Görüş Bildir
Haberler
CHP'de Önseçim Yarışı: Kılıçdaroğlu'na 77 Rakip Çıktı

CHP'de Önseçim Yarışı: Kılıçdaroğlu'na 77 Rakip Çıktı

Ulaş
19.03.2015 - 18:53
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kontenjan adaylığı yerine İzmir’de ön seçime girme kararı alan CHP lideri listeye girmek için 77 isimle yarışacak. CHP’de Kılıçdaroğlu, Baykal,Sarıgül,Önder Sav'ın da aralarında bulunduğu 1871 isim ön seçime girecek, ön seçimler 29 Mart’ta yapılacak. 17 kişilik Parti Yönetimini oluşturan MYK'nın 15 üyesi kontenjan adaylığını tercih etti.

CHP’de milletvekili aday adayları arasında listeye girme yarışı sürerken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da ön seçime girme kararı aldı. Kılıçdaroğlu buna göre İzmir ikinci bölgeden ön seçime girecek. CHP kaynaklarının verdiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu ikinci bölgede 77 isimle milletvekili adaylığı için yarışacak.

Bu isimler arasında ise İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve Mustafa Moroğlu da yer alıyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ön seçim öncesinde İzmir’e gideceği ve ön seçim çalışmalarına katılacağı da öğrenildi. CHP lideri Twitter'dan yaptığı açıklamada “ Demokrasinin anlamını yitirdiği bu günlerde demokrasiyi yeniden anlamlandırmak için girdiğim ön seçimin Türkiye’ye örnek olmasını istiyorum” dedi.

CHP liderinin ön seçim kararında eski Genel Başkan Deniz Baykal, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın ön seçime girmesinin ve ilk sıranın kadın adaylara ayrılmasının etkili olduğu yorumu yapılıyor.

Parti yönetimi kontenjanı tercih etti

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ön seçim yarışında 'ben de varım' demesine karşın 17 üyeli Merkez Yönetim Kurulu’nda çoğunluk kontenjan adaylığına başvurdu. Sadece iki genel başkan yardımcısı ön seçim başvurusu yaptı.

Ön seçim başvurusu yapan Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Malatya’da örgüt denetiminde yapılan seçimde birinci çıktı ve liste başını garantiledi. Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş ise İstanbul’da ön seçime girecek. CHP liderinin ön seçim kararının kontenjan adaylığını tercih eden parti yönetimine bir mesaj olarak da yorumlandı. CHP kulislerinde Parti Sözcüsü Haluk Koç ile Grup Başkanvekili Engin Altay’ın seçim çevrelerini değiştirmek istediği konuşuluyor. Buna göre Koç’un Samsun yerine Ankara’dan aday gösterilmesi bekleniyor.

Ön seçim takvimi

CHP’de milletvekili aday adaylığına başvuran 2 bin 822 kişiden bin 871’i ön seçime girecek. 40 ilde milletvekili adayları hakim denetiminde, 11 ilde ise örgüt denetiminde yapılacak seçimde üyeler tarafından belirlenecek. Hakim denetiminde yapılacak ön seçim 29 Mart’ta yapılacak, örgüt denetiminde yapılan seçimler ise tamamlandı. 30 ilde ise milletvekili adayları merkez yoklaması ile yani parti yönetimi tarafından belirlenecek.

İstanbul’da 226 bin üye, 450 aday var

Türkiye’den en çok milletvekili çıkaran ili olan İstanbul'da 2011 seçimlerinde 85 olan milletvekili sayısı bu seçimde 88 olacak. CHP 2011 seçiminde İstanbul’dan 29 milletvekili çıkarmıştı. İstanbul CHP’de adaylık çekişmesinin kıyasıya yaşanacağı illerin başında geliyor. İstanbul birinci bölgede milletvekili adayı olabilmek için 181 kişi ön seçime girecek, ön seçimde milletvekili adaylarını belirleyecek kayıtlı üye sayısı ise 93 bin.

İstanbul ikinci bölgede 126, üçüncü bölgede ise 143 aday adayı milletvekili adayı olabilmek için ön seçime girecek. Milletvekili adaylarını belirleyecek kayıtlı üye sayısı ise ikinci bölgede 63 bin, üçüncü bölgede ise 70 bin civarında. İstanbul’da önseçime girecek isimler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, İstanbul Milletvekilleri Aykut Erdoğdu , Melda Onur, Nur Serter de yer alıyor.

Ankara’da liste yarışı

32 milletvekili çıkaracak olan Ankara’da ise CHP’de en çok ilgi gören bölge Çankaya’yı da kapsayan birinci bölge. Birinci bölgeden milletvekili aday listesine girebilmek için 87 başvuru yapıldı. Ön seçim yarışına girecek isimler arasında ise eski Genel Sekreter Önder Sav ve Sav’a yakınlığı ile bilinen eski Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ile Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve Kahramaraş Milletvekili Durdu Özbolat ile Çankaya eski Belediye Başkanı Bülent Tanık da yer alıyor. Ankara ikinci bölgeden ise yapılan başvuru sayısı ise 54. Ön seçime girecek aday adayları listeleri 24 Mart’ta YSK’ya gönderilecek ve bunun ardından listeler kesinleşecek.

Büyükşehirlerde fermuar yöntemi

CHP’de İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Aydın’da milletvekili adayları hem ön seçimle hem de kontenjan yöntemiyle belirlenecek. Yani fermuar yöntemi adı verilen yöntem uygulanacak. Buna göre İstanbul birinci bölgede bir, üç, beş, yedi ve dokuzuncu sıra kontenjana ayrıldı. İki, dört, altı ve sekizinci sırada yer alacak adaylar ise ön seçimle belirlenecek.

Aynı uygulama Ankara ve İzmir için de geçerli olacak. Baykal'ın yarıştığı Antalya ve Aydın’da ise sadece birer kontenjan adayı olacak, diğer tüm adaylar ön seçimle belirlenecek. Bursa, Edirne, Isparta, Kırklareli, Kütahya ve Rize’nin de aralarında bulunduğu 35 ilde ise tüm milletvekili adayları üyelerin oylarıyla belirlenecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0