Görüş Bildir
Haberler
Kara Mizah Sevenler Buraya: Truman Show'dan Pardon'a Kadar Gülerken Düşünmenizi Sağlayacak 15 Film ve Dizi

Kara Mizah Sevenler Buraya: Truman Show'dan Pardon'a Kadar Gülerken Düşünmenizi Sağlayacak 15 Film ve Dizi

09.07.2022 - 09:47

Komedi ve hicvin alt türlerinden birisi olarak ortaya çıkan kara mizah; insanlar tarafından ciddi olarak görülen hastalık, doğal afet, ölüm, savaş, din ve cinayet gibi konuların iğneleyici bir dille eleştirilmesine olanak sağlar. Çoğu insanın konusu açıldığında bile çekingen durmasına sebep olan kara mizah konuları, tabiri caizse sinemada da üvey evlat muamelesi görür. Sevmeyeni olsa da kara mizah severlerin sayısı hiç de az değil. 'Kara mizahı seviyorum.' diyorsanız tam size göre bir film listesi hazırladık. Beyaz perdeye aktarılmış birbirinden ilginç 15 kara mizah yapımlarını birlikte inceleyelim. İşte detaylar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. The Voices / Sesler (2014) - IMDb: 6.3

15. The Voices / Sesler (2014) - IMDb: 6.3

The Voices, Jerry isminde hayvanları çok sevmesine rağmen insanları teker teker öldüren bir fabrika çalışanını anlatır. Jerry'nin hayatına giren bir kadınla yakınlaşması işleri sarpa sardırır ve arkasında bıraktığı ceset sayısı, her geçen gün artar. İyiliksever köpeği ve şeytani kedisiyle cinayet döngüsünden kurtulmaya çalışan Jerry'nin hikâyesini İran asıllı Fransız yönetmen Marjane Satrapi beyaz perdeye aktarır.

14. The Dictator / Diktatör (2012) - IMDb: 6.4

14. The Dictator / Diktatör (2012) - IMDb: 6.4

Başrolünü Sacha Baron Cohen'in oynadığı 2012 yapımı film, General Aladeen isimli bir diktatörün ülkesine demokrasi gelmemesi için verdiği mücadeleyi anlatır. Elindeki imkânları neredeyse sınırsız olan ve canı ne isterse onu yapan karakterin, günümüz liderlerinin absürt bir kopyasını yansıttığını söyleyebiliriz. Ayrıca filmde Araplar ve Yahudilerle sert bir üslupla dalga geçildiğini belirtmeden geçmeyelim.

13. Dance of The Vampires / Vampirlerin Dansı (1967) - IMDb: 7.1

13. Dance of The Vampires / Vampirlerin Dansı (1967) - IMDb: 7.1

Gerard Branch tarafından yazılan ve Roman Polanski tarafından yönetilen film, Profesör Abronsius ve yarım akıllı çırağı Alfred'in Transilvanya'da gerçekleştirmeye çalıştığı vampir avını anlatır. Yönetmen Roman Polanski, bu filmde aynı zamanda çırak Alfred rolünü kendisi oynar. Film, vizyona girmesinden neredeyse yarım asır sonra yani 2014 yılında müzikal olarak sahne almış.

12. Welcome to the Dollhouse / Bebek Evine Hoşgeldiniz (1995) - IMDb: 7.4

12. Welcome to the Dollhouse / Bebek Evine Hoşgeldiniz (1995) - IMDb: 7.4

Ergenliğe mutsuz bir şekilde giren 11 yaşındaki Dawn, hem çevresinden hem ailesinden istediği sevgiyi göremez. Onun tek hayali, okuldaki popüler kızlardan birisi olmak. Ne karakteri ne de görünüşü, popüler olmasına imkân tanır. Okulda zorbalığa uğrayan, evde umursanmayan Dawn; yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen dik durmaya ve hayata tutunmaya çalışır. Todd Solondz tarafından yazılan ve yönetilen film, acıklı bir hikâyeyi komik ve alaycı bir şekilde anlatır.

11. Kelebekler (2018) - IMDb: 7.4

11. Kelebekler (2018) - IMDb: 7.4

Başrollerinde Bartu Küçükçağlayan, Tolga Tekin ve Tuğçe Altuğ'un oynadığı film; 30 yıldır birbirini görmeyen 3 kardeşin, babalarının isteği üzerine bir araya gelerek onu görmeye gitmesini anlatır. Filmin yönetmenliğini Gişe Memuru ve Sarmaşık gibi filmlerin yönetmeni olan Tolga Karaçelik yapar. Kelebekler, 2018 yılında Sundance Film Festivali'nde seyirci karşısına geçer ve Büyük Jüri Ödülü'nü kazanır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Vavien (2009) - IMDb: 7.5

10. Vavien (2009) - IMDb: 7.5

Tekdüze bir hayatı olan Celal, eşi Sevilay ve oğlu ile hiç istemediği bir hayat sürer. Ağabeyi ile işlettikleri dükkânın her geçen gün borç batağına batmasıyla Celal'in yaşamı iyice çekilmez bir hâl alır. Onun hayattan keyif aldığı tek şey, ağabeyi ile Samsun pavyonlarında geçirdiği dakikalar olur. Yaşadığı sıkıcı hayattan kurtulmak isteyen ve bir anlık bile olsa sıkıntılarını unutmaya çalışan Celal'in, pavyonda çalışan Sibel'e âşık olmasıyla hayata olan bakışı değişir. Eşinin kendinden gizli para biriktirdiğinden haberdar olan Celal, hem monoton hayatından hem borçlarından kurtulmak için eşini öldürmeye karar verir. Başrollerini Engin Günaydın, Settar Tanrıöğen ve Binnur Kaya'nın oynadığı filmin yönetmenliğini Taylan Biraderler yapar.

9. Kaç Para Kaç (1999) - IMDb: 7.5

9. Kaç Para Kaç (1999) - IMDb: 7.5

1999 yapımı Kaç Para Kaç; mütevazı bir hayatı olan Selim ile eşi Ayla'nın ve komşuları Nihal'in ellerine geçen parayla yaşamlarını nasıl büyük bir trajediye dönüştürdüğünü anlatır. Yönetmenliğini Reha Erdem'in yaptığı filmde Zuhal Gencer, Bennu Yıldırımlar, Taner Birsel ve Engin Alkan gibi birçok ünlü oyuncu yer alır. Bu filmdeki rolüyle Bennu Yıldırımlar, 2000 yılında düzenlenen Sadri Alışık Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü alır.

8. Delicatessen / Şarküteri (1991) - IMDb: 7.6

8. Delicatessen / Şarküteri (1991) - IMDb: 7.6

Film, savaş sonrası Fransa'da sefaletin hüküm sürdüğü dönemde yiyecek kıtlığı yaşanan post-apokaliptik dönemi anlatır. En değerli besin kaynağı olarak ise insan eti görülür. Eski bir sirk soytarısı olan Louison, taşındığı yeni apartmanda başta alt kattaki kasap olmak üzere bütün komşuların hedefi hâline gelir. Kasabın kızı Julie'ye âşık olan Louison'u diğer kiracılarla aynı kaderi paylaşmaktan korumaya çalışmak Julie'ye düşer. Yönetmenliğini Jean-Pierre Jeunet ve Marc Caro'nun yaptığı film, kara mizah türü yapımların en iyilerinden biri olarak kabul edilir.

7. Barton Fink (1991) - IMDb: 7.6

7. Barton Fink (1991) - IMDb: 7.6

1940'lı yıllarda geçen filmde, New York'ta ünlü olmuş bir oyun yazarı olan Barton Fink'in Hollywood'dan gelen bir teklif üzerine yaşadıkları anlatılır. Filmde Broadway ve Hollywood arasındaki farklara da parmak basılır. Ünlü oyuncu John Turturro'nun başrolünü oynadığı filmin yönetmeni ise Joel ve Ethan Coel kardeşler. Filmin ilk gösterimi, Cannes Film Festivali'nde yapıldı. Altın Palmiye Ödülü'nü kazanan film, ayrıca En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri'ni de aldı.

6. What We Do in the Shadows / Aylak Vampirler (2014) IMDb: 7.6

6. What We Do in the Shadows / Aylak Vampirler (2014) IMDb: 7.6

Bir grup belgeselci, vampirlerden ölmeyeceklerinin garantisini alarak bir vampir evine konuk olur. Bu grubun amacı, yüzlerce yıl hayat süren vampirlerin günlük yaşamlarını incelemek. Vampirlerin hayatlarının da insanlardan pek farklı olmadığını gören belgeselciler, vampirlerin beklediklerinden daha zor şartlar altında yaşadığını görür. Filmin yönetmen koltuğunda Taika Waititi ve Jemaine Clement bulunurken bu ikili, aynı zamanda filmde oyuncu olarak da yer alır. Film, Berlin ve Toronto Film Festivalleri başta olmak üzere birçok film festivalinden ödül alarak adını başarıyla duyurur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Harold and Maude / Harold ve Maude (1971) - IMDb: 7.9

5. Harold and Maude / Harold ve Maude (1971) - IMDb: 7.9

Zengin ve ölüm takıntısı olan 20'li yaşlardaki Harold, sürekli cenazelere gider. Gittiği cenazelerden birinde Maude isimli 70'li yaşlarındaki bir kadınla tanışması, onun hayata olan bakış açısının değiştirir. Maude, Harold'ın aksine hayat dolu bir karaktere sahip. En İyi Film Kurgusu Oscar'ını alan filmin yönetmenliğini Ash Halby yapar.

4. Pardon (2005) - IMDb: 8.1

4. Pardon (2005) - IMDb: 8.1

Askerliğini yapmak için İstanbul'a gelen İbrahim, otogarda sebepsiz yere polisten kaçmaya başlar. Arkadaşı Muzaffer'in evinde yakalanan İbrahim, Muzaffer ile gözaltına alınır. Bir anda kendilerini sorgulanırken bulan ikili, olaya diğer arkadaşları Aydın'ın da dahil olmasıyla hiç beklemedikleri bir sonla karşılaşır. Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin, Zeki Alasya ve Bülent Kayabaş gibi ünlü oyuncuların yer aldığı filmin yönetmenliğini Mert Baykal yapar.

3. The Big Lebowski / Büyük Lebowski (1998) - IMDb: 8.1

3. The Big Lebowski / Büyük Lebowski (1998) - IMDb: 8.1

Coen kardeşlerin yönettiği film, The Dude yani Ahbap lakaplı Lebowski'nin eksantrik karakterine ve iki hırsızın Lebowski'yi bir milyonerle karıştırması ile gerçekleşen olayları anlatır. Jeff Bridges'ın başrolünü oynadığı film, izleyenleri gülümsetirken hayatı sorgulatmayı da unutmaz.

2. The Truman Show / Truman Şov (1998) - IMDb: 8.2

2. The Truman Show / Truman Şov (1998) - IMDb: 8.2

Başkarakterimiz Truman, normal bir hayat yaşadığını düşünse de işler aslında hiç de tahmin ettiği gibi gitmez. Truman, yaşadığı yer ve insanlarda bir gariplik sezmeye başlar ve olaylar gelişir. Truman Show'un başrolünü, ünlü oyuncu Jim Carrey oynar.

1. Dr. Strangelove / Garip Doktor (1964) - IMDb: 8.4

1. Dr. Strangelove / Garip Doktor (1964) - IMDb: 8.4

Sinema dünyasının en büyük yönetmenlerinden biri olan Stanley Kubrick'in çektiği ilk ve tek komedi filmi Dr Strangelove, ünlü oyuncu Peter Sellers'ın 3 karaktere birden hayat vermesiyle âdeta efsaneleşir. Film, Soğuk Savaş sırasında Amerikan kurmaylarının içine düştüğü durumun bir nükleer savaşa yol açacak kadar büyümesini ironik ve alaycı şekilde aktarır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın