pulmoner yüksek tansiyon hastalığına çözüm geliştirmek için United Therapeutics şirketini kuran Martine Rothblatt, aynı zamanda ABD’nin en fazla maaş alan bayan CEO’su ve aynı zamanda az sayıdaki transseksüel CEO’lardan biri. Rothblatt en son New York Magazine’e karısının hatıralarını ve kişiliğini içeren bir robot geliştirmekte olduğunu açıklamıştı.

25. Jeff Bezos

25. Jeff Bezos

Şirket: Amazon.com

Görev: Başkan, CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı

Amerikan e-ticaret devi Amazon’un CEO’su Jeff Bezos, iki sene önceki Fortune listesinde dünyanın en başarılı iş adamı seçilmişti. Fakat, yaz aylarında büyümesi yavaşlayan ve Hachette kitap şirketi ile atışmaya giren Amazon, olumsuz tepkiler aldı ve hisseleri yüzde 26 düşüş gösterdi. Yine de Amazon, en başarılı teknoloji ve e-ticaret şirketlerinden biri olmaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Mark Parker

26. Mark Parker

Şirket: Nike

Görev: Başkan ve CEO

27. Matt Maloney

27. Matt Maloney

Şirket: GrubHub

Görev: CEO

28. Ajay Singh Banga

28. Ajay Singh Banga

Şirket: MasterCard

Görev: Başkan ve CEO

29. Richard Anderson

29. Richard Anderson

Şirket: Delta

Görev: CEO

30. Inge Thulin

30. Inge Thulin

Şirket: 3M

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Larry Merlo

31. Larry Merlo

Şirket: CVS

Görev: Başkan ve CEO

32. Carlos Rodriguez

32. Carlos Rodriguez

Şirket: ADP

Görev: Başkan ve CEO

33. Irwin Simon

33. Irwin Simon

Şirket: The Hain Celestial Group

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO

34. Warren Buffett

34. Warren Buffett

Şirket: Berkshire Hathaway

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

35. Michael White

35. Michael White

Şirket: DirecTV

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Brad Tilden

36. Brad Tilden

Şirket: Alaska Airlines

Görev: CEO

37. Reed Hastings

37. Reed Hastings

Şirket: Netflix

Görev: Kurucu ve CEO

38. Satya Nadella

38. Satya Nadella

Şirket: Microsoft

Görev: CEO

39. Robin Li

39. Robin Li

Şirket: Baidu

Görev: Kurucu, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

40. Fred Tomczyk

40. Fred Tomczyk

Şirket: TD Ameritrade

Görev: Başkan ve CEO

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. Fabrizio Freda

41. Fabrizio Freda

Şirket: Estee Lauder

Görev: Başkan ve CEO

42. Dinesh C. Paliwal

42. Dinesh C. Paliwal

Şirket: Harman International

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO

43. Jeffrey Ettinger

43. Jeffrey Ettinger

Şirket: Hormel Foods

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO

44. Brian Chesky

44. Brian Chesky

Şirket: Airbnb

Görev: CEO ve Kurucu

45. David Pyott

45. David Pyott

Şirket: Allergan

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

İçeriğin Devamı Aşağıda

46. Pony Ma

46. Pony Ma

Şirket: Tencent

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO

47. Howard Schultz

47. Howard Schultz

Şirket: Starbucks

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO

48. Travis Kalanick

48. Travis Kalanick

Şirket: Uber

Görev: Kurucu ve CEO

49. Nick Woodman

49. Nick Woodman

Şirket: GoPro

Görev: Kurucu ve CEO

50. Ian Cook

50. Ian Cook

Şirket: Colgate-Palmolive

Görev: Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan ve CEO

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
1
0
0
0