Görüş Bildir
Haberler
Ergenekon'da Karar: 'Deliller Hukuka Aykırı Toplandı'

Ergenekon'da Karar: 'Deliller Hukuka Aykırı Toplandı'

Onedio Medya
21.04.2016 - 09:40 Son Güncelleme: 21.04.2016 - 11:22

Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de 27 el bombası ele geçirilmesiyle başlayan Ergenekon davasında Yargıtay kararını açıkladı. Yargıtay, Ergenekon'da delillerin toplanmasında hukuka aykırılık gördü ve hükmü bozdu. Türkiye'de bir döneme damgasını vuran dava 9 yıl sonra karara bağlanmış oldu...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, emekli tuğgeneraller Veli Küçük, Levent Ersöz ile Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da aralarında olduğu 274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz duruşmaları tamamlandı. 

Ergenekon davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını, usulden ve esastan bozarak, yerel mahkemenin 'Ergenekon Terör Örgütü' kabulünde isabet görmedi.

Böylece, Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan dava, temyiz sürecinin tamamlanmasıyla 9 yıl sonra karara bağlanmış oldu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi 231 sayfalık kararını özetleyerek okudu. Avukat Murat Ergün, Yargıtay'ın bozma gerekçesini 18 madde ile paylaştı:

Süreç nasıl işleyecek?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi heyetinin 231 sayfadan oluşan gerekçeli kararının yarın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) konulması bekleniyor. Bozma gerekçeleri, davaya bakacak İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek. Yerel mahkeme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin ilk kararında direnebileceği gibi Yargıtayın bozma gerekçeleri doğrultusunda yeni bir karar da verebilecek.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtayın bozma gerekçelerine uyarsa, özellikle İlker Başbuğ yönünden Yüce Divan yargılamasına ilişkin gerekçeler doğrultusunda Başbuğ ile ilgili dosyayı Anayasa Mahkemesine gönderecek. Başbuğ'un yargılanmasına ilişkin Başbakanlıktan soruşturma izni alınıp alınmaması konusu da yerel mahkemece değerlendirilecek.

Bu arada Yargıtay 16. Ceza Dairesi heyetinin, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetiyle ilgili suç duyurusunda bulunulması konusunu yerel mahkemenin takdirine bıraktığı öğrenildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yargıtay tarihinde, Balyoz Planı davasından sonra en uzun süren duruşma oldu

Yargıtay tarihinde, Balyoz Planı davasından sonra en uzun süren duruşma oldu

Ergenekon davası temyiz duruşması, Yargıtay tarihinde, 17 oturumun yapıldığı Balyoz Planı davasından sonra en uzun süren duruşma oldu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, duruşmalı temyiz isteyen sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından Ergenekon davasıyla ilgili kararı 21 Nisan 2016'da açıklayacaklarını belirtmişti. Sanıklar ve avukatlarını dinleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi heyeti, dosyayı 6 ay inceledi. Heyetin karar üzerindeki çalışmaları tamamlandı.

Davanın geçmişi

Davanın geçmişi

Ümraniye'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan davanın yerel mahkeme süreci, 6 yıl 2 ay sürdü.

Kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı Silivri Cezaevi'nde oluşturulan duruşma salonunda gördü.

Kararda, emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan 'darbeye teşebbüs suçundan' ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Mahkeme, Mehmet Haberal'ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay, Sinan Aygün'ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum ederken, diğer sanıklara da çeşitli cezalar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nden ihlal kararı

Anayasa Mahkemesi'nden ihlal kararı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bazı sanıklar, Ergenekon davasına bakan, kapatılan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararı yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı üzerine, kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler sanıkları tahliye etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Başsavcılığın tebliğnamesinde, esasa girilmeden 'usul' yönünden bozma istendi.

Temyiz duruşmaları

Temyiz duruşmaları

Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmaları, 6 Ekim'de başladı. 274 sanıklı davada, duruşmalı temyiz talebi kabul edilen 64 sanık için alfabetik sırayla savunma listesi hazırlandı.

Yargıtay Konferans Salonu'nda, haftanın dört günü devam eden duruşmalarda, sırası gelmediği halde mazeret bildirerek savunma yapmak isteyenlere öncelik verildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil ilk duruşmada, 22 değişik dosyanın birleştirildiği bu davanın, 'Cumhuriyet tarihinin en büyük dosyalarından biri' olduğunu belirterek, 'Adil yargılama ilkelerini gözeterek, mümkün olduğu kadar savunma hakkınıza sonsuz saygı göstererek, istediğiniz oranda savunma için imkan sağlayacağız. Ancak sizden istirhamımız duruşmanın hızlı yürümesi, erken sonuçlanması açısından mümkün olduğunca tekrardan kaçınmanız.' ifadelerini kullandı.

Sanık savunmaları "hukuka aykırılık" ve "kumpas" üzerine

Sanık savunmaları "hukuka aykırılık" ve "kumpas" üzerine

Sanık savunmaları, 'sahte' ve 'uydurma' delillerle suçlandıkları, soruşturma ve kovuşturmanın 'hukuka aykırı' yapıldığı, davanın 'Fetullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) tarafından kurulan 'kumpas' ürünü olduğu görüşü üzerinde yoğunlaştı.

Tüm sanıklar, Danıştay saldırısı davasının bu davadan ayrılmasını, davanın usulden değil esastan bozulmasını, 'kendilerine kumpas kuranlar' hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Savunmalarda genellikle Ergenekon soruşturmasının odağındaki, dönemin savcısı Zekeriya Öz gibi isimlerin, bugün 'kanun kaçağı' olarak yurt dışında bulunduğu vurgulandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
4
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Narki

böylece kumpas tescillenmiş oldu!

denemecelersss

Ben anlamadım şimdi suç işlenmiş delil toplanmış öyle yada böyle ama hukuka aykırı delil toplandı diye davayı düşürdüler mi?

cimbombom

@RemziAruk, sana Bilal'e anlatır gibi anlatacağım. 'ERGENEKON' diye bir terör örgütü YOKTUR. Bu bir KUMPAS davasıdır ve bu davadan yargılanan kişilere karşı ... Devamını Gör

Burak Can

''Türkiye bağırsaklarını temizliyor.'' diyenlere ne olacak ??