Görüş Bildir
Haberler
IŞİD'e Katılmak İsteyen Üç İngiliz Genç Kefaletle Serbest

IŞİD'e Katılmak İsteyen Üç İngiliz Genç Kefaletle Serbest

ATKN
15.03.2015 - 17:02 Son Güncelleme: 16.03.2015 - 10:06

Arşiv

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye üzerinden Suriye'ye gitmek isterken İstanbul'da durdurulan ve İngiltere'ye geri gönderilen, daha sonra da gözaltına alınan üç İngiliz gencin kefaletle serbest bırakıldığı, haklarındaki soruşturmanın ise sürdürüleceği açıklandı.

Londra Emniyet Müdürlüğü, kuzeybatı Londra'da yaşayan 17 yaşındaki iki genç ile 19 yaşındaki bir diğer şahsın Cumartesi gecesi 23.10'da geri döndüklerini ve terörle mücadele görevlilerince gözaltına alındıklarını belirtti.

IŞİD'e katılmayı amaçladığı iddia edilen İngiliz pasaportlu üç kişinin, İspanya üzerinden Türkiye'ye gittiği öğrenilmişti.

Gafur H, Muhammed N. ve Muhammed Abdulla H, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığının çalışmaları sonucu, 'yabancı savaşçı' olduğu değerlendirilen kişilerin Türkiye'den geçişlerini önlemek için oluşturulan risk analiz grubunda görevli polislerin takibine takılmış, bu kişiler İstanbul'da havalimanında gözaltına alınmıştı.

İngiltere makamlarıyla işbirliği içinde gerçekleştirilen çalışmanın ardından üç kişi, İngiltere'ye geri gönderilmişti.

Üç genç kız Suriye'ye geçmişti

Daha önce İngiliz vatandaşları olan 15 yaşındaki Amira Abaze ile 16 yaşlarındaki Şahimima Begüm ve Kadiza Sultana'nın 17 Şubat'ta Londra'dan uçağa binerek İstanbul'a geldikleri tespit edilmişti.

İngiliz yetkililere göre, üç genç kızın hedefi IŞİD'e katılmak üzere Türkiye üzerinden Suriye'ye ulaşmaktı. İngiliz kızlardan Londra'dan ayrıldıklarından bu yana haber alınamıyordu.

Daha sonra ise İngiltere polisi kızların Suriye'ye geçtiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise üç İngiliz kıza yardım eden kişinin IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelerden birinin istihbarat elemanı olduğunu söyledi.

'60 kadın ve genç kız IŞİD’e gitti'

İngiliz polisi, şimdiye kadar yaklaşık 60 kadın ve genç kızın İngiltere'den Suriye'ye IŞİD'e katılmak için gittiğini tahmin ettiklerini açıkladı.

İngiliz polisi Ulusal Koordinasyon Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Helen Ball, BBC'de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, 'Geçen yıl 22, toplamda da yaklaşık 60 kadın ve genç kız İngiltere'den Suriye'ye gitti. Bu kişilerin çoğunun IŞİD'e katılmak için gittiğini tahmin ediyoruz' dedi.

Giden genç kızların yaşlarının küçük olduğuna dikkati çeken Ball, 'Suriye'ye giden İngiliz kızlar konusunun giderek artan bir sorun olduğunu ve yetkililerin bu konuda gerekli tedbirleri alması gerektiğini' belirtti.

İngiliz hükümeti, yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının Suriye'ye ve Irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor.

Sınırdışı edilen gençler İngiliz basınında

Sınırdışı edilen gençler İngiliz basınında

İngiltere basını ikisi 17, biri 19 yaşındaki İngiltere vatandaşı üç genç erkeğin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne katılmak için Suriye'ye geçmeye çalışırken İstanbul'da yakalanmalarına geniş yer ayırıyor.

Times'ın birinci sayfasında yer alan habere göre gençlerin Suriye'ye geçmeden yakalanmaları ailelilerinin yetkililere haber vermesiyle oldu.

Times'a göre gençlerden 17 yaşında olan ikisinin Cuma namazından dönmemeleri üzerine aileler yetkililere kayıp bildiriminde bulundu.

Haberde gençlerin yakalanmamak için önce Londra'dan Barcelona'ya gittikleri, sonra da İstanbul'a geçtikleri vurgulanıyor.

Times, Türkiye'ye kadar gidebilmelerinin havayolu şirketleri ve sınır güvenlik görevlilerinin yanlarında yetişkin olmayan gençleri kontrol etmek için yeterince çaba harcayıp harcamadıkları konusunda soru işaretleri yaratacağını yazıyor.

Geçen ay da yaşları 15 ve 16 yaşında olan Londralı üç genç kızın Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmesi İngiltere'de tartışma yaratmıştı.

Times Londra polisinin bu genç kızların bir arkadaşlarının Suriye'ye gitmesi üzerine geçen Aralık ayında sorgulandıklarının ortaya çıkması üzerine eleştirildiğini de kaydediyor.

Daily Telegraph da olayı birinci sayfasından duyuruyor.

Kaynaklar: Al Jazeera, Reuters ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0