Görüş Bildir
Haberler
Pakistan İslam Cumhuriyeti: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Pakistan Rehberi

Pakistan İslam Cumhuriyeti: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Pakistan Rehberi

Özge Tepe
08.03.2023 - 12:05

Pakistan veya resmi adı ile Pakistan İslam Cumhuriyeti, dünyanın en büyük beşinci ülkesidir. Aynı zamanda en kalabalık ikinci Müslüman topluluğudur. Güney Asya'nın çok ırklı kalabalık ülkesi Pakistan, siyasi istikrar ve sürekli sosyal kalkınma elde etmek için varlığı boyunca mücadele etmiştir. Başkenti İslamabad olan Pakistan, laik fikirleri benimseyen bir parlamenter demokrasi olarak kuruldu ancak ülkede defalarca askeri darbeler yaşandı. Urdu ve Fars dilinde 'Pak ülke' anlamına gelen Pakistan, bugün düşük okur yazarlık ve yolsuzluk gibi çeşitli problemlerle boğuşmaya devam ediyor.

Bu içeriğimizde Pakistan İslam Cumhuriyeti hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pakistan Hakkında Genel Bilgiler

Pakistan Hakkında Genel Bilgiler

Pakistan veya resmi adı ile Pakistan İslam Cumhuriyeti, dünyanın en büyük beşinci ülkesidir. Aynı zamanda en kalabalık ikinci Müslüman topluluğudur. Güney Asya'nın çok ırklı kalabalık ülkesi Pakistan, siyasi istikrar ve sürekli sosyal kalkınma elde etmek için varlığı boyunca mücadele etmiştir. Başkenti İslamabad olan Pakistan, laik fikirleri benimseyen bir parlamenter demokrasi olarak kuruldu ancak ülkede defalarca askeri darbeler yaşandı. Urdu ve Fars dilinde 'Pak ülke' anlamına gelen Pakistan, bugün düşük okur yazarlık ve yolsuzluk gibi çeşitli problemlerle boğuşmaya devam ediyor.

Güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı bulunan Pakistan ülkesinin bulunduğu topraklar birçok antik medeniyetin mekanı olmuştur. Pakistan, BM, Şanghay İşbirliği Örgütü, İİT, İngiliz Milletler Topluluğu, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı ve Teröre Karşı İslam İttifakı'nın bir üyesidir. 

Ülkenin ismi Choudhary Rahmat Ali tarafından telaffuz edilmiştir. 1934 yılında telaffuz edilen bu kelime, Birleşik Krallık'ın eski Hindistan sömürgesinin 5 eski eyaletinin harflerine sahiptir. Bu eyaletler, bugün Pakistan'ı meydana getirmektedir. Bunlar şu şekilde:

  • P: Pencap

  • A: Afganya

  • K: Keşmir

  • S: Sind

  • TAN: Beluçistan

Pakistan hakkında önemli bilgiler şunlar:

  • Başkenti: İslamabad

  • En Büyük Şehri: Karaçi

  • Resmi Dilleri: Urduca, İngilizce, Pencapça, Peştuca, Sindhî, Beluçça

  • Dini: İslam

  • Hükûmet Şekli: Federal parlamenter anayasal cumhuriyet

  • Para Birimi: Pakistan Rupisi

  • Telefon Kodu: 92

  • Zaman Dilimi: UTC+5

Pakistan'ın Tarihi

Pakistan'ın Tarihi

İngilizler alt kıtayı işgal edip kontrolünü ele geçirmeden çok önce, Müslüman orduları Hindukuş'un eteklerinden Delhi şehrine ve Hint-Ganj Ovasına ve doğuda Bengal'e kadar uzanan engebeli düzlükteki yerleşik nüfusu fethetti. Müslüman fatihlerin sonuncusu otoritesini neredeyse tüm alt kıtaya yayan Babür hanedanıydı. İngiliz üstünlüğü, Babürlerin düşüşüyle ​​aynı zamana denk geldi ve Avrupa'nın başarıları ve savaş alanındaki Babür başarısızlıklarının ardından İngilizler, Babür gücüne son verdi. Son Babür imparatoru, başarısız olan 1857-58 Hint Ayaklanmasının ardından sürgüne gönderildi.

Bu isyandan otuz yıldan daha kısa bir süre sonra, Britanya Hindistanı'nın yerli halkına siyasi temsil sağlamak için Hindistan Ulusal Kongresi kuruldu. Kongre üyeliği herkese açık olmasına rağmen, Hindu katılımcılar Müslüman üyeleri ezdi. 1906'da organize edilen Tüm Hindistan Müslüman Birliği o zamanlar İngiliz yönetimi altında Hinduların artan etkisi olarak algılanan şeye karşı koymak için Müslümanlara bir ses vermeyi amaçladı.

Daha önce Kongre'nin önde gelen Müslüman üyelerinden biri olan Muhammed Ali Cinnah, Kongre lideri Mohandas K. Gandhi ile aradan sonra ligin liderliğini üstlendi. Anglo-Sakson hukukun üstünlüğüne sıkı sıkıya inanan ve İkbal'in yakın bir arkadaşı olan Cinnah, Müslüman azınlığın güvenliğini sorguladı.Hindistan, esasen Hindu otoritesinin hakimiyetindeydi. İslam'ı ilan etme, yeniden canlanan bir Hindu atılganlığı nedeniyle tehlikeye girdi. Cinnah ve birlik, Hintli Müslümanların yeniden oluşturulmuş bir alt kıtada ayrı, kendi kendini yöneten bir devlete hakkı olduğunu savunan bir 'iki ulus teorisi' öne sürdüler.

Babür İmparatorluğu 1858'de resmen feshedildi ve son hükümdarı alt kıtadan sürüldü. Cezalandırılmak üzere seçildiklerine inanan Hindistan'ın Müslüman nüfusu, İngiliz usullerini benimsemeye veya İngiliz eğitim fırsatlarından yararlanmaya isteksizdi. Bu farklı konumların bir sonucu olarak, Hindular, Müslüman muadillerinin pahasına İngiliz yönetimi altında ilerlediler. Ortaya çıkan bir Hindu üstünlüğü duygusu ile Müslümanlar arasında devam eden bir aşağılık duygusunun yan yana gelmesiydi. 

Tüm Hindistan Müslüman Birliği, Hindistan Müslümanlarını temsil etme iddiasında ele alındı. Dönemin diğer Müslüman hareketlerinden farklı olarak Müslüman Birliği, Hindistan'ın Müslüman nüfusu içindeki dikkatli ve aynı zamanda daha ılımlı unsurların duygularını dile getirdi. Cinnah'ın sözcülüğünü yaptığı Müslüman Birliği, İngiliz otoritesi açısından da tercih edilen örgüttü. Gandhi'nin sivil itaatsizlik uygulamalarından farklı olarak Cinnah, emperyal yönetimden ayrılma arayışında hukukun üstünlüğünü desteklemeye daha meyilliydi.

İkinci Dünya Savaşı Sonrası

İkinci Dünya Savaşı Sonrası

İkinci Dünya Savaşı (1939–45), siyasi güçte beklenmedik bir değişimin katalizörü oldu. Başta Kongre tarafından örgütlenen ve Gandhi tarafından yönetilenler olmak üzere çeşitli popüler ulusal hareketlerin baskısı altında, savaşta zayıflamış İngilizler, Hindistan'ı terk etmeyi düşünmeye zorlandı. Bu dönemde, Cinnah liderliğindeki Müslüman Birliği, İngilizlerin derhal geri çekilmesini istemekte önemli ölçüde daha az saldırgandı. İki grup arasındaki farklılıklar İngiltere'de kaybolmadı ve Almanya ile Japonya'nın nihai yenilgisi, İngiliz Hindistan'ın bölünmesi ve Pakistan'ın bağımsızlığıyla sonuçlanan duruma zemin hazırladı.

Winston Churchill hükümetinin yerini alan Clement Attlee'nin savaş sonrası yeni İşçi Partisi hükümeti, Hindistan'daki otoritesini sona erdirmeye kararlıydı. William Pethick-Lawrence, 1946'da gücün yerli ellere devredilmesine yönelik mekanizmaları tartışmak için gönderildi. Cinnah, alt kıtanın iki büyük topluluğunun karşılıklı ve farklı ihtiyaçlarına hitap eden uygun bir formül bulmaya çalıştı. Pethick-Lawrence'ın misyonunun tarafları uzlaştırma göreviyle eşit olmadığı ortaya çıkınca , uzlaşmacı bir çözüm için son şans da kaybedildi. Cinnah 'iki ulus teorisinin' gerçekleştirilmesinde ısrar etti.

Hindistan gibi Pakistan da Ağustos 1947'de İngiliz Milletler Topluluğu içinde bir egemenlik olarak bağımsızlığını kazandı. Ancak, Müslüman Birliği'nin liderleri, Hindistan'ın son İngiliz genel valisi Lord Mountbatten'in Pakistan'ın ilk genel valisi veya devlet başkanı olmasını reddetti. Britanya'nın entrikalarına karşı temkinli olan Cinnah'ı ödüllendirmek isteyen Pakistanlılar onu genel valileri yaptı.

Muhammed Ali Cinnah, Pakistan'ın bağımsızlığından sadece 13 ay sonra, Eylül 1948'de öldü. Yine de o zor aylarda ülkeyi ayakta tutan Cinnah'ın dinamik kişiliğiydi. Ülkenin şefi ve neredeyse tek karar vericisi olarak sorumluluğu üstlenen Cinnah, Hindistan'daki İngiliz meslektaşının törensel konumundan daha fazlasını elinde tuttu. Ama orada da özel bir sorun vardı. Cinnah'ın korkunç varlığı, hastalık nedeniyle zayıflamış olsa da, yönetimin üzerinde büyük bir etki yarattı ve hükümetin diğer üyeleri tamamen onun isteklerine tabi oldular. Böylece, Pakistan parlamenter sistemle demokratik bir varlık olarak bağımsız varlığını başlattı.

Pakistan Bayrağının Anlamı

Pakistan Bayrağının Anlamı

Pakistan bayrağı, Syed Amir-ud-Din Kedwaii tarafından dizayn edilmiştir. 1906 yılında oluşturulan bu bayrak, Hindistan Müslümanlarını yansıtmaktaydı. Bu bayrak daha sonra Pakistan tarafından geliştirildi ve 11 Ağustos 1947'de ulusal bayrak kabul edildi.

Bayraktaki yeşil zemin İslamiyet'i temsil eder. Beyaz zemin diğer dinlerin temsilçisidir. Hilal ilerlemeyi simgelerken yıldız ise geleceğin ve aydınlığın sembolüdür.

Pakistan'ın Coğrafyası

Pakistan'ın Coğrafyası

Pakistan, batıda İran, kuzeybatı ve kuzeyde Afganistan, kuzeydoğuda Çin ve doğu ve güneydoğuda Hindistan ile sınırlıdır. Umman Denizi kıyısı güney sınırını oluşturur.1947'den bu yana, Batı Himalayalar boyunca uzanan Keşmir bölgesi, Pakistan, Hindistan ve Çin'in bölgenin her bir bölümünü kontrol etmesiyle tartışmalı. 

Ülkenin toplam yüzölçümünün yaklaşık beşte üçü engebeli dağlık arazi ve platolardan, geri kalan beşte ikisi ise geniş bir düzlük ovadan oluşmaktadır. Uzun süredir Güney ve Orta Asya arasında fiziksel ve kültürel bir ayrım olan Himalayalar , alt kıtanın kuzey surlarını oluşturuyor ve batı sıraları Pakistan'ın kuzey ucunun tamamını kaplıyor ve ülkenin yaklaşık 320 km kadar içine uzanıyor. Birkaç önemli nehir, Keşmir dağlarından Pakistan'a akar. Pir Panjal Sıradağlarından Jhelum Nehri akar. İndus Nehri, Zaskar ve Ladakh sıraları arasında iner. Shyok Nehri, Karakurum Sıradağları'nda yükselir.

Ülkenin kuzey ve batı bölgeleri, jeolojik olarak genç bir dağ sisteminin doğal sonucu olarak sık sık sismik faaliyetlere maruz kalmaktadır. Küçük yer sarsıntıları bölge genelinde yaygındır. Bununla birlikte, birçok binanın kötü inşa edilmiş olması gerçeği göz önüne alındığında, bazı depremler şiddetli ve oldukça yıkıcı olmuştur. Pakistan'da tarihsel olarak son zamanlarda meydana gelen büyük depremler arasında 1935, 1945, 1974 ve 2005 depremleri yer alıyor. Son ikisi ülkenin en kuzeyindeydi ve 2005 depremi, Kuzey-Batı Sınır Eyaletinin dağlık sınır bölgesinde meydana gelmişti. Bu deprem, 90 bine yakın insanın ölümüyle sonuçlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pakistan'da İklim

Pakistan'da İklim

Kuzeydeki dağ bariyeri, güneyden gelen muson rüzgarlarını keserek Pakistan'daki yağış düzenini etkiler. Dağlardan eriyen kar ve buzul eriyik suları, güneye doğru akmak için doğu-batı hizalı sıradağlardan çıkan İndus da dahil olmak üzere nehirleri de besliyor. Dünyanın en uzun dağ buzullarından biri olan Siachen Buzulu , Shyok'un bir kolu olan Nubra Nehri'ni besliyor. Bu bölgedeki pek çok buzul, özellikle Karakurum Sıradağları, 20. yüzyılın sonlarından bu yana dünyada büyümüş birkaç buzuldan biridir.

Bu bölgenin küçük yerleşim yerlerinin çoğunda olağan ürün arpadır; kayısı başta olmak üzere meyve yetiştiriciliği ayrı bir önem arz etmektedir. Esas olarak çam türü olan kereste bazı kısımlarda bulunur, ancak oluşumu yağış ve yüksekliğe göre değişir. Pek çok yamaç, aşırı kereste kesimi ve aşırı otlatma nedeniyle bitki örtüsü bakımından cılızlaşmıştır.

Demografik Açıdan Pakistan

Demografik Açıdan Pakistan

İnsanlar

Modern Pakistan'ın nüfusu genel olarak beş büyük ve birkaç küçük etnik gruba ayrılabilir. Nüfusun kabaca yarısını oluşturan Pencaplılar, en büyük tek gruptur. Peştunlar nüfusun yaklaşık sekizde birini oluşturuyor ve Sindhiler biraz daha küçük bir grup oluşturuyor.

Dil

Pakistan genel olarak dilsel olarak heterojendir ve tek bir dilin tüm nüfus için ortak olduğu söylenemez. Babür döneminde (16. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın ortalarına kadar) ortaya çıkan Urdu, ülkenin dillerinin en gencidir ve Pakistan'a özgü değildir . Hindistan'ın en çok konuşulan dili olan Hintçe'ye benzer. Ağırlıklı olarak Pencap da dahil olmak üzere kuzey Hindistan'daki eğitimli Müslümanların dili olduğu için Urduca, Müslüman milliyetçiliğiyle güçlü ilişkilere sahiptir. Urducanın Pakistan siyasetindeki ideolojik önemi buradan gelir. Urduca, Pakistan nüfusunun yalnızca küçük bir bölümünün ana dilidir, ancak ülkenin tek resmi dilidir; okullarda bölgesel dillerle birlikte öğretilir.

Din

Pakistan halkının neredeyse tamamı Müslümanlardan oluşur. İslami idealler ve uygulamalar, Pakistan yaşamının neredeyse tüm kısımlarını kaplar. Pakistanlıların çoğu İslam'ın ana kolu olan Sünni'liği benimser.

Pakistan Nüfusu

Pakistan Nüfusu

Coğrafi olarak, Pakistan'ın nüfusu oldukça düzensiz bir şekilde dağılmıştır. Nüfusun yarısından fazlası Pencap'ta yer alır. Öte yandan, yüzölçümü bakımından en büyük eyalet olan Belucistan , yerleşik nüfusun neredeyse hiç olmadığı alanlarıyla bilinir. Belucistan nüfusunun çoğu Quetta bölgesinde yoğunlaşmıştır.

Pakistan, dünyanın en kalabalık ülkelerinden biridir. Bebek ölüm oranı çoğu ülkeye göre yüksek olmaya devam ediyor ve yaşam beklentisi düşük olmaya devam ediyor, ancak her iki ölçüm de 20. yüzyılın ortalarından bu yana istikrarlı bir şekilde iyileşti. Nüfusun yaklaşık beşte üçü 30 yaşın altındadır. Doğum oranı dünya ortalamasının üzerinde, ölüm oranı ise daha düşüktür. Ortalama yaşam süresi erkeklerde 68; kadınlarda ise 72'dir. Pakistan toplam nüfusu ise şu anda 231.4 milyondur.

Pakistan'ın Ekonomisi

Pakistan'ın Ekonomisi

Ülke, var olduğu süre boyunca çeşitli ekonomik modelleri denedi. İlk başta, Pakistan ekonomisi büyük ölçüde özel girişime dayanıyordu, ancak finansal hizmetler, imalat ve ulaşım dahil olmak üzere önemli sektörleri 1970'lerin başından itibaren kamulaştırıldı.

Bağımsızlık döneminde ağırlıklı olarak tarımsal olan ekonomi, önemli ölçüde çeşitlendi. Artık en büyük sektör olmayan tarım, kabaca GSYİH'nın beşte birine katkıda bulunurken, imalat yaklaşık altıda birini sağlıyor. Ekonominin en büyük bileşenini oluşturan ticaret ve hizmetler önemli ölçüde büyümüştür. Pakistan, ekonomik yapısı itibariyle Hindistan Yarımadası'nın daha fakir ülkelerinden çok, Doğu ve Güneydoğu Asya'nın orta gelirli ülkelerine benziyor. Pakistan, bağımsızlığından bu yana sürekli ve oldukça istikrarlı bir yıllık büyüme oranını sürdürdü.

Aynı zamanda, nüfusta amansız bir artış oldu, bu nedenle ekonomideki gerçek büyümeye rağmen bu daha yavaş bir biçimde hissedildi. Bununla birlikte, nüfusun önemli bir kısmı yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve Karaçi ve Lahor çevresindeki sanayileşmiş bölgelerin göreli refahı diğer bölgelerin yoksulluğuyla keskin bir tezat oluşturuyor.

Ülkenin kabaca yüzde 5'i ormanlıktır. Bununla birlikte, tarım, ormancılık ve balıkçılık nüfusun daha da büyük bir kesimi için geçim kaynağı sağlıyor. Kalkınma planlarında tarım sektörüne verilen önem, yüzyıllara dayanan tarım tekniklerinde bazı köklü değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Sulama ve tuzluluk kontrolü için tüp kuyuların inşası, kimyasal gübrelerin ve bilimsel olarak seçilmiş tohumların kullanımı ve tarım makinelerinin kademeli olarak kullanılmaya başlanması, üretkenlikteki dikkate değer artışa katkıda bulunmuştur.

Ticaret, Pakistan ekonomisinin ana sektörlerinden biri haline geldi ve işgücünün önemli bir bölümünü istihdam ediyor. İhracatı artırma eğilimi olmasına rağmen, ithalatın genellikle ihracatı geride bırakmasıyla, ülke kronik bir yıllık ticaret açığına sahip. 

Burada hükümet büyük bir işveren olmuştur. Kamu hizmetleri, GSYİH'nın kabaca dörtte birini oluşturuyor. Turizm ise ekonomiye çok az katkı sunmuştur.

Pakistan'da Kültürel Hayat

Pakistan'da Kültürel Hayat

Sosyal Yaşam

Pakistan genelinde, çoğu tarım toplumunda olduğu gibi, aile örgütlenmesi güçlü bir şekilde ataerkildir ve çoğu insan, genellikle aynı evde veya aile yerleşkesinde geniş aile kavramı ile yaşar. En büyük erkek, ister baba, ister büyükbaba veya amca olsun, ailenin reisidir ve aile ve üyeleri ile ilgili tüm önemli kararları verir. Geleneksel olarak, bir kadının toplumdaki yeri erkeğe göre ikinci planda kalmış, ev işleriyle ve sorumlu bir eş ve anne rolünü yerine getirmekle sınırlandırılmıştır.

Mutfak

Pakistan mutfağının Hindistan mutfağıyla yakınlıkları vardır. Patates, patlıcan ve bamya gibi çeşitli sebzeler ve köri oldukça yaygındır. Çoğu yemekte sarımsak, zencefil, zerdeçal, kırmızı Şili biberi ve garam masalaya yer verilir. Güney Asya'nın diğer ülkeleriyle de ilişkilendirilen pek çok baharatın yanı sıra yoğurt da yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Favori etler arasında tavuk, koyun eti ve kuzu bulunur. Mercimek standart bir yemektir ve çeşitli buğday ekmeği türleri ulusal temel gıda maddesidir. Pakistanlılar çok fazla sıcak çay içerler. Çoğu Müslüman ülkede olduğu gibi, alkollü içecekler kültürel olarak uygunsuz kabul edilir, ancak birkaç yerli bira fabrikası ve içki fabrikası vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pakistan'ın Başkenti ve Şehirleri

Pakistan'ın Başkenti ve Şehirleri

Pakistan'ın başkenti İslamabad'dır. Burası, Pakistan'daki diğer şehirlere oranla çok daha temiz ve moderndir. Çok düzenli bir görünüme sahiptir. İslamabad, ülkenin Punjab bölgesinde yer alıyor.

Pakistan'ın bölgesel olarak ayrılmış diğer şehirleri ise şunlardır:

Azad Keşmir Bölgesi

  • Bagh

  • Bhimber

  • Kotli

  • Mirpur

  • Muzafferabad

  • Plandri

  • Ravlakot

  • Vasi

Belucistan Bölgesi

  • Amir Chah

  • Bazdar

  • Bela

  • Bellpat

  • Bagh

  • Burj

  • Chagai

  • Chah Sandan

  • Chakku

  • Chaman

  • Chhatr

  • Dalbandin

  • Dera Bugti

  • Dhana Sar

  • Diwana

  • Duki

  • Dushi

  • Duzab

  • Gajar

  • Gandava

  • Garhi Khairo

  • Garruck

  • Ghazluna

  • Girdan

  • Gulistan

  • Gwadar

  • Gwash

  • Hab Chauki

  • Hameedabad

  • Harnai

  • Hinglaj

  • Hoshab

  • Ispikan

  • Jhal

  • Jhal Jhao

  • Jhatpat

  • Jiwani

  • Kalandi

  • Kalat

  • Kamararod

  • Kanak

  • Kandi

  • Kanpur

  • Kapip

  • Kappar

  • Karodi

  • Katuri

  • Kharan

  • Khuzdar

  • Kikki

  • Kohan

  • Kohlu

  • Korak

  • Lahri

  • Lasbela

  • Liari

  • Loralai

  • Mach

  • Mand

  • Manguchar

  • Mashki Chah

  • Maslti

  • Mastung

  • Mekhtar

  • Merui

  • Mianez

  • Murgha Kibzai

  • Musa Khel Bazar

  • Nagha Kalat

  • Nal

  • Nasirabad

  • Nauroz Kalat

  • Nur Gamma

  • Nushki

  • Nuttal

  • Ormara

  • Palantuk

  • Panjgur

  • Pasni

  • Piharak

  • Pishin

  • Qamruddin Karez

  • Qila Abdullah

  • Qila Ladgasht

  • Qila Safed

  • Qila Saifullah

  • Quetta

  • Rakhni

  • Robat Thana

  • Rodkhan

  • Saindak

  • Sanjawi

  • Saruna

  • Shabaz Kalat

  • Shahpur

  • Sharam Jogizai

  • Shingar

  • Shorap

  • Sibi

  • Sonmiani

  • Spezand

  • Spintangi

  • Sui

  • Suntsar

  • Surab

  • Thalo

  • Tump

  • Turbat

  • Umarao

  • Uthal

  • Vitakri

  • Wadh

  • Washap

  • Wasjuk

  • Yakmach

  • Zhob

Kuzeybatı Pakistan Bölgesi

  • Abbottabad

  • Adezai

  • Banda Daud Shah

  • Bannu

  • Batagram

  • Buner

  • Chakdara

  • Çarseda

  • Çitral

  • Dargai

  • Darra Adam Khel

  • Derya Han

  • Dera İsmail Han

  • Drosh

  • Hangu

  • Haripur

  • Kalam

  • Karak

  • Kohat

  • Kohistan

  • Lakki Marwat

  • Latamber

  • Lower Dir

  • Madyan

  • Malakand

  • Mansehra

  • Merdan

  • Mastuj

  • Mongora

  • Nowshera

  • Paharpur

  • Peşaver

  • Saidu Sharif

  • Shangla

  • Swabi

  • Suat

  • Tangi

  • Tank

  • Upper Dir

Punjab Bölgesi

  • Attock

  • Bhalwal

  • Bahawalnagar

  • Bahawalpur

  • Bhakkar

  • Chailianwala

  • Chakwal

  • Daska

  • Darya Khan

  • Dera Ghazi Khan

  • Dina

  • Faisalabad

  • Fateh Jang

  • Gucranvala

  • Gujrat

  • Hafizabad

  • Hasilpur

  • Haveli Lakha

  • İslamabad

  • Jhang

  • Jhelum

  • Kasur

  • Kamalia

  • Kamokey

  • Khushab (Jauharabad)

  • Lahor

  • Layyah

  • Leiah

  • Mandi Bahauddin

  • Mian Chanu

  • Mianwali

  • Multan

  • Muridke

  • Muzaffar Garh

  • Okara

  • Renala Khurd

  • Pirmahal

  • Rabwah

  • Rahim Yar Khan

  • Rawalpindi

  • Sadiqabad

  • Safdar Abad -- (Dhaban Singh)

  • Sahiwal

  • Sargodha

  • Sheikhupura

  • Sialkot

  • Sooianwala

  • Toba Tek Singh

  • Wah Cantt

  • Wazirabad

Sind Bölgesi

  • Ali Bandar

  • Baden

  • Chachro

  • Dadu

  • Digri

  • Diplo

  • Dokri

  • Gadra

  • Ghauspur

  • Ghotki

  • Hala

  • Hyderabad

  • Islamkot

  • Jacobabad

  • Jamesabad

  • Jamshoro

  • Janghar

  • Jati (Mughalbhin)

  • Jhudo

  • Jungshahi

  • Kandiaro

  • Karaçi

  • Kashmor

  • Keti Bandar

  • Khairpur

  • Khora

  • Klupro

  • Khokhropur

  • Korangi

  • Kotri

  • Kot Sarae

  • Larkana

  • Lund

  • Mathi

  • Matiari

  • Mehar

  • Mirpur Batoro

  • Mirpur Khas

  • Mirpur Sakro

  • Mithi

  • Moro

  • Nagar Parkar

  • Naushara

  • Nawabshah

  • Nazimabad

  • Naokot

  • Pokran

  • Qambar

  • Qazi Ahmad

  • Ranipur

  • Ratodero

  • Rohri

  • Sakrand

  • Shadadkhot

  • Shahbandar

  • Shikarpur

  • Sujawal

  • Sukkur

  • Tando Adam

  • Tando Bago

  • Tar Ahamd Rind

  • Thatta

  • Tujal

  • Umarkot

  • Veirwaro

  • Virawah

  • Warah

Pakistan'a Nasıl Gidilir?

Pakistan'a Nasıl Gidilir?

Pakistan, çok kültürlü yapısı ile Güney Asya'nın en çok merak edilen şehirlerinden biri. Buraya direkt uçuşla Jinnah Uluslararası Havalimanı üzerinden ulaşmak mümkün. Bu havalimanı, Karaçi'de yer alıyor.

Aynı zamanda buranın başkenti ve en gelişmiş ve modern şehri kabul edilen Islamabad'a da direkt uçuşlar bulunuyor. İslamabad Uluslararası Havalimanına indikten sonra şehri keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Pakistan'a gidince mutlaka görmeniz gereken yerler ise şunlar:

  • Badshahi Cami

  • Lahore Fort

  • Faysal Cami

  • Pakistan Monument

  • Daman-e-Koh

  • Vezir Han Cami

  • Shalamar Garden

  • Mezar-ı Kaid

  • Lok Virsa Heritage Museum

  • Frere Hall

  • Rohtas Kalesi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın