Görüş Bildir
Haberler
DİNLENMESİ GEREKEN RAP ŞARKILARI

DİNLENMESİ GEREKEN RAP ŞARKILARI

ilker özkaya
04.02.2017 - 13:00

YENER ÇEVİK

20 Eylül 1979 tarihinde İzmir'in kenar mahallelerinden birinde dünyaya gelen Yener Çevik aslen Erzurum'un Oltu ilçesindendir. İlk yıllarda Orhan Gencebay ve Run DMC müziğiyle tanıştı. Bir yandan hayatla mücadelesi devam ederken diğer yandan arabesk müziği ile rap müziğini harmanlayarak Yener Çevik tarzını oluşturdu.

Yaşadıklarından süzdüğü isyanı, sevinci ve kederi rap ile anlatmaya başlar. Liseli Genç, sıralarında dirsek çürüttüğü okulunun sahnesinden ilk defa seslendirdiği şarkısı olur. 2000'li yılların başında J&B Müzik Festivali ve H 2000 gibi müzik organizasyonlarında sahne alarak, kendini geliştirir. Türkçe rap'in ilk toplama albümü olan Yeraltı Operasyonu adlı karma albümün birinci ve ikinci bölümünde yer alır. Bunu yurt dışı projeleri izler.

18 Ağustos 2012 tarihinde bayram tatili için İstanbul'dan İzmir'e giderken trafik kazası geçiren Yener Çevik, içerisinde bulunduğu aracın 6 takla atması sonucu vücudunun bir çok yerinde kırıklar meydana geldi. Gerekli müdahalelerin ardından bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra başarılı üç ameliyat geçirdi. Bu ameliyatlarda kalçasına, ayaklarına ve omzuna platin takıldı.[2] Uzun bir süre sahnelerde yer almadı.

2016 yılında Sokak Dili ve Edebiyatı adlı albümünü çıkarmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yener Çevik - BabaYorgun | feat. 9Canlı ( Official Video ) ► Prod. Nasihat

mete erpek

1987 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Rap müzikle ise 2002 yılında raple tanıştı.

+Hiphopla tanıştı desek daha doğru olur, çünkü ilk Bulgaristandan edindikleri break dance ile ilgi duydu bu kültüre.

+Türkiye'de Ceza, Fuat, Silahsız Kuvvet gibi isimleri takip ediyordu Jok. Şarkılarında da Ceza konserini ve Fuattan ilham aldığını söylüyor.

+MC'likten önce graffiti de yapmıştır Mete Erpek o zamanki lise arkadaşıyla. Ancak aklında hep rap yapmak vardı.

+2002-2004 yıllarını bu kültürü anlamaya tanımaya ve söz yazıp pratik yapmaya verdi.

+Sonunda kendi stüdyosunu kurdu ve amatör olarak bu işi yapmaya başladı. İlk sıralar çok fazla duygusal parça yaptığıda bir gerçektir.

+Olurda biri Narkoz aka Stanley kim derse Mete Erpek diyebilirsiniz, namı diğer Joker.

+2005 yılında ilk amatör olmayan işini yaptı denilebilir, bu tarihte bir albüm yayınladı.

+Bir demo yarışmasında ''Mutluluk Tohumları'' şarkısı ilk 10a girmiştir. Bu başarısı İstanbulda Darp adında bir gruba girmesine öncülük etti.

+1 yıl burada çalıştı ve sonunda Darp grubundan ayrıldı.

+Daha sonra bir süre Burdurda da devam ettikten sonra Eskişehire üniversite için döndü.

+Uzun süre çok fazla albüm çıkardı bunlardan şuan bahsetmiyorum, zaten en altta yayınlayacağım hepsini.

+Batarya Recordsın bir albümünde yer aldı ardından Allameyle bir proje yapmaya karar verdiler.

+Batarya bünyesine giren Joker burada bir çok başarı elde etti, partneri Allamenin finale çıktığı FK2'de kendiside şampiyon olan Ais'e yarı finalde kaybetti.

+Ve araya kime ait olduğu bir türlü açıklanmayan bir ''am'' girdi, şuan için öyle biliniyor... Çok iyi işler yapan bu grup dağıldı ve Joker kendi yolunu, Batarya kendi yolunu çizmeye karar verdi.

+Joker bu kadar çok diss atmasının nedenini, MC'lerin parçalarını daha özenerek yazmalarını istediği için yaptığını söylüyor ve ekliyor ''10 tane şarkıları olacağına 1 tane olsun tam olsun.''

+En büyük hayallerinden olan Ceza ile featinide son albümünde gerçekleştirmiştir.

2. Joker - Yaşamak Öldürür (Official Video)

contra

Contra gerçek adı Çağdaş Terzi olarak bilinmekte. Kendisi hakkında internet ortamında neredeyse hiç bir bilgi bulunmamakta. Sizlere Contra hakkında kısa bir bilgi vereceğiz.  Sesi Eminem’i andırmasıyla biliniyor. Fakat çoğu MC beat üzerine verse yazarken Contra verse Beat’e uygun okuyor.

Contra yer altı rap hayatınca en çok “Ölü” isimli parçasıyla anılmaktadır. Dinlenme sayısı 3milyonu aşan Ölü parçası Türkçe Rap için büyük bir gelişmedir.

3. Contra - Ölü

İçeriğin Devamı Aşağıda

norm ender

Gerçek adı Ender Eroğlu, Erman Ender 25.03.1985 IZMIR dogumlu. 10 yasinda müzik yapmaya basladi. Rap müzigi ile tanismasi cartel ile gerçeklesti. Sadece dinleyicisi olarak kaldigi bu kültürden kopamadi ve daha da çok hayatiyla özleslesti.

Çocukluk dönemini semt ve okul degistirmekle geçirdi ve bu yüzden kalici bir dostluk olusturamadi ve sürekli kavgayla geçen bir okul döneminin ardindan lise bir de okul hayatina son verildi.

Bu dönemde yasadigi sorunlar nedeniyle 2 yil psikolojik destek aldi. Sorunlarini hep biriktirmis ve çok erken bitmis bir hayatla patlama noktasinda olan bir geçmisi satirlara dökme kararini 2001 yilinda alan ender yazmakta oldugu sarkilarin çevresi tarafindan çok begenilmesiyle tamamen kendini rap kültürüne adadi.Atv nin yayinini yaptigi ve bir dönem çok konusulan Akademi Türkiye yarismasinin görünmeyen yüzündeki tek kisiliktir Ender. Bu yarismaya katildiktan sonra medyanin nasil bir karekter oldugunu anlatiyor.

İzmir den katildigi yarismada çok begenildi Istanbula çagirildi ve kendisinden Akademi Türkiye için bir beste yapmasi istendi. Yaptigi beste bu yarismaya fon müzigi olacakti ve yarismada yerini alacakti ama finallerde kendisinden rap disinda pop ta söylenmesi istenince kavgali bir sekilde yarismadan ayrildi.

Yarisma sonrasi umut ertek le tanisan ender çikaracagi toplama albümde 2 sarkisiyla yer alicakti. Aksine gelismeler yine basini aritiyor ve umut ertegin sözlerini tutamayan bir zavalli oldugundan bahsediyor.

Ve rap kültürüne yeni girenlerin umut ertegin sadece zaman kaybi olusturan bir dolandirici oldugunu bilmesini istiyor.

Askerlik görevinin dönüşünde gençlik dönemi arkadaşlarından Erman'la beraber Norm grubunun temelleri atılmıştır. Grubuyla beraber çıkardığı Eksik Etek teklisiyle türkçe rapin en çok dinlenen şarkısına imza atmışlardır. Bu tekliden sonra türkçe rap camiasının içinden ve dışından büyük bir kesimin beğeni ve tepkisini toplamıştır keza Türkçe rap camiasının önde gelen isimlerinden Ceza ve Sagopa Kajmer'den TürkçeRap'i yanlış tanıttığı konusunda kötü tepkiler almıştır ve bu ismler kendilerini canlı yayında açık bir dille eleştirmiştir.

Fakat bunlara rağmen çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ender daha sonra yayınladığı Ajdar Diss,Transparan,Playboy,Kafam 1 Milyon teklileriyle birlikte kendisine olan beğenileri ve tepkileri artırmaya devam ediyordu. Yayınladığı tekliler yine hit olmuş ve dikkatleri üzerine çekmişti.

Bu teklilerin hit yapmasıyla beraber birçok amatör ve profesyonel mc kendisne diss(eleştiri nitelikli şarkı)yapıyordu.

Bu sırada grubuyla beraber çıkardığı ve kednsinin nakaratını söylediği Af yok ve annesine yazdığı Son Uyku teklileriyle beraber kendi çekirdek kitlesini oluşturmuştur.

2010 yılının mayıs ayında ise İçinde Patlar isiml ilk solo albümünü yayınlamış ve albüme adını veren parçaya bir de klip çekmiştir.Albümde hem vokal tarzı ve hemde müzikal olarak yeniliğe giden Ender şarkılarında işlediği konular itibariyle büyük beğeni toplamış ve destekçileri artmıştır.Albümde Çıktık Yine Yollara şarkısı işlediği politikal yaklaşım ve eleştiri niteliğiyle büyük beğeni toplamış 2.klibi bu parçasına çekilmiştir.Albümde diğer sivrilen parça ise insanın hayatı boyunca geçirdiği dönemleri anlatan Depresyon Oteli isimli parçadır.Bunların dışında Bulutsuzluk Özlemi grubunun meşhur parçası Sözlerimi Geri Alamam isimli parçayı cover alıp kendi tarzıyla yorumlamıştır.Albüm tanıtım partileri adı altında İzmir, Diyarbakır,Ankara,Bursa,Adana gibi illerde konser vermiştir ve bu albümüyle undergrounda veda edip bandrollü albümü için plak şirketi kurma çalışmalarına başlamıştır.

İçinde Patlar Klibi

4. Norm Ender - Çıktık Yine Yollara (2011)

hidra

Hidra underground rap dünyasında son yıllarda deyim yerindeyse patlama yapan bir rap sanatçısı olarak bilinmektedir. 1993 İngltere’de doğmuş olup, 4 yaşında Ankara’ya yerleşmiş olan ünlü rap sanatçısının asıl ismi Fatih Uslu’dur. Rap şarkı sözü yazmaya başlamadan önce şiir ve uzun metinler yazmıştır çocukluk yıllarında. Daha sonra rap ve hiphop müziğe ilgi duymaya başlayan Uslu şiirlerini rap şarkı üzerine uydurmaya başlamıştır. Şarkı sözü yazma anlamında rap dünyasında en önemli rap sanatçılarından biri olmayı başaran Hidra yazdığı sözleri arkadaşlarıyla birlikte rap müziğe çevirerek ev ortamında kayıt altına almaya başlamıştır.

Toplamda 5 adet solo albüm çıkaran ünlü rap sanatçısı Hidra ilk solo albümünü çok küçük yaşta çıkarmış ve underground rap dünyasında büyük ilgi göstermiştir. İlk çıkardığı solo albümünün ismi Melodram internet üzerinde yayınlanmayan şarkılardan oluşmuştur. Bu albümü ile rap dünyasında tanınmaya başlayan ünlü sanatçı Harb-i Şehir adlı ikinci solo albümüyle büyük yankı bulmuştur. Yine internet ortamında yayınlanmayan bir albümdür Harb-i Şehir. Bu dönemden sonra hız kesmeden rap müzik yapmaya devam eden Hidra 3. Solo albümü olan Gücüme Giden Yol’u çıkarmıştır. Bu albümle büyük dikkat çeken ünlü rap sanatçısı artık rap dünyasının müdavimlerinden biri olmuştur ve ardından da Nikotin Tedavisi adlı 4. Solo albümünü yayınlamıştır. Hidra son olarak geçtiğimiz aylarda çıkardığı 5. Solo albümü olan Grafit ve Kilin adlı albümü ile müzik hayatına devam etmektedir.

5. Hidra - Karanlıktan Kaçanlar (Official Video)

anıl piyancı

Anıl Piyancı, 17 Temmuz 1990 İzmir Karşıyaka doğumlu rap sanatçısıdır. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi olup müzik kariyerine çok genç yaşta başlamış ve birçok projede yer almıştır. 2007 yılında Yeşil Oda isimli bir stüdyo kurmuştur. Günümüz de çalışmalarını bu stüdyoda devam ettirmektedir. Rap vokalliği dışında prodüktör kimliğine de sahip olan sanatçının Yeşil Oda stüdyo altında birçok yeraltı sanatçısının albümlerinde imzası bulunmaktadır.[3]

Piyancı, rap ve Hip-Hop tarzındaki müziklere olan ilgisini küçük yaşta keşfetmiş, bu alanda yetenekli olduğunu düşünerek ilk sözlerini 13-14 yaşlarında yazmaya başlamıştır. 14 yaşında ilk kaydını alan, rap sanatçısı aynı zamanda HipHop'un başka bir kolu olan grafiti sanatı ile de yıllarca uğraşmıştır.

Bu dönemden sonra kendini tamamen müziğe adamaya karar vermiş, underground rap dünyasında yıldızı parlayan ve hayran kitlesi kısa sürede artan rap sanatçılarından olmayı başarmıştır. Birçok küçüklü büyüklü organizasyonda yer alarak adını duyuran Piyancı, rap dünyasının önemli isimleriyle birlikte çalışıp MC'lik yapmıştır. 2006 yılından bu yana albüm çalışmalarını sürdürmekte ve çıkardığı albümlerin videolarını internet üzerinde yayınlamaktadır.[4]

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Anıl Piyancı - Palavra (Official Video)

eypio

ypio adıyla bilinen Abdurrahim Akça, 2 Şubat 1983 yılında Konya'da doğdu. 2002 yılına kadar İstanbul Zeytinburnu'nda yaşadı. 2002'de Hollanda'ya giden A.P.O, ilk kayıtlarını Hollanda'da yabancı bir grupla yaptı ve onlarla çalıştı. Daha sonra tek başına çalışmaya başladı ve ilk albümü A.P.O E.P'yi 2005 yılında çıkarttı. Hollanda'daki çalışmalarına devam eden A.P.O, 2006 yılında RapFabriek'i çıkardı. 2007 yılında Hırsız Var isimli albüm geldi. 6 yıl Hollanda'da yaşadıktan sonra, 2008 yılında Türkiye'ye dönen A.P.O, dördüncü underground albümü olan Apollo'yu çıkarttı. Aynı yıl İstanbul'da kendisine ait Bol Wear isimli HipHop giyim mağazasını açtı. HipHop kültürüyle ilgili her şeyin olduğu bu mağaza kısa bir sürede tanındı ve birçok MC ve HipHop severin tercihi oldu. A.P.O, 2009 Şubat'ında piyasaya çıkan Fuat'ın Kalbüm albümünde konuk sanatçı olarak yer aldı. Bunun ardından 2009 Mayıs ayında vizyona giren gençlik sinema filmi Adab-ı Muaşeret'in Soundtrack'i için Sultana'yla düet çalışması yaptı. Rap çalışmalarına devam eden A.P.O, 2009 Haziran'ında kendi müzik stüdyosunu kurdu. Stüdyosunda kendi kayıtlarını alan A.P.O, dışarıdan kayıt alınmasını da sağlamaktadır. Bu stüdyoda hem rape yeni başlayanlar için rap müziğine ve rap yapmaya dair bilgiler verilmektedir.[1][4]A.P.O, 2013 yılında mahlasını Eypio olarak değiştirmiştir. 2013 yılında Ayrım Yok adlı video klibini paylaşmıştır. 2014 yılında Beton Duvar albümündeki Kral Çıplak ve Ay Kızım adlı parçalara klip çekilmiştir.[5] 24 Aralık 2015 tarihinde Burak King ile birlikte yaptığı 'Günah Benim' adlı single parçası 129 milyon izlenmeyi geçmiştir.[6][7] Eypio, yeni albüm hazırlıklarına başlamıştır.[8] 17 Haziran 2016 tarihinde Burak King ile birlikte Ay Bizim Yıldız Bizim adlı milli takım parçasının yayınlamışlardır.[9] 1 Temmuz 2016 tarihinde Günah Benim isimli albümü çıkarmıştır.[10]

7. Eypio - Umudum Kalmadı (Official Audio)

ados

Türkçe Rap dünyasında Ados Combo Mekanize ismiyle bilinen rap sanatçısının asıl adı Adem Osludur. Oslu 1988 yılında İstanbul’da doğmuştur. Doğduğundan bu yana Şirinevler ve Bahçelievler’de yaşamaktadır. Her rap sanatçısı gibi Ados da rap müziğe öncelikle ünlü rap sanatçılarının parçalarını dinleyerek başlamış ve daha sonra evinde, arkadaş ortamında ilk kayıtlarını almaya başlamıştır. müziğe ilk adımlarını 2005 yılında atmış ve 2007 yılında ilk underground albüm çalışması 'Şehrin Kartalı'nı yayınlamıştır. Yine aynı yıl içerisinde 'Bilinç Altıma Kaçırdım' isimli ikinci albüm çalışmasını dinleyicilerin beğenisine sunmuştur. Bir yıl aradan sonra ise üçüncü albüm çalışması 'Ekimoz' ile kendi müziğini ortaya koyarak dinleyici kitlesini oluşturmayı başarmıştır. Son olarak verdiği iki yıl aradan sonra 2011 yılının ilk ayında aynı zamanda yılın ilk albümü olma özelliğin taşıyan bir çok farklı konuyu ele aldığı 'Eskiz' isimli albüm çalışmasını sınırlı sayıda bastırarak satışa sunmuştur. Ayrıca albümleri haricinde yayınladığı şarkıları ve konuk olarak katıldığı albümlerdeki parçalarını 'Küllük Bootleg' adı altında dinleyicilerine ulaştırmıştır. Katarsis Ekim 2012'de Ateş Müzik etiketiyle piyasaya çıkan ilk yasal albümüdür. Albümün altyapıları Smek Deces düzenleme işlemleri ise Atiberk tarafından yapıldı. Albümün mix ve mastering işlemleri Atiberk tarafından yapıldı. Sanatçıya bu albümde Kamber isimli şarkıda Da Poet, Felç isimli şarkıda Dilkeş Kardar eşlik ediyor. 13 ayrı parçadan oluşan albümde düet sanatçılarının bölümleri dışındaki bütün sözler Ados tarafından yazılmıştır. Albümün 12. parçası olan 'Kendin Hariç Her Şey' Ados tarafından 1 Mart 2012 tarihinde yayınlanmıştır. Ados'un son albümü ise NAPERVA ismindeki benimde elimde bulunan 2014 Mayıs ayında ön satışı yapılmış olan fakat biraz talihsizlikler sonucu geçiken albümüdür. (KESİNLİKLE MÜKEMMEL BİR ALBÜM VE MUTLAKA HERKESİN EDİNMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM http://www.youtube.com/watch?v=fwjWqMJk0QI)

Ados bir çok başarılı mc ile bir araya gelerek çalışmalarda bulunmuş ve albümlerde konuk sanatçı olarak yer almıştır. Marmara Üniversitesi Bahar Şenlikleri, Çanakkale Üniversitesi Bahar Şenlikleri, Kabataş Erkek Lisesi Müzik Festivali gibi önemli organizasyonların yanı sıra Türkiye'nin bir çok ilinde sayısız sahne almıştır.

Jaz, pop, rock müziğe de ilgi duyduğunu söyleyen Ados son dönemlerde en çok ilgi duyduğu türün ise Elektronik Soundslar olduğunu belirtmiştir bir röportajında. Ados mahlası ile rap müzik yapan sanatçının bu mahlası nereden bulduğunu ve neden kullandığını sorduklarında ise bir başka ilgisi olan alan ortaya çıkmaktadır. Animelere olan ilgisini röportajında belirten ünlü rap sanatçısı Anime filmlerin onda bir tutku olduğunu söylemiştir sürekli.

Şarkı sözlerinde sürekli öfke ve üzüntüye yer verdiği görülen Ados hayatının bu duygular çerçevesinde geçtiği için ve şarkılarını sırf şarkı olması için yazmadığını hayatına dair şeyleri de kullandığını ifade etmiştir. Ados rap dünyasında farklı tarzlarda söylediği duygusal ve hareketli trackerlar ile yıldızı parlayan bir rap sanatçısı olmuştur. Kamber adlı parçası Türkiye’de rap müzikler arasında en çok dinlenen ve sevilen parçalardan birisidir. Daha sonra gülümse isimli parçasıyla büyük hayran kitlesine sahip olan ünlü rap sanatçısı kayıtlarına devam etmektedir.

Daha az göster

8. Ados feat. Atiberk - Efkarın Delisi (Official Video)

İçeriğin Devamı Aşağıda

allame

27 Temmuz 1987 tarihinde Trabzon'da dünyaya gelmiştir. Müzikle çok küçük yaşta ağabeylerinin dinlediği yerli ve yabancı rap sanatçılarını dinleyerek tanışmıştır. İlk müzisyenlik denemesi babasının iş amacıyla İsrail'e gidip, dönerken de yanında getirdiği teyp ile olmuştur. Teyp'in kaset çalarıyla oynayarak kendince altyapı yapmaya çalıştığını, bir röportaj sırasında gülerek söylemiştir. Trabzon Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nden mezun olup 2005 yılında üniversite dolayısıyla Eskişehir'e gelmiştir. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film (Animasyon) bölümünden 2012 yılında mezun olmuştur. Rap müzisyenliğinin yanı sıra hayatını Resimli Filim Animasyon Stüdyosu'nda animatör olarak kazanmaktadır. Ayrıca TRT Çocuk'taki Maysa ve Bulut adlı çizgi dizide seslendirmen olarak görev almıştır.[kaynak belirtilmeli]

9. Allame - Dayan (Official Video)

toprak kardeşler

Geçtiğimiz yıllarda Yetenek Sizsiniz adlı yarışma programında şarkı performanslarıyla finale kadar çıkmayı başaran Toprak kardeşler birinci olamasa da jüri üyelerini ve seyircileri etkilemişti. Toprak kardeşlerin Yetenek Sizsiniz’deki final performansına O Ses Türkiye’den tanınan Tankurt Manas adlı rap şarkıcısı da eşlik etmişti. İzmir'de yaşayan Toprak kardeşlerden 25 yaşında olan abi Toprak İzmir Torbalı'da bir hastanede bilgi işlem sorumlusuo larak görev aldığını belirtirken 23 yaşındaki kardeşi de 9 Eylül Üniversitesi'nde İngilizce iktisat bölümünde okuduğunu dile getirdi.

10. Erdal Toprak - Cenneti Ver Bana ( Uzun Versiyon )

tankurt manas

Tankurt Manas 27 Aralık 1991’de İstanbul’da dünyaya geldi. 2005’te rap hayatına başlayan Tankurt, şarkıları hızlı söylemesi ve ayrı bir ahenk oluşturması ile dinleyicilerin gönlünde taht kurmayı başardı.

O Ses Türkiye yarışmasında finale kadar kalmayı başaran Tankurt yarışmada üçüncü olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Tankurt Manas - Yok ( Klip )

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın