Görüş Bildir
Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kolombiya’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kolombiya’da

Caner
10.02.2015 - 20:03 Son Güncelleme: 11.02.2015 - 02:29
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Terörle mücadelenin Türkiye'ye faturasını bildiğimiz için, hangi ülke olursa olsun o ülkelerdeki faturanın da ne denli ağır olduğunun bilincindeyiz' dedi.

BOGOTA  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon, Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, heyeti ve şahsına gösterilen ev sahipliği için teşekkür ederek, Türkiye'den Kolombiya'ya cumhurbaşkanlığı seviyesinde ilk ziyareti gerçekleştirmekten de ayrıca çok mutlu olduğunu söyledi.

Kolombiya Devlet Başkanı Calderon'un 2011'deki Türkiye ziyaretini anımsatarak, orada iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin başlatılması kararlığını aldıklarını belirten Erdoğan, bu kararın gereği olarak ziyareti gerçekleştirdiğini, parlamentolar ve bakanlıklar arasında da ziyaretler gerçekleştirerek yeni bir süreci başlatmanın niyetinde olduklarını kaydetti.

Türkiye'nin Bogota'da, Kolombiya'nın da Ankara'da büyükelçilikleri bulunduğunu, bunun ilişkileri hızlandırmada anahtar rol oynadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

'Bu adımlarla birlikte Türkiye ve Kolombiya inanıyorum ki sorunlarını birlikte aşmak ve bir de belirledikleri hedeflere beraber varmanın kararlığı içindedir. Bugün gerek askeri gerek siyasi, ekonomik, ticari, eğitim, kültürel alanlarda görüşmelerimizi yaptık. Az önce de 7 önemli anlaşma imzaladık. Bunlardan bir tanesi savunma sanayi işbirliği anlaşması ki bu alanda Türkiye'nin attığı ciddi adımlar var ve Türkiye-Kolombiya İşbirliği Çerçeve Anlaşması var, tarım alanında işbirliği mutabakat zaptı var, kültürel işbirliğine yönelik uygulama planı var, turizm alanında mutabakat zaptı var. Türkçe ve İspanyolcanın teşvikine dair bir niyet mektubu imzalandı ve 1991 Kültür Anlaşması Onay Belgeleri'nin teatisine ilişkin tutanak imzalandı. Bugüne kadar bu tür anlaşmalar imzalanmış değil, ilk defa bu tür adımları atıyoruz ve aramızdaki ilişkileri çok daha kararlı noktaya getirmiş oluyoruz.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Zatıdevletlerinin vizyoner liderliği altında Kolombiya aslında bir hayali gerçeğe dönüştürüyor. Bölgesine umut ve heyecan aşılıyor. Biz, burada Türkiye olarak bu süreci yakından takip ediyor, atılan her adımdan, elde edilen her başarıdan ayrıca memnuniyet duyuyoruz' diye konuştu.

'Terörle mücadele mevzi ve lokal bir konu değil'

Terörle mücadelenin mevzi ve lokal bir konu olmadığını, Türkiye'nin de terörden çok çektiğini, 40 yıldır terörle mücadele ettiğini vurgulayan Erdoğan, 'Bunun Türkiye'ye olan faturasını bildiğimiz için dünyada hangi ülke olursa olsun o ülkelerdeki faturanın da ne denli ağır olduğunun bilincindeyiz. Bundan dolayı biz, bu tür konuları mevzi değil, tamamen bir mutabakat içerisinde, uluslararası dayanışmayla yürütülebileceğine, bu şekilde aşılabileceğine inanıyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya Devlet Başkanı Calderon ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarına işaret ederek, biraz sonra çalışma yemeğinde de bir araya geleceklerini, görüşmelerini orada da sürdüreceklerini söyledi.

Türkiye’nin inşaat sektöründe dünyada önemli bir yere sahip olduğunu ve ilk üç içinde yer aldığını vurgulayan Erdoğan, Kolombiya'nın altyapı ve üstyapı, kentsel dönüşüm, değişim çalışmalarında, Türk müteahhitlik firmalarının her türlü çalışma içerisinde yer alabileceğini bildirdi. 

Kolombiya Devlet Başkanı Calderon ile Türkiye-Kolombiya İş Forumu'nda iki ülke işadamlarına hitap edeceklerini belirten Erdoğan, Kolombiya’da 3 Türk firmasının bulunduğunu, bu sayıyı az bulduklarını, Kolombiyalı firmaların da Türkiye'de yatırımlarda bulunmalarını istediğini dile getirdi.

İki ülke firmalarının işbirliği halinde yatırımlarda bulunabileceklerini, üçüncü ülkelerde ortak yatırımlara girişebileceklerini aktaran Erdoğan, petrolde müşterek adımlar atılabileceğini, Türkiye'nin uluslararası alanda çalışan firması TPİK'in Kolombiya'da 70 milyon dolar yatırımı olduğunu, yeni imkanlarla bu miktarı daha da artırabileceğini vurguladı. 

Erdoğan, Kolombiya'ya, Türk Hava Yollarına bu ülkede beşinci trafik hattı verdiği için teşekkür ederek, THY yönetimiyle görüşmelerin yapıldığını, buradaki rakımın yüksekliğinden kaynaklanan teknik sıkıntıların giderilmesiyle THY'nin direkt uçuşları konusunda adım atılabileceğini belirtti. 

Erdoğan, 'Bu engeli de aşmak suretiyle inanıyorum ki Kolombiya'dan Türkiye'ye 25 bin turist değil daha fazla turist gelecektir. Çünkü gerçekten turizmde destinasyonlarımız çok güçlü fakat Kolombiya'nın da bu noktada güçlü bir destinasyon olduğuna inanıyorum' dedi.

Göreve başladığı 12 yıl önce, Türkiye'ye gelen turist sayısının 13 milyon, elde edilen gelirin de 8 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda Türkiye'ye gelen turist sayısının 42 milyona ulaştığına, elde edilen gelirin de 40 milyar doları aştığına dikkati çekti.

Turizm için bacasız sanayi denildiğini ifade eden Erdoğan, 'Hakikaten öyle. Biz de tabii turizme yönelik çok ciddi yatırımlar yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz, devam da edeceğiz' diye konuştu.

'Kolombiya'yı EXPO 2016 Antalya fuarında aramızda görmek istiyoruz'

Erdoğan, serbest ticaret anlaşması konusundaki hassasiyeti özellikle ifade etmek istediğini dile getirdi.  

TİKA'nın, ofis olarak Latin Amerika'da 2. şubesini açtığını söyleyen Erdoğan, dünya genelinde burayla birlikte 49. ofis olacağını bildirerek, 'Kolombiya ile kültürel, eğitim, her türlü alanda TİKA ofisimiz, işbirliği halinde olacak. Bir sosyal devlet olmanın da böylece bilincini, bahtiyarlığını birlikte yaşamış olacağız' diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Tabii bu gelişimde bir özellik de şu malum G20'ye liderlik yapıyoruz. G20'nin lideri olan bir ülke olarak şu anda Latin Amerika'da ilk ziyaret ettiğim ülke oluyor. Bu atacağımız adımlardan öte bizim şu anda EXPO 2016 Antalya'daki fuarımız çok çok önemli. Biliyorum ki biyolojik tarımda Kolombiya dünyada farklı konuma sahip ve bir numara.  Bizim buradaki yapacağımız fuar, buna yönelik ve bu fuar geçici fuar olmayacak, kalıcı fuar olacak. Dolayısıyla Kolombiya'yı biz bu fuarda yanımızda görmek, aramızda görmek istiyoruz.

Eğitime gelince, 2014-2015 eğitim öğretim yılında, 38 kontenjan Kolombiya'ya tahsis ettik. Bu sayıyı artırmak mümkün. Sadece kültürel alanda bunu kontenjan olarak görmüyorum. Kültürel olmanın ötesinde yarının diplomatik misyon şeflerinin buralardan yetişeceğini rahatlıkla görebiliriz. Aynı şekilde Kolombiya'daki üniversitelere Türk öğrencilerin gelmesi, onların burada okuması mümkün. Onların da burada okuması suretiyle çok ilginç adımları atabiliriz. Başarılı adımları atabiliriz ve ben değerli dostum Santos ile birlikte inanıyorum ki geleceğin bu vizyonunu her iki ülke olarak oluşturabiliriz. Kolombiya'nın aydınlık yarınları için iyi niyet temennilerimi ifade ediyorum.'

Kolombiya Devlet Başkanı Calderon

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon ise ziyaretin, ilk defa cumhurbaşkanı seviyesinde ve Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı sırasında gerçekleştirilmesinden dolayı ayrıca önemli olduğunu belirtti. Kendisinin de Türkiye'yi ziyaret eden ilk Kolombiya cumhurbaşkanı olduğunu anımsatan Santos, karşılıklı açılan büyükelçiliklerin, vizelerin kaldırılmasının ilişkileri güçlendirdiğini söyledi. 

Türkiye ve Kolombiya'nın farklı uluslararası platformlarda birlikte çalışan, ortak problemlere ve farklı fırsatlara sahip iki ülke olduğuna işaret eden Calderon, 'Farklı alanlarda anlaşmalar imzaladık. Tarım, hayvancılık, balıkçılık gibi konularda işbirliği anlaşmaları imzaladık. Türkiye bu konularda çok büyük reformlar, atılımlar gerçekleştirdi. İtalya ve Fransa gibi Avrupa'da önde gelen ülkeler arasından dördüncü sıradan birinci sıraya yükseldi. Biz, bu başarı formüllerini kendilerinden alıp istifade etmek istiyoruz. Kolombiya'da bu başarı öyküsünü kullanmak istiyoruz' değerlendirmesini yaptı.

Kolombiya'nın gerilla ile yürütülen barış müzakerelerinin sonuç vermesiyle ekonomiyi etkileyen sektörlerde güçleneceğini dile getiren Calderon, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaları anlattı. 

Türkiye'yi dünyadaki önemli turizm destinasyonlarından bir tanesi olarak gördüklerini, Kolombiya'nın da turizm potansiyeli çok yüksek olan bir ülke olduğunu kaydeden Calderon, bu sektörde de işbirliğine gidilerek, Türkiye'nin deneyimlerinden istifade etmek istediklerini söyledi. 

THY'nin Kolombiya'ya direkt uçuş yapmak istediğini, bunun yapılması halinde iki ülke arasındaki iletişim bağının artacağını kaydeden Calderon, direkt uçuş yapılması konusunda ve THY'nin yaşadığı bazı sorunların çözülmesinde mutabık kaldıklarını ifade etti. 

Calderon, Türkiye'de 50'den fazla Kolombiyalı öğrencinin eğitim gördüğüne vurgu yaparak, bu öğrencilerin birer kültür elçisi olarak halkların kaynaşmasını sağlaması noktasında önemli olduklarını bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın futbola olan ilgisini bildiğini ifade eden Calderon, 'Biz de bu konuda ne yaparız, nasıl işbirliği yapabiliriz diye düşündük, bu da bir saha olarak karşımıza çıktı. Kendisi Türkiye'de oynayan Kolombiyalı futbolcuların hepsini yakından tanıyor. Bu konuda da birtakım çalışmalar yapabiliriz. Hiçbir karşılaşmada inşallah karşı karşıya gelmeyiz, gelecekte bütün karşılaşma futbol sahasında olsun olacaksa da' diye konuştu.

Kolombiya Devlet Başkanı Calderon, terörle mücadelenin de iki ülkenin ortak, müşterek konusu olduğunu belirterek, 'Türkiye şu anda yürütülen Terörle Mücadele Forumu'nda ortak başkan konumunda. Biz de yapılan global forumun parçasıyız, sahada tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Pasifik Paktı ve Kuzey Atlantik Paktı konusunda işbirliği açısından önemli fırsatlar karşımıza çıkıyor, Latin Amerika'da bu konuyu yakından takip ediyoruz' dedi. 

Ziyaretinin Erdoğan'ın Latin Amerika'ya gösterdiği ilgiyi ortaya çıkardığını dile getiren Calderon, 'Türkiye'nin bulunduğu bölgedeki önemi bölgesel güç rolü, dünyaca tanınmış bölgesel güç rolü ve her geçen gün biraz daha artan önemi bizim, birlikte çalışma ve dünya barışı için işbirliği yapma, birçok sahada işbirliği bağlarımızı artırma, politikalarımızı koordineli şekilde geliştirilmesini sağlama anlamında önemli' değerlendirmesinde bulundu.

Calderon, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dönerek, 'Kendinizi evinizde hissediniz. Kalbimizi, kucaklarımızı, kollarımızı size açtık. Türkiye'yi uzun yıllardır Kolombiya'ya yakın gördük, atılacak her adım bu dostane ilişkileri geliştirecektir' dedi.

Türkiye-Kolombiya İş Forumu'nda da işadamlarına hitap edeceklerini anımsatan Calderon, Erdoğan'ın iki ülke arasındaki ticaret hacmine 2023 hedefi olarak 5 milyar dolar koyduğunu, kendisinin de bunu kabul ederek, bu hedefi gerçekleştirme gayretinde olacağını kaydetti. 

Askeri tören 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na açılan yolda, süvari birliklerince karşılandı ve süvari birliğinin refakatinde saray kapısına kadar getirildi. Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bahçe kapısında Kolombiya Devlet Başkanı Calderon tarafından karşılandı.

Tören alanındaki yerlerine geçen Erdoğan ve Calderon, iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından heyetlerini birbirine tanıttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Calderon daha sonra tören alanında yürüyerek, tören kıtasını selamladı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın merdivenlerinde tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

Törende Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik eşlik etti.

Erdoğan, Mondragon ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kolombiya Devlet Başkanı Calderon, Galatasaray’da bir dönem kalecilik yapan Mondragon ile görüştü.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından resmi öğle yemeğinde de bir araya geldi.

Santos, yemekten sonra Erdoğan’a sürpriz yaparak, bir dönem Galatasaray futbol takımında kalecilik yapan Faryd Mondragon ile Erdoğan’ı görüştürdü. Görüşmenin ardından Erdoğan, Santos ve Mondragon gazetecilere kısa birer açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Santos’un kendisine ve heyetine çok anlamlı bir sürpriz yaparak, Mondragon’u saraya davet ettiğini söyledi. Mondragon’un Türkiye’nin en saygın kulüplerinden biri olan Galatasaray’da 6 yıl başarılı şekilde file bekçiliği yaptığını ifade eden Erdoğan, Mondragon’un futbol kariyerindeki başarılarını takdir ettiğini, son olarak Dünya Kupası’ndaki kurtarışlarını izlediğini söyledi. Mondragon’un Mart ayında Türkiye’yi ziyaret edeceğini öğrendiğini belirten Erdoğan, kendisini ailesiyle birlikte misafir etmekten memnuniyet duyacağını belirtti.

Mondragon da Türkiye’de unutamadığı, kariyerinin en önemli 6 yılı geçirdiğini belirterek, bugün de futbolu seven iki liderle beraber olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Kolombiya Devlet Başkanı Calderon’a da Kolombiya milli takımına verdiği destekten dolayı teşekkür eden Mondragon, 'Türkiye Cumhurbaşkanına da ülkesinde yaşayan Kolombiyalılar'a verdiği destekten, gösterdiği yakın ilgiden, ilişkilerin gelişmesine verdiği katkıdan dolayı teşekkür ediyorum' dedi.

Mondragon, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönerek, Türkçe 'Burası sizin eviniz Sayın Başkan' dedi.Erdoğan da İspanyolca 'Gracias' diyerek teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Calderon ile görüşerek, Mondragon’a fahri konsolosluk verdiklerini belirterek, 'O işi bağladık' dedi.

Muhabir: Kadir Karakuş

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0