Görüş Bildir
Haberler
Gizem, Aşk ve Eski Hollywood Tutkunu Her Sinemaseverin Mutlaka İzlemiş Olması Gereken 24 Noir (Kara) Film

Gizem, Aşk ve Eski Hollywood Tutkunu Her Sinemaseverin Mutlaka İzlemiş Olması Gereken 24 Noir (Kara) Film

Elif
09.07.2022 - 13:17

1940'larda başlayan 'Film Noir' yani 'Kara Film' olarak bilinen tür, içinde gizemden tutkulu aşklara kadar birçok öğeyi barındıran siyah-beyaz filmleri içeriyor. Rita Hayworth'ten Dick Powell'a Hollywood'un altın çağından en ünlü yıldızlarla dolu, gizem ve aşk filmlerini sevenlerin mutlaka izlemesi gereken film listemiz!

Kaynak: https://murder-mayhem.com/film-noir-m...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Maltese Falcon (1941)

1. The Maltese Falcon (1941)

IMDb: 8.0

Özet: Kara filmlerin klasikleri arasında yer alan bu filmde Sam Spade isimli adamın partnerini bir göreve göndererek ölmesine sebep olan bir femme fatale karakterimiz ve Sam'in ofisine bir silahla gelerek 'kara kuş heykelinin' yerini öğrenmek isteyen Joel isimli bir adam var. Bu garip olaylar birbirleriyle bağlantılı mı dersiniz?

Oyuncular: Humphrey Bogart, Mary Astor, Gladys George

Yönetmen: John Huston

2. Out of the Past (1947)

2. Out of the Past (1947)

IMDb: 8.0

Özet: Kara filmlerin en klasik ve birinci sınıf örneklerin seçilen bu filmde, karşılaştığı femme fatale yüzünden detektiflik kariyeri sona eren Jeff Markham isimli bir ana karakterimiz var. Jeff, kendisini kandırarak parasını alıp kaçtığını söyleyen bir adamın eski sevgilisini aramak için yola düşer. Ancak bu kadına aşık olur...

Oyuncular: Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas

Yönetmen: Jacques Tourneur

3. The Third Man (1949)

3. The Third Man (1949)

IMDb: 8.1

Özet: Yazar Graham Greene'in senaryosunu yazdığı bu filmde Holly Martins isimli bir adam, savaş sonrası Viyana'ya gelerek çocukluk arkadaşı Harry ile vakit geçirmek ister. Fakat Harry korkunç bir trafik kazası geçirerek hayatını kaybetmiştir! Harry'nin ölümünde üçüncü bir adam olduğunu düşen Holly, arkadaşının cinayetinin gizemini çözmek için uğraşmaya başlar.

Oyuncular: Orson Welles, Joseph Cotten, Alida Valli

Yönetmen: Carol Reed

4. Double Indemnity (1944)

4. Double Indemnity (1944)

IMDb: 8.3

Özet: Yeni nesil birçok kara filme ilham veren bu filmimizde, Walter Neff isimli bir sigortacı, arkadaşının eşine giderek arabasının sigortasının bittiğini söyler. Ancak Phyllis isimli bu kadının çok farklı planları vardır, derken ikili kendilerini bir cinayet planı hazırlarken bulurlar. Hem de Phyllis'in kocasının cinayetini!

Oyuncular: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson

Yönetmen: Billy Wilder

5. Touch of Evil (1958)

5. Touch of Evil (1958)

IMDb: 8.0

Özet: Yayınlanma tarihinde çıkan sorunlar nedeniyle çok büyük ilgi görmeyen ve değeri yıllar sonra anlaşılan bu filmde, Meksika-Amerika arası bir uyuşturucu ticareti skandalının içinde kendilerini bulan yeni evli bir çiftin hikayesi anlatılıyor.

Oyuncular: Charlton Heston, Orson Welles, Janet Leigh

Yönetmen: Orson Welles

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Laura (1944)

6. Laura (1944)

IMDb: 7.9

Özet: Ana karakterimiz Laura bu filme ismini vermesine rağmen filmde neredeyse karşımıza çıkmaz, çünkü kendisi bir cinayete kurban gitmiştir... Cinayetin şüphelileri ise en yakın arkadaşı Waldo ve nişanlısı Shelby'dir. Kim cinayet işlemiştir dersiniz?

Oyuncular: Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb

Yönetmen: Otto Preminger

7. Sunset Boulevard (1950)

7. Sunset Boulevard (1950)

IMDb: 8.4

Özet: Kariyerinde zorlanan bir senaryo yazarı, yaşlandığı için eskisi kadar zirvede olmayan bir oyuncu... Filmin açılış sahnesinde Norma'nın havuzunda yüzen gizemli bir cesetle başlayan ikilinin maceraları için buyurun!

Oyuncular: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim

Yönetmen: Billy Wilder

8. In A Lonely Place (1950)

8. In A Lonely Place (1950)

IMDb: 7.9

Özet: Hollywood oyuncularının hırsının ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren filmde, bir senaryo yazarı karşı komşusu olan genç bir aktrise aşık olur. İkilinin ilişkileri sırasında bir de çözülmeyi bekleyen cinayet vardır... Ancak uyaralım: Bu film gerçekten ağır!

Oyuncular: Humphrey Bogart, Gloria Grahame, Frank Lovejoy

Yönetmen: Nicholas Ray

9. The Big Sleep (1946)

9. The Big Sleep (1946)

IMDb: 7.9

Özet: Başroldeki iki yıldızı aslında evli bir çift olan bu filmde, genç kızının içine düştüğü kumar batağını incelemesi için detektif Philip Marlowe'u görevlendiren bir adam vardır. Ancak işleri zorlaştıran küçük kız değil, ablası olur...

Oyuncular: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely

Yönetmen: Howard Hawks

10. Gilda (1946)

10. Gilda (1946)

IMDb: 7.6

Özet: Rita Hayworth'ün bir femme fatale olarak karşımıza çıktığı bu filmde, kumarbaz Johnny ve kumarhane sahibi Mundson'ın ilişkisi işlenir. Mundson'ın yeni eşi Gilda ile Johnny tanışınca ikilinin arasında karşı konulamaz bir çekim olur. Peki Mundson kendisine sahte bir cenaze düzenleyince Gilda ve Johnny ne yapar dersiniz? 

Oyuncular Rita Hayworth, Glenn Ford, George Macready

Yönetmen: Charles Vidor

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kiss Me Deadly (1955)

11. Kiss Me Deadly (1955)

IMDb: 7.5

Özet: Kara filmler arasında bile 'karanlık' kabul edilen filmimizde, Detektif Hammer oldukça gizemli ve değerli görünen bir kutu bulur. Kutuyu açanların ise başına epey kötü olaylar gelmeye başlar!

Oyuncular: Ralph Meeker, Albert Dekker, Paul Stewart

Yönetmen: Robert Aldrich

12. The Killers (1964)

12. The Killers (1964)

IMDb: 7.0

Özet: Ernest Hemingway'in aynı isimli kısa hikayesinden uyarlanan film, iki suikastçının Jersey sokaklarında dolaşıp Swede isimli bir gaz istasyonu çalışanını aramasıyla başlar. Swede'nin hayatı ve garip ölümüyle ilgili detayları toplamaya başlayan bir detektif ise başarılı soygunla, eski aşıklarla ve kayıp bir parayla karşılaşır.

Oyuncular: Lee Marvin, Angie Dickinson, John Cassavetes

Yönetmen: Don Siegel

13. The Big Heat (1953)

13. The Big Heat (1953)

IMDb: 7.9

Özet: Detektif Dave Bannion'un eski polis memurunun intiharını araştırmasını konu alan filmde şehri ele geçiren birtakım yolsuzluklar ve suçlar ortaya çıkmaya başlar. Filmin epey ünlü bir 'kahve dökme' sahnesi de var, belki daha önce görmüşsünüzdür... 😳

Oyuncular: Glenn Ford, Gloria Grahame, Jocelyn Brando

Yönetmen: Fritz Lang

14. Detour (1945)

14. Detour (1945)

IMDb: 7.3

Özet: Piyano sanatçısı Al Roberts'ın Hollywood'da otostop çekmesini 68 dakika boyunca konu alan film, tüm zamanların en iyi B sınıfı filmleri arasında yer alıyor. 

Oyuncular: Tom Neal, Ann Savage, Claudia Drake

Yönetmen: Edgar G. Ulmer

15. The Killing (1956)

15. The Killing (1956)

IMDb: 8.0

Özet: Kubrick'in gençlik döneminin başyapıtları arasında yer alan filmde Johnny Clay isimli bir suçlu, bir grup silahlı haydudu, yolsuz polisleri ve içeriden bilgi aktaran adamları toplayarak milyonlarca dolar para çalmak için bir plan yapar. En kötü neler yaşanır dersiniz?

Oyuncular: Sterling Hayden, Coleen Gray, Vince Edwards

Yönetmen: Stanley Kubrick

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Criss Cross (1949)

16. Criss Cross (1949)

IMDb: 7.4

Özet: Kamyon şoförü Steve Thompson'ın hem bir aşk üçgeni hem de kötü sonlanan bir soyguna karışmasını konu alan film, aynı başlığı gibi çaprazlama giden olayların birleşmesini gösterir bize. 

Oyuncular: Burt Lancaster, Yvonne De Carlo, Dan Duryea

Yönetmen: Robert Siodmak

17. Scarlet Street (1945)

17. Scarlet Street (1945)

IMDb: 7.8

Özet: Christopher Cross isimli bir sanatçının, yeteneğini görüp bundan para kazanmak isteyen Kitty ve sevgilisi Johnny ile yollarının kesişmesini konu alıyor film. Johnny ve Kitty'nin planları nasıl gidecek dersiniz?

Oyuncular: Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea

Yönetmen: Fritz Lang

18. Murder, My Sweet (1944)

18. Murder, My Sweet (1944)

IMDb: 7.5

Özet: Hapishaneden çıkan Moose'un eski sevgilisi Velma'yı bulmak üzere işe alınan Marlowe, çalınan mücevherler için anlaşma yapan Lindsay'in karanlık işlerine bulaşmış olur. Zaten zamanla bu iki olayın birbiriyle bağlantılı olduğu ortaya çıkar...

Oyuncular: Dick Powell, Claire Trevor, Anne Shirley

Yönetmen: Edward Dmytryk

19. Night and The City (1950)

19. Night and The City (1950)

IMDb: 7.9

Özet: Yıllar sonra tekrar çekilen bu filmde Harry Fabian isimli bir adam Londra sokaklarını gezer ve kendisine yeni bir av arar. Yaptığı işler iyi sonuçlanmayan Harry, Yunan bir güreşçiyle karşılaşır ve bu sektöre adım atmaya karar verir. Ancak güreşçi hayatını kaybedince Harry'nin işleri de yine sarpa sarar...

Oyuncular: Richard Widmark, Gene Tierney, Googie Withers

Yönetmen: Jules Dassin

20. This Gun For Hire (1942)

20. This Gun For Hire (1942)

IMDb: 7.4

Özet: Profesyonel suikastçı Philip Raven, müşterisi Willard Gates tarafından bir bilim insanı ve şantajcıyı öldürmekle görevlendirilir. İşi bitiren Philip, parayı aldıktan sonra Willard'ın kendisini kandırdığını, getirdiği parayı kayıp olarak şikayet ettiğini öğrenir. Ve Philip'in intikam planı başlar...

Oyuncular: Alan Ladd, Veronica Lake, Robert Preston

Yönetmen: Frank Tuttle

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Mildred Pierce (1945)

21. Mildred Pierce (1945)

IMDb: 8.0

Özet: Aynı isimli romandan uyarlanan film, kızını korumak için elinden gelen her şeyi yapan vefakar bir anneyi konu alıyor. İlk eşinin ikinci eşini öldürdüğünü öğrenen Mildred, eski kocasının iyi bir adam olduğu için bu cinayeti işlemeyeceğini düşünür ancak çocukları için tüm dünyayı karşısına almaya hazırdır.... 

Oyuncular: Joan Crawford, Jack Carson, Zachary Scott

Yönetmen: Michael Curtiz

22. Bluebeard (1944)

22. Bluebeard (1944)

IMDb: 5.9

Özet: Paris'te geçen bu filmde tüm şehir, 'Mavi sakal' olarak bilinen bir katilin korkusuyla yaşamaktadır. Şüpheli ise ressam ve kukla sanatçısı olan Gaston Morrell'dir. Kadınların portresini çizdikten sonra onları boğarak öldüren Morrell'in peşine polisler düşer ve gizli bir ajan gönderilir. Ancak bu ajan, aynı zamanda Morell'in sevgilisinin abisidir!

Oyuncular: John Carradine, Jean Parker, Nils Asther

Yönetmen: Edgar G. Ulmer

23. What Ever Happened to Baby Jane? (1962)

23. What Ever Happened to Baby Jane? (1962)

IMDb: 8.0

Özet: Jane Hudson, çocukluğundan beri yıldız olmuş ancak ışığı sönmeye başlamış bir kadındır. Ablası Blanche ise kaza geçirdikten sonra kariyerine son vermek zorunda kalan ünlü bir aktrisi oynar. Jane, Blanche'ye bakmak zorunda kalır ve iki kız kardeş arasında yeni bir sayfa açılır.

Oyuncular: Joan Crawford, Bette Davis, Victor Buono

Yönetmen: Robert Aldrich

24. The Postman Always Rings Twice (1946)

24. The Postman Always Rings Twice (1946)

IMDb: 7.4

Özet: Aynı isimli romandan uyarlanan bir diğer filmimizde, Frank Chambers isimli bir adam otostop çeker Los Angeles dışındaki restorana gider ve burada çalışmaya başlar. Restoranın sahibinin eşi olan Cora'ya aşık olduktan sonra ikili, Cora'nın eşini öldürmek ve restoranı kendileri yürütmek için bir plan yapmaya başlar...

Oyuncular: John Garfield, Lana Turner, Cecil Kellaway

Yönetmen: Tay Garnett

Şimdiden iyi seyirler! ❤

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın