Görüş Bildir
Haberler
Bond Filmi Gibi! Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Geçmişte Kullandığı İlginç Cihazlar

etiket Bond Filmi Gibi! Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Geçmişte Kullandığı İlginç Cihazlar

Don't mind me
27.10.2018 - 09:37 Son Güncelleme: 09.11.2021 - 15:53

Milli İstihbarat Teşkilatı, geçtiğimiz yıllarda internet sitesi üzerinden bir sanal müze oluşturdu. 'Milli İstihbarat Teşkilatı’nın 90. kuruluş yıldönümünde, 90 nesnelik seçkiyle oluşturulan ve Türk istihbarat tarihinin değişik dönemlerine ait bazı doküman ve görselleri içeren MİT Sanal Müze ile Teşkilat’ın ulusal güvenlik geçmişine ışık tutulması amaçlanmıştır.' şeklinde anlatılan sanal müzede pek çok ilginç casusluk malzemesi, gizli yazışmalar, fonksiyonel cihazlar ve hatta çatışmalarda hasar almış araçlar bulunuyor. 

Aralarından Bond filminden fırlamış gibi duran ilginç birkaçını sizler için derledik, kalanına MİT'in kendi sitesinden bakabilirsiniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Casus Taşı

Casus Taşı

Casuslardan intikal eden bilgilerin saklanması ve mesajların iletilmesi amacıyla kullanılmış taşlar. Bulunduğu bölgenin coğrafi şartlarına uygun renk ve şekillerde tasarlanan casus taşları, operasyonel faaliyetlerde kullanılmak için basit şekillerde hazırlanmış güvenli haberleşme metotlarından biridir.

Sigara Paketi Görünümlü Telsiz Verici

Sigara Paketi Görünümlü Telsiz Verici

Bir ortamda yapılan görüşmenin, ortam dışındaki herhangi bir yerden canlı olarak dinlenebilmesi amacıyla, ortamda bulunan ajanın sigara paketine yerleştirilmiş verici.

Robot El Çantası

Robot El Çantası

1970’li yıllardan 1990’ların sonuna kadar MİT tarafından gizli görüntüleme için kullanılan el çantası. Robot Star 50 fotoğraf makinesinin içine yerleştirilidiği el çantası, istihbaratçılar tarafından gizli görüntüleme amacıyla kullanılmıştır. Çantanın ön yüzünde bulunan toka kısmı ince bir kumaşla kaplanmış olup, tam bu noktaya denk gelecek şekilde fotoğraf makinesinin objektifi yerleştirilmiştir. Bu nedenle istihbarat dilinde ‘’Robot El Çantası’’ adını almıştır.

Kol Saati Görünümlü Kayıt Cihazı

Kol Saati Görünümlü Kayıt Cihazı

İçerisine yerleştirilen mikrofon sayesinde ortamdaki seslerin ses kayıt cihazı üzerine kaydedilmesini sağlayan kol saati.

Ayakkabı İçerisine Yerleştirilen Gizli Telsiz Dinleme

Ayakkabı İçerisine Yerleştirilen Gizli Telsiz Dinleme

Ülkemiz aleyhine casusluk faaliyetinde bulunan şahsın ayakkabısının topuğuna yerleştirilmiş mikrofon. Bu yöntem; bir ortamda yapılan görüşmenin, ortam dışındaki herhangi bir yerden canlı olarak dinlenebilmesine olanak sağlamaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Robot Kravat

Robot Kravat

Kravat iğnesi içerisine gizlenen 1,5 cm çapındaki gizli kamera. MİT tarafından 1965- 1980 yılları arasında kullanılan robot kravat, kablo aracılığıyla ajan üzerinde bulunan kayıt cihazı veya telsiz vericiyle irtibatlandırılmıştır. Bu nedenle istihbarat dilinde ''Robot Kravat'' adını almıştır.

Arabistanlı Lavrens Hakkında Milli Emniyet Hizmeti (M.E.H.) Tarafından Hazırlanan Rapor

Arabistanlı Lavrens Hakkında Milli Emniyet Hizmeti (M.E.H.) Tarafından Hazırlanan Rapor

M.E.H.'in Kahire'de bulunan dış istihbarat ajanlarının, adım adım takip ederek ''Arabistanlı Lavrens'' olarak bilinen İngiliz ajanına karşı yürüttükleri kontr-espiyonaj (istihbarata karşı koyma) çalışmaları neticesinde hazırlanan 15 Haziran 1930 tarihli rapor.

Döküman Kopyalama Çantası

Döküman Kopyalama Çantası

Gizli dokümanları kayıt altına almak için kullanılan çanta. Portatif bir fotoğraf stüdyosu gibi kullanılan çantanın içerisinde fotoğraf makinesi ve ışık düzeneği bulunmaktadır. Ele geçirilen gizli dokümanın hızlı bir şekilde görüntülenmesi için kullanılmıştır.

Gizli Dinlemede Kullanılan Kalem

Gizli Dinlemede Kullanılan Kalem

İçerisine yerleştirilen kayıt cihazı sayesinde ortamdaki seslerin ortam dışına aktarılmasını sağlayan gizli dinleme cihazı haline getirilmiş kalem. İçerisinde pil yuvası ve ses vericisi bulunan dolma kalem gizli dinlemeler için üretilmiştir.

Baskül Şeklinde VHZ Telsiz Verici

Baskül Şeklinde VHZ Telsiz Verici

MİT tarafından yürütülen kontr-espiyonaj (istihbarata karşı koyma) faaliyetleri sonucunda Türkiye’de yakalanan bir casusun, hizmet ettiği yabancı istihbarat servisine bilgi iletmek amacıyla kullandığı baskül şeklinde VHZ telsiz verici. Gizli mesajın hedefe iletilmesinde kullanılan aparatlar, kullanım şekline dair bilgiler ve baskül casusun evinde bulunmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gizli Haberleşmede Kullanılan Çakmak

Gizli Haberleşmede Kullanılan Çakmak

Gizli haberleşmede kullanılan IMCO model çakmak.Gaz hanesinin geniş ve çıkarılabilir bölümüne yerleştirilen mesajlar sayesinde ajanlar arasında gizli haberleşme sağlanmıştır.

Operasyon Aracı

Operasyon Aracı

MİT'in DEAŞ(IŞİD) terör örgütüne karşı sınır bölgelerinde yürüttüğü operasyon sırasında çıkan çatışmada hasar gören Toyota Land Cruiser marka zırhlı araç.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
206
125
51
28
12
10
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın