Görüş Bildir
Haberler
Latin Sinemasından En İzlenesi 50 Nadide Eser

Latin Sinemasından En İzlenesi 50 Nadide Eser

Hasan Mert Yüksel
13.11.2014 - 19:34 Son Güncelleme: 15.11.2014 - 14:25

1. City of God / Tanrı Kent | IMDB: 8,7 (2002)

1. City of God / Tanrı Kent | IMDB: 8,7 (2002)

Brezilya'nın 1960'lı yıllarda başlayan ve 80'li yıllarda giderek tırmanan ve halen dünyanın en tehlikeli yerlerinden birisini oluşturmasının hikayesidir.

Bu şehrin hikayesini anlatabilmek için şehirde yaşayan birçok insanın hayatları, bu karakterlerden biri olan Buscape'in gözünden anlatılmaktadır. Küçük, fakir ve zenci bir çocuk olan Buscape hem çok sağlıksızdır hem de çok korkmuştur. Hem diğerleri gibi suçlu biri haline gelmekten korkmakta hem de az maaşlı bir işle yetinemeyecek kadar da akıllı olduğunu bilmektedir. Oldukça vahşi bir ortamda yetişen bu çocuğa talih hiç gülmemiştir ancak gerçekleri başka bir gözle görebileceğinin farkına varmıştır.

http://www.imdb.com/title/tt0317248/

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. The Secret in Their Eyes / Gözlerindeki Sır | IMDB: 8,3 (2009)

2. The Secret in Their Eyes / Gözlerindeki Sır | IMDB: 8,3 (2009)

Görevinden yeni emekli olan sorgu müfettişi Benjamin (Ricardo Darin), bir türlü peşini bırakmayan ve mazisi 25 yıl önceye dayanan bir tecavüz - cinayet vakasının romanını yazmaya karar verir. Kısa bir süre sonra cinayetin acı dolu hatırası üzerine düşünmek, Esposito'nun güncel yaşamının detaylarını aydınlatmaya başlar ve onu, duygularına ayna tutarak saplantılı bir aşkın ördüğü ağ ile yüzleşmeye zorlar. Korkunç suçun gizemi kendini yavaş yavaş ele verirken, Benjamin adalet ve kendini arayış ekseninde ciddi bir sınavdan geçecektir...

http://www.imdb.com/title/tt1305806/

3. The Young and the Damned / Unutulmuşlar | IMDB: 8,2 (1950)

3. The Young and the Damned / Unutulmuşlar | IMDB: 8,2 (1950)

Film, Mexico'nun fakir semtlerinde yaşayan ve çoğu kimsesiz olan çocukların yaşamından bir kesit sunar. El Jaibo ıslahevinden kaçtıktan sonra yeniden mahalleye döner ve kendinden yaşça küçük çocuklarla birlikte bir çete kurar. Böylece diş geçirebildikleri hasta ve sakat kimseleri dövüp paralarını çalmaktadırlar. Ailesi tarafından terk edilmiş Ojitos' u sahiplenen kör çalgıcı Don Carmelo da onların hışmından kurtulamaz. Don Carmelo, değişen zamanı ve gençlerin ahlaksızlığını sürekli eleştirse de, fırsat buldukça Ojitos' un arkadaşı olan Meche'ye sarkıntılık etmekten kendini alamaz.

El Jaibo, kendisini polise ihbar edip ıslahevine yollanmasına neden olan Julián 'ı Pedro 'nun yardımıyla bulur ve çıkan kavgada onu öldürür. Bu olaydan Bir hayli etkilenen Pedro, El Jaibo 'nun tehditlerinden korkup polise gidemez; ancak çeteden uzaklaşıp iş bulur.

http://www.imdb.com/title/tt0042804/

4. Amores Perros / Paramparça Aşklar ve Köpekler | IMDB: 8,1 (2000)

4. Amores Perros / Paramparça Aşklar ve Köpekler | IMDB: 8,1 (2000)

Mexico City'de farklı üç hayatın çarpıştığı korkunç bir araba kazası... Ve bu tesadüf sonucu insan doğasının su yüzüne çıkan gizli zaafları...

Octavio: Ağabeyin karısı Susanna'yla kaçmaya karar veren ve köpeği Cofi'yi gerekli parayı sağlamak için, köpek dövüşlerinde acımasız bir araç olarak kullanan yeniyetme...

Valeria: Uğruna karısından ve çocuklarından ayrılan 42 yaşındaki Daniel ile birlikte yeni bir yaşama başladığı ilk gün, bu trajik kaza sonucu çok ağır yaralanan süper model...

El Chivo (Keçi): Kaza sonrası Octavio'nun ölmek üzere olan köpeğini çalan; yıllarca hapis yatmış; hayattan umudunu kesmiş; kiralık katil olarak çalışan eski komünist gerilla...

Bir kaza ile yolları kesişen insanların aşk, acı ve umut dolu inanılmaz öyküsü...

http://www.imdb.com/title/tt0245712/

5. Elite Squad / Özel Tim | IMDB: 8,1 (2007)

5. Elite Squad / Özel Tim | IMDB: 8,1 (2007)

Konusu 1997 yılında geçen, dört milyon dolara malolan, 114 dakika uzunluğundaki The Elite Squad / Özel Tim'de, Brezilya'da kısaca BOPE olarak bilinen Özel Polis Operasyonları Timi'ndegörev yapan Polis Yüzbaşı Nascimento'nun öyküsü anlatılır...

Çocuğunun doğumunun yaklaşması üzerine BOPE'den ayrılmaya ve ailesi için daha güvenli bir iş bulmaya karar veren Nascimento, öncelikle kendisinin yerini alacak bir aday bulmak zorundadır.

Filmde ayrıca Matias ve Neto adlı iki çocukluk arkadaşı üzerinde odaklanılır. Her ikisi de askeri polis okulundan mezundur ve çevrelerinde gördükleri yozlaşmanın boyutları karşısında dehşete düşmüşlerdir. İkisinin de BOPE'ye katılmaya istekli olduğunu fark eden Nascimento'nun özel timde kendi yerini alacak aday için onları gözüne kestirmesi üzerine zamanla bu ikisinin yolları Nascimento ile kesişecektir.

http://www.imdb.com/title/tt0861739/

6. Elite Squad / Özel Tim 2 | IMDB: 8,1 (2010)

6. Elite Squad / Özel Tim 2 | IMDB: 8,1 (2010)

Efsane devam ediyor. Acımasız, katı, kanlı,yoz ve hızlı bu film, Özel Tim’in devamı niteliğinde ve neredeyse aynı kadroyla çekilmiş. 

Film, hikâyeyi Roberto Nascimento’nun yarbaylığa yükseldiği on üç yıl sonrasına taşıyor. Roberto bir hapishane isyanını iyi idare edemediği için işinden olduysa da sonunda bir hükümet istihbarat mevkisine atanır;fakat şimdi de Emniyet Genel Müdürlüğü, eyalet valisi, askeri polis ve paramiliter gruplar arasındaki kanlı bir çekişmenin tam ortasına düşmüştür.

http://www.imdb.com/title/tt1555149/

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Pixote the Law of the Weakest / Pixote: En Güçsüzün Yaşam Savaşı | IMDB: 7,9 (1981)

7. Pixote the Law of the Weakest / Pixote: En Güçsüzün Yaşam Savaşı | IMDB: 7,9 (1981)

Film Sao Paulo'nun mahallelerindeki kimsesiz çocukların başına gelenleri anlatıyor. Sao Paulo ulusal üretimin % 60 ila 70'ini karşılayan büyük bir Latin Amerika sanayi şehridir. Brezilya'nın 120 milyon vatandaşının yarısı 21 yaşın altındadır. Bu vatandaşların yaklaşık 28 milyonu Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çocuk Hakları Örgütü'nce belirlenen standartların altında yaşamaktadır. Ayrıca, yaklaşık 3 milyon kadar aile bağlarını tamamen yitirmiş sokak çocuğu bulunmaktadır. Bazı yetişkinlerin istismarlarına maruz kalan bu çocukların kendilerini savunma yetilerinden uzak oluşları durumlarını daha da kaotik hale getirmektedir. Reşit olmadan hapse giremeyecekleri bilindiğinden suça zorlanırlar. En fazla ıslahevlerine gönderilirler ve bir kaç ay sonra yer darlığından salıverirler. 'Pixote'nin ana karakteri Fernando annesi ve 9 kardeşiyle birlikte bir evde yaşıyor. Bu filmde bu sosyal sınıfa ait çocuklar rol almışlardır.

http://www.imdb.com/title/tt0082912/

8. Nine Queens / Dokuz Kraliçe | IMDB: 7,9 (2000)

8. Nine Queens / Dokuz Kraliçe | IMDB: 7,9 (2000)

Bu Arjantin yapımı, eğlenceli suç filminde çok fazla taban tepiliyor. Marcos (Ricardo Darin) ve Juan (Gastón Pauls)adlı iki dolandırıcının yaya yolculuğunun fonunda, 21. yüzyılın Buenos Aires’ine ilişkin bir belgesel sunuluyor. Ancak bu karakterler çevirebilecekleri dolapları hayal ederken, adımları onları bir kurgunun içine sürüklüyor.

İlk filmini çeken yönetmen Fabián Bielinsky, sıradanlık ve gerilim arasında sağlam bir denge kuruyor. Filmin büyük bölümünde fon müziğinden kaçınılmasıyla, saniyelerin geçmesi daha ağırlık kazanmış. Ancak müzik sonunda işin içine dahil edildiğinde, çoğubüyük bütçeli suç filminde olduğundan çok daha dinamik bir etki yaratıyor.

http://www.imdb.com/title/tt0247586/

9. The Motorcycle Diaries / Motosiklet Günlüğü | IMDB: 7,8 (2004)

9. The Motorcycle Diaries / Motosiklet Günlüğü | IMDB: 7,8 (2004)

Devrim kahramanı Che'yi herkes tanır. Peki ya bir zamanlar onun Buenos Aires'in varlıklı kesimlerinde yaşayan 23 yaşında bir tıp öğrencisi olduğu kaç kişi bilir? Peki 29 yaşındaki arkadaşı, biyokimyacı Alberto Granado'yla birlikte yaptıkları motosiklet yolculuğunda Latin Amerika'nın gerçekleriyle nasıl yüzleşmek zorunda kaldıklarını?

1952 yılında Ernesto ve Alberto Buenos Aires'ten bir motosikletin sırtında yola çıkarlar. Araçları arızalandığında otostop yapar, halka kaynaşmaya başlarlar. Bildiklerinden çok farklı bir Latin Amerika gerçeği beklemektedir onları. Astımı olan Ernesto ilaçlarını bir kadınla paylaşır; cüzam kolonisinde, hastaların kaderine ortak olurlar. İnka medeniyetinin üzerinde yükselen çarpık kentleşme ve adaletsizliklere şahit olurlar. Bu yolculuk, iki genç adamın geleceklerini şekillendirecektir.

http://www.imdb.com/title/tt0318462/

10. The Man Who Copied / Kopyalayan Adam | IMDB: 7,8 (2003)

10. The Man Who Copied / Kopyalayan Adam | IMDB: 7,8 (2003)

André, bir kırtasiyede fotokopici olarak çalışan fakir bir gençtir. Bir gün evinin penceresinden dürbünle etrafa bakarken gözü karşı apartmandaki bir daireye ilişir. Dairesinin penceresinden birkaç saniyeliğine gördüğü Silvia'ya aşık olur.

Silvia'yla konuşmak için mağazasına giden André'nin mağazadan bir şey satın almak için paraya ihtiyacı olur. Çalıştığı kırtasiyede bir ellilikkopyalar. Devamı da gelir, hatta parayı elde etmenin daha tehlikeli yollarını arar.

http://www.imdb.com/title/tt0367859/

11. The Official Story / Resmi Tarih | IMDB: 7,8 (1985)

11. The Official Story / Resmi Tarih | IMDB: 7,8 (1985)

Yer: Arjantin...Latin Amerika. Hani şu ABD'ye yakın, tanrıya uzak bölge.

Tarih: Bir CIA darbesi sonrası.

Tesis edilmiş huzur ve güven ortamının rahatlığında, yaşanan çalkantıların uzağında bir aile...

Küçük bir kız, bir kadın ve bir erkek...

Mutlu yuvanın pencerelerini sıkı sıkıya kapatmak, dışarıdaki acıların eve girmesini nekadar engelleyebilir?

Ya gerçek trajedi evin içinde saatini bekliyorsa?

Benzersiz bir naiflik içeren, aynı zamanda umulmadık şekilde sarsıcı ve insanın kanını donduran bir yapıt.

http://www.imdb.com/title/tt0089276

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. The Aerial / Resmi Tarih | IMDB: 7,5 (2007)

12. The Aerial / Resmi Tarih | IMDB: 7,5 (2007)

Esteban Sapir'in sessiz sinema döneminin filmlerinden esinlenerek, günümüz sorunlarını metaforik anlatımlarla dışa vurduğu ve yarattığı gerçeküstü dünyada distopik bir hikaye çizdiği 2007 yapımı film.

Mr. TV insanların seslerini çalarak onları sessizliğe mahkum eder. insanların tüketmeye bağımlılaştırıldığı ve koşulsuz bir şekilde itaat etmeye programlandırıldığı bu kentte Mr. TV'ye bunlar bile yetmez. daha da fazlasını isteyerek emrindeki bilim adamlarıyla, insanları hipnotize edecek bir makine geliştirir.

http://www.imdb.com/title/tt0454065/

13. Behind the Sun / Güneşin Ardında | IMDB: 7,7 (2001)

13. Behind the Sun / Güneşin Ardında | IMDB: 7,7 (2001)

Brezilya, Nisan 1910. Tonho’ya babasından emir gelir, kardeşinin intikamını alacaktır. Fakat Tonho bu emri sorgular, eğer cinayeti gerçekleştirirse, öldürülen adamın ailesi de onun peşine düşecektir. Yani emri uygulamak intihar anlamına gelmektedir. Tonho iki aile arasındaki kan davasını sorgular ve bir karar vermeye çalışır.

http://www.imdb.com/title/tt0291003/

14. Black God, White Devil / Siyah Tanrı, Beyaz Şeytan | IMDB: 7,4 (1964)

14. Black God, White Devil / Siyah Tanrı, Beyaz Şeytan | IMDB: 7,4 (1964)

Radikal siyasi görüşlere sahip olan birçok çağdaşı gibi, Glauber de Deus e o Diabo na Terra do Sol filminde tarihsel değişimlerin şiddetle olan ilişkisini inceleme arayışındaydı. Brezilya tarihi, ne mutlu ki vahşi ayaklanmalara, darbelere sahne olmamıştır. Sömürgelikten imparatorluğa, imparatorluktan kurulan ilk cumhuriyetlerine dek her büyük siyasi değişim nispeten de olsa kan dökülmeden gerçekleştirilmiştir. Rocha filminde, Brezilya'nın iç kesimlerinde çıkan halk isyanı örneklerine odaklanıyor, işverenini, ona sürekli hakaret ettiği için öldüren Manoel (Geraldo Del Rey), karısı Rosa'yla (Yonâ Magalhâes) birlikte ülkenin bu bakir iç kesimlerindeki sertao'lara (yarı kurak, çalılık arazi) kaçmakta buluyor çareyi, ilk önce, Sebastiao (Lidio Silva) adında, siyahi bir mistikle karşılaşıyorlar.

http://www.imdb.com/title/tt0058006/

15. Four Days in September / Merhaba Yoldaş | IMDB: 7,4 (1997)

15. Four Days in September / Merhaba Yoldaş | IMDB: 7,4 (1997)

Brezilyalı gazeteci Fernando Gabeira (Pedro Cardoso) ile üniversite öğrencisi arkadaşı Cezar(Selton Melon) rejimin uygulamış olduğu sansür konusunda öfkelerinden dolayı MR-8 olan “8 Ekim Devrimci Harekatı” adlı örgüte katılma kararı alırlar.Kısa sürede örgüte katılırlar ve sahilde bir kampta gerilla eğitimine alınırlar. MR-8 örgütü “devrimci kamulaştırma”nın bir göstergesi olmak üzere ilk protesto eylemi olarak banka soyarlar. Bankadan kaçtıkları anda Cezar vurulur ve yakalanır. Örgüt ikinci eylem olarak kendilerine hem daha zor hem de adlarını daha çok duyuracak bir eylem seçerler: ABD’nin Brezilya Büyükelçisi Charles B. Elbrick (Alan Arkin).Kaçırma eylemi 4 Eylül 1969 günü başarıyla gerçekleştirilir.

http://www.imdb.com/title/tt0119815/

16. The Exterminating Angel / Yok Edici Melek | IMDB: 8,1 (1962)

16. The Exterminating Angel / Yok Edici Melek | IMDB: 8,1 (1962)

Şehrin ileri gelenleri, bir akşam yemeği için Señor Edmundo Nobile ve eşi Lucia'nın evinde toplanırlar. Fakat sabahleyin anlayamadıkları bir sebepten dolayı kapılar açık olmasına rağmen odayı terk edemezler. Yanlarında sadece geceden kalan yiyecek ve içecek vardır.Geçen birkaç gün içindeyse, toplumda yer edinmiş bu elit topluluk birbirlerine düşer,hilelerini ortaya döker ve vahşice saldırır.Gerçeküstü sinemanın ustalarından Luis Buñuel'in burjuvazi ve erdemliliği sorguladığı bu filmi, New York Times tarafından en iyi 1000 film arasında gösteriliyor.

http://www.imdb.com/title/tt0056732/

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Biutiful | IMDB: 7,5 (2010)

17. Biutiful | IMDB: 7,5 (2010)

Barcelona'da geçen hikayede, Javier Bardem,Uxbal adında kanuna aykırı işleri yüzünden başı polisle derde giren biradamı canlandırıyor. Biutiful, zorunlu olarak yaptığı yasadışı işlerle para kazanmaya çalışan sorunlu ama sadık ve duyarlı bir babanın hikayesi.

Bu filmde, baba olmayı, sevgiyi, ruhsallığı, suçu, pişmanlığı ve ölümlülüğü, Barcelona'nın tehlikeli yer altı dünyasında dengelemeye çalışan Uxbal'ın hikayesini izleyeceksiniz. Parasını kazanmak için hiçbir kural tanımıyor, çocukları için yaptığı fedakarlıklarda ise hiçbir sınır tanımıyor.

http://www.imdb.com/title/tt1164999/

18. Simon of the Desert / Çöl Adamı Simon | IMDB: 8,0 (1965)

18. Simon of the Desert / Çöl Adamı Simon | IMDB: 8,0 (1965)

Dünyevi zevklerden uzaklaşıp Tanrı’ya yakınolabilmek ve çilesini doldurarak O’na layık bir kul olmak amacıyla hayatını yüksek bir sütunun üzerinde tek başına geçirmeye karar veren Simon’un felsefi hikayesi. Ne kadın kılığına giren Şeytan’a, ne de arzularına yenik düşen Simon, koskoca bir çelişkinin kilit noktası.

http://www.imdb.com/title/tt0059719/

19. And Your Mother Too / Ananı da... | IMDB: 7,7 (2001)

19. And Your Mother Too / Ananı da... | IMDB: 7,7 (2001)

17 yaşlarında iki arkadaş; Julio ve Tenoch,hayali bir kumsala doğru bir yolculuk planlarlar. Ve kendilerinden büyük olan Luisa ile birlikte yolculuğa başlarlar.

Meksika yapımı bir yol filmi olan yapım, gençlerin çıktıkları yolculuktaki deneyimlerine odaklanan ve yaşadıkları dünya ile birlikte kendilerini ve birbirlerini keşfetmelerini anlatan, fonuna günümüz Meksikası'nı alan son derece önemli bir film.

http://www.imdb.com/title/tt0245574/

20. Son of the Bride / Gelinin Oğlu | IMDB: 7,9 (2001)

20. Son of the Bride / Gelinin Oğlu | IMDB: 7,9 (2001)

42 yaşındaki Rafael Belvedere bir kriz yaşamaktadır. Babasının gölgesinde yaşar ve yaşlı annesini nadiren ziyaret ettiği için suçluluk hisseder. Eski karısı, kızıyla yeterince vakit geçirmediğinden şikayetçidir ve kız arkadaşıyla birbirlerine daha yeni bağlılık sözü vermişlerdir. Küçük bir kalp krizi, çocukluk arkadaşı Juan Carlos ile yeniden birleşmelerini sağlar ve arkadaşı Rafael'e geçmişini düzeltmesi ve şu ana daha farklı bakması için yardımcı olur.

http://www.imdb.com/title/tt0292542/

21. Instructions Not Included / Çocuk Büyütme Rehberi | IMDB: 7,7 (2013)

21. Instructions Not Included / Çocuk Büyütme Rehberi | IMDB: 7,7 (2013)

Valentine (Eugenio Derbez) baba olduğunu, eski sevgilisi kapıyı çalıp kızını getirene dek bilmiyordur. Artık yaşamo ve kızı için eskisi gibi olmayacaktır. Dram ve komedinin iç içe geçtiği müthiş bir bir hikaye...

http://www.imdb.com/title/tt2378281/

İçeriğin Devamı Aşağıda

22. Minimal Stories / Arjantin Hikayeleri | IMDB: 7,5 (2002)

22. Minimal Stories / Arjantin Hikayeleri | IMDB: 7,5 (2002)

80 yaşındaki Don Justo, kayıp köpeğinin peşinden otostopla bir yolculuğa çıkar. Zamanla bu yolculuğun adam için farklı bir anlam taşıdığını öğreniriz. Seyyar satıcı Roberto, etkilemek istediği kadının çocuğu için bir doğum günü pastası siparişi verir. Fakat bu güzel davranış beklemediği sürprizler açacaktır başına. Maria Flores, yiyecek yemek bulamazken bir yarışma programından mikser kazanmıştır. Aynı yarışmada dereceye giren bir kadın, bebeğiyle yolculuk yapan Flores'e ilginç bir teklifte bulunur.

Farklı öyküleri ve beklentileri olan bu insanların yolu, Patagonya'nın ıssız ve tenha duraklarında kesişir.

http://www.imdb.com/title/tt0291988/

23. Buenos Aires 1977 / Bir Kaçışın Güncesi | IMDB: 7,3 (2006)

23. Buenos Aires 1977 / Bir Kaçışın Güncesi | IMDB: 7,3 (2006)

Arjantin'de 1976-83 yılları arasındaki askeri cunta döneminde geçen ve işkence altında hayatta kalma mücadelesini anlatan film, dört gencin gözaltında tutuldukları yerden kaçış öyküsünü anlatıyor.

http://www.imdb.com/title/tt0479354/

24. A Dog's Will | IMDB: 8,4 (2000)

24. A Dog's Will | IMDB: 8,4 (2000)

Brezilya'nın hinterlandında yaşayan iki arkadaş, neşeli Joao Grilo ile kurnaz Chico, Brezilya'nın Kuzey Doğusundaki ufak bir kasabada önüne gelen kişileri kazıklamışlardır. Amaöldükleri zaman Cennete girebilmeleri için Hazreti İsa, Şeytan ve Meryem Ana tarafından yargılanacaklardır.

http://www.imdb.com/title/tt0271383/

25. Keeper of Promises / Verilen Söz | IMDB: 8,3 (1962)

25. Keeper of Promises / Verilen Söz | IMDB: 8,3 (1962)

Brezilyalı oyun yazarı Alfredo Dias Gomes’in oyununa dayanan O Pagadorde Promessas, felaketlerin karşısında koşulsuz inançla ilgili bir meseldir. Hikâye, bir ruhun eşeğinin hayatını kurtardığına inanan ve ruha verdiği sözü tutmaya çalışan saf çiftçi Ze do Burro (Leonardo Villar) etrafında gelişir. Ze ve karısı Rosa (Gloria Menezes), Salvador’dan yaklaşık 50 kilometre uzaktaki bir çiftlikte yaşarlar. Salvador; Brezilya ruhaniliği bağlamında, Katolik veAfrika pagan adetlerinin harmanlanarak pozitif bir bütün oluşturduklarıdini bir uzamı temsil eder.

Eşeğin mucizevi şekilde iyileşmesinin ardından, Ze Saint Barbara kilisesine koymayı istediği devbir haçı sırtlanıp hacca çıkar. Bu arzusu rahip Olavo’nun (Dionisio Azevedo) vurdumduymazlığıyla çakıştığından, Ze’nin kiliseye girmesi yasaklanır. Ze’nin saflığı vicdansız karakterler tarafından da kullanılır. Filmde insan ırkı öylesine acımasız resmedilir ki Ze’nin en iyi arkadaşının neden bir eşek olduğunu anlamak çok kolay.

http://www.imdb.com/title/tt0056322/

26. Last Stop 174 / Son Durak 174 | IMDB: 7,1 (2008)

26. Last Stop 174 / Son Durak 174 | IMDB: 7,1 (2008)

Tanrıkent ve Özel Tim'in senaristinden, 2009 Oscarlarında Brezilya'nın adayı, Rio de Janeiro'da yaşanan gerçek bir otobüs kaçırma olayının perde arkasını, anne şefkati arayan genç biradam ile oğlunu arayan bir annenin gözünden anlatıyor.

Marisa, daha bebekken kucağından koparılıp alınan oğlu Alessandro'yu Rio'nun gecekondu mahallelerinde arayıp durmaktadır. Sandro ise annesi öldürülünce büyük şehre kaçıp arka sokaklardaki çocuk çetelerinden birine katılmıştır. Acıya gözlerini kapamış, yırtıcı bir toplumun orta yerinde Sandro, Alessandro ve Marisa'nın yolları kesişir.

http://www.imdb.com/title/tt1280567/

İçeriğin Devamı Aşağıda

27. Carancho / Akbaba | IMDB: 6,9 (2010)

27. Carancho / Akbaba | IMDB: 6,9 (2010)

Carancho iyi ve kötüyü ayıran sınırları sorgulayan tutkulu bir aşk hikayesi.

Arjantin’de her yıl sekiz bini aşkın sayıda insan trafik kazalarında ölüyor. Bu astronomik rakamın arkasında ise sigorta şirketlerinin ve işlemeyen kanunların beslediği kocaman bir endüstri var. Avukatlık yapan Sosa, hastanelerin acil servislerinde ve karakollarda müşteri avlayan bir carancho, yani akbabadır. Luján ise kırsaldan gelen genç bir doktor.İkisinin arasındaki aşk hikâyesi bir gece sokakta karşılaştıklarında başlar. Genç kadın birinin hayatını kurtarmaya çalışırken, Sosa ona bir sonraki müşterisi gözüyle bakıyordur. Bu yeni filizlenen aşkın verdiği güvenle, Sosa bir zamanlar zaafiyetlerinden yararlandığı insanlara yardım etmek ister, ama geçmişi bir türlü yakasını bırakmaz. Yeniden yapım hakları Hollywood tarafından anında kapışılan Akbaba, az karşılaştığımız türde bir film: gerilimi, karakter derinliği ve heyecanı tam dozunda, günümüze dair özgün bir kara film.

http://www.imdb.com/title/tt1542852/

28. Innocent Voices / Masum Sesler | IMDB: 8,0 (2004)

28. Innocent Voices / Masum Sesler | IMDB: 8,0 (2004)

1980'de, küçük bir ülke olan El Salvador'da ordu ile bölgedeki köylüler arasında bir anlaşmazlık başladı. Çok geçmeden köylüler örgütlenip FMLN (farabundo martí national liberation front) olarak bilinen gerilla ordusu halini aldı. Bu anlaşmazlık 12 yıl sürecek kirli bir iç savaşa neden oldu. 12 yaşındaki çocuklar zorla askere alınmaktaydı.

Film, gerillalarla ordu arasında sıkışıp kalan son köylerden biri olan Cuscatanzingo'da yaşayan 11 yaşındaki Chava'nın gözünden savaş gerçeğini anlatmaktadır...

http://www.imdb.com/title/tt0387914/

29. The Violin / Keman | IMDB: 7,8 (2005)

29. The Violin / Keman | IMDB: 7,8 (2005)

Meksikalı genç yönetmen Francisco Vargas'a başta Cannes Film Festivali olmak üzere birçok festivalde önemli ödüllerkazandıran Keman, müzikle savaşın tehlikeli bir oyuna giriştiği olağanüstü bir ilk film. Meksika'nın kırsal bir bölgesinde, 70'lerdeki çiftçi ayaklanması sırasında geçen film, aile sevgisi, sorumluluk, hayatın çelişkileri ve masumiyet duygusunu büyük bir başarıyla işliyor. 'Toplumsal Adalet' uğruna verilen cesur bir mücadelenin hikâyesini anlatan film, yavaş yavaş heyecanınızı arttırarak gittikçe nefesinizi tutacağınız bir anlatım sergiliyor. Meksika sinemasının son yıllarda en etkileyici yapımlarından...

http://www.imdb.com/title/tt0451966/

30. El aura / Aura... | IMDB: 7,3 (2005)

30. El aura / Aura... | IMDB: 7,3 (2005)

Espinoza, utangaç ve insanların çıkarcılığından dem vuran bir tahnitçidir. Yıllardır sürekli olarak tek bir şeyin hayalini kurmuştur: kusursuz bir düzende işleyen ve geride hiçbir ipucunun kalmadığı bir soygun!

Bu hayalini kendisine takıntı haline getiren Espinoza, polislerin iyi bir soygunun kanıtlarınıbulamayacak kadar aptal, soyguncuların da nasıl iyi bir soygun yapabileceklerini bilemeyecek kadar beceriksiz olduklarını düşünmektedir. Bir gün, sürekli hayalini kurduğu o mükemmel 'suç'un fırsatını, hiç beklemediği bir şekilde yakalar. Artık kusursuz bir kurguda işleyebileceği suç, çok yakınında onu beklemektedir.

http://www.imdb.com/title/tt0420509/

31. Elsa & Fred / Elsa ve Fred | IMDB: 7,6 (2005)

31. Elsa & Fred / Elsa ve Fred | IMDB: 7,6 (2005)

“Elsa ve Fred” aşk için bir türlü zaman bulamamış iki yaşlı kişinin ilişkilerini konu alıyor. Film ayrıca aşk için asla geç olmadığının da güzel bir kanıtı.

http://www.imdb.com/title/tt0453047/

İçeriğin Devamı Aşağıda

32. Carandiru | IMDB: 7,6 (2003)

32. Carandiru | IMDB: 7,6 (2003)

Carandiru, Sao Paulo'da 2002 yılına kadar kullanılmış bir hapishanedeki hayatı anlatıyor. Hapishanenin 900 hücre kuşu barındıran bloklarından birinde 14 yıl gönüllü olarak çalışan, oradaki yüzlerce mahkumun aşk ve tutku, suç ve arkadaşlıkla ilgili hikayelerini duyan ve aynı zamanda 111 kişinin öldüğü 1992 katliamında sağ kalanlara da tanıklık etmiş bir doktor olan Drauzio Varella'nın tecrübelerine dayanıyor. Böyle kalabalık bir çevrede hayatta kalabilmek için mahkumlar kendi kanunlarını yaratmışlardır. Dünyada her cezaevinde en büyük hayal özgürlüktür. Fakat Carandiru'da en büyük hayal buradan canlı olarak çıkabilmektir.

http://www.imdb.com/title/tt0293007/

33. Heleno | IMDB: 7,0 (2011)

33. Heleno | IMDB: 7,0 (2011)

Film, Brezilya'nın en iyi futbolcularından Heleno de Freitas'ın trajik yaşantısının biyografisini konu alıyor.

http://www.imdb.com/title/tt1720114/

34. Herod's Law | IMDB: 8,2 (1999)

34. Herod's Law | IMDB: 8,2 (1999)

Luis Estrada'nın yönettiği buMeksika filminin çekildikten sonra gösterimi hükümet tarafından bir kaçyıl yasaklanmış ve film ancak '99 yılında gösterime girebilmiş. Meksika'daki yönetimin yozlaşması üzerine komik bir taşlama.

http://www.imdb.com/title/tt0221344/

35. Holy Blood / Kutsal Kan | IMDB: 7,7 (1989)

35. Holy Blood / Kutsal Kan | IMDB: 7,7 (1989)

Akıl hastanesinde beyaz duvarların arasındakendini kuş zanneden ve bir ağacın üzerinde yaşayan Fenix (kendi küllerinden doğan Anka Kuşu) var karşımızda. Geçmişe dönüşlerle Fenix'inneden akıl hastanesinde olduğunu öğreniriz öncelikle.

Ailesi ile birlikte gösteriler yaptıkları sirklerinde güzel bir çocukluk geçirmektedir Fenix. Ancak çapkın bir adam olan babasının annesini sirkteki dövmeli kadınla aldattığı gece her şey değişir. Babasını dövmeli kadınla yakalayan annesi babasının cinsel organına sülfürik asitatar, babası buna karşılık annesinin kollarını bıçakla keser ve sonra da intihar eder. Tüm bu olayları izleyen Fenix ciddi bir travma geçirerek akıl hastanesine yatar.

http://www.imdb.com/title/tt0098253/

36. Without Name | IMDB: 7,6 (2009)

36. Without Name | IMDB: 7,6 (2009)

Kesişen ama uzlaşamayan hayatlar, yoksulluk, sefalet, çeteler ve yaşattıkları zülmün fotoğrafı, umutsuz mücadele, hayatta kalmak, alt sınıf, kaçış.. Her ne derseniz diyin her ne anahtar kelimeyi layık görürseniz görün hakkını verecek cinsten. Bütün bu döngülerin bir ayılma portresi. Sonuna kadar nefes nefese ve tıkırında işleyen bir senaryo ve gayet de güzel bir son, müthiş doğallıkta oyunculuklar ve Meksika...

http://www.imdb.com/title/tt1127715/

İçeriğin Devamı Aşağıda

37. City of Men | IMDB: 7,3

37. City of Men | IMDB: 7,3

18 yaşına

girmek üzere olan iki sıkı dost Acerola and Laranjinha’nın dostlukları,

kaybolan babalarının geçmişleri ile ilgili bazı gizli gerçekleri

keşfettikçe, zarar görmeye başlar .

http://www.imdb.com/title/tt0870090/

38. Valentín | IMDB: 7,7 (2002)

38. Valentín | IMDB: 7,7 (2002)

Valentin annesi tarafından çok küçük yaşta terkedilmiş bu yüzden içinde çok büyük bir anne özlemi var. Büyükannesi Abuela ile birlikte yaşıyor. Abuela güçlü ama yorgun bir kadın ve torununa çok bağlı... Valentin'in hayatında arada bir gözüken çılgın bir dayı ve sorumsuz babası var. en iyi arkadaşı ise anlaşılamamış bir sanatcı olan piyanist Rufo...

http://www.imdb.com/title/tt0296915/

39. El Topo | IMDB: 7,5 (1970)

39. El Topo | IMDB: 7,5 (1970)

Oğluyla birlikte yolculuk yapan bir silahşör, bir kadının hayatını kurtardıktan sonra, çöllerin en sıkı dörtsilahşörüyle karşı karşıya gelmek durumunda kalır

Silahşör türlü meziyetleri olan bu adamları yok ettikten sonra ise yeraltına sığınmak zorunda kalır. Dışlanmışların ininde onu manevi bir uyanış beklemektedir. Gözlerini açtığında, dünyayı değiştirmek ve oğlunu bulmak üzere planlar yapmaya başlar.

http://www.imdb.com/title/tt0067866/

40. Luna de Avellaneda | IMDB: 7,3 (2004)

40. Luna de Avellaneda | IMDB: 7,3 (2004)

Juan José Campanella'nın, esas adam Ricardo Darin ve yancısı Eduardo Blanco'yu merkeze koyup arka fona da Arjantin'in politik ve ekonomik anlamda

geçirdiği değişim ve dönüşüm sürecini konu alıyor.

http://www.imdb.com/title/tt0347449/

41. Un cuento chino / Zoraki Misafir | IMDB: 7,3 (2011)

41. Un cuento chino / Zoraki Misafir | IMDB: 7,3 (2011)

Buenos Aires’te yaşayan Roberto yalnız bir adamdır ve bir hırdavat dükkanı sahibidir. Roberto hobi olarak tuhaf haberleri toplamaktadır. Arkadaşı Mari’nin Roberto’ya karşı duyguları vardır. Ancak Roberto bu durumu görmezden gelmektedir. Bir gün Roberto Jun isimli Çinli bir adamla tanışır. İspanyolca bilmeyen Jun kolundaki adresli dövmeyi gösterir. Roberto ve Jun o adrese giderler. Yerin Jun’unamcasına ait olduğunu ancak 3 buçuk sene önce sattığını öğrenirler. Daha sonra amcasını bulmaya çalışırlar. Roberto Jun’un söylediklerini çevirmesi için birini bulur ve dramatik hikayesini öğrenir.

www.imdb.com/title/tt1705786/

İçeriğin Devamı Aşağıda

42. XXY | IMDB: 7,2 (2007)

42. XXY | IMDB: 7,2 (2007)

Alex ailesiyle birlikte Uruguay'daki küçük bir balıkçı kasabasında yaşayan on beş yaşında bir kızdır. Ancak bir sırrı vardır: Alex, çift cinsiyetlidir. Ailesinin arkadaşlarının yeniyetme oğullarıyla onları ziyarete gelmesi, herkes için bir kırılma noktası olacaktır.

Cinsellik, toplumsal cinsiyet kimliği ve çocuklarla baş etmenin zorluğu hakkında keşfedilmeyi bekleyen film, 2007 Goya En İyi Yabancı İspanyolca Film ödülünün de sahibi.

http://www.imdb.com/title/tt0995829/

43. Leonera / Aslan İni | IMDB: 7,1 (2008)

43. Leonera / Aslan İni | IMDB: 7,1 (2008)

25 yaşındaki üniversite öğrencisi Julia, iki haftalık hamiledir. Daha önce hiç suç işlememiş olan Julia, iki adamı öldürdüğü için hapse girer. Bir tanesi bebeğin babasıdır.

Çocuğunu içeride doğurmak ve büyütmek zorunda kalan Julia, burada tanıştığı iki mahkumun etkisi altında kalacaktır. Üstelik bir tanesi kendi öz annesi Sofia'dır.

Anneliğe, adalete, yalnızlığa ve suçluluğa değinen Aslan İni, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışmıştı.

www.imdb.com/title/tt1022606/

44. House of Sand | IMDB: 7,5 (2005)

44. House of Sand | IMDB: 7,5 (2005)

Brezilya’nın Maranhao çöllerinde nesiller boyunca esaret yaşayan bir aileyi anlatıyor Casa de Areia. Kocası ile birlikte geldiği çölde, kocasının ısrarı ve ardından da ölümü sonucunda esir kalan Áurea’nın yanında sadece annesi vardır. İki kadın, ilkin içinde bulundukları çaresiz durumdan kaçmaya çalışacaklar; kaçış olmadığını anladıklarında ise hayatlarını devam ettirebilmek için çölün şartlarına ayak uyduracaklardır. Kadraja Áurea’nın kızının da dahil olmasıyla yıllar boyu devam eden bir esaret hikayesini, hayalleri ve tutkuları birbirlerinden miras kalan kadınların hayatlarını anlatan bu minimalist film, insana dair derin bir söyleme ve göz alıcı, doğal bir görselliğe sahip. Filmin Chopin’in Raindrop prelüdü eşliğinde harika bir metafor içeren finali ise kesinlikle görülmeli.

http://www.imdb.com/title/tt0373747/

45. Neighboring Sounds / Komşu Sesler | IMDB: 7,1 (2012)

45. Neighboring Sounds / Komşu Sesler | IMDB: 7,1 (2012)

Brezilya'nın Recife adlı kıyı kasabasında bir mahallenin sakinlerinin yaşamlarında geziniyoruz. Mahallede olan biten her şey yaşlı Francisco’dan soruluyor. Francisco’nun torunlarından biri ailenin emlak şirketinin patronluğunu yaparken diğeri arabalardan radyo çalıp satarak hayatını idame ettiriyor. Mahallenin sürekli ot içen depresif ev kadını, komşusunun havlayan köpeğini susturmakla kafayı bozmuş. Kadının kızı ise kâbuslarında evlerine yabancı birilerinin girdiğini görüyor. Bir de mahalle sakinlerinin birer aile üyesiymiş gibi davrandıkları siyahî hizmetçiler var. İşte böyle bir ortamda mahallenin huzurunu korumak için bir grup güvenlik görevlisi mahalleye geliyor ve herkesin hayatı değişmeye başlıyor.

http://www.imdb.com/title/tt2190367/

46. The Man from the Future / Geleceğin Adamı | IMDB: 7,2 (2011)

46. The Man from the Future / Geleceğin Adamı | IMDB: 7,2 (2011)

Zero (Wagner Moura) parlak bir bilim adamıdır. Fakat 20 sene önce okul partisinde alenen aşağılanmış ve hayatının aşkı Helana'yı (Alinne Moares) kaybetmiştir. Bir gün buluşlarından biriyle kazayla zamanda yolculuk yapar, daha doğrusu geçmişine geri döner. Artık kendi hayatını değiştirmek için bir şans yakalamıştır.

http://www.imdb.com/title/tt2027178/

İçeriğin Devamı Aşağıda

47. Macario | IMDB: 8,4 (1960)

47. Macario | IMDB: 8,4 (1960)

Fakirve açlık çeken köylü Macario’nun Ölüler Günü’nde tek istediği şey doğrudürüst bir yemektir. Macario, karısının onun için pişirdiği hindiyi yedikten sonra üç farklı ruh ile karşılaşır: Şeytan, Tanrı ve Ölüm. Ruhların her biri Macario’dan hindisini onlarla paylaşmasını ister. Fakat Macario, Ölüm dışında herkesin talebini geri çevirir. Hindiyi paylaşmanın karşılığı olarak, Ölüm Macario’ya her türlü hastalığı iyileştirmeye yarayan sıvıyla dolu bir şişe verir. Kısa süre içinde Macario, köyün doktorundan bir zengin olur. Bu durum kısa süre içinde herkesin korktuğu Engizisyon’un ilgisini çeker.

http://www.imdb.com/title/tt0054042/

48. Love in the Time of Hysteria / Histeri Çağında Aşk | IMDB: 7,2 (1991)

48. Love in the Time of Hysteria / Histeri Çağında Aşk | IMDB: 7,2 (1991)

Reklam sektöründe senaristlik yaparak ve biraz da patronu Gloria ile yatarak hayatını kazanan Tomas, aşk yapmak için doğduğuna inanan, garip fakat sevimli takıntıları olan bir adamdır. Kadınlarla arası ziyadesiyle iyi olan Tomas'ın yatağı hiçbir zaman boş kalmamaktadır. Tomas'ı durdurabilecek tek şey, kutsal evlilik bağıdır. Elbette, Tomas'ın böyle bir bağ vasıtasıyla kendini asmak gibi bir niyeti yoktur. Niyetlenen kadınlara ve kurumun kutsallığına duyduğu saygı yüzünden; sonra yapamayacağı için, gelin adaylarıyla nikahtan önce seks yapmaktadır. AIDS kapmak gibi bir korkusu olmadığı için seks yaparken korunma gereksinimi duymayan Tomas'ın takıntılarından biri de durduk yerde hasta olduğunu düşünmesi ve kendisini hasta olduğuna inandıracak koşulları yerine getirmesidir.

http://www.imdb.com/title/tt0102958/

49. Cronos | IMDB: 6,8 (1993)

49. Cronos | IMDB: 6,8 (1993)

Antikacı dükkanı işletmekte olan Jesus Gris tesadüfen, 450 yıl önce bir simyacı tarafından icat edilmiş mekanik bir kapsül bulur. Filmde, yapıştığı kişiye gençlik ve güç aşılayan, örümcek şeklinde olan bu altın kapsülün aynı zamanda insan kanı içilmeden bastırılamayan bir açlık getirdiğini de farkeden Gris’in insandan vampire dönüşme süreci anlatılır. İçinde bulunduğu karışık durumdan çıkış yolu bulamayan Gris’in vücudundaki kapsülün peşinde olan başkalarının da olduğunu öğrenmesi uzun sürmeyecektir.

http://www.imdb.com/title/tt0104029/

50. Miss Bala | IMDB: 6,5 (2011)

50. Miss Bala | IMDB: 6,5 (2011)

Filmde güzellik kraliçesi olma hayalleri kuran ve kuzey Meksika’ya korku salmış bir çetenin eline düşen Laura’nın hikayesi anlatılıyor. Genç kadın güzellik kraliçesi tacını elde etmeyi başarsa da, Meksika’nın şiddetli savaşına istemeden katılmasıyla kazandığı deneyimler onu sarsıyor ve bambaşka bir insana dönüştürüyor.

http://www.imdb.com/title/tt1911600/

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
9
1
1
1
1
0