Görüş Bildir
Haberler
Apple ve Google, Patent Savaşlarında Anlaştı

Apple ve Google, Patent Savaşlarında Anlaştı

Batuhan
20.05.2014 - 11:38

Apple ve Google, Patent Savaşlarında Anlaştı

Akıllı telefon dünyasını kontrol eden iki teknoloji devi aralarındaki birçok sorundan birisini bir kenara koydu. İki şirket birbirlerine karşı açtıkları patent davalarını geri çekme kararı aldı.

Anlaşma, Apple'ın Google' ın Motorola birimi ile olan davalarını da kapsıyor. Motorola 2010 yılında patentlerini ihlal ettiği gerekçesi ile Apple'a dava açmış, Apple da buna başka bir dava ile karşılık vermişti.

Google 2012 yılında 12,5 milyar dolara Motorola Mobility'yi satın alarak bu davaları da devralmıştı. Satın alım sayesinde Google Motorola'nın binlerce patentten oluşan portföyünün de sahip olmuş ve bu portföyü Apple, Microsoft ve diğer şirketlerin fikir hakları iddialarına karşı Android mobil işletim sistemini savunmak için kullanmıştı.

Google bu yılın başında Motorola'nı cihaz birimini Çinli bilgisayar üreticisi Lenovo Grup'a 2,9 milyar dolar karşılığında satmıştı. Şirket, Motorola'nın patent haklarına ise sahip olmaya devam ediyor.

Apple ve Google, aynı şirket satın alım hedeflerini gerçekleştirmeye çalışıyor; yetenekli mühendisleri haritalar, ses tabanlı arama, video yayın cihazlar ve web tarayıcıları gibi benzer alanlarda araştırma yapıyor. Bu da her iki şirketi sık sık karşı karşıya getiriyor.

Cuma gününe kadar Apple ve Google, ABD ve Almanya'da birbirlerine karşı açtıkları 20 civarında dava ile uğraşıyordu. Her iki şirket tarafından yapılan açıklamada anlaşmanın birbirlerinin patent lisanslarını içeren bir anlaşma olmadığına da vurgu yapıldı. Şirketler 'patent reformu için bazı alanlarda' birlikte çalışacaklarını belirtti.

Apple sözcüsü ise yaptığı açıklamada anlaşmanın Apple'ın Samsung'a karşı açmış olduğu patent davalarını etkilemediğini söyledi. Samsung Google'ın Android işletim sistemini kullanan telefonların en büyük üreticisi olduğundan Google'ın ismi sık sık bu davalarda geçiyor. İki hafta önce ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki San Jose şehri mahkemesi Samsung'a üç yazılım patentini ihlal ettiği gerekçesi ile Apple'a 119 milyon dolar tazminat ödeme cezası vermişti. Ancak tazminat miktarı Apple'ın talep ettiği miktardan çok düşüktü.

Akıllı telefon dünyası büyük oranda Google'ın Android ve Apple'ın iOS işletim sistemleri tarafından bölünmüş durumda. Bu da her iki şirkete kullanıcıların zamanlarının çoğunu geçirdiği uygulamalar üzerinde kontrol imkanı veriyor. Apple, doğrudan Google'a karşı bir dava açmadan Android'i kullanan telefon üreticilerine karşı davalar açarak Google'a saldırıyordu.

Ancak ABD ve Avrupa'daki düzenleyici kurumların Google'ı Motorola'nın patentleri konusunda uyguladığı kanuni strateji konusunda eleştirmesi nedeniyle şirket Apple ile anlaşmayı tercih etmiş olabilir.

Yatışan ortama rağmen Google hala Apple'ın da kısmen sahibi olduğu Rockstar Consortium tarafından açılan patent davaları ile karşı karşıya. Rockstar; Nortel Networks'ın sahip olduğu patentler konusunda 2011 yılında Google'a karşı teklif savaşını kazanan Apple, Microsoft, BlackBerry, Ericsson ve Sony şirketlerince ortak kurulmuştu. Rockstar geçen Kasım'da diğer Android cihaz üreticilerine olduğu gibi Google'a karşı bir dizi dava açmıştı.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0