Görüş Bildir
Haberler
TBMM ‘Batı'daki İslam Düşmanlığını’ İnceleyecek

TBMM ‘Batı'daki İslam Düşmanlığını’ İnceleyecek

ATKN
08.01.2016 - 20:26 Son Güncelleme: 08.01.2016 - 23:23

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, son toplantısında 'Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu' kurulmasına karar verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'de yer alan habere göre komisyonun bu kararı, Güneydoğu'daki sokağa çıkma yasakları ve çatışma ortamının incelenmesini talep eden muhalefetin eleştirilerine neden oldu. 

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu başkanlığında önceki gün toplanan komisyonda, kurulacak alt komisyonlarla ilgili kararlar alındı.

Yeneroğlu önlerindeki takvim kapsamında önceliklerinin çocuk haklarıyla ilgili bir alt komisyon ve 'Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu' kurulması olduğunu söyledi. CHP'li üyeler ise başta Diyarbakır'daki sokağa çıkma yasakları ve çatışma ortamının incelenmesi olmak üzere kendilerinin de çeşitli önergeleri olduğunu, bunların da gündeme getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ancak komisyon başkanı itirazları kabul etmedi.

Tutanaklara da yansıyan tartışmalar sırasında komisyonun CHP'li Üyesi Fikri Sağlar, 'İnsan Hakları Komisyonu, bizim haklarımızı çiğneyerek işe başlıyorsa bu komisyondan bir şey çıkmaz arkadaşlar' derken, Yeneroğlu, komisyon gündeminin başkan tarafından belirleneceğini söyledi.

'Dışarıda 6 milyon insanımız var'

'Dışarıda 6 milyon insanımız var'

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu

Yeneroğlu, 'İslam düşmanlığı'nı inceleyecek alt komisyonunun gerekçesini açıklarken Avrupa'da yaşayan Müslümanların hedef olduğu yasaklara değinerek 'Bizim dışarıda 6 milyon insanımız var, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan 20 milyon Müslüman var' dedi ve bunlarla ilgili de Meclis'in ciddi sorumlulukları olduğunu savundu.

Yeneroğlu komisyonlarda geçmişte 'İslam düşmanlığının temel sebepleri ve yargı, yürütme ve yasama nezdindeki sonuçları ele alınmadığı için bu konuyla ilgili bir önerinin karara bağlanmasının Meclis itibarı açısından çok faydalı ve uluslararası boyutu itibarıyla da önemli' olduğunu düşündüğünü ifade etti.

'Böyle bir ortamda komisyon inceleme yapamaz'

'Böyle bir ortamda komisyon inceleme yapamaz'

Komisyonun CHP'li üyesi, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan

İçeriğin Devamı Aşağıda

Komisyonun CHP'li Üyesi Şenal Sarıhan, İnsan Hakları Derneği ve diğer çok sayıda sivil toplum kuruluşunun, sokağa çıkma yasaklarının yerinde incelenmesi ile ilgili kendilerine yaptığı başvurular olduğunu anımsatarak, toplantıda bu konunun de gündeme eklenmesini istedi.

Yeneroğlu, bu yönde bir başvurunun kendilerine ulaşmadığını belirterek öneriyi geri çevirdi.

CHP'lilerin ısrarları üzerine AKP'li Komisyon Üyesi İsmail Aydın 'Hatırlarsanız, rahmetli Tahir Elçi'nin öldürüldüğü, katledildiği yerde cumhuriyet savcısı olay yeri incelemesini dahi yapamadı. Zannedersem üç veya dördüncü gününde yaptılar. Böylesi bir ortamda Komisyonumuz ne kadar sağlıklı bir inceleme yapabilir?' dedi.

İtirazlar sonucu değiştirmezken, yapılan oylamanın ardından Batı Ülkelerinde İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu kurulmasına karar verildi. Sıralamada önde yer alan çocuk haklarıyla ilgili komisyon ise arka sıraya atılarak, sonraki toplantıya bırakıldı.

İnceleme aşamasında olan toplam 297 adet başvuru bulunuyor

İnceleme aşamasında olan toplam 297 adet başvuru bulunuyor

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda bugün itibarıyla, işleme alınıp inceleme aşamasında olan, 25. dönemden 172, 26. dönemden 125 adet olmak üzere toplam 297 adet başvuru bulunuyor.

Bu dönem Türkiye gündemindeki bazı önemli konular için alt komisyonlar kurmayı hedefleyen Komisyon, muhalefetin gündeme getirdikleri de dahil, 30 önerge içerisinden 6 tanesini seçecek.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
130
39
27
7
6
5
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
görüncek adam

Evet evet bütün dünya birleşmiş islamdan nefret edelim de onlara günlerini gösterelim demiş zaten.Aklınızın kalıbını s*kim.Siyasal islam ile ülkenin ağzına s... Devamını Gör

görüncek adam

Vallaha katılıyorum aynen öyle.Avrupada bazı yobazlar islamiyetten kişilere karşı bir platform kuracaklardı.Onları engelleyenler hristiyan ve ateist felan ke... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Yeter be İslam diye diye bu ülke karanlığa gömülüyor

Freya

Ya ülkemizdeki IŞİD'cileri Al Nusra'cıları müslüman olmayanlara düşmanlığı ırkçılığı cinsiyetçiliği lgbt ayrımcılığını çözdünüz de bu mu kaldı bi gidin işini... Devamını Gör

Meclise Oy Verme

Lgbt yazmışsın! İşte onlar pisliklerinde boğulsun!