Görüş Bildir
Haberler
Mizahi Sürrealizm'den Psikoseksüel Dram'a: İçerisinde Birbirinden Etkileyici Yapımların Olduğu 50 Film Önerisi

Mizahi Sürrealizm'den Psikoseksüel Dram'a: İçerisinde Birbirinden Etkileyici Yapımların Olduğu 50 Film Önerisi

Oğuzhan
22.09.2022 - 20:27

Hepimiz film izlemeyi çok seviyoruz. Çoğumuzun boş zamanını kaliteli bir şekilde geçirmesine yardımcı olan birbirinden değerli yapımlar bir kenara dursun; bazen insan farklı şeyler de görmek isteyebiliyor. Bu nedenle biz de içerisinde Mizahi sürrealizmi, nihilizmin ateşli rüyalarını ve psikoseksüal dramı barından birbirinden ilgi çekici 50 filmi sizler için derledik. Bakalım siz bu önerilerimiz hakkında ne düşüneceksiniz... 👇

Kaynak: https://letterboxd.com/magrosleau/lis...
İçeriğin Devamı Aşağıda

50. Crash (1996)

50. Crash (1996)

IMDb: 6.4

Özet: Oldukça ciddi bir araba kazası geçiren bir yönetmen, karısıyla olan cinsel hayatını yeniden canlandırabilmek adına araba kazalarının ürettiği ham cinsel enerjiyi kullanan, omniseksüel kaza kurbanlarının oluşturduğu bir alt kültürün varlığını keşfeder ve olaylar gelişir.

Oyuncular: James Spader, Holly Hunter, Ellias Koteas

Yönetmen: David Cronenberg

49. Antichrist (2009)

49. Antichrist (2009)

IMDb: 6.5

Özet: Evli bir çift cinsel birliktelik yaşarken yan odada bulunan bebekleri pencereden düşerek hayatını kaybeder. Olayın üzerine anne çılgına döner ve hastaneye kaldırılarak bir psikiyatrist olan kocası tarafından tedavi edilmeye çalışılır. Karısının korkularıyla yüzleşmesi gerektiğine karar veren kocası, onu geçen yaz oğullarıyla birlikte gitmiş oldukları orman kulübesine götürür ve orada olaylar gelişir.

Oyuncular: William Dafoe, Charlotte Gainsbourg, Storm Acheche Sahlstrøm

Yönetmen: Lars von Trier

48. In the Realm of the Senses (1976)

48. In the Realm of the Senses (1976)

IMDb: 6.6

Özet: Savaş öncesi Japonya'da geçen ve gerçek bir hikayeye dayanan bu filmde, bir adam ve hizmetçilerinden bir tanesi çok ateşli bir ilişkiye başlarlar. Zamanla birbirlerine olan arzuları o kadar şiddetli bir hal alır ki; hayatın kendisinden bile vazgeçerler.

Oyuncular: Tatsuya Fuji, Eiko Matsuda, Aoi Nakajima

Yönetmen: Nagisa Ôshima

47. The Ninth Configuration (1980)

47. The Ninth Configuration (1980)

IMDb: 6.8

Özet:  Albay Vincent Kane, gözlerden uzak bir şatoda bulunan ve orduya bağlı olan bir akıl hastanesinin sorumluluğunu üstlenen bir psikiyatristtir. Albay'ın hastalarının arasında varoluşsal krizler geçiren bir astronot olan Yüzbaşı Billy Cutshaw da vardır. Kane'in kendi akıl sağlığının bile yerinde olup olmadığı konusu bir kenara dursun; ikili, bilim ve inanç kavramları üzerine, hayatlarını derinden etkileyecek konuşmalar içerisine girerler.

Oyuncular: Stacy Keach, Scott Wilson, Jason Miller

Yönetmen: William Peter Blatty

46. Hellraiser (1987)

46. Hellraiser (1987)

IMDb: 6.9

Özet: Sadakatsiz bir eş, bir grup şeytani tarikat üyesinin peşinde olduğu ve onların sadomazoşist yeraltı dünyasından kaçmış olan ölü sevgilisinin zombisi ile karşılaşır ve olaylar gelişir.

Oyuncular: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence

Yönetmen: Clive Barker

İçeriğin Devamı Aşağıda

45. Naked Lunch (1991)

45. Naked Lunch (1991)

IMDb: 6.9

Özet: İstenmeyen haşereler söz konusu olduğunda aramanız gereken kişilerden birisi olan Bill Lee ve karısı Joan, arkadaşlarıyla hazırladıkları böcek ilaçları ile kendilerinden geçmeyi çok severler. Kötücül bir doktor olan Benway ile tanışan Bill, kendisinden kırkayaklardan yapılan bir ilaç alır ve ilacın etkisi altındayken karısı Joan'ı kazara öldürür ve kendini akıl almaz birçok olayın yaşandığı hikayenin tam da ortasında bulur.

Oyuncular: Peter Weller, Judy Davis, Ian Holm

Yönetmen: David Cronenberg

44. In the Mouth of Madness (1994)

44. In the Mouth of Madness (1994)

IMDb: 7.1

Özet: Korku yazarı Sutter Cane'in ortadan bir anda kaybolması ile birlikte, kelimenin tam anlamıyla, kıyamet kopar! Görünüşe göre yazar Cane, şeytani yaratımlarına hayat veren bir tasvir yeteneğine sahiptir. Bu kaybolma olayının ardından müfettiş John Trent, olayı araştırması için Doğu Yakası'nın sakin kasabalarından biri olan Hobb's End'e gönderilir.

Oyuncular: Sam Neill, Jürgen Prochnow, Julie Carmen

Yönetmen: John Carpenter

43. Audition (1999)

43. Audition (1999)

IMDb: 7.1

Özet: Karısının ölümünden 7 yıl sonra, bir şirket yönetici olan Aoyama, bir oyuncu seçmesine katılması için davet edilir. Katılımcıların özgeçmişlerini şöyle bir gözden geçiren Aoyama'nın dikkatini bale eğitimi almış genç bir kadın olan Yamazaki Asami çeker.

Oyuncular: Ryo Ishibashi, Eihi Shiina, Tetsu Sawaki

Yönetmen: Takashi Miike

42. That Most Important Thing: Love (1975)

42. That Most Important Thing: Love (1975)

IMDb: 7.1

Özet: Bir fotoğrafçı olan Servais Most, ucuz 'Soft-Core' tarzı filmlerde oynayarak geçimini sağlayan bir oyuncu olan Nadine Chevalier ile tanışır. Ona yardımcı olabilmek adına Servais, tefecilerden borç para alarak 'Richard III' adlı tiyatro oyununu finanse eder ve Nadine'e de bir rol ayarlar. Ancak çok geçmeden Nadine, aşık olduğu Servais ile kocası Jacques arasında kalacaktır.

Oyuncular: Romy Schneider, Fabio Testi, Jacques Dutronc

Yönetmen: Andrzej Zulawski

41. Night Moves (1975)

41. Night Moves (1975)

IMDb: 7.1

Özet: Özel dedektif ve aynı zamanda eski bir futbolcu olan Harry Moseby'e oldukça sıradan bir kayıp vakası gelir. Hayatındaki tek rölü önemli bir adamla evlenmek olan eski bir Hollywood oyuncusu, Moseby'den kızını bulup geri getirmesini ister. Harry, kızı bulmak için Florida'ya gider ancak çözülmemiş bir cinayetin ortaya çıkması ile işlerin hiç de göründüğü kadar sıradan ya da basit olmadığı anlaşılacaktır.

Oyuncular: Gene Hackman, Jennifer Warren, Edward Binns

Yönetmen: Arthur Penn

İçeriğin Devamı Aşağıda

40. Videodrome (1983)

40. Videodrome (1983)

IMDb: 7.2

Özet: Çok da beğenilmeyen bir televizyon kanalının genel müdürü olan Max Renn, izleyicisinin ilgisini çekecek yeni bir programa ihtiyaç duymaktadır. Bolca işkence ve cezalandırmanın yer aldığı 'Videodrome' programı, kanalı için biçilmiş kaftandır ve Max, gördüğü bu potansiyel üzerine programı kanalında yayınlamaya başlar. Ancak Max'in kız arkadaşı da programın seçmelerine katıldığında her şey değişecektir...

Oyuncular: James Woods, Debbie Harry, Sonja Smits

Yönetmen: David Cronenberg

39. Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)

39. Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)

IMDb: 7.2

Özet: Washington'daki esrarengiz Deer Meadow kasabasında FBI ajanı Desmond, genç bir kızın katilini ararken açıklanamaz bir şekilde ortadan kaybolur. Katil ise asla yakalanamaz. Sonrasında ilginç ve bir o kadar doğaüstü birkaç olay yaşayan ajan Dale Cooper, katilin geri döneceğini ve bir can daha alacağını tüyler ürpertici bir şekilde tahmin eder.

Oyuncular: Sheryl Lee, Ray Wise, Mädchen Amick

Yönetmen: David Lynch

38. Enter the Void (2009)

38. Enter the Void (2009)

IMDb: 7.2

Özet: Ölümden sonraki hayatı konu alan bu saykodelik tur, Tokyo'da hayat kadını olarak çalışan kız kardeşinin yanında yaşayan, Amerikalı bir uyuşturucu satıcısı Oscar'ın bakış açısından sunulur. Bir polis baskını sırasında öldürülen Oscar'ın ruhu geçmişe, geleceğe ve çok daha ötesine bir yolculuğa çıkar.

Oyuncular: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy

Yönetmen: Gaspar Noé

37. Dead Ringers (1988)

37. Dead Ringers (1988)

IMDb: 7.2

Özet: İşinde oldukça başarılı bir jinekolog olan Elliot, tek yumurta ikizi Beverly ile aynı muayenehanede çalışmaktadır. Elliot hastalarından sık sık etkilenmekte ve onlarla cinsel birliktelik yaşamaktadır. Elliot kadınlara olan ilgisini kaybettiğinde ise onları, kendisine kıyasla çok daha uysal bir karaktere sahip olan ikizi Beverly'e yönlendirmektedir. Ancak her şey, Beverly'nin hastalarından birisi olan Claire'e fena halde aşık olması ile değişecektir.

Oyuncular: Jeremy Irons, Geneviève Bujold, Heidi von Palleske

Yönetmen: David Cronenberg

36. Possession (1981)

36. Possession (1981)

IMDb: 7.3

Özet: Genç bir kadın ailesini beklenmedik şekilde terk etmiştir ve kocası, bunun nedenini araştırmaya koyularak karısını takip etmeye başlar. İlk başta, işin içinde başka bir erkeğin olduğundan şüphelense de bu durum, hiç de beklemediği kadar garipleşecek ve tuhaflaşacaktır.

Oyuncular: Isabelle Adjani, Sam Neill, Margit Carstensen

Yönetmen: Andrzej Zulawski

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Suspiria (1977)

35. Suspiria (1977)

IMDb: 7.3

Özet: Amerikalı bale dansçısı Suzy Bannion, oldukça prestijli bir akademi olan Tanz'a katılmak üzere Almanya'nın Freiberg kentine vardığında, bu asırlık kurumun içerisinde gizli kötülüklerin gizlendiğini fark eder.

Oyuncular: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci

Yönetmen: Dario Argento

34. Eraserhead (1977)

34. Eraserhead (1977)

IMDb: 7.3

Özet: Henry Spencer, korkunç derecede deforme olmuş bir bebeğin babası olduğunu öğrendiğinde o sırada tatilde olan bahtsız bir fabrika işçisidir. Bu haber üzerine Spencer, kız arkadaşının yanına taşınır ve çiçeği burnunda ebeveynler, gece gündüz durmadan ağlayan bebekleri yüzünden delirmenin eşiğine gelirler.

Oyuncular: Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph

Yönetmen: David Lynch

33. Angst (1983)

33. Angst (1983)

IMDb: 7.3

Özet: Bir adam, yaşlı bir kadını öldürmesinin ardından hapse atılır ve 10 yıl sonra serbest bırakılır. Ancak katilin içerisinde gizlenen öldürme dürtüsü kendini kısa süre içerisinde yeniden belli etmeye başlar. Bir taksi şoförünü öldürme teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlanır ve kaçmak zorunda kalır. Sonrasında ise genç bir kadının hasta annesi ve engelli erkek kardeşiyle birlikte yaşadığı bir ev keşfeder ve olaylar gelişir.

Oyuncular: Erwin Leder, Robert Hunger-Bühler, Silvia Ryder

Yönetmen: Gerald Kargl

32. The Third Part of the Night (1971)

32. The Third Part of the Night (1971)

IMDb: 7.3

Özet: Polonya'nın Nazi işgali sırasında geçen hikayede karakterimiz Michal, annesinin, karısının ve çocuğunun öldürülmesine tanıklık eder ve kendini, kelimenin tam anlamıyla hiç de ona ait olmayan bir hayatın ortasına itilmiş bir halde bulur. Ayrıca The Third Part of the Night, Yahudileri ve direnişçileri tifüs bulaşmış parazitlere yem olarak kullanan bir Nazi aşı laboratuvarının gerçek hikayesini anlatır.

Oyuncular: Malgorzata Braunek, Leszek Teleszynski, Jan Nowicki

Yönetmen: Andrzej Zulawski

31. Bring Me the Head of Alfredo Garcia (1974)

31. Bring Me the Head of Alfredo Garcia (1974)

IMDb: 7.4

Özet: Amerikalı bir barmen ve hayat kadını kız arkadaşı, ölü bir jigolonun başına konan 1 Milyon Dolarlık ödülü almak için Meksika'nın tehlikeli yer altı dünyasına doğru bir yolculuğa çıkarlar.

Oyuncular: Warren Oates, Isela Vega, Robert Webber

Yönetmen: Sam Peckinpah

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Eyes Wide Shut (1999)

30. Eyes Wide Shut (1999)

IMDb: 7.5

Özet: Dr. Bill Harford'un karısı Alice, tanıştığı bir adamla ilgili cinsel fantezileri olduğunu itiraf ettikten sonra Bill, cinsel ilişkiye girme konusunda takıntılı bir hale gelir. Bunun üzerine kendisini bir yeraltı grubunun içerisinde bulur ancak kısa süre içerisinde boyundan büyük işlere kalkıştığını fark edecektir.

Oyuncular: Tom Cruise, Nicole Kidman, Todd Field

Yönetmen: Stanley Kubrick

29. Synecdoche, New York (2008)

29. Synecdoche, New York (2008)

IMDb: 7.5

Özet: Bir tiyatro yönetmeni, sergileyeceği yeni oyununun bir parçası olarak New York şehrininin gerçek boyutlu bir kopyasını küçük bir depo içerisinde yeniden yaratmaya çalışırken işiyle ve hayatındaki kadınlar ile mücade edecektir.

Oyuncular: Philip Seymour Hoffman, Samantha Morton, Michelle Williams

Yönetmen: Charlie Kaufman

28. Peeping Tom (1960)

28. Peeping Tom (1960)

IMDb: 7.6

Özet: Yalnız karakterimiz Mark Lewis, gündüzleri bir film stüdyosunda çalışmakta, geceleri ise kadınların müstehcen fotoğraflarını çekmektedir. Kendisi ayrıca korku teması ile alakalı bir belgesel üzerinde çalışmakta ve bu belgeselde kurbanlarını öldürürken verdikleri tepkileri kaydetmektedir. Gün gelir komşularından birinin kızı olan Helen ile arkadaş olur ve ona üzerinde çalıştığı belgeselden belli belirsiz bir şekilde bahseder.

Oyuncular: Karlheinz Böhm, Anna Massey, Moira Shearer

Yönetmen: Michael Powell

27. Lost Highway (1997)

27. Lost Highway (1997)

IMDb: 7.6

Özet: Acı çeken bir caz müzisyeni kendini cinayet, gözetim, çete üyeleri, kötü ikizler ve bir hapishane hücresinde gerçekleşen imkansız bir dönüşümün yer aldığı akıl almaz bir hikayenin tam da ortasında bulur ve olaylar gelişir.

Oyuncular: Bill Pullman, Patricia Arquette, John Roselius

Yönetmen: David Lynch

26. Belle de Jour (1967)

26. Belle de Jour (1967)

IMDb: 7.7

Özet: Genç ve güzel ev kadını olan Séverine Serizy, mazoşist fantezilerini, itaatkâr kocası Pierre'in yanında yaşadığı hayat ile bir türlü bağdaştıramaz. Aşka tutulmuş arkadaşı Henri, Madam Anais tarafından işletilen gizli bir genelevden bahsedince Serizy, gündüzleri Belle de Jour adı ile orada çalışmaya başlar. Ancak müşterilerinden birisi onu sahiplenmeye başladığında, önceden yaşadığı normal sayılacak hayatı mumla arar bile hale gelecektir.

Oyuncular: Catherine Deneuve, Jean Sorel, Michel Piccoli

Yönetmen: Luis Buñuel

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Blue Velvet (1986)

25. Blue Velvet (1986)

IMDb: 7.7

Özet: Bir tarlada kesilmiş bir insan kulağının bulunması üstüne genç bir adam, güzel ve bir o kadar da gizemli olan bir gece kulübü şarkıcısı ve onun kaçırılan çocuğu ile ilgili bir soruşturmayla karşı karşıya kalır ve olaylar gelişir.

Oyuncular: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Dennis Hopper

Yönetmen: David Lynch

24. Mulholland Drive (2001)

24. Mulholland Drive (2001)

IMDb: 7.9

Özet: Bir film yıldızı olmak isteyen ve bu nedenle soluğu Hollywood'da alan Betty Elms, hafızasını kaybetmiş esrarengiz bir kadın ile tanışır. Betty ve esrarengiz kadın, bu hafıza kaybı sorunsalının nedenini araya dursun; yönetmen Adam Kesher da son filminin oyuncu seçimlerinde hiç de beklemediği bir sorun ile karşılaşır.

Oyuncular: Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux

Yönetmen: David Lynch

23. Marketa Lazarová (1967)

23. Marketa Lazarová (1967)

IMDb: 7.9

Özet: Mikolás ve kardeşi Adam, bir soygun sırasında soylu ve genç bir Alman rehineyle karşılaşırlar. Klanları Alman kralının gazabına hazırlanırken Mikolás, komşusu Lazar ile bir savunma anlaşması yapması için gönderilir. Ancak Mikolás'ın ikna çabaları başarısızlıkla sonuçlanır ve intikam almak için Lazar'ın kızı Marketa'yı rahibeliğe kabul töreninin arifesinde kaçırır.

Oyuncular: Josef Kemr, Magda Vásáryová, Nada Hejna

Yönetmen: Frantisek Vlácil

22. 8½ (1963)

22. 8½ (1963)

IMDb: 8.0

Özet: Bir film yönetmeni olan Guido Anselmi, kariyerinin zirvesindeyken kendini yaratıcılıktan yoksun bir halde bulur. Doktorlar tarafından dinlemesi gerektiği söylenen Anselmi, lüks bir tatill köyünün yolunu tutar ancak bu duruma çok üzülen yapımcısı, çalışanları, oyuncuları, karısı, metresi ve akrabaları, Anselmi'yi işine devam etmesi için ikna etmeye çalışır.

Oyuncular: Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale

Yönetmen: Federico Fellini

21. Cries and Whispers (1972)

21. Cries and Whispers (1972)

IMDb: 8.0

Özet: Kanser ile mücadele eden Agnes yavaş yavaş ölürken, kız kardeşleri kendi ruhsal sorunlarına o kadar dalmışlardır ki; Agnes'e ihtiyacı olan desteği veremez hale gelirler. Maria, kendisinin evlilik dışı ilişkisinin ortaya çıkmasının ardından intihar eden kocasının yası ile suçluluk duygusunu bir türlü üzerinden atamamaktadır. Kendinden nefret eden ve ihtihara meyilli olan Karin ise kız kardeşinden tiksiniyor gibidir. Durum böyleyken sadece dindar hizmetçileri olan Anna, Agnes'e ihtiyacı olan desteği ve empatiyi gösterir.

Oyuncular: Harriet Andersson, Liv Ullmann, Kari Slywan

Yönetmen: Ingmar Bergman

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. The Man Who Sleeps (1974)

20. The Man Who Sleeps (1974)

IMDb: 8.0

Özet: Genç bir adam, yaşamını asgari düzeyde sürdürebilmek adına dış dünya ile olabildiğince az bir şekilde etkileşim içerisine girme kararı alır. Düşünmeden yaptığı ve resmen bir rutin halini alan davranışları, yaşadığı dünya hakkındaki garip ve içsel kavrayışının netliği ile birleşecektir.

Oyuncular: Jacsques Spiesser, Ludmila Mikaël

Yönetmen: Bernard Queysanne

19. The Seventh Seal (1957)

19. The Seventh Seal (1957)

IMDb: 8.1

Özet: İsveçli bir şövalye olan Antonius Block, Haçlı Seferleri'nden evine döndüğünde ülkesinin veba salgınının pençesinde olduğunu görür ve hayatı için 'Ölüm' ile bir satranç maçına oturur. Tanrı'nın var olmadığı inancıyla acı çeken karakterimiz, bir yolculuğa çıkar ve yolculuğu esnasında Jof ve karısı Mia ile tanışır. Block, elinden geldiğince Ölüm'ü atlatmayı kafasına koymuştur.

Oyuncular: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot

Yönetmen: Ingmar Bergman

18. Stalker (1979)

18. Stalker (1979)

IMDb: 8.1

Özet: Gri ve isimsiz bir şehrin yakınlarında, dikenli teller ve askerler tarafından korunan, fizik kanunlarının sık sık anomalilere kurban gittiği bir 'Bölge' vardır. Bir iz sürücü, iki adamı bu bölgeye, her arzunun gerçekleştiği o yere yönlendirir ve olaylar gelişir.

Oyuncular: Alisa Freyndlikh, Aleksandr Kaydanovskiy, Anatoliy Solonitsyn

Yönetmen:Andrei Tarkovsky

17. Persona (1966)

17. Persona (1966)

IMDb: 8.1

Özet: Genç bir hemşire olan Alma, oldukça sağlıklı gözüken ancak konuşamayan bir oyuncu olan Elisabeth Vogler'in sorumluluğunu üstlenir. Sürekli hastasıyla birlikte vakit geçiren Alma, Elisabeth ile iletişim kurmaya çalışsa da her defasında başarısız olur. Sonunda sakladığı sırları Elisabeth ile paylaşan Alma'nın, aslında kendi kişiliğinin Elisabeth'in kişiğine gömüldüğünü fark etmesi çok da uzun sürmeyecektir.

Oyuncular: Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook

Yönetmen: Ingmar Bergman

16. Groundhog Day (1993)

16. Groundhog Day (1993)

IMDb: 8.1

Özet: Narsist bir hava durumu muhabiri, çekici yapımcısı ve şımarık kameramanıyla birlikte küçük Punxsutawney kasabasındaki 'Groundhog Day' haberini yapmak üzere gönderilir ve kendisini aynı günü tekrar tekrar yaşarken bulur.

Oyuncular: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott

Yönetmen: Harold Ramis

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. No Country for Old Men (2007)

15. No Country for Old Men (2007)

IMDb: 8.2

Özet: Karakterimiz Llewelyn Moss, Teksas çölünde cesetlere, 2 Milyon Dolar kadar bir paraya ve bir uyuşturucu deposuna denk gelir. Ancak katil Anton Chigurh da, şerif Ed Tom Bell'in izinde olduğu bu paranın peşindedir. Para ve adaletin şiddetli arayışı, hikayedeki av ve avcı rollerini iyiden iyiye bulanıklaştıracaktır.

Oyuncular: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin

Yönetmenler: Ethan Coen, Joel Coen

14. Taxi Driver (1976)

14. Taxi Driver (1976)

IMDb: 8.2

Özet: Akli dengesi pek de yerinde olmayan bir Vietnam savaş gazisi, New York şehrinde geceleri taksicilik yapar ve orada, neredeyse saplantı derecesinde, çevresindeki hayatın yozlaşması ve yalnızlığı üzerine sürekli kafa patlatır hale gelir. Bu sorgulama ise onu daha da yabancılaştıracak ve bir süre sonra bu durumdan oldukça rahatsızlık duymasına neden olacaktır. Geceler boyu uyamayan kahramanımız, kendini oyalamak adına bir porno dükkanına uğrar ve iç karartıcı varoluşsal sancılarından bir kaçış yolu bulmaya çalışır.

Oyuncular: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd

Yönetmen: Martin Scorsese

13. The Thing (1982)

13. The Thing (1982)

IMDb: 8.2

Özet: Antarktika kıtasındaki bir keşif sırasında bir grup bilim insanı, araştırma istasyonlarının yakınında, Norveç'e ait bir tesise denk gelirler ve çok da geçmeden orada korkunç bir şeyin olduğunu fark ederler. Ancak oradan ayrılmış olsalar bile o 'şey', onları takip edecektir.

Oyuncular: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David

Yönetmen: John Carpenter

12. The Elephant Man (1980)

12. The Elephant Man (1980)

IMDb: 8.2

Özet: Victoria döneminden bir cerrah, 'sahibi' tarafından bir gösteri ucubesi olarak kötü muamele gören, ağır şekilde sakatlanmış bir adamı kurtarır. Çok geçmeden adamın korkunç suratının altında aslında çok büyük bir zeka ve duyarlılığın saklı olduğunu anlar. The Elephant Man, 19. yüzyılda Londra'da yaşamış bir adamın gerçek hikayesine dayanır.

Oyuncular: Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft

Yönetmen: David Lynch

11. Vertigo (1958)

11. Vertigo (1958)

IMDb: 8.3

Özet: Yükseklik korkusundan muzdarip emekli bir San Francisco Dedektifi, eski bir arkadaşının karısının ilginç kabul edilebilecek davranışlarının sebebini araştırırken, kendini ona takıntılı bir hale gelmiş olarak bulur.

Oyuncular:James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes

Yönetmen: Alfred Hitchcock

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. A Clockwork Orange (1971)

10. A Clockwork Orange (1971)

IMDb: 8.3

Özet: Çok da uzak olmayan bir geleceğin Britanya'sında, genç Alexander DeLarge ve arkadaşları istedikleri herkesi döverek ve tecavüz ederek eğlenmektedirler. Başkalarının hayatlarını mahvetmediği zamanlarda ise kahramanımız Alexander, Beethoven'ın besteleri ile kendisinden geçmektedir. Çocuk suçlarını azaltmak isteyen devlet ise kendisine bir teklif ile gelir. Alex'in kararı ne olacaktır?

Oyuncular: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates

Yönetmen: Stanley Kubrick

9. M (1931)

9. M (1931)

IMDb: 8.3

Özet: Çocukları avlayan bir seri katil olan Hans Beckert, Berlin polisi tarafından yürütülen büyük bir yakalama çalışmasının odağı haline gelir. Beckert'in suçları o kadar iğrençtir ki; kendisi, şehrin yeraltı şebekesindeki diğer suçlular tarafından bile hedef alınır. Kısa süre içerisinde hem polis hem de suçlular tarafından karış karış arandığını fark eden katil, panik içerisinde bir girişimde bulunur.

Oyuncular: Peter Lorre, Ellen Widmann, İnge Landgut

Yönetmen: Fritz Lang

8. Metropolis (1927)

8. Metropolis (1927)

IMDb: 8.3

Özet: İşçi sınıfı ve şehir planlamacıları arasında uçurumun kendini oldukça belli ettiği fütüristik bir şehirde, şehrin fikir babasının oğlu aralarındaki farkı ortadan kaldırabilecek bir kurtarıcının geleceğini ön gören işçi sınıfından bir kahinine aşık olur ve olaylar gelişir.

Oyuncular: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich

Yönetmen: Fritz Lang

7. Come and See (1985)

7. Come and See (1985)

IMDb: 8.4

Özet: Alman kuvvetlerinin Beyaz Rusya'da bir köyü işgali üzerine karakterimiz Florya, her ne kadar ailesi karşı çıkmış olsa da, direnişçi güçlere katılmak için ormanın yolunu tutar. Orada Glasha isimli bir kızla tanışır ve kız, ona köyüne kadar eşlik eder. Ancak Florya eve döndüğünde tüm ailesini ve arkadaşlarını katledilmiş bir şekilde bulur ve olaylar gelişir.

Oyuncular: Aleksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius

Yönetmen: Elem Klimov

6. The Shining (1980)

6. The Shining (1980)

IMDb: 8.4

Özet: Jack Torrance, karısı Wendy ve oğulları Danny ile birlikte kış boyunca dünyanın geri kalanından oldukça uzak bir şekilde yaşamak zorunda kalacakları Overlook Oteli'ndeki bekçilik işini kabul eder ancak içlerinde gizlenecek deliliğe hiçbiri hazır değildir.

Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

Yönetmen: Stanley Kubrick

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Parasite (2019)

5. Parasite (2019)

IMDb: 8.5

Özet: Bütün fertleri işsiz olan Ki-taek'in ailesi, geçimlerini sağlayabilmek adına zengin ve bir o kadar da göz alıcı olan Parks'a özel bir ilgi duyar. Ta ki beklenmedik bir olaya karışana kadar...

Oyuncular: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong

Yönetmen: Bong Joon Ho

4. Alien (1979)

4. Alien (1979)

IMDb: 8.5

Özet: Dünya'ya olan dönüş yolculuğu sırasında ticari uzay gemisi Nostromo, uzak bir gezegenden gelen bir yardım sinyali yakalar. Mürettebattan üç kişilik bir ekip gezegene iner ve içerisinde binlerce yumurtanın olduğu bir oda keşfederler. Yumurtalardan birinin içerisindeki yaratık, ekip üyelerinden birine saldırır. İçine yerleşen uzaylı parazit doğduğunda ise tüm mürettebat, kendilerini hiç de istemeyecekleri bir durumun içerisinde bulur.

Oyuncular: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt

Yönetmen: Ridley Scott

3. Se7en (1995)

3. Se7en (1995)

IMDb: 8.6

Özet: İki cinayet masası dedektifi,  suçları 'yedi ölümcül günaha' dayanan bir seri katilin peşine düşer. Tecrübeli Dedektif Sommerset, katilin düşünce tarzını ve yapabileceklerini anlayabilmek adına her bir günahı araştırırken; acemi ortağı Mills ise onun davayı çözme çabaları söz konusu olduğunda alaycı bir tutum takınır.

Oyuncular: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey

Yönetmen: David Fincher

2. The Silence of the Lambs (1991)

2. The Silence of the Lambs (1991)

IMDb: 8.6

Özet: Karakterimiz Clarice Starling, FBI'ın eğitim akademisindeki en iyi öğrencilerin başında gelir. Jack Crawford, Clarice'den vahşi bir psikopat olan ve çeşitli cinayet ve yamyamlık suçları nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılan psikiyatrist Dr. Hannibal Lecter ile bir görüşme yapmasını ister. Crawford, Lecter'ın bir dava hakkında bilgi sahibi olabileceğine inanır ve aynı zamanda oldukça çekici bir genç kadın olan Starling'i bu uğurda kullanır.

Oyuncular: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Lawrence A. Bonney

Yönetmen: Jonathan Demme

1. The Matrix (1999)

1. The Matrix (1999)

IMDb: 8.7

Özet: 22. yüzyılda, tanıdığımız dünyadan çok uzak bir gelecekte geçen Matrix, bir bilgisayar korsanının, dünyanın kontrolünü ele geçirmiş makinelere karşı bir savaş içerisinde olan isyancı bir gruba katılmasını konu edinir.

Oyuncular: Keanu Reeves, Laurance Fishburne, Carrie-Anne Moss

Yönetmenler: Lana Wachowski, Lilly Watchowski

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
4
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tom lee jones

mukemmele yakin bir liste,simdilik uc tane daha onerim var 1-Event Horizon 2-Entity 3-La Cite Des enfants Perdus.

Gizem Yenikler

1, 2 müthiş çoğu ilginç filmlere benziyor değişik tür.