Görüş Bildir
Haberler
Onedio ile Kitap Keşfi: Okuma Listenize Ekleyebileceğiniz, Yeni Çıkan 20 Okunası Kitap

Onedio ile Kitap Keşfi: Okuma Listenize Ekleyebileceğiniz, Yeni Çıkan 20 Okunası Kitap

Taner Bayram
24.04.2016 - 10:54

Sizlerle yeni kitapları keşfetmeye devam ediyoruz. Nisan ayında kitapçılardaki yerlerini alan, farklı türlerden 20 kitap okurlarını bekliyor. Kitabınız bol olsun, iyi okumalar diliyorum!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Buluşma", Julio Cortázar

1. "Buluşma", Julio Cortázar

Tür: Öykü

Yayıncı: Delidolu 

Özet:

Buluşma, Che ve devrimci arkadaşlarının Sierra Maestra dağlarında devrimin önde gelen komutanlarıyla buluşmak için çıktıkları zorlu yolculuğu anlatıyor. Che’nin astımı, yüksek ateşi ve sanrıları nedeniyle yer yer sayıklamalara dönüşen metne Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Av” kuarteti eşlik ediyor.

Latin Amerika edebiyatını öykü ve romanlarıyla etkileyen Julio Cortázar’ın Buluşma metni, Arjantin Çizerler Birliği Altın Madalya Nişanı sahibi illüstratör Enrique Breccia’nın olağanüstü resimleriyle eşsiz bir esere dönüşüyor. 

Che’nin günlüğünün sıradışı anları ve Mozart gibi bir dâhinin unutulmaz eserinin eşliğinde ilerleyen metin sadece edebiyat ve resmi değil, tarih ve müziği de buluşturarak türler üstü bir yapıya bürünüyor.

2. "Yaman Adam", Miguel De Unamuno

2. "Yaman Adam", Miguel De Unamuno

Tür: Roman

Yayıncı: Can

Özet: 

Bazıları vardır, sevmedikleri halde sevilmek isterler; kendini feda eden kadından uçsuz bucaksız bir sevgi ve sadakat beklemekte haklı olduklarını sanırlar. Bazıları vardır, meşhur bir güzelle evlenirler; niçin? Onunla böbürlenmek, onu yanlarında bulundurmak, ehlileşmiş bir dişi aslan gezdirir gibi onu beraberlerinde gezdirmek ve, – İşte benim kraliçem! Bakın, bana ne kadar da itaatli, ne kadar bağlı, diyebilmek isterler de onun için. Hiç bu kafada bir insan, kraliçesini sevebilir mi?

Miguel de Unamuno’nun Behçet Necatigil tarafından çevrilen on hikâyesini bir araya getiren Yaman Adam, yazarın çok yönlü dünyasına açılan bir pencere niteliğinde. Aşk, felsefe, psikoloji, inanç, kadın erkek ilişkileri gibi konuların öne çıktığı bu öykülerde Unamuno’nun varoluşçu sorgulamaları da sıklıkla yer buluyor.

3. "Mesela", İskender Pala

3. "Mesela", İskender Pala

Tür: Hikâye

Yayıncı: Kapı

Özet:

İskender Pala, “Mesela” diye okumaya başlayacağımız doksan dokuz hikâye sunuyor bize. Her bir hikâye “mutlaka”larımız ile “keşke”lerimiz üzerine yeni bir bakış açısı getiriyor. 

Bazen bizi eski zamanlara götürüyor, bazen güncel sorunlara farklı bir gözle bakmamızı sağlıyor, en çok da çevremizi ve kendimizi tekrar tanımamıza kapı aralıyor. 

Usta kalemiyle geleneğin hikmetlerini ve günümüzün tecrübelerini güncel bir üslupta buluşturan Pala, okuyucularına eğlenceli ve yararlı bir okuma serüveni vadediyor.

4. "Zift", İsahag Uygar Eskiciyan

4. "Zift", İsahag Uygar Eskiciyan

Tür: Roman

Yayıncı: Sel

Özet:

Zift, bastırılan seslerin, birbirini takip etmeyen günlerin, sıradanlaşan vahşetin, çöküşün ihtişamdan koparılışının, gecenin çığlıklarının romanı. İsahag Uygar Eskiciyan, tüm anlatıların, hesaplaşmaların, değer yargılarının kara bir oyukta eşitlendiği, öfkenin ziftinde karardığı bir çağın romanını yazıyor.

“Oyunlar, evet bu oyunu birileri sahneleyecek ama yollar yeniden yapılmayacak. Çukurlar doldurulmayacak. Yarıklar kapatılmayacak. İlaçlar içilmeyecek. Zamirler serbest kalacak. İsimler tek tek fotosenteze maruz bırakılacak. Güneşe çakmak gönderilecek. Düğünden önce gelinler öpülecek, damatlar damdan atılacak. 

Lüzum yok. İçimizde maydanoz yeşerecek. Benimki gibi olmamalı, herkes farklı ölecek. Bir mısrada adı geçen herkesin kafası kesilecek. Mısra dışarı salınacak. Çiğ çiğ yenen her şeyin kurtları büyütülecek. Gece için. Büyük gece için.”

5. "Ayak Oyunlarından Akıl Oyunlarına Futbol", Ali Ece

5. "Ayak Oyunlarından Akıl Oyunlarına Futbol", Ali Ece

Tür: Spor

Yayıncı: Profil

Özet:

Dünyada ve Türkiye’de futbolun sosyo-ekonomik ve kültürel dinamiklerini serinkanlı bir dille anlatıyor Ali Ece. Şahsi gözlem ve yorumlarını esirgemese de asla duygusallığa ve tarafgirliğe düşmüyor.

Futbolla müzik ve başka sanatlar arasındaki bağlardan tutun da dünya futbolunun efsane oyuncu, teknik adam ve takımlarının bilinmeyen öykülerine kadar futbola dair ne varsa yeniden yorumluyor. 

Futbolun finansal gerçeklerini ve özellikle pazarlama teknikleri ile oluşturulan algıları gözler önüne sermekten de çekinmiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Yolculuklar ve Öteki Yolculuklar", Antonio Tabucchi

6. "Yolculuklar ve Öteki Yolculuklar", Antonio Tabucchi

Tür: Gezi - Anlatı

Yayıncı: Can

Özet:

Yolculuklar ve Öteki Yolculuklar, Antonio Tabucchi’nin yaşamı boyunca ayak bastığı farklı coğrafyaları bizlerle paylaştığı, içimizdeki seyyahı uyandıran büyüleyici bir yolculuk kitabı. “Bütün bir yaşam boyu ayaklarını aynı yere basmak tehlikeli bir yanlış anlamaya yol açabilir; sanki orası bizimmiş, dünyada her şey gibi ödünç olarak verilmiş değil de bize aitmiş sanırız,” diyen yazarın kişisel haritasını izleyerek onunla birlikte İtalya, Fransa, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Kyoto, Kahire, Avustralya, Kanada, Hindistan gibi farklı yerlere, kıtalara seyahat ederiz.

Tabucchi’nin kişisel haritasında, bir yandan “sıradan turlar”da es geçilebilen sokaklar, meydanlar, müzeler, lokantalar imlenmiştir. Diğer yandansa bu harita, o coğrafyaların kendisine duyumsattırdıklarını, düşündürdüklerini ve oralarda filizlenmiş sanatı, edebiyatı, kültürü ve tarihi, yazarın tüm bunlara ilişkin sorgulamalarını da barındırır. Bunların da ötesinde Tabucchi, ruhumuzun temas ettiği mekânlarla olan ilişkilerimize yeniden bakmamıza olanak sunar.

Bir yer hiçbir zaman yalnız “orası” değildir: Orası biraz da biziz. Nasıl olduğunu bilmeden onu hep içimizde taşırdık ve günün birinde, bir rastlantı sonucu, oraya vardık. Doğru mu yoksa yanlış bir gün müydü, bu ne o yerin ne de bizim suçumuzdu. Bu, o günü gözlerimizle nasıl gördüğümüze, ruhumuzla nasıl içselleştirdiğimize, mutlu ya da üzgün, genç ya da yaşlı, sağlıklı ya da karın ağrısı çeker halde olmamıza bağlıdır. Oraya vardığımız anda kim olduğumuza da bağlıdır.

7. "Galat-ı Meşhur", Soner Yalçın

7. "Galat-ı Meşhur", Soner Yalçın

Tür: Araştırma-İnceleme, Siyaset-Politika

Yayıncı: Kırmızı Kedi Yayınları

Özet: 

Araştırmacı - yazar Soner Yalçın çeşitli konularda birçok insanın ilgisini çekebilecek konulara eğiliyor.

8. "Çanlar", Gün Zileli

8. "Çanlar", Gün Zileli

Tür: Roman

Yayıncı: İletişim

Özet:

Göründüğü kadarıyla içeride iki kişiydiler. Yeni soluklanmışlardı ki, sığındıkları metruk yapının ağır demir kapısı bir kedinin geçebileceği kadar aralandı. Önce bir baş uzandı, birkaç saniye sonra iki kişi süzüldü içeri. Işık düştü ince bir ağaç kalınlığında, boylu boyunca.

Çanlar, siyasetin zamanı ve şehirleri altüst ettiğini duyurmak için çalıyor. Petersburg’da, Neva Caddesi’nde kızakla kayılan güzel ve sakin günler… Sonra devrimin saatleri, sonra şehrin ismini Leningrad yapmak için gelen Bolşevikler…

Ülkesinden uzakta,Konstantinopol’de, Çukurcuma sokaklarında o eski sakinliği beyhude arayan bir kadın… Ajanlar, muhbirler, istihbarat servisleri… Genelevler, revüler, perükâr salonları arasında kışı çıkartan, baharı başlatan hayata tutunma çabası… Stalinistler ve Troçkistler… Paris’e ve oradan Barcelona’ya, İspanya İç Savaşı’nın çetin bir cephesine varan bir öfke… Geçmiş günlerden gelecek güne. Nereye varır bu mücadele?

9. "Çırpınışlar", Necati Tosuner

9. "Çırpınışlar", Necati Tosuner

Tür: Roman

Yayıncı: İş Kültür

Özet:

'Sen yoksun.

Ve ben, bir şeye yaramayı boşu boşuna bekleyen boş posta kutusu gibi tozlanıp duruyorum burada.

Şimdi: Üzünç.

Şimdi, geçmiş gitmiş bir trenin hiç de uzaklaşmak istemeyen o doyulmaz kokusu güzel güzel girmiş olsun aramıza.

Evet ama, niçin bir tren?..

Akasya ile tren kokusuna benziyor çünkü yoksunluk. Kalmış akasya. Gitmiş tren kokusu...'

10. "Naciyem Ruhum Efendim", Murat Bardakçı

10. "Naciyem Ruhum Efendim", Murat Bardakçı

Tür: Tarih

Yayıncı: İş Kültür  

Özet:

Enver Paşa, Birinci Dünya Savaşı’nda uğradığımız yenilginin ardından 1 Kasım 1918 gecesi Türkiye’den ayrılmasından 4 Ağustos 1922’de Pamir Dağları’nın eteklerinde can verişinden dokuz gün öncesine kadar hanımı Naciye Sultan’a 417 adet mektup göndermiş; aşk ve hasret satırları ile dolu bu mektuplarda sürgündeki hemen her faaliyetini de ayrıntıları ile yazmıştı…

Mektuplarının ileride kendisi hakkında yapılacak çalışmalara kaynaklık edeceğinin bilincinde olan Paşa bunların günügününe toplanmış hatıralar olduğunu söylüyor; düşündüklerini, bildiklerini ve gördüklerini yazdığını ifade ediyor ve mektupların mutlaka saklanmasını istiyordu…

Enver Paşa’nın ailesi tarafından 90 küsur sene boyunca muhafaza edilen ve tam metinleri ilk defa bu kitapta yeralan mektuplar, Paşa’nın ayrıntıları şimdiye kadar bilinmeyen Rusya ve Orta Asya günlerindeki faaliyetlerini her bakımdan aydınlığa kavuşturmakta ve bir yerde de bizzat kaleme aldığı kendi tarihi olmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. "Piraye'de Nazım Olmak", Nazan Arısoy

11. "Piraye'de Nazım Olmak", Nazan Arısoy

Tür: Roman

Yayıncı: Gece Kitaplığı 

Özet

'Hep anlattınız, hep yazdınız, iftira ettiniz, kendinizce yargıladınız ama bana hiç sormadınız. Nazım'dan, eşinden, dostundan beni dinlediniz. Ben de Nazım olmak ne demek hiç anlamadınız. Şimdi sıra bende. Sessiz çığlıklarımın yankıları yüreklerinizi titretecek. Susmak yok artık. Haykırıyorum. Seni hudutsuzca seviyorum Nazım...'

12. "Unutulmaz Köy Enstitüleri", Fakir Baykurt

12. "Unutulmaz Köy Enstitüleri", Fakir Baykurt

Tür: Araştırma - İnceleme

Yayıncı: Literatür 

Özet

Fakir Baykurt'un, Cumhuriyet tarihimizde çok önemli bir yer tutan, kendisinin de yetiştiği Köy Enstitüleri üzerine yazdıkları: tarihçesi, önemi, işleyiş biçimi, özellikleri, katkıları, yurtta-dünyada yankıları, kapatılmasının nedenleri...

13. "Çarşamba Perisi Özgecan", Bahaettin Kabahasanoğlu

13. "Çarşamba Perisi Özgecan", Bahaettin Kabahasanoğlu

Tür: Roman

Yayıncı: Librum

Özet

Roman, geçen yıl vahşice katledilen Özgecan Aslan'ın özyaşam öyküsüne dayanıyor.

14. "Buluşlarım", Nikola Tesla

14. "Buluşlarım", Nikola Tesla

Tür: Biyografi

Yayıncı: Say

Özet

İsmi genellikle Thomas Edison’la girdiği bilimsel mücadeleyle birlikte anılsa da Nikola Tesla, belki de gelmiş geçmiş en önemli mucitlerden biridir. Amerikalı mucit Edwin Armstrong, “Dünya, Nikola Tesla gibi birinin bir kez daha gelmesi için çok uzun bir süre beklemelidir,” der ve haklıdır da. Dönen manyetik alan, kablosuz enerji aktarımı, uzaktan kumandalı model tekne, Tesla bobini ve transformatörün mucidi -pek bilinmese de- Tesla’dır. Buluşlarım: Bir Dâhinin Özyaşamöyküsü, Tesla’nın kendi yaşamını anlattığı ve zamanın ötesinde bir zihne sahip olduğunu kanıtladığı muhteşem bir eser.

Fakat kısa süre içerisinde zaaflarımı ele geçirdim ve daha önce hiç yaşamadığım bir keyfi yaşadım; dilediğimi yapmayı... Zaman içerisinde bu güçlü zihinsel egzersiz benim için alışkanlık haline geldi. İlk başlarda dileklerim sönüktü fakat kademeli olarak arzu ile arzuyu gerçekleştirmek için gerekli irade özdeşleşti. Yıllarca süren bu disiplin pratiğinden sonra kendimi kontrol etmekte öyle uzmanlaştım ki bazı güçlü insanları mahveden ihtiraslar benim için adeta oyuncak gibiydi.

15. "Öyküler", Lev Nikolayeviç Tolstoy

15. "Öyküler", Lev Nikolayeviç Tolstoy

Tür: Öykü

Yayıncı: İletişim

Özet

Tolstoy’un zenginlik ve yoksulluk, mutluluk ve keder, doğa ve sanat gibi evrensel konulara değindiği öyküleri, başlı başına başyapıt niteliğindedir. 

Yazar, hayatı boyunca pençeleştiği bir muamma olan ölüm ve ölümlülük temalarını, derin ve masalsı bir hikâye olan “Üç Ölüm”de ele alır. 

Rus soylu ve köylü sınıfı arasındaki ilişkiyi merkezine alan “Efendi ile Uşağı” ise iş için çıktıkları yolda ölümcül bir kar fırtınasına yakalanan tüccar Vasili Andreyeviç ve uşağı Nikita’nın bu ölüm-kalım mücadelesi sırasında kendilerini ve birbirlerini keşfedişinin hikâyesidir. 

Tolstoy’un sekiz öyküsünden oluşan bu derlemede okur, dünya edebiyatının başyapıtlarının çıktığı atölyeyi ziyaret etme fırsatı bulacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. "Gençlik Eserleri", Jane Austen

16. "Gençlik Eserleri", Jane Austen

Tür: Roman

Yayıncı: İletişim

Özet

Gençlik Eserleri, Jane Austen’ın on bir yaşındayken kaleme almaya başladığı, aşırılık ve şamatayla dolu eskizlerini bir araya getiriyor. Jane Austen’ın üç defter halindeki eskizleri, yayımlanmak amacıyla yazılmamıştı. Ailesinin ve dostlarının elden ele dolaştırarak okuduğu bu “üç cilt”te yer alan, 1787-1793 yıllarına ait deli dolu, muzip ve esprili gençlik eserleri, yazarın ölümünden sonra yerleşen “usturupluluğuna” aykırı bulunduğu için uzun bir süre okurlarıyla buluşmadı. 

Erken yaşta oluşan yaratıcılığı ve ince zevkini yakınlarının eğlencesi için sergilediği parçaların derlendiği Gençlik Eserleri romanlarından tanıdığımız yazarın gözünün ve kaleminin olgunlaşma sürecini izliyor.

17. "Elli Müslüman Düşünür", Mustafa Tekin

17. "Elli Müslüman Düşünür", Mustafa Tekin

Tür: Araştırma - İnceleme

Yayıncı: Pınar 

Özet

Başlangıcından günümüze İslâm düşüncesi üzerine kapsamlı bir kılavuz.

Kuruluş devri, kelam, tefsir, felsefe, fıkıh ve tasavvuf disiplinlerinde yaşanan tartışmalar, karşılaşmalar, İslâm dünyasının sömürgeciliğin etkisine girilen yıllar, modern zamanlardaki krize karşı geliştirilen cevaplar ve arayışlar... 

Emevilerden Abbasilere, Selçuklulardan Osmanlıya, Hindistan'dan Endülüs'e... Hasan Basri, Ebu Hanife, İmam Şafii, Maturudi, Eşari, Farabi, İbn Sina, Kindi, İbn Rüşd, İbn Arabi, Gazzâlî, İbn Teymiyye, İbn Haldun, Kuşeyri, Kadı Abdulcabbar, İmam Rabbani, Seyyid Kutup, Aliya İzzetbegoviç, Mevdudi, Ali Şeriati, Mehmed Âkif, Fazlurrahman, Said Halim Paşa, Necip Fazıl, Nurettin Topçu, Muhammed İkbal, Said Nursi, Şah Veliyyullah Dıhlevi, Şâtıbî, Malik Bin Nebi, Cemil Meriç ve diğerleri...

18. "Sali Antik Kentlerde", Ataol Behramoğlu

18. "Sali Antik Kentlerde", Ataol Behramoğlu

Tür: Roman

Yayıncı: Literatür 

Özet

Omuzumda çanta, içinde kalemlerim ve defterim. Arabamda boyalarım, seyyar masa ve sandalyelerimle dolaştım.

Yollarda, mola anlarında ve ısırılan görselliklerde kurulan seyyar masalarda çalıştım. Bazen dağ başlarında, antik kentlerde bulutların içinde, bazen bir vadinin evrilen yollarından inen çıkan dağlara, bazen de yollarda sokaklarda oturulan yenilen içilen masalardan bakılmıştır, gelip geçenlere, oturup kalkanlara.

Antik kentlerin yıkıntılarından yeni kurgular oluşturdum, yaşanmışlıkların zamanlar arası ortak alanlarına. 

20.000’i aşkın desen, binlerce binlerce guaj ve yağlı boya tohumladım ve büyüttüm SALİ toprağında.

19. "Mary Stuart", Stefan Zweig

19. "Mary Stuart", Stefan Zweig

Tür: Roman

Yayıncı: Can

Özet

Stefan Zweig ünlü İskoç kraliçesi Mary Stuart’tan bahsederken, “Dünya tarihinde belki de başka hiçbir kadın edebiyata bu kadar çok konu olmamış, dramlarda, romanlarda, biyografilerde ve tartışmalarda böylesine çok İŞLENMEMİŞTİR,” der.

Kraliçenin entrikalar, ittifaklar ve politik hesaplarla geçen, ihanetlerle yolundan saptırılan kısa yaşamını Stefan Zweig ilk kez 1935’te anlattı. O günden bu yana Mary Stuart, yazarın en gözde biyografilerinden biri. 

Toplumsal rollerin ardındaki insana, olayların ardındaki duygulara yoğunlaşan Zweig’ın Mary Stuart’ı, düşmeyen temposuyla gerilim romanlarını aratmayacak türden…

20. "Güneşin Altın Elmaları", Ray Bradbury

20. "Güneşin Altın Elmaları", Ray Bradbury

Tür: Roman

Yayıncı: İthaki 

Özet

'Her yerde yaşamın tersliğinin, garipliğinin ve hüznünün şarkılarını haykıran ağızlar. Her yerde gölgeler ve insanlar, her yerde insanlar ve gölgeler…' 

Ray Bradbury, Güneşin Altın Elmaları'nda sıradan yaşamın tuhaf, gizemli ve büyülü yanlarını, bilimkurgu ve fantastik kurgunun sınırlarıyla oynayarak anlatıyor. Aile, iktidar, hayal gücü, yalnızlık ve uygarlık gibi temaları kendine has dili ve üslubuyla işleyen Bradbury'nin öyküleri, insanlık tarihinin dramatik bir özetine dönüşüyor adeta. 

Dün, bugün ve yarın… Dünya, Ay ve Güneş… Yakındakiler, uzaktakiler ve var olmayanlar… Bradbury'nin kaleminde mesafeler giderek kısalıyor. Gölgeler ise uzuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
130
32
29
8
8
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
selin ksc

#8 Kederli Melek :O

sungyoung park

"Araştırmacı - yazar Soner Yalçın çeşitli konularda birçok insanın ilgisini çekebilecek konulara eğiliyor." çok öz bi açıklama