Görüş Bildir
Haberler
Aklımızda Adeta Beton Gibi Kalıplaşmış Klasik Kadın Figürünü Altüst Ederek Çığır Açan 27 Yıkıcı Film

Aklımızda Adeta Beton Gibi Kalıplaşmış Klasik Kadın Figürünü Altüst Ederek Çığır Açan 27 Yıkıcı Film

Begüm
10.12.2020 - 08:30

Toplumda yer edinmiş kadın figürünü hem yıkan hem de ataerkil yapıları eleştiren bu filmler gerçekten harika!

Not: Film yorumları Beyazperde'den alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kızlar Sahada / A League of Their Own (1992)

1. Kızlar Sahada / A League of Their Own (1992)

İkinci Dünya Savaşı sırasında, tüm erkekler savaşmakla meşgullerken çok sayıda iş açıkta kalır ve bu yerleri kadınlar doldurur. Beyzbol takımının sahipleri, sektörün tamamen hareketsiz kalmasını istemedikleri için kadınlardan bir takım kurmaya karar verirler. Dünyanın her tarafından kadın oyuncu bulmak üzere öncü birlikler gönderilir. İçlerinden biri Oregon’ın dışına çıkar ve inanılmaz bir yeteneği olan Dottie Hinson’ı bulur. Kendisine gidip onu takıma davet eder ancak kadın bununla pek ilgilenmez. Ancak Dottie’nin kız kardeşi Kit, Oregon’dan kurtulmak istediği için bu teklife kendisinin aday olduğunu söyler. Kabul edilir. Takımın yöneticisi eski bir oyuncu olan Jimmy Dugan artık bir alkoliktir. İçtikçe de işini yapamamaya başlar. Birkaç ay geçtikten sonra kızlar takımı pek ilgi görmez haldedir.

2. Yerçekimi (2013)

2. Yerçekimi (2013)

Dr. Ryan Stone zeki bir tıp mühendisidir ve emekliliğinden önce son görevine çıkan yetenekli ve deneyimli astronot Matt Kowalsky'nin yönetimindeki mekikte ilk uzay yolculuğuna çıkar. Her şey yolunda gibi görünürken rutin bir keşif yürüyüşü sırasında bir felaket yaşanır. Mekik çarpan bir cisim sonucu paramparça olur. İki bilim insanı uzay boşluğunda yapayalnız kalırlar. Yeryüzü ile iletişimleri tamamen kopmuştur ve sonsuz karanlıkla baş başadırlar. Şimdi korkunun yerini panik alır, üstelik var olan sınırlı oksijenleri de gitgide tükenmektedir. İkili eve, dünyaya dönüş yolunu bulabilecek midir?

3. Kızarmış Yeşil Domatesler (1991)

3. Kızarmış Yeşil Domatesler (1991)

Mütevazı konusuna rağmen 'Kızarmış Yeşil Domatesler' 1991 yılının bir hayli ses getiren prodüksiyonlarından olmuştur. Halbuki basit ama etkileyici konusuyla, bir yaşlılar evinde dostlukları filizlenen iki kadını temel alır. Huzurevinde son derece sevimli, çıtı pıtı bir hanımla tanışan Evelyn, onun ilginç hikayelerini dinlemeye ve zaman içinde yepyeni bakış açıları kazanmaya başlar. Ninny Threadgood adındaki bu kadın, ona 1920'lerde yaşamış iki genç kadının benzersiz dostluklarını anlatmaktadır. Whistle Stop'da yaşayan Idgie ve Ruth birbirinden farklı karakterlerde olsalar da çok iyi anlaşan iki arkadaştır. Orijinal adı 'Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe' olan bu enteresan film, sade ama kalıcı yapımlardan...

4. Küçük Gün Işığım (2007)

4. Küçük Gün Işığım (2007)

Hoover ailesi, uzaktan bakılırsa oldukça sıradan ve modern bir Amerikan ailesidir. Ancak birbirlerine taban tabana zıt üyeleriyle ve çatışmalarıyla aslında hiç de öyle değildir. Küçük, akıllı ancak şişman kızları Olive'in tüm hayali ülkenin öteki yakasında düzenlenecek bir güzellik yarışmasına katılmaktır. Eski bir minibüse atlayarak yola çıkan aile, bu yolda bir aile olmanın ne demek olduğunu yeniden keşfedecektir.

5. Kaldırım Serçesi (2007)

5. Kaldırım Serçesi (2007)

Ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın hayatını konu alan Kaldırım Seçesi, şarkıcının çocukluğundan ölümüne kadar olan sürede, başarılarını, özel hayatındaki çöküşleri ve hayal kırıklarını ele alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yaban (2015)

6. Yaban (2015)

Cheryl Strayed çok sevdiği annesinin ölümüyle sarsılmış, uyuşturucu batağına saplanmış ve evliliğin sona ermesiyle kendini adeta kendi kendini yok etmeye adamış bir kadındır. Cheryl annesi Bobbi'nin hatıraları başta olmak üzere geçmişin kabuslarıyla boğuşurken bir anda radikal bir karar alır. Çantasını alıp yollara düşecek ve Amerika'nın en uzun, zorlu ve tehlikeli bölgelerinden biri olan Pasifik Crest Yolu'nda tek başına yürüyecektir. Bu tehlikeli ancak tazeleyici macera süresince yorgunluk, umutsuzluk ve karamsarlığın yanı sıra ona yaşadığını hissettirecek güzel duygularla uzun bir aradan sonra tekrar karşılaşacaktır.

7. Obvious Child (2014)

7. Obvious Child (2014)

Yirmili yaşlarında, umut vaat eden bir komedyen olan Donna Stern'in mizah yeteneği, kendi hayatının parçalarını oluşturan küçük ayrıntıları gözlemlemesinden ileri gelir. Güldürü malzemesi olarak genellikle kendi gündeliklerini, bilhassa da cinsel hayatını kullanmaktadır. Ancak bir gün tek gecelik bir ilişkinin ardından hamile kaldığını fark ettiğinde kendini daha önce aklının ucundan dahi geçiremeyeceği bir durumda bulur. Gillian Robespierre'nin yönetmenliğini üstlendiği ve senaryo yazarlarından biri olduğu filmin oyuncu kadrosunda Jenny Slate, Paul Briganti, Gaby Hoffmann ve Stephen Singer gibi oyuncular bulunuyor.

8. Demir Leydi (2011)

8. Demir Leydi (2011)

2 Nisan 1982'de Arjantin'in Falkland ve Güney Georgia Adalarını işgal etmesi ile başlayan ve altı hafta süren Falkland Savaşı'nda yaşanan krizi odak noktasına alan film, o dönem İngiltere'nin başında olan Margaret Thatcher'ı ve yaşananları beyazperdeye taşıyor. Güç ve güç için ödenen bedellerin konu alındığı hikâye benzersiz ve evrensel olarak nitelendiriliyor. 20. yüzyılın en etkili ve ünlü kadınlarından Thatcher, erkek egemen bir dünyada, sınıf ve cinsiyet engellerini çökerten bir kadın olarak bilinmesinin yanı sıra, aldığı sosyal ve politik kararlar yüzünden hayli sert eleştirilere maruz kalmıştı...

9. Persepolis (2007)

9. Persepolis (2007)

Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludurlar. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Şimdi de mollaların zamanıdır. Bu karanlık dönemleri Marjane’in penceresinden anlatan Persepolis çizgi roman başyapıtı olarak nitelendiriliyor.

10. Dönüş (2005)

10. Dönüş (2005)

Hayatını en zor koşullarda bile kazanmak için elinde geleni hiç gocunmadan yapan Raimunda, ailesine bakabilmek için birden fazla işte çalışmaktadır. Ablası Sole, onun kadar savaşçı bir yapıya sahip değildir. Yine de kuaförlük yaparak para kazanır. Bu kendi hallerinde yaşayan insanlar bir gün halalarının vefat haberini alırlar. Halasının cenazesine ablası ile beraber gitmek isteyen Raimunda, gittiği yerde daha keskin bir acı ile karşı karşıya gelecektir. Öte yandan Sole da cenazede hayatının şokunu yaşayacaktır. Yıllar önce bir yangına kurban giden anneleri geri dönmüştür. Hem kızlarının hem de torununun ona ziyadesi ile ihtiyacı vardır. Film uluslararası festivallerde büyük beğeni kazandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Thelma ve Louise (1991)

11. Thelma ve Louise (1991)

Erkek arkadaşından bıkan Arkansaslı garson kız Louise (Susan Sarandon), ihmalkar ve cinsiyet ayrımcısı kocasıyla birlikte sıkıcı bir hayatı olan arkadaşı Thelma’yı (Geena Davis) ayartır. Birlikte özgürlükle dolu bir hafta sonu araba seyahatine çıkarlar.

İlk uğrak yerleri olan barda gevşeyip dans ederler ve yöre erkekleriyle eğlenip hoş bir akşam geçirirler. Ancak bir adam Thelma’yı park yerine kadar izleyip tecavüze yeltenince Louise yetişip onu öldürmek zorunda kalır. Polisin kendilerine hiç bir zaman inanmayacağı paranoyasına kapılan kadınlar kaçmaya karar verirler ve bir anda kanun kaçağı durumuna düşerler. Son olaylardan kötü etkilenen Thelma kafayı toparlamak için genç bir kovboy olan J.D (Brad Pitt) ile bir gecelik ilişki yaşar ve işler daha da sarpa sarar.

12. Gizli Sayılar (2016)

12. Gizli Sayılar (2016)

Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson tarihin anlatılmayan hikayelerinden birine sahiptir. 3 siyahi kökenli kadın NASA'da büyük işlere imza atmaktalardır. Uzay ve bilimlerinin derinliklerindeki sorunları müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan bu kadınlar gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde de büyük rol oynayacaklardır. Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronot John Glenn'in bütün dünyayı heyecana boğan operasyondaki her adımı bu 3 zeki bilim kadınının yardımıyla olacaktır.

13. Saatler (2002)

13. Saatler (2002)

Yıl 1923...Başarılı yazar Virginia Woolf, Londra'nın dışındaki gözlerden uzak evinde Mrs. Dalloway isimli kitabını yazmaya başlar. Sağlık problemleriyle boğuşan Woolf, ağır bir depresyonun pençesindedir...

Yıl 1951... Tutkuyla Mrs. Dalloway'i okuyan ev kadını Laura Brown sahip olduğu hayattan kaçmanın tek yolunu böyle bulur. 

Yıl 2001... AIDS'e yakalanan eski kocasının onuruna bir parti düzenleyen Clarissa Vaughan ve eski kocası arasında Mrs. Dalloway üzerine kurulu özel bir bağ vardır.

14. Coco Chanel’den Önce (2008)

14. Coco Chanel’den Önce (2008)

Yetimhanede başlayıp, kabare şarkıcılığına uzanan daha sonra da dünyanın en önemli modacısı olma yolunda ilerleyen, masal gibi bir hayat.

Gerçek adı Gabriella Chanel olan Coco Chanel ’in Paris’e taşınmadan ve ünlü olmadan önceki yaşamından kesitleri sergileniyor.

15. Amelia (2010)

15. Amelia (2010)

Trajik bir sona ama tutkulu bir hayat anlayışına sahip Amelia, Amerikan yurttaşları için gerçek bir kahramanlık destanı yazmıştır. 1937 yılında uçakla dünya turuna çıktığında Pasifik Okyanusu’nu geçerken kaybolan Efsanevi Amerikalı pilot Amelia Earhart’ın hayatını anlatan bu film, destansı bir dille bu konuyu beyazperdeye yansıtıyor. 1897- 1937 yılları arasında yaşayan ve 5 Ocak 1939’da resmen öldüğü ilan edilen ABD’li pilot ve yazar Amelia’yı 2 Oscar ödüllü Hilary Swank canlandırıyor. Richard Gere ise filmde Amelia’nın kocası rolünde. Film Amelia’nın havacılığı yanı sıra Ewan McGregor’ın canlandırdığı Gene Vidal ile olan aşkının üzerine kurulu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Papa John (2009)

16. Papa John (2009)

851 yılında Papalığa yükselen İngiliz Joan’ın hayatını konu alan Pope Joan attan düşerek gizli sevgilisinden olan çocuğunu doğurmak zorunda kalır, bu doğumdan sonra kadın olduğu anlaşılan Joan'ın taşlanarak öldürüldüğüne inanılır. Papa Joan’ın trajik hikayesi anlatan film Vatikan’ın tepkisine rağmen büyük ilgi çekiyor...

17. Vecide (2012)

17. Vecide (2012)

Vecide Sudi Arabistan’ın başkenti olan Riyad kenti yakınlarında yaşayan 10 yaşında bir kız çocuğudur. Muhafazakar bir çevrede büyümesine rağmen, küçük Vecide eğlenceyi ve eğlenmeyi seven bir kız çocuğudur. Üstelik kendisine sunulan sınırları da hep zorlar. Arkadaşlarından Abdullah, onu kız olduğu için aşağılayıcı sözler söyler. Vecide bu duruma çok sinirlenir. Bir gün satılık bir yeşil bisiklet görür ve çok beğenir. Ve onunla hor gören Abdullah'ı bisiklet yarışında yenmeyi kafasına koyar. Ama annesi yaşadıkları toplumda bir kızın bisiklete binmesinin uygunsuz olacağına inanarak bisikleti almasına izin vermez. Vecide ise her şeye rağmen kendi parasını biriktirerek bisikleti almaya kararlıdır. Bir gün okulda ödülü olan Kur'an okuma yarışması düzenlenir ve Vecide yarışmayı kazanmak için kendisini adar. Birincilik ödülü 1000 riyaldir ve Vecide'nin hayaline bir adım daha yaklaşması için bu para yeterli bir miktardır. Tabii yarışmayı kazanmak için de zorlu bir mücadele vermesi gerekecektir.

18. Kadının Fendi (2010)

18. Kadının Fendi (2010)

Kadının Fendi, gerçek hayattan esinlenip feminist bir ittifakı anlatırken izleyicileri kahkaha tufanına sürüklüyor. 1968 yılında, İngiltere'deki bir Ford fabrikasında geçen filmde cesur bir grup kadın güç birliği yapıp adalet için ayaklanıyor. Mücadelenin gayesi, cinsel ayrımcılığın önünü keserek erkeklerle eşit kazanç ve haklar elde etmek. 

Hayatları mutfakla fabrika arasında geçen, işçi sınıfına mensup sıradan kadınlar patronlarına, kocalarına ve devlete karşı durmak zorunda kalıyor, ama sonunda amaçlarına ulaşıyorlar.

19. Tek Başına (2005)

19. Tek Başına (2005)

Bir grup kadın madenci, oldukça zor koşullar altında olmak üzere Minnesota’daki Eveleth Madeni’nde çalışan ilk kadınlar. Bu işi yaparlarken ciddi anlamda düşmanca tavırlarla karşılaştıkları bir iş yaşamı düzenini sürdürmeye çalışırlar. Akla gelmedik sayısız ve bitmek bilmeyen hakaretlere maruz kalırlar. Kadın olmalarından ötürü asla istemedikleri fiziksel temaslar ile baş etmeleri gerekir. Verdikleri mücadele gerçekten ağırdır ve bu işi sürdürmek için ellerinden geleni yaparlar. Tüm zorluklarına inat.

20. Annem Hakkında Her şey (2000)

20. Annem Hakkında Her şey (2000)

Madrid'de yaşayan yalnız bir anne olan Manuela, henüz 17 yaşındaki oğlunun doğum gününde hayatını kaybetmesine tanık olur. Genç Esteban, başarılı bir yazar olmayı ve bir gün babasının kim olduğunu öğrenebilmeyi umarak yaşamıştır. Oğlunun günlüğünü okuduktan sonra Manuela, Barcelona'ya gidip oğlunun babasını aramaya koyulur. Bu süreç yaşayacakları aşk, dostluk ve keder dolu anlara sebep olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Peki Şimdi Nereye? (2011)

21. Peki Şimdi Nereye? (2011)

Ortadoğu'nun diken üstündeki coğrafyasında dinsel çatışmalara ve savaşın anlamsızlığına kadınların zeki ve pratik çözümleriyle cevap veren Labaki kamerasını Lübnan'da hiçliğin ortasında küçük bir köye çeviriyor. Savaş sonrası Müslüman-Hristiyan ayrımı yapmadan yaşamaya devam eden köylüler çatışma haberlerinin gelmesi üzerine birbirlerine düşman kesilmeye başlarlar. Şiddeti çıkartan erkekleri yatıştırma görevi ise kendilerine has yöntemlerle bu buna başaran kadınlara düşer.

22. Cesaret (2014)

22. Cesaret (2014)

Afrika'nın Etiyopya ülkesinde geçen bir mücadele hikayesi. Yıl 1996. Hirut 14 yaşında bir genç kızdır. Onu geleneksel yöntemlerle bir adamla evlendirmek isterler fakat Hirut damat adayını reddeder. Bir gün okulundan evine yürürken, silahlı 7 adam tarafından kaçırılır. Bir kulübeye hapsedilen Hirut'a reddettiği adam tecavüz eder. Genç kız daha sonra bir şekilde adamın tüfeğini alarak onu öldürmeyi ve hapis tutulduğu yerden kaçmayı başarır. Bir yandan işlenen insanlık suçu açık açık ortadayken, bulunduğu kanunları daha çok Hirut'un adam öldürmek suçundan yargılanmasını öngörmektedir. Her şekilde Hirut evini terk etmek zorundadır. Davasını kadın avukat Meaza üstlenir. Önceleri genç kızı yanına alan Meaza, daha sonra onu şehirde bir yetimhaneye yerleştirir. Kırsal kesimde yetişen Hirut için bu zorlu bir süreç olacaktır.

23. Milyonluk Bebek (2005)

23. Milyonluk Bebek (2005)

Milyonluk Bebek'te Frankie Dunn, tüm hayatını ring üzerinde dehşet dövüşçüler yetiştirerek geçirmiştir. Boksörlerine öğrettiği en önemli ders hayatın temel kuralıdır: Her şeyin ötesinde daima kendini koru! Zaman içinde kızından kopmanın acısı ile uyanışa geçen Frankie, uzun zamandır hiç kimseyle fazla yakınlaşmayı tercih etmeyen bir adamdır. Frankie’nin salonuna bakan tek arkadaşı eski boksör Scrap, onun hırçın mizacının ardında 25 yıldır affedilmeyi bekleyen bir adamın var olduğunu bilir. Bir gün Maggie Fitzgerald kapıdan içeri girer ve boks öğrenmek istediğini söyler. Dört dalda Oscar sahibi olan filmin yönetmeni Clint Eastwood.

24. Şeytan Marka Giyer (2006)

24. Şeytan Marka Giyer (2006)

New York’ta yaşayan sade ve naif bir genç kız olan, henüz gazetecilikten mezun Andrea Sachs bir işe girer. Güçlü ve sofistike bir kadın olan Runaway Magazin’in acımasız yöneticisi Miranda Priestly'nin ikinci asistanı olarak çalışmaya başlar. Andrea’nın hayali iyi bir gazeteci olmaktır. Söz konusu görev için aslında sıradan bir tarzı olsa da mücadeleci yapısı ile hızla başarı kazanır. Ancak bu durumun da bedelleri vardır. Andy, kendisine uzak gibi görünen Miranda’nın o şatafatlı dünyasında bir yer kazanmıştır ancak önceki dostları ve tüm sevdikleri kendisinden kilometrelerce uzakta kalmış gibidir.

25. Marie Curie (2016)

25. Marie Curie (2016)

Bilim insanı Marie Curie, kocası Pierre ile birlikte 1903 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü alan ilk kadındı. Fakat kısa bir süre sonra iki çocuk annesiyken kocası Pierre’i kaybetmiştir. Erkeklerin egemen olduğu bir dünyada, kararlı bir şekilde yoluna devam eder, ve Paris’teki Sorbonne’da bir yer alan ilk kadın olur. Marie Curie 2016 filmi Marie Noëlle tarafından yönetilmektedir. Biyografi, dram ve romantizm türündeki Marie Curie filminin 3 ödülü bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Lolipop (2005)

26. Lolipop (2005)

On dört yaşındaki Hayley Stark, otuz iki yaşındaki fotoğrafçı Jeff Kohlver ile internet üzerinden üç hafta süreyle chat yaptıktan sonra, kendisi ile bir kafede buluşur. Yaş farkına rağmen bir süre flört ederler. Ancak Jeff, bu şartlarda yasal olarak beraber olmamaları gerektiğini bildiği için frenlemeye çalışır. Hayley, bir gün kendisini zorla eve davet ettirerek Jeff’in içkisine ilaç atar. Onu uyutarak esas planını hayata geçirmeye başlayacaktır. Film, Japonya’da yaşanan gerçek olaydan alınmıştır.

27. Sylvia (2003)

27. Sylvia (2003)

Yıl 1956, İngiltere. İleride tanınan bir şair ve yazar olarak ün salacak olan Sylvia Plath, şair Ted Hughes ile tanışır. Cambridge’de şairin dizelerinden yansıyan zekasından etkilenip henüz tanışmadan önce aşık olmuştur ona. Ted de tanıştıkları zaman aşık olur. Evlenirler. Sylvia çok geçmeden kocasının dizelerine, kalemine, yakışıklılığı ile birleşen başarısına vurulan, etkisi altında kalan başka kadınların da varlığının farkına varır. Bir zaman sonra Sylvia, kocasının profesyonelliğinin gölgesinde var olma çatışmasına düşer. Yazma kariyerindeki ilerleyişi Ted’inki kadar doğal ve içgüdüsel gelişememektedir. Öte yandan Sylvia, kocasının sürekli ihanet ettiğinden şüphelenir. Bütün bu durumlar genç kadının kırılgan, duygusal yapısını etkiler ve yaşamının genç bir döneminde intihara dahil teşebbüs etmesine sebep olur. Acı ve öfke duyguları arasında yazdığı yarı otobiyografik bir roman ve az sayıda şiirleri ile kariyerine imzasını atmıştır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
7
6
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SO_FAR_SO_GOOD

BONUS : Jeanne d'Arc