Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de Yaşanan Politik Gerilimi Aktaran Kurak Günler Filmini Sevenlerin Keyifle İzleyebileceği Filmler

Türkiye'de Yaşanan Politik Gerilimi Aktaran Kurak Günler Filmini Sevenlerin Keyifle İzleyebileceği Filmler

Rana Önder
23.12.2022 - 13:17 Son Güncelleme: 23.12.2022 - 19:31

Kurak Günler, son zamanlarda ülkeyi kasıp kavuran ve her gidenin hayranlıkla sinema salonundan çıktığı bir film oldu. Ülkede yaşanan aksaklıkları ve riyakârlıkları, linç kültürünü konu edinen bu film ana akım sinema olmamasına rağmen birçok kişinin sinemaya gidip filmi seyretmesine neden oldu. 

Bu içerikte de Abluka, Sarmaşık, Bir Zamanlar Anadolu'da ve Soraya’yı Taşlamak gibi Kurak Günleri sevenlerin beğenerek izleyebileceği filmlerin listesine yer verildi. İyi seyirler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Eve Dönüş (2006)

25. Eve Dönüş (2006)

IMDb: 6.8

Özet: İkisi de emekçi olan Mustafa ve eşi 5 yıllık evlilerdir. Politikayla hiçbir ilgisi olmayan çift, her gece dışarıda silah seslerine rağmen günlerini 3 yaşındaki kızları ve televizyonlarıyla mutlu bir şekilde geçirirler. Her gece oluşan huzursuzların ardından darbe olur ve başlarda Mustafa güvenliğin sağlandığı için durumdan memnun da olur. Ancak her gece insanların çatışmasının ve bir gece ansızın evleri basılıp Mustafa tutuklanınca olayların hiç de düşündüğü gibi olmadığını anlar. 12 Eylülde yaşanan faşizmin topluma verdiği zararın konu edinildiği bir filmdir. 

Yönetmen: Ömer Uğur

Oyuncular: Sibel Kekilli, Memet Ali Alabora, Savaş Dinçel

24. Ekmek ve Güller (2000)

24. Ekmek ve Güller (2000)

IMDb: 7.0 

Özet: Filmde göçmen işçilerin işverenlerine karşı başlatmış oldukları mücadele konu ediniliyor. Maya ülkeye yasadışı olarak girmiş bir göçmendir. Maya bir ofis binasında hizmetli olarak işe girer. Fakat çalışma şartlarının insan dışı olduğunu görünce işyerindeki Sam ile birlikte kapitalist düzene karşı birlik oluşturup patrona karşı mücadele ederler. 

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Adrien Brody, Pilar Padilla, Elpidia Carrillo

23. Gözetleme Kulesi (2012)

23. Gözetleme Kulesi (2012)

IMDb: 7.1 

Özet: İnsanlardan kaçmak için ıssız ormanın tepesinde bulunan yangın gözetleme kulesinde bekçi olan Nihat ve kendisini Tosyo'da yol kenarında bir otogara sürükleyen Seher'in yolları kesişir. İnsanlardan kaçmak için ıssız yerlere kaçan ikili herkesten kaçarken birbirlerine yakalanırlar. İkili, suçluluk duygularına karşı, kendi kendilerine verdikleri savaşı birlikte sırtlamak zorunda kalırlar. 

Yönetmen: Pelin Esmer

Oyuncular: Olgun Şimşek, Nilay Erdönmez, Menderes Samancılar

22. Zenne (2011)

22. Zenne (2011)

IMDb: 7.1 

Özet: Alışılmadık bir üçlü hakkında uzun metrajlı bir filmdir. Daniel, İstanbul'da Türk değerleri hakkında fazla bilgisi olmayan bir Alman foto muhabiridir. Alman muhabirin yolu ilk olarak ailesinden büyük sevgi ve destek gören gösterişli, dışa dönük ve gururlu bir erkek zenne olan Can ardından da doğulu ve muhafazakar bir ailenin dürüstlük ve özgürlük arayışlarının trajik bir sonla sonuçlandığı Ahmet ile karşılaşır. Ahmet cinsel kimliğini ailesinden gizli yaşamak zorunda kalan birisidir. Film, cinsel kimliği yüzünden babası tarafından 'namus temizlemek' adı altında öldürülen Ahmet Yıldız'ın gerçek hayatını anlatan bir yapımdır. 

Yönetmen: Caner Alper, Mehmet Binay

Oyuncular: Kerem Can, Erkan Avcı, Giovanni Arvaneh

21. Zirveye Giden Yol (2011)

21. Zirveye Giden Yol (2011)

IMDb: 7.1 

Özet: Yeni bir başkan adayının idealist çalışanı, seçim kampanyası sırasında kirli siyaset üzerine hızlandırılmış bir eğitim almak zorunda kalır. İdealist kampanya çalışanı Stephen Meyers, çığır açan fikirleri siyasi manzarayı değiştirebilecek joker bir başkan adayı olan Vali Mike Morris için her şeyini vermeye yemin eder.  Ancak acımasız bir Ohio ön seçimi, Morris'in dürüstlüğünü test etmekle tehdit ederken, Meyers kendini genç bir stajyerin karıştığı bir skandalın içinde bulur.

Yönetmen: George Clooney

Oyuncular: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Tepenin Ardı (2012)

20. Tepenin Ardı (2012)

IMDb: 7.2 

Özet: Dağın diğer tarafından bazı insanlar çiftçi bir ailenin topraklarını işgal ettiğinde, aile reisi aileyi birleştirmeye ve karşı koymaya çalışır. Ancak daha sonra aile içinde de sorunlar baş göstermeye başlar. Gerilim dolu bir aile trajedisinin konu edinildiği bu filmde, Nusret'in ailesiyle yaşadığı sorunlara yer verilir.

Yönetmen: Emin Alper

Oyuncular: Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür

19. Abluka (2015)

19. Abluka (2015)

IMDb: 7.2 

Özet: İstanbul'un yoğun siyasi şiddetinin ortasında Kadir, polisin terör bilgileri, faaliyetleri ve çöp kutularında bomba araması için muhbir olması şartıyla iki yıl erken şartlı tahliye edilir. Kadir, 20 yılın ardından şartlı tahliye edilir ve İstanbul'un giderek karmaşıklaşan siyasi atmosferinde gecekondu mahallesinde muhbirlik yapar. Mahallede çöplere bakarak bomba yapılabilsek tehlikeli bir malzeme olup olmadığı denetleyen Kadir aynı zamanda bir yandan da kardeşi Ahmet ile tekrardan bir bağ kurmak için çabalar. Ancak kardeşinin içine kapanık halleri Kadir'in kafasında kurmasına neden olur. 

Yönetmen: Emin Alper

Oyuncular: Mehmet Özgür, Berkay Ateş, Tülin Özen

18. Stalin'in Ölümü (2017)

18. Stalin'in Ölümü (2017)

IMDb: 7.2 

Özet: Moskova'da 1953 yılında Sovyet diktatörü Joseph Vissarionovich Stalin, yaklaşık 30 yıl iktidarda kaldıktan sonra hastalanır ve hızla ölür. Stalin'in ölümünün ardından Bakanlar Kurulu üyeleri iktidar mücadelesi vermeye başlar. Stalin’in ölümünün ardından yaşanan kargaşanın konu edinildiği bir filmdir. 

Yönetmen: Armando Iannucci

Oyuncular: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jeffrey Tambor

17. Sivas (2014)

17. Sivas (2014)

IMDb: 7.3 

Özet: On bir yaşında bir erkek çocuk ve yıpranmış bir dövüş köpeği, köpeği bir hendekte yaralı ve ölüme terk edilmiş halde bulduktan sonra güçlü bir ilişki geliştirir. Aslan, 11 yaşında evden okula mekik dokuyan bir çocuktur. Yaşadığı köydeki en büyük derdiyse sınıfta aşık olduğu Ayşe'dir. Ancak bir gün küçük çocuk, köpek dövüşünde kaybettiği yaralı bir şekilde terk edilen Sivas isimli köpek ile karşılaşır. Bu köpekle karşılaşması ile birlikte çocuğun hayatı bambaşka bir yere evrilir. 

Yönetmen: Kaan Müjdeci

Oyuncular: Doğan İzci, Ozan Çelik, Çakır

16. Takva (2006)

16. Takva (2006)

IMDb: 7.4 

Özet: Bir terfi, bir Müslümanın Tanrı ile olan ilişkisini sorgular. Muharrem; dini inançları kuvvetli, gece gündüz yalnızca ibadet eden ve kendi halinde yaşayan birisidir. Muharrem'in bu güvenilir duruşu bir gün varlıklı bir tarikat şeyhinin de dikkatini çeker ve Muharrem şeyh için çalışmaya başlar. Ancak tarikatı ve modern hayatı gören Muharrem hayal kırıklığına uğrar. 

Yönetmen: Özer Kızıltan

Oyuncular: Erkan Can, Güven Kıraç, Meray Ülgen

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Vavien (2009)

15. Vavien (2009)

IMDb: 7.5 

Özet: Borçla boğuşan pervasız bir elektrikçi, karısını öldürmeye ve onun birikimlerini bir çıkış yolu olarak kullanmaya karar verir. Planı, sevgili karısı ailesinin yanında olmak için ölümden döndüğünde beklenmedik bir şekilde değişir. Celal, sıradan bir hayat yaşayan ancak artık her şeyden çok sıkılmış bir elektrikçidir. Hem mutsuzdur hem de bir sürü borcu vardır. Bu yüzdende karısının babasının 15 yıldır Almanya'dan gönderdiği birikmiş parayı almak için eşini öldürme planı kurar ancak beklenmedik olayların yaşanması planını uygulamasını engeller. 

Yönetmen: Yağmur Taylan, Durul Taylan

Oyuncular: Engin Günaydın, Binnur Kaya, Serra Yılmaz

14. Leyleğin Geciken Adımı (1991)

14. Leyleğin Geciken Adımı (1991)

IMDb: 7.6 

Özet: Alexandre televizyonda muhabirlik yapan birisidir. Bir gün iş için Yunanistan'a sınır kapısına gider. Burada birçok göçmen ile karşı karşıya kalır. Bu bölge gergin bir yerdir ve bölgenin gerginliğine ek olarak askerlerin leylek adımlarıyla yaptıkları geleneksek nöbet değiştirme olayları da bölgeyi daha gergin bir yer yapar. Alexandre bir gün sınır kapısında kaybolan eski bir Yunanlı politikacıyı görür. 

Yönetmen: Théo Angelopoulos

Oyuncular: Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Gerasimos Skiadaressis

13. Yaşamın Kıyısında (2007)

13. Yaşamın Kıyısında (2007)

IMDb: 7.7 

Özet: Bir Türk, babasının eski kız arkadaşının kızını bulmak için İstanbul'a gider. Yeter, hayat kadınlığı yapan bir kadındır ve Ali de emekli bir duldur. Ali bir gün yeter ile tanışır hayat arkadaşı olması için kendisine teklifte bulunur. Başlarda bu duruma karşı çıkan Ali'nin oğlu Nejat, Yeter'in aslı derdinin İstanbul'da üniversite okuyan kızını bulmak olduğunu anlayınca önyargıları gider. Alman Dili Ve Edebiyatı profesörü olan Nejat, Yeter'in ani bir şekilde ölmesi sonucunda Yeter'in kızı Ayten'ı bulmak için İstanbul'a gider. Ancak bu sırada Ayten siyasi eylemci olduğu için Almanya'ya kaçak yollarlar ile gelir. 

Yönetmen: Fatih Akın

Oyuncular: Yelda Reynaud, Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak

12. Sonbahar (2008)

12. Sonbahar (2008)

IMDb: 7.7 

Özet: Bir adam, siyasi tutuklu olarak geçirdiği on yıldan sonra serbest bırakıldıktan sonra mücadele devam eder. 'Hayata Dönüş Operasyonları' sonrasında cezaevinden salınan Yusuf, 12 yıl kaldığı hapishaneden bir ay ömrü kaldığı için serbest bırakılır. Çamlıhemşin-Fırtına Vadisi'ndeki köyüne annesini görmek için geri döner. Burada kötüye giden ekonomiden dolayı köyde yalnıza yaşlılar kalmıştır ve Yusuf, hapishaneden kalma alışkanlığından dolayı vaktini evde iç hesaplaşmalar eşliğinde geçirir. Ancak bir gün çocukluk arkadaşının ısrarlarıyla meyhaneye gider ve burada Gürcü bir kadına aşık olur. Yusuf burada bir yandan aşk acısı çekerken diğer yandan da değişen Türkiye ile yüzleşir. 

Yönetmen: Özcan Alper

Oyuncular: Onur Saylak, Megi Kobaladze, Raife Yenigül

11. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

11. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

IMDb: 7.8 

Özet: Bir grup adamın  Anadolu bozkırlarında bir ceset aramaya koyulmasını konu edinen bir filmdir. Bir doktor ile bir savcının 12 saatlik gerilimli öyküsünün konu edinildiği bu filmde kentsel sorunlardan ziyade Anadolu'da geçen sorunlar ve aksilikler konu edinilir. Anadolu'daki insanlara sirayet eden karanlık ruh ve tekdüzeliğin aktarıldığı bir filmdir. 

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Muhammed Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Casuslara Karşı (1962)

10. Casuslara Karşı (1962)

IMDb: 7.9 

Özet: Kore Savaşı'ndaki bir Amerikan savaş esiri, uluslararası bir Komünist komplo için kasıtsız bir suikastçı olarak beyni yıkanır. Bir Amerikan Askerinin esir düşmesinin ardından beyninin yıkanmasını ülkesine karşı kışkırtılmasını konu edinen bir filmdir. 

Yönetmen: John Frankenheimer

Oyuncular: Frank Sinatra, Janet Leigh, Laurence Harvey

9. Duvar (1983)

9. Duvar (1983)

IMDb: 8.0 

Özet: Bir Türk hapishanesindeki gençlerin korkunç koşullar altında verdiği hayatta kalma mücadelesinin konu edinildiği, gerçek hayat hikayesinden uyarlanmış bir filmdir. 970’li yılların sonunda Ankara Kapalı Cezaevi’nde başlayan bir isyanı konu alan filmde dördüncü koğuşun çocukları, kötü şartlara daha fazla katlanamazlar ve isyan çıkarırlar. Dördüncü koğuşun çocukları yaşadıkları kötü hayatlara rağmen içlerindeki umut kırıntılarına tutunurlar ve isyan başlatırlar. 

Yönetmen: Yılmaz Güney

Oyuncular: Tuncel Kurtiz, Ayşe Emel Mesci, Nicolas Hossein

8. Sarmaşık (2015)

8. Sarmaşık (2015)

IMDb: 8.0 

Özet: İflas etmiş bir kargo gemisinin mürettebatı aylarca gemide sıkışıp kaldığında, izolasyon, adamları bir çılgınlık ve terör denizine bastırdıkları hislerini besler. Armatör iflas ettiği için deniz hukuku gereği gemide mahsur kalan mürettebat bir süre sonra kendi içlerinde hiyerarşik güç savaşlarına girer. 

Yönetmen: Tolga Karaçelik

Oyuncular: Nadir Sarıbacak, Özgür Emre Yıldırım, Hakan Karsak

7. Persepolis (2007)

7. Persepolis (2007)

IMDb: 8.0 

Özet: Erken büyümüş ve açık sözlü bir İranlı kız, İslam Devrimi sırasında büyür. Satrapi'nin devrim öncesi ve sonrası İran'daki ve ardından Avrupa'daki hayatı hakkındaki çizgi romanından uyarlanan bir filmdir. Satrapi'nin devrim öncesi ve sonrası İran'daki ve ardından Avrupa'daki hayatı hakkındaki çizgi romanına dayanmaktadır. Film, Satrapi'nin çocukken İran'da asi, punk seven bir gençliğe dönüşmesinin izini sürüyor. Arka planda, 70'ler ve 80'lerde İran'da liberal eğilimli aile üyelerinin tutuklanıp idam edildiği siyasi iklimin artan gerilimi ve  İran/Irak savaşı vardır.

Yönetmen: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud

Oyuncular: Sean Penn, Iggy Pop, Gena Rowlands

6. Soraya'yı Taşlamak (2008)

6. Soraya'yı Taşlamak (2008)

IMDb: 8.0 

Özet: Çaresiz bir kadın, yeğenine uygulanan acımasız ve insanlık dışı cezayı açıklamak için bir gazeteciyle görüşmek ister. Zahra'nın yeğeni bir gün yaşadığı köyde haksız yere zina yapmak ile suçlanır ve köyün erkekleri tarafından taşlanarak öldürülür. Kadının toplumda var olmasını, hak arayışını ve linç kültürünü konu edinen bir filmdir. 

Yönetmen: Cyrus Nowrasteh

Oyuncular: Shohreh Aghdashloo, Mozhan Marnò, Jim Caviezel

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Pardon (2005)

5. Pardon (2005)

IMDb: 8.1 

Özet: Gerçek bir olaydan uyarlanan film, terör örgütü üyesi sanılarak hapse giren üç arkadaşın trajikomik öyküsünü anlatır. İbrahim, askerliğini vaktinden çok sonra yaptığı için üniformalı kişilerden kaça gibi bir huyu vardır. İbrahim'in bu fobisi bir gün hem kendisinin hem de arkadaşlarının başını belaya sokar ve haksız yere yıllarca hapis yatarlar. 

Yönetmen: Mert Baykal

Oyuncular: Rasim Öztekin, Bülent Kayabaş, Erol Günaydın

4. Ruanda Oteli (2004)

4. Ruanda Oteli (2004)

IMDb: 8.1 

Özet: Bir otel müdürü olan Paul Rusesabagina, Afrika'nın Ruanda kentinde Hutu milislerine karşı mücadeleleri sırasında binden fazla Tutsi mülteciye ev sahipliği yapmasını konu edinen bir filmdir. Sadece üç ayda bir milyon insan vahşice katledildi. Sıradan bir adam, ailesine olan sevgisinden ilham alarak bu tarifsiz eylemler karşısında, yönettiği otelde barınmalarını sağlayarak binlerce çaresiz mültecinin hayatını kurtarmak için büyük bir mücadele verir. 

Yönetmen: Terry George

Oyuncular: Don Cheadle, Joaquin Phoenix, Nick Nolte

3. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

3. Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

IMDb: 8.3 

Özet: 5 yaşında küçük bir çocuk olan Barış, gözaltı süresi boyunca annesiyle birlikte cezaevinde kalmak zorundadır. Barış, kendisi gibi cezaevinde kalan genç bir kadın olan İnci ile özel bir ilişki geliştirir. Uçurtmanın bir gün uçacağına dair ona söz verir. Barış, annesinin hapis cezasından dolayı cezaevinde kalan ve mahkumların neşesi olan bir çocuktur. burada siyasi suçtan dolayı hapis yatan İnci ile aralarına bir dostluk bağı oluşur ve ikili dört duvarı aşan koskoca dünyalar oluştururlar. 

Yönetmen: Tunç Başaran

Oyuncular: Ayla Aslancan, Nur Sürer, Ozan Bilen

2. Parazit (2019)

2. Parazit (2019)

IMDb: 8.5 

Özet: Açgözlülük ve sınıf ayrımcılığına değinen bu filmde zengin Park ailesi ile yoksul Kim klanı arasındaki yeni kurulan yalana dayalı ortak yaşam ilişkisinin konu edinildiği bir yapımdır. Zengin aileye sızan Kim ailesi bu evin bodrumundan gizli bir gerçek ile karşı karşıya kalırlar. Sınıf ayrımı üzerinden acımasız bir üstünlük savaşının anlatıldığı, çarpıcı bir filmdir. 

Yönetmen: Bong Joon Ho

Oyuncular: Song Kang-Ho, Woo-sik Choi, Park So-Dam

1. Hayat Güzeldir (1997)

1. Hayat Güzeldir (1997)

IMDb: 8.6 

Özet: 1930'ların İtalya'sında, Guido adında derdi olmayan Yahudi garson, yakın bir şehirden hoş bir kadınla aşık olup evlenerek peri masalı gibi bir hayatı yaşamaya başlar. Guido ve eşinin bir oğlu vardır ve İtalya'nın Alman kuvvetleri tarafından işgaline kadar birlikte mutlu bir şekilde yaşarlar. Guido, ailesini bir arada tutmak ve oğlunun bir Yahudi Toplama Kampının dehşetinden kurtulmasına yardım etmek amacıyla, Holokost'un bir oyun olduğunu ve kazanmanın büyük ödülünün tank olduğunu söyler. 

Yönetmen: Roberto Benigni

Oyuncular: Roberto Benigni, Horst Buchholz, Marisa Paredes

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın