Görüş Bildir
Haberler
Bu Yıl 30 Yaşına Giren 30 Şey

Bu Yıl 30 Yaşına Giren 30 Şey

diazepam
17.06.2014 - 11:59 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 17:44

Zaman çabuk geçiyor. 1984 doğumluların 30 yaşına girdiği yıldayız. Bazılarınız için daha dün gibi olan şeyler, aslında orta yaşlarına yaklaştı. Sizler için 2014 yılında 30 yaşını kutlayacak 30 şeyi tarihin sayfalarından bulup çıkardık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Vestel

1. Vestel

Vestel beyaz eşya ve elektronik şirketi 1984 yılında Manisa'da kurulmuştur. Bugün dünyanın en büyük fabrikalarından birisine sahiptir. 2003 yılı sonuçlarına göre, Vestel Elektronik, TV’de Türkiye iç pazarının % 31, Türkiye’nin TV ihracatında ise % 53 pazar payına sahiptir. Avrupa’daki TV pazar payı ise % 23'tür. 2003 yılını takiben 1,5 yıldır JVC, Hitachi, Sanyo ve Toshiba gibi dünya elektronik devlerinin ürünlerini tesislerinde üretmeye başlamıştır.

2. Şabaniye

2. Şabaniye

yönetmenliğini Kartal Tibet'in üstlendiği, 1984 yapımı bir Türk filmidir. komedi türündeki bu sinema filminin başrollerini Kemal Sunal, Çiğdem Tunç ve Erdal Özyağcılar paylaşmıştır. 93 dakikalık filmin IMDB puanı 6.3'tür.

3. Terminatör

3. Terminatör

Yönetmen koltuğunda James Cameron'un oturduğu 1984 yılı yapımı bilim-kurgu filmidir. Başrollerinde Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton ve Michael Biehn bulunmaktadır.

Film 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından 'kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli' filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

4. Scarlett Johansson & Berrak Tüzünataç

4. Scarlett Johansson & Berrak Tüzünataç

Scarlett Johansson 22 Kasım 1984, New York doğumlu, Danimarka asıllı Amerikalı oyuncudur. 1998 yılında oynadığı Atlara Fısıldayan Adam filmindeki rolü ile çıkış yapmış. Daha sonra Hayalet Dünyası (Ghost World), Bir Konuşabilse (Lost in Translation) ve İnci Küpeli Kız (Girl with a Pearl Earring) gibi filmlerde rol almıştır. 

Berrak Tüzünataç ise 2 Kasım 1984'te Yalova'da doğmuştur. Liseyi Koç Özel Lisesi'nde okumuş, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olmuştur. Daha sonra Number 1 TV'de haber sunarak ekranlara, Yılmaz Erdoğan'ın Organize İşler filmindeki ufak rolüyle de sinemaya adım atmıştır.

5. Mango

5. Mango

14 yaşında Türkiye'den İspanya'ya göç eden İsak Andic, 17 yaşında kendi işini yapmaya başladı. 1984 yılında da kardeşi Nahman Andic ile birlikte Mango'yu kurdu. 26 yılda markasını 100 ülkede faaliyet gösteren 1.700 mağaza ve 2 milyar Euro'luk bir deve dönüştürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tetris

6. Tetris

Tetris Rus bilgisayar mühendisi Aleksey Pajitnov tarafından tasarlanan, 6 Haziran 1984 tarihinde yayınlanmış bir bulmaca oyunudur. Bilgisayar ortamında oynandığı gibi, asıl olarak bu oyuna yönelik çıkan oyun aletlerinde de popüler olmuştur. Özellikle 1990'larda oldukça popüler olmuştur. Pajitnov, oyunun ismini nümerik önek Tetra ile sevdiği spor olan tenisin birleşmesinden türetmiştir. Rekorlar kitabının verilerine göre tüm zamanların en çok oynanan 6. oyunudur.

7. Macintosh

7. Macintosh

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını Macintosh Apple türünden alan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur.

8. TRT'nin ilk renkli yayını

8. TRT'nin ilk renkli yayını

1 Mayıs 1964 günü çıkan TRT yasasıyla kurulan, 1990'ların başında ilk özel televizyon kanalı ve özel radyo kanalı yayına başlayana dek Türkiye'de radyo - televizyon yayıncılığı yapan tek kurum olarak hizmet veren TRT, 1 Temmuz 1984 tarihinde tamamen renkli yayına geçmiştir.

9. MTV Video Müzik Ödülleri

9. MTV Video Müzik Ödülleri

MTV Video Müzik Ödülleri 1984 yılında MTV tarafından yılın en iyi müzik videolarını kutlamak için verilmeye başlanmış ödüllerdir. 1984 yılındaki ilk törende Cyndi Lauper 'Girls Just Want to Have Fun' klibiyle en iyi kadın video klip ödülünü kazanmıştır. Madonna 'Like a Virgin' şarkısını canlı seslendirmiş ve Michael Jackson Thriller ile çok sayıda ödülün sahibi olmuştur.

10. Pentagram

10. Pentagram

Esas olarak Pentagram adını 1986 yılında almış olsalar da  temelleri, Hakan Utangaç, Cenk Ünnü tarafından 1984 yılında Bursa'da kurulan Thunders' adlı lise grubu ile atılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Turgutluspor

11. Turgutluspor

Turgutluspor, 1984 yılında Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Toprakspor ve Tukaşspor'un birleşmesiyle kurulan futbol takımıdır. Maçlarını 5,000 kisilik Turgutlu 7 Eylül Stadı'nda oynayan ekip kırmızı-siyah renklere sahiptir.

12. Afşin-Elbistan termik santrali

12. Afşin-Elbistan termik santrali

Kahramanmaraş ilinin Afşin ve Elbistan ilçeleri arasında kurulmuş olan Türkiye’nin en büyük termik elektrik santralidir. 1973 senesinde santralın yapımına başlanmış. Her biri 344 MW gücünde dört ünite olarak planlanan santralın ilk ünitesi Temmuz 1984’te üretime başlamıştır.

13. Aliş ile Zeynep

13. Aliş ile Zeynep

1984 yılında TRT 1 ekranlarında yayımlanmış olan, yönetmenliğini Yücel Çakmaklı'nın üstlendiği Türk televizyon dizisidir. Aliş rolünü Ahmet Özhan canlandırırken Zeynep rolünü Sonia Vejnoviç canlandırmıştır. Diğer rollarde Ahmet Mekin, Haluk Kurtoğlu, Neriman Köksal, Kadir Savun gibi oyuncular rol almıştır.

14. Bilkent Üniversitesi

14. Bilkent Üniversitesi

Bilkent Üniversitesi Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesidir. Üniversite; Yükseköğretim Kurulu'nun kurucu başkanı olan Profesör İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984’te kurulmuştur.

15. Hayalet Avcıları (Ghostbusters)

15. Hayalet Avcıları (Ghostbusters)

1984'te, o zamana dek yapılmış en pahalı komedi filmi olarak vizyona girdiğinde çılgınlık derecesinde sevilmiş olan Hayalet Avcıları; Dan Aykroyd ve Harold Ramis'in birlikte yazdıkları çok iyi senaryo kadar, Bill Murray ve Rick Moranis gibi komedyenlerin usta oyunuyla da unutulmazlar arasına girmiş bir yapımdır. Şarkısı bugün hala hafızalardadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Offspring

16. The Offspring

1984 yılında 'Manic Subsidal' adıyla, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orange County bölgesinde kurulmuş bir punk rock müzik grubudur. Punk rock ya da alternatif rock müziğinin yanında metal, ska ve grunge da içerir. 1984'te lise arkadaşı olan Dexter Holland ve Greg K tarafından kurulmuştur. Üçüncü albümleri olan Smash'le büyük bir başarıya ulaşmış, 'Come out and play' adlı şarkıları listelerde 1 numaraya kadar yükselmiştir.

17. Polis Akademisi

17. Polis Akademisi

Yönetmenliğini Hugh Wilson'ın yaptığı 1984 yılı ABD yapımı Polis Akademisi serilerinin ilk filmidir. Film, dünya çapında yaklaşık 146.000.000 $ hasılat elde etmiştir. Mahoney, Lassard, Hightower, Tackleberry, Harris, Yüzbaşı Reed tipleri hafızalara kazınmıştır. Daha sonra serinin dizisi de yapılmıştır.

18. Islahatçı Demokrasi Partisi

18. Islahatçı Demokrasi Partisi

Parti, 1970'li yıllarda Yeniden Milli Mücadele Dergisi etrafında toplanan 48 kişinin katılımıyla 21 Mart 1984'te kurulmuştur. Liderliğini Aykut Edebali'nin yaptığı parti bugün hayatına Millet Partisi olarak devam etmektedir.

19. Ninja Kaplumbağalar

19. Ninja Kaplumbağalar

Kevin Eastman ve Peter Laird, Kaplumbağaların yaratıcıları olarak, 1984 yılında ilk siyah-beyaz Ninja Kaplumbağalar çizgi romanını 1,200$ ' a yayınladılar. Onlar sayesinde kaplumbağalar yer altından çıkarak dünya çapında bir hit haline geldi.

Orijinal Amerikan seri 1984'te Mirage Stüdyoları'ndan çıkmıştır. Ünlü kötü karakterleri arasında Shredder ve onun ortağı ve aynı zamanda ona emir verebilen Beyin vardır. Hikaye kahramanlarından bir diğeri de Kanal Muhabiri April Oneill'dır. Kahramanlarımız Rafael, Donatello, Leonardo, Michelangelo pizzaya düşkünlüğüyle bilinir.

20. Panda Dondurma

20. Panda Dondurma

Panda, Has Gıda San. Ve Tic. A.Ş.'nin tescilli bir markasıdır. 1984 yılında yerli sermaye ve ALFA LAVAL teknolojisi ile kurulmuştur. Türkiye’nin ilk endüstriyel ambalajlı dondurma üreticisidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Cosby Ailesi

21. Cosby Ailesi

Bill Cosby'nin yer aldığı Amerikan televizyon durum komedisidir. 20 Eylül 1984 tarihinde yayınlanmaya başladı ve 30 Nisan 1992'ye kadar NBC kanalında sekiz sezon gösterildi. Dizi, Brooklyn, New York'ta yaşayan Huxtable ailesinin yaşadıklarını konu edinmektedir.

22. Los Angeles Olimpiyatları

22. Los Angeles Olimpiyatları

1984 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak 1984 tarihinde ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles kentinde düzenlenen 23. Olimpiyat Oyunlarıdır. 18 Mayıs 1978 tarihinde düzenlenen oylamaya Los Angeles tek aday olarak girmiş ve organizasyonu düzenleme hakkını kazanmıştır. 1980 Moskova olimpiyatlarını boykot eden Amerika'ya karşılık olarak Rusya başta olmak üzere demir perde ülkelerinin boykotu damgasını vurmuştur. Türkiye 2'si boks biri güreşte olmak üzere 3 bronz madalya kazanmıştır.

23. Atla gel Şaban

23. Atla gel Şaban

yönetmenliğini Natuk Baytan'ın üstlendiği, 1984 yapımı bir Türk filmidir. Komedi türündeki bu sinema filminin başrollerini Kemal Sunal ve Nevra Serezli paylaşmıştır. Filmin minibüs sahnesi ve şiki şiki baba şarkısı unutulmazlar arasındadır.

24. Diggi Loo Diggi Ley

24. Diggi Loo Diggi Ley

İsveçli grup Herreys'in söylediği ve 1984 yılında Eurovision'u kazandıkları şarkıdır. Söz yazarı Britt Lindeborg , bestecisi Torgny Söderberg'dir.Prodüktörleri ise Anders Engberg ve yine Torgny Söderberg'dir.

Herreys,aynı soyadlı üç erkek kardeşten oluşmaktadır: Richard, Louis, Per Herrey. Şarkının adı daha önce yarışmayı kazanmış olan Boom Bang-a-Bang , La La La ve Ding-A-Dong adlı şarkılara benzemektedir. 1984 Eurovision'da Türkiye 5 yıl önce 5 yıl sonra grubunun 'Halay' adlı şarkısıyla 12'nci olmuştur.

25. Tuzla Tersanesi 80 sonrası ilk Grev

25. Tuzla Tersanesi 80 sonrası ilk Grev

1980 darbesi sonrasında Tuzla tersanelerinde yapılan ilk grev olması sebebiyle önem arz etmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Karate Kid

26. Karate Kid

Ralph Macchio, Pat Morita ve Elisabeth Shue'nin oynadığı, John G. Avildsen'nin yönettiği ve Robert Mark Kamen tarafından yazılmış Karate Kid serilerinin 1984 yılı yapımı ilk filmidir. Yönetmen Avildsen'in 1976 yılı yapımı Rocky filminden ilham alıp bir kalıba koyduğu hikayedir. Bu sürüm üzerine bir ticari başarı elde etmiş ve olumlu eleştiriler almıştır. En İyi Yardımcı Aktör dalında Pat Morita'ya Akademi Ödülü adaylığı kazandırmıştır.

27. Transformers

27. Transformers

1984-1987 arasında yayınlanan kült çizgi filmdir. Amerikan-Japon ortak yapımıdır. İyi robotlar olan Autobot'lar ile kötü robotlar olan Decepticon'lar  arasındaki mücadeleyi konu alır. İyi Autobot'ların lideri tıra dönüşen Optimus Prime, kötü Decepticon'ların lideri ise çeşitli savaş araçlarına dönüşebilen Megatron'dur.

28. Dell

28. Dell

Michael Dell, 1984’de Austin’deki Texas Üniversite’sinde öğrenciyken sadece 1000$ sermayeyle PC’s Limited’i kurdu. Yeni kurulan şirket Michael Dell'in kampüste Dobie Center’daki yatakhane odasından stoktaki parçalardan üretilmiş IBM-uyumlu bilgisayarlar satmayı hedeflemekteydi. Michael Dell kişisel bilgisayar sistemlerini direkt olarak müşterilere satmakla PC’s Limited Şirketi’nin müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlayabileceği ve bu ihtiyaçlara daha iyi çözümler üretebileceği inancıyla ticari hayatına başladı.

29. RTL

29. RTL

1984 yılında yayın hayatına başlamış olan bir Alman ticari televizyon kuruluşudur. RTL Grubu Almanya'nın en büyük ücretsiz özel hava yayın kuruluşu olma özelliğini taşımaktadır. 80'li yılların gençleri RTL hakkındaki efsaneleri hemen anımsayacaktır.

30. Ve TRT'nin unutulmaz 1984 Yılbaşı eğlencesi ve Zeki Müren'in mesajı da 30 yaşını kutlayacaktır

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
2
2
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gökçe

ben de:(