Görüş Bildir
Haberler
Onlar Bizi Gözetliyor! Büyük Ülkelerin Çok Merak Edilen Gizli Servisleri

Onlar Bizi Gözetliyor! Büyük Ülkelerin Çok Merak Edilen Gizli Servisleri

Didem
02.06.2021 - 09:15

ABD, Rusya, Türkiye, Almanya gibi birçok büyük ülkenin gizli servislerini ve ne görev yaptıklarını sizler için araştırdık.

Kaynak: https://www.stratejikortak.com/2020/0...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1-CIA (Central Intelligence Agenty)

1-CIA (Central Intelligence Agenty)
  • Dünyanın en büyük istihbarat servisidir. ABD'nin 33. Başkanı Harry S. Truman tarafından kurulmuştur. Merkezi Virginia eyaletindeki Langley’dedir. Görevi Amerika Birleşik Devletleri'nin birimleri için dış ülkelerle ilgili gerekli istihbarat bilgilerini toplamaktır.

  • CIA gizli eylemleri yürütmek ve denetlemek için yasalar ile yetkilendirilmiş tek ajans olmasıyla da bilinir.

  • CIA’nın bilinen operasyonları arasında Guatemala ve İran hükûmetlerinin devrilmesi, 1950 ve 1960’larda yabancı liderlere karşı suikast komploları, MKULTRA zihin kontrolü deneyleri vardır.

2-NSA (National Security Agency)

2-NSA (National Security Agency)
  • Kriptoloji üzerine uzman olan teşkilat, ABD'nin en çok istihbarat toplayan teşkilatı olarak tahmin edilir. Yabancı ülkelerin iletişim araçlarıyla yaptığı görüşmelere, yazışmalara ulaşarak bilgi toplar. Asıl kuruluş amacı hiçbir ülkenin bilimde ABD'den daha ileri olmamasını sağlamaktır. Amerikan hükûmetinin iletişimini yabancı teşkilatlardan korumak görevlerinden bir diğeridir.

  • NSA, 1990'lı yılların başlarında 96 ülkede yılda 3.000.000 kadar görüşmeyi dinleyebilecek kapasiteye gelmiştir. Sovyetler Birliği'nin yıkılmasında önemli rol oynadığı ileri sürülür.

3-FSB (Federal Security Service)

3-FSB (Federal Security Service)
  • Rusya Federasyonu’nun teşkilatlarının (Çeka, KGB, NKVD) yerini alan millî iç güvenlik teşkilatıdır. FSB Rusya devletinin iç güvenliğinden, organize suçlardan, terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadeleden sorumludur. Aynı zamanda FSB, Putin’in sivil toplum kuruluşlarını, insan hakları gruplarını ve bağımsız düşünce kuruluşlarını ve yayınları taciz ve kontrol etme politikalarını uygulamaktadır.

  • ABD'nin dış işleri bakanlığının iddialarına göre Rus kânunları internet servis sağlayıcılarının FSB’ye e-posta, kısa mesajlar, kişiler, kullanıcı bilgileri ve ses ve video dosyaları da dahil olmak üzere kullanıcı hesaplarına erişim vermesini gerektirmektedir.

4-MI6 -SIS (Secret Intelligence Service)

4-MI6 -SIS (Secret Intelligence Service)
  • Dünyanın en eski istihbarat teşkilatıdır. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı altındaki Savunma Konseyi’ne bağlı hizmet verir. Ayrıca İç işleri ve Dış işleri bakanlıklarıyla da sürekli irtibat halindedir. Terörle mücadele ve casusluktan sorumludur.

  • Bilinen Operasyonları arasında Cengel Operasyonu vardır. Bu Operasyon İstihbarat ve direniş ajanlarının Polonya'ya ve Baltık ülkelerine gizlice sokulması amacıyla Soğuk Savaş'ın başında MI6 tarafından yönetilmiş gizli bir programdır. Ajanların çoğu İngiltere ve İsveç'te özel olarak eğitim görmüş Polanyalı, Leton, Litvanyalı ve Estonyalı sürgünlerden oluşuyordu. Bu ajanlar gittiği yerlerde Sovyet karşıtı gruplarla bağlantı kuruyorlardı ancak KGB onların casusluk ağına sızmış, ajanların çoğunu yakalamış, bazı ajanların taraf değiştirmelerini sağlayıp operasyonu çökertmiştir.

5-GRU (Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye)

5-GRU (Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye)
  • Leon Troçki tarafından kurulan GRU, Rusya'nın en büyük İstihbarat teşkilatıdır. GRU, Rusya cumhurbaşkanı ve hükûmetine askerî istihbarat sağlamayı kendine misyon edinmiş bir teşkilattır. Ek görevleri arasında ise Rusya’nın askeri, ekonomik ve teknolojik güvenliğinin sağlanması yer almaktadır. Yaptığı siber operasyonlarla da bilinmektedir. Rusya'nın diğer istihbarat servislerinden farklı olarak bakanlık kuruluşu değildir. Başkana değil Genelkurmay başkanına ve savunma bakanına rapor verir.

  • 2016 yılında ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın adaylığına yardımcı olmak için Demokratik Ulusal Komite e-posta sistemini hackledikleri iddialar arasındadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6-MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı)

6-MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı)
  • Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT), Türkiye Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olan, Türkiye’nin resmî istihbarat örgütüdür. 1965 yılında Millî Emniyet Hizmeti yerine kurulmuştur. Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine ve millî gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan gelecek mevcut ve muhtemel tehditler hakkında bilgi toplamak, önlem almak ve gerekli durumlarda ilgili makamları uyarmakla görevlendirilmiş teşkilattır.

  • MİT'in Önemli Operasyonları arasında “Çay Bardağı Operasyonu”, “Erbil Valisi Suikasti”, “Bahoz Erdal Operasyonu”, “Sabahattin Savaşman Operasyonu”, “Mandanaloğlu Cuntası Operasyonu” bulunur. Ayrıca Suriye'ye ticaret yapmak için ziyarette bulunan ancak SDG tarafından alıkonulan Moldova vatandaşı Natalia Barkal'ı 6 Haziran 2020'de gerçekleştirdiği bir operasyonla SDG bölgesinden çıkarmıştır.

7-MOSSAD

7-MOSSAD
  • Merkezi Tel-Aviv’dedir. İstihbarat ve Özel Operasyonlar Enstitüsü isimli İsrail gizli servisinin kısa adıdır. Kendi içerisinde de bölümlere ayrılmıştır. Mossad, genel olarak dış istihbarat konularında görev yapar. İç istihbarat alanında Şin-Bet (Şabak) isimli kurum faaliyet gösterir. İsrail'in diplomatik kuruluşlarından ayrı olarak istihbarat toplama, gizli operasyonlar ve terörle mücadeleden de sorumludur. 

  • MOSSAD İsrail Devleti'nin anayasal kânunlardan tamamen muaftır bu yüzden derin devlet olarak görülür. 

  • Kurumun ana düşüncesi kuruluşundan bugüne kadar sadece İsrail'i değil, yeryüzündeki tüm Yahudi topluluklarını olası bir saldırı veya katliam girişimine karşı koruyup kollamaktır. 

  • Sayısız operasyon düzenlenmiştir. CIA' dan sonra Batı dünyasının en büyük ikinci casusluk ajansıdır.

  • Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suriye, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Yunanistan, İtalya, Malta, Norveç, Ukrayna gibi önemli ülkelerde sayısız operasyonlar düzenlemiştir.

8- MSS (Ministry of State Security)

8- MSS (Ministry of State Security)
  • Çin istihbarat servisi 1983 yılında kurulmuştur. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, bu servis sayesinde birçok suikastten kurtulmuştur. Servisin eleman sayısı oldukça fazladır. MSS’nin ajanlarına dünyanın her bölgesinde rastlanabilir. Güney Kore ve Rusya’da yoğun faaliyet sürdürdüğü bilinmektedir. MSS’nin en önemli özelliklerinden biri de personelinin karate ve judo gibi yakın dövüş sanatlarını bilmesidir.

  • Aralık 2018’de ABD savcıları, ABD’ye yönelik siber saldırıların sorumlusu olarak iki MSS ajanını göstermiştir ve ajanların Hewlett-Packard ve IBM gibi teknoloji şirketlerinin bilgisayarlarına, NASA ve Donanma Bakanlığı gibi devlet kurumlarına sızdığı iddia edilmiştir. MSS son derece gizli olmasına rağmen Çinli bir emlak kralı olan Guo Wengui, 2017 yılında eski MSS başkan yardımcısı Ma Jian’nin kendisine içeriden bilgi verdiğini iddia etmiştir. Bu olay ajans içindeki birçok üst düzey yetkilinin tasfiyesine neden olmuştur.

9-MOIS (Ministry of Intelligence and Security)

9-MOIS (Ministry of Intelligence and Security)
  • İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı ilk olarak 1957’de ABD ve İsrail’in yardımıyla SAVAK olarak kurulmuştur. 1979 İslam Devrimi’nden sonra Yüce Lider Humeyni, SAVAK personelini karşı istihbarat amaçları için kullanmaya devam etmiştir. İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı, İran dışında gizli faaliyetler yürütmekten sorumlu iki kuruluştan biridir.

  • IRGC ayrıca saldırgan siber istihbarat önlemleri konusunda MOIS ile beraber çalışmıştır. 2012 yılında Obama yönetimi MOIS’e terörist gruplara destek verip insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yaptırım uygulamıştır. Zaten MOIS, insan hakları ihlalleriyle ünlü bir teşkilattır. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2018’deki raporlarına göre teşkilatın düzinelerce sendikacıyı, gazeteciyi ve sosyal medya aktivistini tutukladığını açıklanmıştır. MOIS, Stuxnet virüsü olayından sonra siber anlamda kendini geliştirmeye başlamıştır.

10-RAW (Research and Analysis Wing)

10-RAW (Research and Analysis Wing)
  • Hindistan‘ın başlıca dış istihbarat kuruluşudur. 1962 Çin-Hint Savaşı ve 1965 Hint-Pakistan Savaşı sonrasında oluşturulmuştur. Eylül 1968 yılında Nath Kao gözetiminde kurulmuştur. Kurulma sebebi  Çin etkisini azaltmak da olsa son zamanlarda odak noktası Pakistan olmuştur.

  • Birincil işlevi, terörle mücadele ve yabancı istihbarat toplamaktır ve Hindistan’ın nükleer programının güvenliğini sağlamaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11-BND (Bundesnachrichtendienst)

11-BND (Bundesnachrichtendienst)
  • Almanya’nın doğrudan Şansölye Başkanlığına bağlı olan yabancı istihbarat teşkilatı BND, 1956 yılında Soğuk Savaş sırasında yakın zamanda NATO’ya katılan Batı Almanya’nın resmi dış istihbarat kurumu olarak ve CIA ile yakın bir işbirliği içinde kurulmuştur. Merkezi Berlin’dedir. Dünyanın en büyük istihbarat merkezidir. BND, Alman İstihbarat Topluluğunun en büyük teşkilatı olma özelliğini taşır. Ülkeyi birçok suikastten kurtardığı da bilinmektedir.

  • Ayrıca BND ile ABD'nin dış istihbarat servisi CIA'nın ortaklaşa dinleme faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıkmıştır. Dinlenen ülkeler arasında Türkiye'de vardır.

12-ASIS (Australian Secret Intelligence Service)

12-ASIS (Australian Secret Intelligence Service)
  • Avustralya’nın yabancı istihbarat teşkilatıdır. 1952’de kurulmuştur, varlığı 1972 yılına kadar Hükûmet içinde bile gizli tutulmuştur.  ASIS, hem istihbarat toplama hem de diğer ülkelerin istihbarat teşkilatlarıyla irtibat da dahil olmak üzere yabancı istihbarat topluluğundan sorumlu olan Avustralya İstihbarat Topluluğunun bir parçasıdır. 

  • “Avustralya Hükûmeti tarafından yönlendirilen benzersiz yabancı istihbarat servisleri sağlayarak Avustralya’nın hayati çıkarlarını korumak ve teşvik etmek” misyonunu benimsemiştir.

13-CSIS (Canadian Security Intelligence Service)

13-CSIS (Canadian Security Intelligence Service)
  • 21 Haziran 1984 tarihinde, CSIS Parlamento Kânunuyla oluşturulmuştur. Görevleri: Kanada’nın ulusal güvenliği ile ilgili her şeyi idare etmek, istihbarat toplamak, gizli operasyonlar yürütmek ve hükûmete potansiyel güvenlik tehditleri hakkında tavsiyelerde bulunmaktır. ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında bir istihbarat ittifakı olan Beş Göz’de Kanada’nın temsilcisidir.

  • CSIS, dünyanın dört bir yanından bilgi toplayıp Kanada vatandaşları için tehlike oluşturabilecek her şeyi eler. Ayrıca CSIS ulusal güvenlik adına faaliyetlerini yürütürken gösterdiği agresif tutumuyla da ünlenmiştir.

14-SAVAK

14-SAVAK
  • İran'ın casus ve istihbaratçı eğitmek amacıyla CIA'nın yardımı ile kurulan ve 1957 ile 1979 yılları arasında faaliyet gösteren istihbarat teşkilatıdır.

  • 1979'da İran İslam Devrimi ile beraber yerini belki de dünyanın en gizemli ve ölümcül ancak gücü ülke içinde sınırlı olan istihbarat birim istihbarat bakanlığına  bırakmıştır. İran İslam Devrimi'nin zafere ulaşması SAVAK'ın sistem hatası yüzünden olduğu iddia edilir. Devrim sonrası SAVAK'ın birçok elemanı yurt dışına kaçmış ve birçoğu idam edilmiş ve bazılarının yeni istihbarat teşkilatının kurulmasında yardımcı olduğu iddialar arasındadır.

Bunlar da ilginizi çekebilir. 👇🏻

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
3
2
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Hangisi en vasıfsızı ? :) görev yaptığı ülkede darbe oluyor ülkenin başındaki adam durumu enişteden öğreniyor aq :)

sinan

adi var kendi yok diyeyim siz anlarsiniz

Emirhan Yüksekol

Aslında Mossad tüm gizli servislere sızabilen tek teşkilattır yani en güçlü Mossad olur