Görüş Bildir
Haberler
İspanyol Sinemasının Korku Konusunda Aşmış Olduğunu Gösteren Birbirinden Ürkütücü 20 Film

İspanyol Sinemasının Korku Konusunda Aşmış Olduğunu Gösteren Birbirinden Ürkütücü 20 Film

İspanyollar korku filmi işini çözmüşe benziyor. 😱

Not: Film açıklamaları için Beyazperde kullanılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tesis (1996)

1. Tesis (1996)

Sakin ve kendi halinde bir üniversite öğrencisi olan Angela, tez konusu olarak seçtiği ‘sinemada şiddet’ temasıyla ilgili problemler yaşamaktadır. Genç kadın izlemeye bile dayanamadığı şiddet kavramından o kadar bihaberdir ki okuldaki başka bir öğrenciden yardım almaya karar verir. İlginç ve gizemli bir görünüme sahip olan Chema korku filmleri konusunda üst düzey bir bilgiye sahiptir. İkili proje üzerine çalışırlarken, Angela talihsiz bir tesadüfle tez profesörünün ölümüne tanık olur. Yaşlı adam sinema salonunda bir filmi izlerken ölü bulunmuştur. Bu anı görebilen tek kişi olan Angela, kasedi ele geçirir ve gördüğü şey karşısında şoke olur. Bu kaset hem okulun kirli oyunlarını hem de saklı kalan bir katilin kimliğini açığa çıkaracaktır.

İspanya sinemasının son dönemde yetiştirdiği en yetenekli yönetmen olarak kabul edilen Alejandro Amenabar’ın henüz 24 yaşındayken çektiği bu filmi için başyapıt desek afaki kaçmaz.

2. REC (2007)

2. REC (2007)

Gazeteci Angela'nın istediği fırsat ayağına kadar gelmiştir. Çünkü tam da TV muhabiri Angela ile kameramanı Pablo'nun, itfaiyecileri konu alan bir program yaptıkları sırada gelen bir ihbar üzerine, itfaiyeyle beraber ihbarın geldiği eve gidip haberi canlı canlı yaşama imkanına kavuşmuşlardır. Yaşlı bir kadının ev kazası geçirdiğini sandıkları olayın gerçeklerden çok uzak ve dehşet verici boyutlarda olduğunu eve vardıkları zaman öğrenmeleri ise kötü bir sürpriz olarak karşılarına çıkacaktır. İspanya sineması, korku sinemasına farklı boyutlar getirmeye devam ediyor. Bu anlamda görüntülerini bütünüyle filmdeki kameraman Pablo’nun çekimlerinden izlediğimiz [Rec], Jaume Balaguero ve Paco Plaza'nın birlikte yazıp yönettiği, birçok organizasyondan ödüller ayrılmış dikkate değer bir korku/gerilim örneği. The Blair Witch Project ile ortaya çıkan, Cloverfield ve The Last Horror Movie gibi örnekleriyle de devamı gelen standart el kamerası çekimiyle çekilen film, yarattığı ürkütücü atmosfer ve özellikle gerilimin tavan yaptığı son 15 dakikasıyla klasikler arasına girmeye aday.

3. Los Cronocrimenes (2007)

3. Los Cronocrimenes (2007)

Hector karısıyla birlikte yeni evlerine taşındığı gün inanılmaz bir olay yaşar. Elinde dürbünü çevreyi gözetlerken ormanda çıplak bir kadın görür, çaktırmadan yanına gider fakat bu esnada gizemli bir adam tarafından bıçaklanır.

Aynı adamdan kaçarken garip bir mekana ve mekanda yer alan bir aletin içine sığınır. Fakat bu kaçış onun zamanda geriye gitmesine neden olacaktır. Hector zamanda geriye gidince bir anda 2. Hector durumuna düşer. Eski hayatına devam etmek için orijinalini öldürmesi gerekmektedir. Bu arada Hector’ların sayısı artar.

2008’in en tuhaf ve şaşırtıcı bilim kurgu filmi olduğunu söyleyebiliriz. Düşük bütçeli bu orijinal yapım gösterildiği festivallerde olay yarattı. Remake’ini David Cronenberg’ün çekeceği söyleniyor.

4. Veronica (2017)

4. Veronica (2017)

Veronica, babasının ölümün ardından evde kardeşlerine bakmaya başlar. Babasının ölümünün ardından yıkılan ve onun yasını tutan Veronica, babasının ruhunu çağırmaya karar verir. Güneş tutulmasının olduğu bir gün iki arkadaşı ile birlikte okulun çatın katında ruh çağırma tahtası kuran Veronica’ya, ruh çağırma sırasında garip şeyler olmaya başlar. Kendisine gelen eve dönen genç kız apartman dairelerine kötü niyetli bir varlığın girdiğinden şüphelenir.

Film, İspanya tarihinde polis kayıtlarına 'paranormal vaka' olarak geçen ilk olaydan esinlenmiştir.

5. La Cara Oculta (2011)

5. La Cara Oculta (2011)

Adrian yetenekli bir orkestra şefidir. Sevgilisi Belen ile birlikte yaşayan Adrian, Belen’den gelen bir video mesajıyla yıkılır. Belen, artık onunla birlikte olamayacağını söyleyerek Adrian’ı terk etmiştir. Belen, bıraktığı mesaj sonrasında gizemli bir şekilde ortadan kaybolur. Adrian terk edilmenin acısını yaşarken, bir yandan da Belen’i aramaya koyulur. Fakat tüm uğraşları boşunadır. Zaman geçtikçe Belen’in yokluğuna alışır. Bir süre sonra hayatına yeni birini alan Adrian yeniden mutluluğu yakalamıştır. Tam hayatını yoluna koyduğunu düşündüğü anda gizemli kayboluşun ardındaki gerçekler ortaya çıkacaktır.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Andrés Baiz'in üstlendiği filmin kadrosunda Martina García, Quim Gutiérrez ve Clara Lago gibi isimler var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. El Habitante Incierto (2004)

6. El Habitante Incierto (2004)

Bir mimar olan Felix, eşi Vera’dan yeni ayrılmıştır. Yaşadığı sıkıntılı günlerden oldukça yıpranan Felix, kendisine yeni bir ev dizayn eder. Tenha bir muhitte yalnız yaşamaya başlayan Felix’e bir gün beklenmeyen bir misafir gelir. Gelen kişi evdeki telefonu kullanmak ister. Olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra Felix, evde garip durumlar olduğunu hisseder. Yaşananlardan sonra Felix, telefonunu kullanmak için kapıya gelen yabancının bir daha evden çıkmadığından şüphelenmeye başlar. Olayı aydınlatmaya çalışan Felix’in başına istenmedik olaylar gelir ve bir anda her şey tersine dönmeye başlar.

7. El Cuerpo (2012)

7. El Cuerpo (2012)

Bir gün bir morgdan iş kadını Mayka'nın cesedi kaybolur. Hayatta her şeyi düzenli ve planlı olan bu kadının ölümünün arkasındaki sır perdesi henüz aralanamamışken, bir de cesedinin ortadan kaybolması olayı daha da karmaşık hale getirir. Dava ile ilgilenmesi için dedektif Jaime Pena görevlendirilir. Jaime de eşini kaybetmiştir ve bu travmanın izlerini henüz tam olarak atlatamamıştır. Bu davayı hem kişisel duygularını çözüme kavuşturmak hem de halen meslekte iyi bir polis olduğunu göstermek için değerlendirecektir. Fakat olayın o kadar çok karanlık noktası vardır ki davaya dahil olan hiç kimse aslında göründüğü kişi değildir. Cinayetin ve kaybolan cesedin arkasını araştırdıkça hem maddi hem manevi farklı sonuçlara doğru yönelecektir...

Oriol Paulo'nun ilk uzun metrajlı sinema filmi olan yapımın başrollerinde Belén Rueda, Hugo Silva ve Aura Garrido bulunuyor.

8. Los Ojos De Julia (2011)

8. Los Ojos De Julia (2011)

Julia'nın (Belén Rueda) sonunda onu kör bırakacak olan bir göz hastalığı vardır. Julia'nın ikiz kız kardeşi de aynı hastalığa yakalanmış ve kendini bodrum katında asarak intihar etmiştir. Herkes onun intihar ettiğini düşünse de Julia aynı fikirde değildir, kardeşini kimin öldürdüğünü bu işin gerçek nedenini öğrenmek amacı ile kendini bu göreve adar ve araştırmaya girer. İpuçlarını tek tek toplamaya başladığı andan itibaren izlenildiğinin farkına varır. Bu arada gözündeki hastalık ilerlediğinden dolayı Julia cerrahi bir operasyon geçirir ve iki hafta boyunca gözünde bir sargı ile yaşamak zorunda kalır.

Kardeşini öldüren katilin geceleri evine girip kendisini izlediğini hissetmesiyle birlikte onun için gerilimli saatler başlar. Onun kusuru görme yeteneğinin sade bir çarpıtması mıdır veya hayal etme gücünün yeteneği midir?

9. El Espinazo Del Diablo (2001)

9. El Espinazo Del Diablo (2001)

1930'lu yılların son demleri... İspanyol İç Savaşı sona ermek üzeredir. Diktatör Franco'nun ulusalcı partisi, Sol Parti'yi alt etmenin eşiğindedir. Solcu babası tarafından bir yetimhaneye bırakılan 10 yaşındaki Carlos, bir gün babasının geri gelip onu yeniden yanına alacağının hayallerini kurmaktadır. Carlos bu ortamda oldukça zor günler geçirmektedir. Bir gün yine aynı yetimhanede yıllarını geçirmiş olan Jacinto isimli bir hayalet tarafından taciz edilmeye başlayacaktır.

10. Mientras Duermes (2011)

10. Mientras Duermes (2011)

Barcelona’da apartman görevlisi olarak çalışan Cesar, işi gereği her daire sakininin özel hayatına tanıklık etmektedir. Hayatı seven, neşeli bir kadın olan Clara ise özellikle ilgisini çekmektedir. Ama hayat olumlu bakan bu cana yakın hali Clara’nın başına hiç beklenmedik belalar açacaktır. Zira Cesar başka insanlara acı çektirerek tatmin olan bir psikopattır ve çevresinde en dayanamadığı şey mutlu insanlardır!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. El Orfanato (2007)

11. El Orfanato (2007)

Laura, çocukluğuna dair en mutlu günlerini deniz kenarındaki bir yetimhanede geçirmiştir. Yetimhanenin çalışanları ve Laura'nın birlikte büyüdüğü arkadaşları ona her zaman ilgi ve şefkat göstermişler, sevgilerini asla esirgememişlerdir. Şimdi, 30 yıl sonra, Laura, kocası Carlos ve 7 yaşındaki oğlu Simon'la çok güzel yıllar geçirdiği yetimhaneye geri dönmüştür. Hayali, uzun süredir kapalı olan yetimhaneyi restore ettikten sonra engelli ve hasta çocuklar için bir yaşam alanı haline getirmektir.

12. Mama (2013)

12. Mama (2013)

Victoria ve Lilly anne ve babası ormanın derinliklerinde öldürüldüğünde henüz çok küçük iki kız kardeştir. Vahşi doğada yapayalnız kalırlar ve 5 yıl boyunca nasıl hayatta kaldıklarını kimse çözemez. Kızların amcası Lucas kız arkadaşı Annabel ile kızları sahiplenirler ve mahkeme kararıyla evlerine alırlar. Fakat insanlıktan uzak büyümüş çocukların rehabilitasyon süreci de oldukça zor olacaktır.

Çocukların uyumsuz davranışları ve evden kaçmalarının ardında travma ve stresten başka bir etken olduğunu fark eden Annabel, geceleri kızlara seslenen bir fısıltı olduğunu fark eder. Evdeki tek misafirler küçük çocuklar değildir, dudaklarından dökülen 'Mama' nereye gitseler arkalarında olan bir hayalettir...

13. Musaranas (2014)

13. Musaranas (2014)

Montse, dışarıya adım atamayan bir agorofobiktir ve yıllardır küçük apartman dairesinden çıkmamıştır. Genç yaşında küçük kız kardeşini kaybeden Montse, bu olay nedeniyle büyük bir travma yaşamıştır.Bir gün apartmanda merdivenlerden yuvarlanan genç bir adam, Montse'nin kapısına kadar sürünerek ondan yardım ister. Carlos'u içeri alan Montse için artık her şey sonsuza dek değişecektir.

14. Un Chien Andalou (1929)

14. Un Chien Andalou (1929)

Genç Bunuel ve genç Dali, her zamankinden daha gerçeküstücü bir anlayışla, beyazperdeye unutulmaz kareler kazandırdılar. Öncelikle akla gelen sahnelerden biri ise bu sıradışı filmde karşılaştığımız ay ve bulut görüntüsünü takip eden göz kesme sahnesi. Sinemacılar burada saf düşsel ve sinemasal anlatımı bozan yapılarıyla dönemin sinema seyircilerini son derece şaşırtırken sadece sinema dünyasına değil, sanat dünyasına da bomba gibi düşen bir kısa filme imza atmışlardır.

15. Los Otros (2001)

15. Los Otros (2001)

Amerika İkinci Dünya Savaşı'nın yaralarını sarmaya çalışmaktadır. New Jersey'de hayatını devam ettirmekte olan Grace ise savaşta eşini kaybetmiştir. Çocuklarının güneşe karşı alerjisi olduğundan oldukça karanlık bir evde yaşamaktadırlar. Grace, onlardan yardım almak üzere malikanelerine gelen insanlara yardım edip onlara iş vermektedir. Grace'in kızı olan Anne ise, Victor isimli bir hayali arkadaşa sahiptir. Bir gün oluşan sis yüzünden evin dünyanın geriye kalanıyla olan irtibatı tamamen kesilir. Grace ve çocukları, bir türlü güvenemedikleri çalışanlarıyla beraber yalnız kalmışlardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. 28 Weeks Later (2007)

16. 28 Weeks Later (2007)

Rage virüsünün Britanya adalarına yayılmasının yarattığı karışıklık kontrol altına alınmış ve halk yavaş yavaş boşaltmak zorunda kaldıkları evlerine geri dönmeye başlamışlardır. Amerikan ordusu da, Londra’nın çeşitli yerlerinde düzenin sağlanması ve insanların güvenle evlerine yeniden yerleşebilmelerini sağlamak için yardım etmektedir. Öte yandan Rage virüsü, bütün planları alt üst edecek kadar tehlikeli ve sinsi bir virüstür. Herkesin, tehlikenin geçmiş olduğunu düşündüğü bir anda kenara çekilmiş ve çok daha tehlikeli bir şekilde yeniden harekete geçeceği zamanı beklemektedir. Nitekim evlerine geri dönebilmenin sevincini yaşayan bir ailenin ferdi, korkunç virüsü hala vücudunda taşımaktadır. Virüs ise yeniden ortaya çıkacağı en doğru zamanı beklemektedir.

17. Pet (2016)

17. Pet (2016)

Aşık olduğu kadına beslediği yoğun duygulara karşılık alamayan bir adam, sevdiği kadını kaçırıp onu bir kafese hapseder ve onunla oyun oynamaya başlar.

18. La Piel Que Habito (2011)

18. La Piel Que Habito (2011)

Bir araba kazasında yanarak ölmekten son anda kurtulan eşini yanıklardan oluşan görüntüden kurtarmak için yeni bir deri yaratmak üzerine çalışmalar yapan estetik cerrahı Dr Robert Ledgard (Antonio Banderas) on iki yıl boyunca evindeki laboratuvarında çalışmaya devam eder ve domuz-insan kanı karışımıyla elde ettiği bir deri üretir.

Eşinin yanmış vücudunu görmesi üzerine intihar etmesi ve küçük kızlarının da buna şahit olmasından sonra büyük depresyon geçiren aile iyice hassaslaşmıştır. Küçük kız büyüdüğünde de psikolojisini bozan bir olay yaşayacak, bu olayın üzerine Dr. Ledgard, yaptığı deneyleri büyüterek neredeyse Dr. Frankenstein haline gelecektir.

19. Regression (2015)

19. Regression (2015)

90'larda Minnesota'da geçen hikayede bir baba, kızına cinsel tacizde bulunmakla suçlanır. Baba ne olup bittiğine dair hiçbir şey hatırlayamasa da suçlamaları kabul eder. Bir psikoloğun yardımıyla hafızasındaki boşlukları doldurmaya çalışan adam parçaları yavaş yavaş birleştirmeye başlar ve olayların içerisinde bir polisin de yer aldığını hatırlar. Yine de olaylar tartışmaya açık değildir ve yerel medya, soru işaretlerinin arkasında satanik bir tarikatın yer alma ihtimalini sorgulamaya başlamıştır.

20. V/H/S (2012)

20. V/H/S (2012)

Bir grup evsiz, tanımadıkları bir insan tarafından bir soygun için kiralanırlar. Yapmaları gereken terk edilmiş bir eve girmek ve bir VHS kaseti çalmaktır. Karşıdan basit gibi görünse de evin içine girdikten sonra keşfedilecek pek çok kayıt bulurlar...

Aralarında Matt Bettinelli-Olpin, David Bruckner, Tyler Gillett ve Ti West'in de olduğu 10 farklı yönetmen tarafından yazılan ve çekilen filmde Calvin Reeder, Lane Hughes, Adam Wingard, Hannah Fierman, Mike Donlan ve Joe Sykes gibi isimler yer alıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
16
6
4
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
okan82195883

The Others Amerikan filmidir, yönetmeni İspanyol asıllıdır. The Others Amerikan oyuncularla İngilizce çekilmiş bir filmdir İspanyol sineması değildir. Fatih ... Devamını Gör

Satürn Mars

7 mükemmel, diğerlerini izlemedim ama

özge feyza yılmaz

veronicalos los otros ve mama doğaüstü olaylrın olduğu filmler bu tarz sevenler için rec kanlı ve iğrnç olayların olduğu bir film Mientras Duermes korkun... Devamını Gör