Görüş Bildir
Haberler
'Kimseye Teklif Götürmeyeyim, Bağımsız Atayayım Desem Anayasal Suç İşlemiş Olurum'

'Kimseye Teklif Götürmeyeyim, Bağımsız Atayayım Desem Anayasal Suç İşlemiş Olurum'

FreiGeist
25.08.2015 - 14:43 Son Güncelleme: 25.08.2015 - 17:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçici hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Davutoğlu gazetecilere yapmış olduğu açıklamada milletvekillerine teklif götüreceğini, aksi takdirde anayasal suç işlemiş olacağını söyledi. CHP'ye koalisyon teklif edilmediği yönünde açıklamaların yanlış olduğunu belirten Davutoğlu 'Kapıları kapatmakla ülke yönetilmez' vurgusu yaptı, liderler ile milletvekillerine 'Gelin bu sorumluluğu birlikte omuzlayalım' çağrısında bulundu. Bakanlık önereceği milletvekillerine ilişkin 'İsimler bende mahfuz' ifadesini kullanan Davutoğlu gazetecilerin Yarbay Mehmet Alkan hakkında sorduğu soru üzerine ise 'Kardeş acısıyla o sözlerin sarf edildiğini düşünüyorum anlayışla yaklaşıyorum ama TSK subaylarının en derin acılara vakarla yaklaşabilecek şekilde yetiştiklerini de biliyorum. Zor zamanlarda vakar ve kararlılık acıları dindirecek tek şeydir. Acıları anlıyoruz ama vakarın korunması gerek' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşte Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları

Demokrasi tarihimizde bir ilki yaşıyoruz bugün. Dikkat ederseniz bugün bu açıklamayı Başbakanlık’ta yapıyoruz. Koalisyon görüşmelerinden sonra açıklamaları Ak Parti genel merkezinde yapmıştık. Bugün üstlendiğimiz görev bir devlet görevidir. Siyasi mahiyettedir. Siyasi parti kimliğinin ötesinde seçimlere ülkeyi götürecek halkın huzur içinde seçimlere gitmesini sağlayacak bir görevdir. O yüzden bu toplantıyı burada yapmayı uygun gördüm. 

ALDIĞIM GÖREV KOALİSYON KURMA GÖREVİ DEĞİLDİR

CHP'ye koalisyon teklif etmediğimiz yönündeki açıklamalar yanlıştır. Bahçeli her seçeneğe karşı olduğunu söyledi. Deniz tükenene kadar her yolu denedim. Bugün aldığım görev bir koalisyon kurma görevi değildir. Bugün başlatacağımız yol haritasını açıklayacağım. Bu açık ve şeffaf olacak. 

KİMSEYİ SUÇLAYACAK DEĞİLİM

Bize koalisyon görüşme teklif edilmedi söylemi yanlıştır. Zaten bir koalisyon zemini olup olmadığı konuşulacaktı. Derin görüş ayrılıkları çıktığı için uzun dönemli koalisyon için ciddi tereddütler ortaya çıktı. Daha sonra da reform ağırlıklı kısa dönemli ülkeyi seçime götürecek bir hükümet konusu konuşuldu. Bu mümkün olmadı kimseyi suçlayacak değilim. Sayın Bahçelinin koalisyona kapalı olduğu ve seçime gidilmesi gerektiği yönünde ifadeleri vardı.

KAPILARI KAPATMAKLA ÜLKE YÖNETİLMEZ

Kapıları kapatmakla ülke yönetilmez. AK Parti'de üye vermesiydi ne olacaktı bu ülkenin hali? Bu kadar ciddi bir terörle mücadele varken, ekonomik sıkıntılar varken hükümet kaçma görevi nasıl izah edilebilir? 

Bu noktaya bizim irademizle gelinmedi. Rekabet edeceğiz ama elele gidelim. Yönetim boşluğu olmaması için görev bana verildi. Bu görev koalisyon hükümeyi kurma görevi değil.  İlk kez böyle bir uygulama olacak. Anayasa'nın 114. ve 116. maddeleri çerçevemizdir. Ülke seçime giderken hükümetsiz kalmaması lazım. Kapıları kapatmakla ülke yönetilmez. 

Biz güneş motel uygulamalarının peşinde değiliz. Eğer bir benzetme yapılmak isteniyorsa biz 8 haziranda böyle bir girişimde bulunabilirdik. Allah da millet de şahit ki meşruiyet çizgisinden sapmadım. Dün ve bugün yapılan yorumları çok talihsiz yorumlar olarak gördüm.

Hiçbir partinin içinde huzursuzluk çıkması için küçük ayak oyunlarına kurnazlıklara itibar etmeyeceğimizi söylemek isterim. Şu andaki çalışmam nasıl anayasal bir sorumluluk ise görev tevdi edilen milletvekillerinin bu görevi yerine getirmesi de bir anayasal zorunluluktur. Anayasal çizgi ne diyorsa onu yaparız. Kapıları kapatmakla ülke yönetilemez. Biz diğer partiler gibi AK Parti de şunu demiş olsaydı “biz de üye vermeyeceğiz.” Ne olacaktı bu ülkenin hali?

GELİN BU SORUMLULUĞU BİRLİKTE OMUZLAYALIM

Anayasal çizgi ile hareket edeceğiz. Kim ne derse desin bu çizgiden sapmayacağım. Bu çerçeve şimdi TBMM Başkanından oranlara göre bakanlıkları bildiren bir yazı verilecek. Liderlere ve milletvekillerine bir çağrı yapıyorum: Gelin bu sorumluluğu birlikte omuzlayalım. Her türlü görüştürmeyi gerçekleştirebiliriz.

“NEREDEYSE YALVARDIM”

TBMM’den yazının gelmesine müteakiben teklifte bulunacağım. Anayasa çok açık şekilde partililere teklif edilir diyor. Ama genel başkanlar görüşmek isterse kapım açık. Neredeyse yalvardım “Gelin 45 gün dolmadan birlikte hükümet kuralım” dedim.

Kritik süreçlerden geçiyoruz. 7 Haziran'dan bu yana ülkede bi,r yöentim boşlupuna izin vermedik. Mişlli iradeye saygılı bir şekilde ülkenin yönetim boşluuna düşmesine izin vermeyeceğiz. Güvenli bir şekilde seçime gidilecek. Millet ne derse o olur. 

Kapıları kapattınız seçime nasıl gideceğiz. Herkesi sorumluluk almaya çağırıyorum.

“HİÇ KİMSEYE AHLAKSIZ TEKLİFTE BULUNMADIK”

Partiler üzerine baskı yapmak onlara gayri ahlakilik suçlaması yapmak doğru değildir. Teklif edilen şey ülkenin yönetimini 2 ay boyunca birlikte yürütmektir.

Ne ben ne de arkadaşlarım hiçbir partinin iç işlerine müdahale etmedik etmeyiz. Gayri ahlaki hiçbir görüşmenin içinde olmadık olmayız. Hiç kimseye ahlaksız teklifte bulunmadık.

“TBMM ÜYELERİNE TEKLİFTE BULUNACAĞIM”

TBMM üyelerinin hiçbirisi böyle bir teklifin muhatabı değildir. Anayasa bana bu görevi veriyor. Hem de 5 günlük bir süre tanıyor.

Benim görevim madem genel başkanlar reddetti TBMM üyelerine teklifte bulunacağım. Bağımsız üye atayamam. Onlarla görüşmeden bağımsız üye atarsam anayasal suç işlemiş olurum.

Hem bizi zan altında hem de kendi milletvekillerini zan altında bırakmak doğru değil. Gerekirse görüşürüz ama kimse yolları tıkamasın, kapıları kapatmasın.

“VEKİLLERİN ÖZGEÇMİŞLERİNİ TEK TEK İNCELEDİM”

TBMM Başkanı bana oranları ilettiğinden itibaren ben ilgili milletvekillerine teklif götürmeyi düşünüyorum. Kriterler belli, ehliyet, liyakat, STK’larda görev almış olmak…

Milletvekillerinin bütün özgeçmişlerini adeta tek tek inceledim. Belli kriterlere uyulmasına özen gösterdim. Biz teklif ettikten sonra her milletvekilinin kendi partisiyle görüşme hakkı var. Ama o teklifi yapmak zorundayız.

Bu teklifleri makul bir sürede cevaplandırmaları için milletvekillerine davette bulunacağım.

Son olarak milletimize bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. 7 Haziran'dan bugüne ülkede bir yönetim boşluğuna izin vermedik. Milli iradeye saygılı şekilde seçimlere gidilmesi için elimizden geleni yapacağız. Puslu havalarda ortaya çıkan şer odaklarına izin vermeyeceğiz.

SORU & CEVAP

LİDERLERE NASIL ÇAĞRI YAPACAKSINIZ? KAPALI ZARFLA MI VEKİLLERE TEKLİF YAPILACAK? HDP’LİLERDEN KİME TEKLİF GİDECEK?

- Liderlere yaptığım çağrı seçime giderken ülkenin gereksiz gerginliklere düşmeden görüşebilme çağrısıydı. Biz düşman değiliz. Siyasi rakibiz. Bir hasım gibi birbirimize bakmayalım. Üretilecek çözümleri birlikte üretelim. Milet de karar versin. Böyle bir seçim ortamına giderken tekrar bloklaşma çabasına girmek ülkemizin geleceği bağlamında sorumsuzca bir davranış olur kanaatindeyim. Çağrıma cevap gelirse liderlerle görüşmeye hazırım. Liderleri aşarak bir hesap içinde değilim. Ama anayasa bunu gerektiriyor. Çünkü liderler görüşemediği için milletvekillerine teklif götürülüyor.

Ben CHP, MHP vekillerine teklif etmezsem, 7-8 bakanlık boş kalır. Ben oraya bağımsız üye atayamam. Anayasa diyor ki teklif edilecek. Reddetmesi halinde oraya bağımsız üye atanır diyor.

Telefonları kapıları kapattınız e bacaları da kapatın demokrasi odasına nereden gireceğiz biz. Olmaz ki…

Burada herkesi sorumluluk içinde davranmaya çağırıyorum. Tek tek özgeçmişlere baktım. Devlet tecrübesi de içinde olmak üzere değerlendirme yapmaya çalıştım.

İsimler konusuna gelince… En yakın arkadaşlarım da bilmiyor. Bu isimler bende mahfuzdur.

Ak Parti içindeki görevlendirmeler de ben de mahfuz olan bir konu. En sonda AK Parti’yi düşünüyorum. Diğer partileri bilirsem ona göre bir dağılım yapacağız. AK Parti’den hiçbir arkadaşım bu görevden kaçacak değil.

Onlara da tek tek yapacağım. Parti organları üzerinden yapmayacağım.

AYM’DE DAVA KONUSU OLABİLECEĞİ İDDİALARI VAR

- İsimler bende mahfuz ama ayrım gözetmeden bütün 550 milletvekilinin de özgeçmişlerine tek tek baktım. Birkaç gündür çalışıyorum. Çünkü 5 gün deniyor vakit kaybetmemek lazım.

Zihnimde bir resim var. Kimin hangi görevi deruhte edeceğine dair bir resim var ama şu an paylaşımı doğru bulmuyorum.

Muhalefet partilerinden olumlu cevap gelmesi halinde bakanlıkları olması gerektiği şekliyle bildireceğiz.

Kanaatlerine güvendiğim bütün Anayasa hukukçularını hukukçuları ile görüşüm.

Ben eğer vekillere teklif yapmazsam anayasaya aykırı davranmış olurum. Burada bir anayasal ihlal olduğunu düşünmüyorum.

GEÇİCİ BAKANLAR KURULU'NUN PROFİLİ NASIL OLACAK? YÖNTEM NASIL OLACAK? YAZILI MI YÜZ YÜZE Mİ TELEFONDA MI?

- Bunlar tek tek görevlendirmeler olduğu için parti dengesinden çok, kişilerin o görevi yapabilmesi daha doğru olacaktır. Kişi bazında değerlendirilecek. Orada da devlet tecrübesi ya da sivil toplum tecrübesi önemli hususlar. 2 ay zaten tecrübesi olan kişilerin bunu yapabileceği bir görevdir. Kabul edilmemesi halinde bu görevi yapabilecek bürokrat akademisyen biri olabilir.

YARBAY’IN SÖZLERİ VE KENDİSİNE YAPILAN SUÇLAMALAR… SORUŞTURMA İDDİASI

- Zor günlerden geçiyoruz kimse bugünlerin acısız olmadığını iddia edemez. Ve hepimize bu acılar düşüyor. Bunları biz şehit aileleriyle görüştüğümüzde derinden hissediyoruz.

Zor zamanlarda nasıl kenetlendiğimize cümle alem şahit. Böyle bir şehit haberi geldiğinde yüreği sızlamayan vatandaşımız yok.

Ateş düştüğü yakar. Bir aile içinde bu acının böyle hissedilmesi doğaldır.

Hala hatırladığımda gözlerimi yaşartan insani diyaloglar duyduk.

Başsağlığı için aradığımız bir ailenin anne baban vatan sağ olsun demesini…

Hepsini aradım aradıklarımdan tek bir kişi sitemkar bir ifadede bulunmadı. Geçen GATA’da gazilerimizi ziyaret etim. Bir gazimiz şuradan çıkayım hemen mücadeleye devam edeceğiz dedi. Annesini aradım. Evladımı bugünler için yetiştirdim dedi.

Böyle günler dayanışma günleri. Ola ki art niyetli provokasyonlar var bu olayı kast etmiyorum vakar içinde davranma günleri.

Bizim askerimizin subayımızın bilinci bu. Şu anda büyük bir fedakarlıkla bu yarbayımızın arkadaşı da bu vatanın birliği için çarpışıyor acıyı anlarız ıstırabı hissederiz.

Bir kardeş acısıyla o sözlerin sarf edildiğini düşünüyorum anlayışla yaklaşıyorum ama TSK subaylarının en derin acılara vakarla yaklaşabilecek şekilde yetiştiklerini de biliyorum.

Zor zamanlarda vakar ve kararlılık acıları dindirecek tek şeydir.

Dediğim gibi bu konuyu bu çerçevede hem acıları anlıyoruz hem de vakarın korunması gerektiğini söylüyoruz.

Kaynaklar: İHA ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0