Görüş Bildir
Haberler
Gündelik Hayatın Şiirselliğini Yansıtıp Sizi Hayaller Alemine Sürükleyecek En İyi Filmler

Gündelik Hayatın Şiirselliğini Yansıtıp Sizi Hayaller Alemine Sürükleyecek En İyi Filmler

Hayatın basit anlarında bile bir şiirsellik bulabileceğiniz bu filmler, sizi adım adım hayaller alemine sürükleyecek. Tek düze hayatınızdan sıkıldıysanız, yaşamı anlamlı kılacak estetiği arıyorsanız bu filmler tam size göre. İyi seyirler! 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Certain Women, 2016

20. Certain Women, 2016

IMDb: 6.4 

Özet: Amerikan Northwest’in geniş açık ovaları ortasında kendi yollarını bulmaya çalışan 4 kadını konu alan yapım, görünürde birbirleriyle bağlantısı olmayan bu farklı kadınların hikayelerini incelikli bir şekilde anlatıyor. Laura Wells, çok çalışan bir avukat; haksızlığa uğradığına inanan bir müşterisi tarafından rehin alınıyor. Gina Lewis, kocası ve kızıyla birlikte yaşayacağı hayallerindeki eve sahip olmak için çalışıyor, ama bu arada ailede yükselen tansiyonu hissetmemek mümkün değil. Küçük bir kasabada yaşayan genç bir kadın çiftçi olan Jamie ise yetişkinler için hukuk dersi veren Elizabeth Travis’e aşık oluyor, ya da son derece tuhaf ve duygusal bir dostluk ilişkisi bu. 

Oyuncular: Michelle Williams, Kristen Stewart, Laura Dern 

Yönetmen: Kelly Reichardt

19. Wish I Was Here, 2014

19. Wish I Was Here, 2014

IMDb: 6.6 

Özet: 30'lu yaşlardaki Aidan Bloom, para kazanabilmek için çabalayan bir aktör ve iki çocuklu bir aile babası olsa da halen daha gerçek kimliğini bulabilmenin peşindedir. Üst üste oyunculuk seçmelerine katılır ancak bir türlü aradığı rolü bulamaz. Öte yandan aile hayatında da sorumluluklarını yerine getirdiği pek söylenemez. Aidan'ın tek ihtiyacı yaşamak için gerçek bir amaca sahip olabilmek iken çocuklarının eğitimini dahi eşi Sarah'nın babası üstlenmektedir. Ancak yaşlı ve hasta adam eğitim masraflarını ödeyemeyecek duruma gelince çift için ciddi bir maddi sıkıntı dönemi başlar. Aidan son çare olarak çocuklarını evde eğitmeye karar verir. Bu eğitimi çocuklarının gerçek hayatı tanıması ve öğrenmesi için bir yol olarak görse de zaman içerisinde keşfettiği ve tanıdığı şey bizzat kendisi olur. 

Oyuncular: Zach Braff, Joey King, Pierce Gagnon 

Yönetmen: Zach Braff

18. The Tree of Life, 2011

18. The Tree of Life, 2011

IMDb: 6.8 

Özet: 1950’li yıllarda, Orta Batılı bir aileyi merkezine alan film ailenin en büyük oğlu Jack’in, çocukluk masumiyetinin kaybolmasından başlayarak buruk bir yetişkinlik evresine geçişini konu alıyor. Tam bu geçiş sürecinde de babası ile yaşadığı çalkantılı baba-oğul ilişkisi, öykünün merkezine oturuyor. Jack’in olgunluk hali artık modern çağda yolunu yitirmiş bir bireydir. Kaderin varlığını ve çıkmazlarını sorgularken, diğer yandan yaşamın anlamını bulmaya çalışır. 

Oyuncular: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain 

Yönetmen: Terrence Malick

17. A River Runs Through It, 1992

17. A River Runs Through It, 1992

IMDb: 7.2 

Özet: Sevginin var olduğu ama duyguların açığa vurulmadığı bir ailede yetişen iki erkek kardeş, Norman ve Paul, kendilerine farklı yollar çizme çabasındadırlar. Kuralcı bir din adamı olan babalarıyla çıktıkları balık avları onları doğaya yakınlaştırsa da birbirlerini tam olarak anlamalarına yardımcı olamaz. Sonunda iki genç babalarına baş kaldırır; Norman eğitimine evden uzakta bir üniversitede devam eder, Paul ise Montana'da kalır ancak içki ve kumar dolu yıkıcı bir yaşam sürer. Aradan geçen yıllar aile bağlarını zayıflatsa da onların hikâyesindeki ipuçları hala balık avlama sanatının gizeminde yatar. 

Oyuncular: Craig Sheffer, Brad Pitt, Tom Skerritt 

Yönetmen: Robert Redford

16. Tender Mercies, 1983

16. Tender Mercies, 1983

IMDb: 7.3 

Özet: Film, Mac adında yeri yurdu pek belli olmayan country şarkıcısı ve küçük Teksas kasabasında tanıştığı genç dulu anlatıyor. Tam ilişkileri gelişirken, Mac'in karanlık geçmişi sorunlar yaratır. Müzik yıldızı eski eşi Mac'in uzun süredir görmediği kızı ile ortaya çıkıverir. Mac'in acı veren geçmişi onu bilinmeyen bir geleceğe mi sürükleyecek, yoksa yoluna devam edip yeni bir hayat mı kuracak? 

Oyuncular: Robert Duvall, Tess Harper, Betty Buckley 

Yönetmen: Bruce Beresford

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Nobody’s Fool, 1994

15. Nobody’s Fool, 1994

IMDb: 7.3 

Özet: Sully emekliliğini karamsarlığa kapılmadan yaşayan yaşlanmasına aldırmamaya çalışan bir adamdır. Beraber çalıştığı Carl'ın karısıyla da hafiften flört etmekte. Sully'nin uzun zamandır görmediği oğlu ve onun ailesinin kasabaya geri dönüşüyle Sully, uzun zamandır unuttuğu aile kavramıyla yeniden yüzleşmesini sağlıyor. Çok satan bir romandan uyarlanan filmin senaryosu da yönetmen Robert Benton'a ait. 

Oyuncular: Paul Newman, Bruce Willis, Jessica Tandy 

Yönetmen: Robert Benton

14. American Graffiti, 1973

14. American Graffiti, 1973

IMDb: 7.4 

Özet: 1962 yazında geçen film, Modesto gençlerinin, yetişkinliğin gerektirdiği sorumlulukları üstlenmeden önce biraz eğlenmek istemeleri üzerine gelişen olayları anlatıyor. Evden ayrılma hayalleri kuran Steve ve Curt, sarışın kız arkadaşı Debbie ile geçireceği gecenin hayaliyle yanıp tutuşan Terry 'The Toad' ve 22 yaşındaki yarışçı John'u o yaz kimse durduramayacak. 

Oyuncular: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat 

Yönetmen: George Lucas

13. The Wind Will Carry Us, 1999

13. The Wind Will Carry Us, 1999

IMDb: 7.4 

Özet: Bir yönetmen olan Behzad, film çekimleri için İran’da bir kırsala gelir. Bölgenin yaşlılarından biri ölüm döşeğindedir. Onun yanında gece nöbetine kalacaktır. Bu vesile ile film, kendisinin yerel topluluğa uyum sağlamak için harcadığı çabayı ve bunun sonucunda da kendi davranışlarını nasıl değiştirdiğini anlatır. Bu sırada bölgede telefonu çekmediği için çalan telefonlara cevap veremez. Sonunda Behzad, bir tepeye doğru yol alır. Bu tepede de bir adam hazine aramaktadır. Behzad hazine için çukur kazan adamla iletişim kurmak istemesine karşın adam çukurdan çıkmaz. 

Oyuncular: Behzad Dorani, Noghre Asadi, Roushan Karam Elmi 

Yönetmen: Abbas Kiarostami

12. Dead Man, 1995

12. Dead Man, 1995

IMDb: 7.5 

Özet: 1800'lü yıllarda hayatta önemli bir şeye sahip olmayan ve son derece sıradan bir yaşam süren William Blake isimli bir genç, farklı bir deneyim yaşamak adına yaşadığı toprakları terk edip, bilmediği bir yerde yeni bir hayata atılmaya karar verir. Çıktığı yolculuk ise onu hem fiziksel hem de ruhsal anlamda değiştirecek bir deneyimin başlangıcı olacaktır. Son derece kötü bir anında karşılaştığı 'Hiç Kimse' adındaki Amerikan yerlisi, Blake'in aynı isimdeki, ölmüş bir şair olan William Blake olduğuna inanır. 'Hiç Kimse' ile birlikte atılacağı bu yolculuk, William Blake'in sıra dışı bir şekilde bambaşka bir insana dönüşmesine neden olur. 

Oyuncular: Johnny Depp, Gary Farmer, Crispin Glover 

Yönetmen: Jim Jarmusch

11. The Station Agent, 2003

11. The Station Agent, 2003

IMDb: 7.6 

Özet: Finbar McBride, yalnız kalmak isteyen ve bunun için terkedilmiş bir tren deposuna yerleşen sorunlu bir adamdır. Fakat depoya ondan önce gelmiş olan Olivia ve Joe ile tanıştığında, aslında ihtiyacı olanın ilginç bir arkadaşlık olduğunu anlar. Olivia, 40 yaşlarında bir oyuncudur ve evliliğinin sonuna gelmiştir. Joe ise 30’lu yaşlarında bir aşçıdır. Tek derdi insanlarla sohbet etmektir, karşısındakiler istemese bile. Hayatları beklemedikleri bir anda kesişen bu 3 insanın aralarındaki ilginç iletişim, aradıkları yalnızlığı beraber paylaşabileceklerini gösterecektir. 

Oyuncular: Peter Dinklage, Patricia Clarkson, Bobby Cannavale 

Yönetmen: Tom McCarthy

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Dazed and Confused, 1993

10. Dazed and Confused, 1993

IMDb: 7.6  

Özet: Yıl 1976, yer Teksas'ın küçük bir kasabası; okulun son gününde herkes eğlenmek istiyor. İçki ve uyuşturucu dolu bir gecenin öyküsü.  

Oyuncular: Jason London, Wiley Wiggins, Matthew McConaughey  

Yönetmen: Richard Linklater

9. Il Postino, 1994

9. Il Postino, 1994

IMDb: 7.8  

Özet: Film, bir postacının hayatını anlatır. Pablo Neruda adlı ünlü bir şair, İtalyan adasına sürgüne gönderilir ve postacı Mario onunla arkadaşlık kurar. Mario, Neruda'nın şiirlerinden etkilenir ve onunla birlikte şiirler yazmaya başlar. Film, aşk, dostluk, sanat ve insanların gücü gibi konuları ele alır.   

Oyuncular: Massimo Troisi, Philippe Noiret, Maria Grazia Cucinotta  

Yönetmen: Michael Radford, Massimo Troisi

8. Being There, 1979

8. Being There, 1979

IMDb: 7.9 

Özet: Chance, kendisini bildi bileli yanında yaşadığı yaşlı adamın evinde bahçıvanlık yaparak büyümüş ve hayatında bir kez olsun sokağa çıkmamıştır. Bütün hayatı bahçede bakımını yapıp büyüttüğü çiçeklerden ve televizyondan ibaret olan Chance, yaşlı adam bir gün ölünce ortada kalır. Çünkü ev artık satılacaktır. Kendi varlığının haricinde yaşadığına dair hiçbir kanıt olmayan Chance, avukatlara yıllardır yaşlı adamın yanında kaldığını kabul ettiremez. Nüfus kağıdı bile yoktur. Kendini birden sokaklarda bulunca yıllardır görüp bilmediği hayatın rutinleri ile tanışır. İlk defa sokaklarda yürür, arabaya biner... Ve birden şansı hiç tahmin etmediği bir yerde dönüverir. 

Oyuncular: Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas 

Yönetmen: Hal Ashby

7. Boyhood, 2014

7. Boyhood, 2014

IMDb: 7.9   

Özet: Film, aynı oyuncu kadrosuyla 2002'den 2013'e kadar bir çocuğun büyüme hikayesini anlatıyor. Filmin merkezinde, boşanmış anne ve babası arasında gidip gelen Mason adlı bir çocuk var. Mason'ın annesi, onu ve ablasını tek başına büyütmeye çalışırken babası zaman zaman ortaya çıkıyor.   

Oyuncular: Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Ethan Hawke   

Yönetmen: Richard Linklater

6. Dead Poets Society, 1989

6. Dead Poets Society, 1989

IMDb: 8.1   

Özet: Ellilerin Welton Akademisi, ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları, öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir hale gelmektedir. Yeni ingilizce öğretmeni John Keating'in okula atanmasıyla çok şey değişir.   

Oyuncular: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke   

Yönetmen: Peter Weir

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. The Best Years of Our Lives, 1946

5. The Best Years of Our Lives, 1946

IMDb: 8.1 

Özet: Birbirlerinden sınıfları, geçmişleri, yaş ve meslekleriyle ayrılan üç eski Amerikan askeri ve onların yeniden sivil hayata ayak uydururken karşılaştıkları sorunlar üzerine dokunaklı bir savaş sonrası destan. Bu üç adam, II. Dünya Savaşı sonunda yaşadıkları kente geri dönerler; başarılı bankacı Al, güvenli yaşamına; eskiden bir garson olup savaşta hava kuvvetlerinde yüzbaşılığa yükselmiş Fred, savaş sırasında evlendiği ve pek iyi tanımadığı eşiyle endişe veren kavuşmaya; eskiden öğrenci olup savaşta kollarını kaybeden Homer ise, sevgilisinin sakatlığına vereceği tepki konusundaki şüphelerine.  

Oyuncular: Myrna Loy, Dana Andrews, Fredric March 

Yönetmen: William Wyler

4. Streetwise, 1984

4. Streetwise, 1984

IMDb: 8.2 

Özet: Seattle'da sokaklarda yaşayan gençler hakkındaki bu belgesel bir dergi makalesi olarak başladı. Film, dilencilik, fuhuş ve küçük hırsızlıklar yaparak nasıl yaşadıklarını anlatan dokuz genci takip ediyor. 

Oyuncular: Annie, Eddie, Antoine 

Yönetmen: Martin Bell

3. Amelie, 2001

3. Amelie, 2001

IMDb: 8.3   

Özet: Paris'te garsonluk yaparak, kendine özgü bir dünyada yaşayan saf, çekingen ve masum bir kızdır Amelie. Annesinin beklenmedik ölümü, babasının soğuk tavırları ve yaşadığı travmalar sonucu, sevimli ve boş şeylerle uğraşarak kendisine eğlence yaratmaya çalışsa da aslında hayatı sıkıcı bulduğu için kendisini son derece yalnız hissetmektedir.    

Oyuncular: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus   

Yönetmen: Jean-Pierre Jeunet

2. Bicycle Thieves, 1948

2. Bicycle Thieves, 1948

IMDb: 8.3 

Özet: İkinci Dünya Savaşı sonrasında geçen hikaye, fakir bir babanın ve oğlunun dramını anlatıyor. Uzun süredir işsiz olan Antonio, sonunda para kazanabileceği bir iş bulur. Bisikletle dolaşıp duvarlara film afişleri asacaktır. İşinin ilk gününde bisikletini çaldıran Antonio, son ekmek kapısı olan bu bisikleti bir hırsıza kaptırmayacak ve oğluyla birlikte hırsızın peşine düşecektir. Savaş sonrası İtalya’nın ekonomik bunalımına ve geçim derdinde olan insanların çaresizliğine dikkat çeken film, Luigi Bartolini'nin romanından sinemaya uyarlandı. Dönemin sosyal koşullarını başarıyla ortaya koyan Bisiklet Hırsızları, en iyi senaryo dalında da Oscar’a aday olmuştu. Ayrıca yönetmen Vittorio De Sica, filmin tamamında amatör oyuncuları oynatmıştır. 

Oyuncular: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell 

Yönetmen: Vittorio De Sica

1. Life is Beautiful, 1997

1. Life is Beautiful, 1997

IMDb: 8.6  

Özet: Guido, genç ve romantik bir adamdır ve Dora'ya aşık olur. Bir gün Dora ile evlenir ve oğulları Giosue doğar ancak II. Dünya Savaşı sırasında Guido ve ailesi, Nazi toplama kampına götürülürler. Guido, oğlunu eğlendirmek için absürt şakalar yapar ve onu kampın gerçekliğinden korumak için elinden geleni yapar. Film, savaşın insanlar üzerindeki etkisini dramatik ve gerçekçi bir şekilde anlatır.  

Oyuncular: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini  

Yönetmen: Roberto Benigni

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın