Görüş Bildir
Haberler
İddialı Sahnelerinden Dolayı İzleyenleri İkiye Bölüp Tartışmalara Sebep Olan Diziler

İddialı Sahnelerinden Dolayı İzleyenleri İkiye Bölüp Tartışmalara Sebep Olan Diziler

Rana Önder
30.10.2022 - 20:21 Son Güncelleme: 27.10.2022 - 18:10

Son zamanlarda yayınlandıktan sonra hem ülke hem de dünya gündeminde tartışma yaratan birçok dizi oldu. Gerek konuları gerekse içerisinde bulundurduğu bazı sahneler ile yoğun eleştirilerin hedefi olan pek dizi yayınlandı. 

House of the Dragon, Bir Başkadır ve siyahi elf karakteriyle tartışmaların hedefi olan Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisinin de içerisinde bulunduğu, son yıllarda izleyenleri ikiye bölen dizilere bu içerikten ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. A Primeira Tentação de Cristo (2019)

25. A Primeira Tentação de Cristo (2019)

IMDb: 4.8 

Özet: Dizi özellikle de İsa'yı eşcinsel konumlandırması bakımından oldukça eleştirildi. Dizide 30 yaşına girecek İsa'nın doğum günü kutlamasına sürpriz bir konukla gelmesi konu ediniliyor. Komedi türünde olan bu dizi Hz. İsa'ya saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle tartışma oluşturdu. 

Yönetmen: Rodrigo Van Der Put

Oyuncular: Gregório Duvivier, Fábio Porchat, Antonio Tabet

24. Çıplak (2020-)

24. Çıplak (2020-)

IMDb: 5.6 

Özet: Eylül isimli genç bir kadının hayallerindeki yer olan Galler'e taşınması ve kendisine yeni bir hayat kurması için hayat kadını olarak çalışıp para biriktirmesini konu edinen bir dizidir. Dizi hem ilk sezonu hem de ikinci sezonu ile tepki çekmiştir. Özellikle de Cüneyt Özdemir'in bir paylaşımı üzerine dizinin platformdan kalması da tartışma konusu oluşturmuştu. Dizinin ikinci sezonu ise yönetmenin önceden çektiği bir kısa filmin gündeme gelmesi üzerine tepki toplamıştı. 

Yönetmen: Merve Göntem, Can Evrenol

Oyuncular: Müge Bayramoğlu, Mert Ramazan Demir, Bora Cengiz

23. Kingdoms of Fire (2019-)

23. Kingdoms of Fire (2019-)

IMDb: 6.1 

Özet: Osmanlı'nın Kahire'yi işgal etme çabası olarak iki dünyanın dinamik bir savaşını ve Sultan Selim ile şövalyeye dönüşen Memluk lideri Tuman liderliğindeki Kahire halkının muhalefetiyle karşı karşıya kalmasını konu edinen bir dizidir. Dizi Osmanlı İmparatorluğu'nu kötü gösterdiği ve aşağıladığı gerekçesiyle tartışmalara yol açmıştır. 

Yönetmen: Mohammed Soleiman

Oyuncular: Mahmoud Nasr, Khaled Nabawy, Mohamed Hatem

22. Insatiable (2018-2019)

22. Insatiable (2018-2019)

IMDb: 6.5 

Özet: Gözden düşmüş, tatminsiz bir sivil hukukçuya dönüşen güzellik yarışması koçu, intikamcı, zorbalığa maruz kalmış bir genci müvekkili olarak kabul eder ve dünyaya ne salacağı hakkında hiçbir fikri yoktur. Asıl mesleği avukat olan bir adam ile kendisine yapılan zorbalıklardan öcünü almak isteyen gencin hikayensin konu edinildiği bir dizidir. Dizi kilolu olma, kilo alma fobisi olan insanları tetiklediği ve onlarda yeme bozukluğuna neden olduğu gerekçesiyle eleştirilmiştir. 

Yönetmen: Lauren Gussis

Oyuncular: Dallas Roberts, Debby Ryan, Christopher Gorham

21. Erşan Kuneri (2022-)

21. Erşan Kuneri (2022-)

IMDb: 6.7 

Özet: Erşan Kuneri 1970'lerde erotik sinemalar çekerek bir ün yakalayan birisidir ve artık bu ünden kurtulup başka filmler çekmek ister. Erşan Kuneri sektörden tanıdığı arkadaşlarıyla birlikte farklı türlerde filmler çekmeye karar verir ve arkadaşlarıyla birlikte farklı türlerde filmler çeker. Diziyi sevenler olduğu gibi sevmeyenler de oldu bu yüzden dizi, izleyenleri ikiye böldü. 

Yönetmen: Cem Yılmaz

Oyuncular: Ezgi Mola, Merve Dizdar, Bülent Şakrak, Çağlar Çorumlu, Zafer Algöz, Cem Yılmaz, Nilperi Şahinkaya, Uraz Kaygılaroğlu

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Baby (2018-2020)

20. Baby (2018-2020)

IMDb: 6.8 

Özet: Romalı liselilerin görünmeyen hayatlarını araştıran bir büyüme hikayesidir. Gerçek bir hikayeden esinlenen dizi, kimlik ve bağımsızlık arayışlarında topluma meydan okuyan bir grup Parioli gencin hayatını takip ediyor. Dizi çocuk tacizini ve reşit olmayan gençlerin hayat kadınlığı yapmasını normalleştirdiği gerekçesiyle eleştirilmiştir. 

Yönetmen: Giacomo Mazzariol

Oyuncular: Benedetta Porcaroli, Alice Pagani, Riccardo Mandolini

19. Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri (2022-)

19. Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri (2022-)

IMDb: 6.9 

Özet: Bu epik drama, J.R.R.'nin olaylarından binlerce yıl önce geçiyor. Tolkien'in Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'nde izleyicileri büyük güçlerin dövüldüğü, krallıkların zafere yükseldiği ve yıkıldığı, beklenmedik kahramanların sınandığı, umudun en ince ipliklerle sarıldığı ve en iyilerin olduğu bir çağa geri götürür. Tolkien'in kaleminden çıkan kötü adam, tüm dünyayı karanlıkta kaplamakla tehdit eder. Göreceli bir barış zamanında başlayan dizi, kötülüğün Orta Dünya'da uzun süredir korkulan yeniden ortaya çıkışıyla yüzleşirken hem tanıdık hem de yeni bir karakter topluluğunu takip eder. Yüzüklerin Efendisi film serisinin spin-off'u olan bir dizidir. Dizi özellikle de siyahi elf karakteri ile eleştirilerin ve tartışmaların odağı oldu. 

Yönetmen: John D. Payne, Patrick McKay

Oyuncular: Morfydd Clark, Markella Kavenagh, Robert Aramayo

18. Atiye (2019-2021)

18. Atiye (2019-2021)

IMDb: 7.0 

Özet: Şengül Boybaş'ın “Dünyanın Uyanışı” adlı kitabından esinlenen dizi, Atiye isimli genç ve güzel bir ressamın yaşadığı mistik olayları konu ediniyor. İstanbul'da bir ressam, Anadolu arkeolojik sit alanı ve geçmişiyle bağlantısı hakkında evrensel sırları ortaya çıkarırken kişisel bir yolculuğa çıkmasının konu edinildiği bir dizidir. Dizi, Göbekli Tepe'nin tanıtımı adına olumlu eleştiriler alırken özellikle de dal sahnesiyle oldukça eleştirilmiştir. 

Yönetmen: Nuran Evren Şit, Jason George

Oyuncular: Beren Saat, Mehmet Günsür, Metin Akdülger

17. Pera Palas'ta Gece Yarısı (2022-)

17. Pera Palas'ta Gece Yarısı (2022-)

IMDb: 7.1 

Özet: Tarihi bir İstanbul otelinde geçmişe saplanan bir gazeteci, modern Türkiye'nin kaderini değiştirebilecek bir komployu durdurmak zorunda kalır. Esra, Pera Palas'a iş için giden bir gazetecidir ancak buraya gittiğinde geçmişe yolculuk yapar kendisini bir anda 1919 yılının İstanbul'unda bulur. Esra geçmişte Mustafa Kemal Atatürk'e yapılacak bir komployu durdurmakla görevlendirilir. Dizi hem senaryosu hem de Hazal Kaya'nın oyunculuğuyla eleştirildi. 

Yönetmen: Emre Şahin

Oyuncular: Hazal Kaya, Selahattin Paşalı, Jordan J Gallagher

16. Pam & Tommy (2022)

16. Pam & Tommy (2022)

IMDb: 7.3 

Özet: Pamela Anderson ile Mötley Crüe’nun bateristi Tommy Lee tanıştıktan 96 saat sonra evlenmeleri ve çalkantılı, skandallarla dolu ilişkileri ile zamanında magazin gündeminin gözde çitlerinden biri haline gelmişlerdir. Bu dizide de özel olarak çiftin balayı sırasında çalınan cinsel ilişki sırasında çekilen görüntülerin bulunduğu kaset sonrasında yaşananlar konu edinilir. Dizi zamanında yaşanan bu olayın tek taraflı anlatıldığını düşünenler ile diziyi izleyince olayın mağdurlarının tekrardan travmatik olaylar yaşayacağını düşünenler olarak ikiye ayrıldı. 

Yönetmen: Robert Siegel

Oyuncular: Lily James, Sebastian Stan

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Bridgerton (2020-)

15. Bridgerton (2020-)

IMDb: 7.4 

Özet: Zenginlik, şehvet ve ihanet, güçlü Bridgerton ailesinin gözünden Regency dönemi İngiltere'sinin arka planında anlatıldığı bir dizidir. Dizinin ilk sezonunda ailenin en büyük kızı olan Daphne'nin aşk hayatı konu edinilirken ikinci sezonunda da ailenin en büyük kardeşi olan Arthur'un evlilik ve aşık olma serüveni ele alınır. Dizi uyarlandığı kitaba bağlı olmaması, tutarsız olması ve kostüm konusunda tartışma oluşturmuştur. Dizi hakkındaki bir diğer tartışma konusu ise müzikleridir. Ek olarak dizide yüksek zümrelerdeki kişileri canlandıran siyahilerde eleştiriye neden olmuştur. 

Yönetmen: Chris Van Dusen, Shonda Rhimes

Oyuncular: Phoebe Dynevor, Jonathan Bailey, Simone Ashley

14. Ölmek İçin 13 Sebep (2017-2020)

14. Ölmek İçin 13 Sebep (2017-2020)

IMDb: 7.5 

Özet: Hannah, yaşadıkları sonucunda intihar etmiş, lise çağında bir gençtir. Hannah, intiharının ardından video kasetlerini bırakır ve ondan hoşlanan Clay'in sevdiği kişiden kalan kaseti almasıyla birlikte hayatı değişir. Hannah, bazı kişilere ses kaydı yollar ve bunula birlikte hem Hannah'nın intihar sebepleri hem de buna neden olan kişiler açığa çıkar. Dizi, içerisinde bulunan intihar sahnesi ve gençlerin akıl sağlığına iyi gelmediği gerekçesiyle eleştirilmiştir. 

Yönetmen: Brian Yorkey

Oyuncular: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro

13. Messiah (2020)

13. Messiah (2020)

IMDb: 7.6 

Özet: Dizi alt metninde İslam karşıtı fikirler barındırdığını düşündüğü için tartışmaya yol açmıştır. Mesih din, inanç ve siyaset arasındaki çizgileri araştırıyor. Orta Doğu'da ilk kez ortaya çıkan ve çevresinde kendisinin Mesih olduğunu iddia eden bir takipçi kitlesi yaratan bir adama karşı modern dünyanın tepkisini anlatan bir dizidir. Dizide adamın bir dolandırıcı mı yoksa gerçekten de bir Mesih mi olduğu konu ediniliyor. 

Yönetmen: Michael Petroni

Oyuncular: Mehdi Dehbi, Michelle Monaghan, Tomer Sisley

12. Kulüp (2021-2022)

12. Kulüp (2021-2022)

IMDb: 7.8 

Özet: Matilda, Sefarad Yahudisi olan eski bir mahkumdur ve kızı için1955 yılının İstanbul'unda dönemin en önemli gece kulübünde çalışır. Mathilda bir yandan kızıyla tekrardan anne-kız ilişkisi kurmaya çalışır diğer yandan da sıkıntılı patronu Orhan ile başa çıkma yolları arar. Herkesşn kardeşçe din, dil, ırk ayrımı yapmadan yaşadığı bir toplumun nasıl birbirine düşmanlaştırılmaya çalışıldığını da işleyen dizi hem konusu hem de renkli karakterleriyle oldukça dikkat çekmiştir. 

Yönetmen: Zeynep Günay Tan

Oyuncular: Gökçe Bahadır, Barış Arduç, Asude Kalebek, Salih Bademci, Fırat Tanış, Metin Akdülger

11. Squid Game (2021-)

11. Squid Game (2021-)

IMDb: 8.0 

Özet: Çeşitli nedenlerle hayatta başarısız olan, ancak aniden 38 milyon ABD dolarından fazla kazanmak için bir hayatta kalma oyununa katılmak için gizemli bir davet alan insanların hikayesinin konu edinildiği bir dizidir. Oyun izole bir adada gerçekleşir ve katılımcılar nihai bir kazanan olana kadar kilitlenir. Hikaye, Kore'nin 1970'ler ve 1980'lerdeki popüler çocuk oyunlarını ölümcül bir riskle barındıran bir dizidir. 

Yönetmen: Hwang Dong-hyuk

Oyuncular: Jung-jae Lee, Park Hae-Soo, Wi Ha-Joon

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

10. Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

IMDb: 8.0 

Özet: Milwaukee Canavarı'nın hikayesi, kurbanların ve Wisconsin yerlisinin çok yıllı bir öldürme olayına girmesine izin veren polisin beceriksizliğinin bakış açısından anlatılır. Jeffrey Dahmer, ABD'nin en kötü şöhretli seri katillerinden bir tanesidir. Dahmer kurbanlarını öldürüp sonrasında onları yiyen bir seri katildir. Bu mini dizide de Dahmer'in çocukluğundan ölümüne kadarki süreç, ailesinin ve polisin ihmalkarlığı konu ediniliyor. Dizi kısa bir süre içerisinde çok fazla kişi tarafından izlenildi. Yaşananların gerçek bir hikayeden alınması da izleyenlerin ekstra acı çekerek izlemesine neden oldu. Dizi, kurbanların aileleri tarafından da izlenildiği için tartışmalara neden oldu. 

Yönetmen: Ryan Murphy, Ian Brennan

Oyuncular: Evan Peters, Richard Jenkins, Penelope Ann Miller

9. La Casa De Papel (2017-2021)

9. La Casa De Papel (2017-2021)

IMDb: 8.2 

Özet: Tarihin en büyük soygununu gerçekleştirmek için Profesör adında gizemli bir adam, tek bir özelliği olan sekiz soyguncudan oluşan bir çeteyi işe alır ve çetedeki hiçbirinin kaybedecek bir şeyi yoktur. Her adımı, her ayrıntıyı, her olasılığı ezberleyen beş aylık inzivadan sonra on bir gün içinde İspanya'nın Ulusal Madeni Para ve Pul Fabrikası'nda kilitli olarak, polis güçleri ve güçlerinde düzinelerce rehineyle birlikte, intihar bahsinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini öğrenmek için soygun düzenlerler. Dizi dünyada büyük yankı uyandırsa da bazı kişiler tarafından da eleştirilerin odağı oldu. 

Yönetmen: Álex Pina

Oyuncular: Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Pedro Alonso

8. Euphoria (2019-)

8. Euphoria (2019-)

IMDb: 8.4 

Özet: Yasaklı madde, cinsel ilişki ve şiddet sorunlarıyla boğuşan bir grup lise öğrencisinin hayatını ve yaşadıklarını konu edinen bir filmdir. 17 yaşındaki Rue bir yandan uyuşturucu bağımlılığı ile uğraşırken diğer yandan da travmaları, kimlik arayışı, aşk ve arkadaşlık gibi sorunlarla da başa çıkmaya çalışır. Rue ve arkadaşlarının yaşadığı zorlukların, arkadaşlık sorunlarının ve kimlik arayışlarının konu edinildiği bir dizidir. Dizi izleyen çoğu kişi tarafından çok sevilse de içerisindeki ağır travmatik sahnelerden dolayı da bazı insanlar tarafından tartışma konusu olmuştur.  

Yönetmen: Sam Levinson

Oyuncular: Zendaya, Hunter Schafer, Jacob Elordi

7. Bir Başkadır (2020)

7. Bir Başkadır (2020)

IMDb: 8.5 

Özet: Birbirinden farklı hayatlar yaşayan, farklı görüşlere sahip olan insanların bir şekilde yollarının kesişmesini ve denk gelme sonucunda hayatları değişen insanların konu edinildiği bir dizidir. Dizi çıktığı andan itibaren ülke gündeminde yoğun ilgi uyandırdı ve izleyenlerde tartışmaya yol açtı. Son derece farklı sosyo-kültürel geçmişlere sahip bir grup benzersiz karakter, canlı ve renkli İstanbul şehrinde şaşırtıcı koşullarda buluşuyor denk gelmesini konu edinen bir dizidir.

Yönetmen: Berkun Oya

Oyuncular: Öykü Karayel, Fatih Artman, Funda Eryiğit

6. The Queen's Gambit (2020)

6. The Queen's Gambit (2020)

IMDb: 8.6 

Özet: Dokuz yaşındaki yetim Beth Harmon sessiz, somurtkan ve görünüşe göre dikkat çekici değildir. Ancak ilk satranç oyununu oynayınca duyuları keskinleşir, düşünceleri netleşir ve hayatında ilk kez kontrolün tamamen kendisinde olduğunu hisseder. On altı yaşına geldiğinde, ABD Açık şampiyonası için yarışır. Fakat Beth profesyonel pistte becerilerini geliştirdikçe riskler artar, izolasyonu daha da korkutucu hale gelir ve kaçış düşüncesi daha da cazip hale gelir. Walter Tevis'in kitabından uyarlanan bir dizidir. 

Yönetmen: Scott Frank, Allan Scott

Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Thomas Brodie-Sangster, Bill Camp

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. House of the Dragon (2022-)

5. House of the Dragon (2022-)

IMDb: 8.6 

Özet: Daenerys Targaryen'in doğumundan 172 yıl önce, Targaryen Hanesi içinde gücünün zirvesinde bir iç veraset savaşını konu edinen bir dizidir. Game of Thrones'un spin-off dizisi olan House of the Dragon'da, Game of Thrones'da yaşananlardan 300 yıl öncesine yer verilir. George R. R. Martin'in Fire & Blood kitabından uyarlanan bir spin-off dizisidir. Game of Thrones hayranları tarafından merakla beklenen dizi, izleyenleri ikiye böldü. 

Yönetmen: George R.R. Martin, Ryan J. Condal

Oyuncular: Paddy Considine, Matt Smith, Emma D'Arcy

4. Severance (2022-)

4. Severance (2022-)

IMDb: 8.7 

Özet: Çıktığı andan itibaren izleyenlerden tam not alan bu dizide işe yerine gittiği anda bir çip takan ve tüm dış dünyayı unutan kişilerin yaşadıkları konu edinilir. Lumen Industries iş ve özel hayatı ayıran, iş-yasam dengesini başka bir seviyeye taşımayı hedefleyen bir şirkettir. Mark ise bu ofisteki insanlara liderlik yapar ancak bir gün gizemli bir iş arkadaşı sayesinde işin arka planındaki gizemi fark eder ve bu bilinmezliği çözmeye çalışır. Dizi ofiste geçen bir distopya-komedi yapımıdır. Özgün ve alışılmışın dışındaki konusu, hikayeyi ele alış biçimi bakımından farkını ortaya koyan bir yapımdır bu yüzden de son yılların en dikkat çeken dizileri arasında yerini alır. 

Yönetmen: Dan Erickson

Oyuncular: Adam Scott, Zach Cherry, Britt Lower

3. BoJack Horseman (2014-2020)

3. BoJack Horseman (2014-2020)

IMDb: 8.8

Özet: Bir at olmasının yanı sıra aynı zamanda 90'ların ünlü bir komedi yıldızını konu edinen bu dize güldürürken bir yandan da insanı kendi içine dönüp önemli konularda düşünmesini sağlıyor. BoJack Horseman, 80'ler ve 90'larda hit televizyon dizisi 'Horsin' Around'un yıldızıydı, ama şimdi Hollywood'da yaşayan, her şeyden şikayet eden ve rengarenk kazaklar giyen bir at olarak hayatını idame ettirir. Özellikle de insan psikolojisine derinden değinen ve izleyenler tarafından oldukça beğenilen bir dizidir. 

Yönetmen: Raphael Bob-Waksberg

Oyuncular: Will ArnettAmy SedarisAlison Brie

2. Game of Thrones (2011-2019)

2. Game of Thrones (2011-2019)

IMDb: 9.2 

Özet: Yazların onlarca yıl, kışların ise bitmek bilmediği kurgu bir evrende geçen bu dizi de ırklar arası meydana gelen taht savaşları konu edinilir. Westeors kıtasında birkaç güçlü aile Yedi Krallığın kontrolü için savaşırlar. Dostların ve düşmanların içerisinde bulunduğu taht savaşlarının olduğu bu dizi Dünya çapında birçok yerden ilgi gören ve hayran kitlesi elde eden bir dizi olmuştur. Dizi her ne kadar sevilerek takip edilse de final bölümü ile tartışmalara neden oldu.  

Yönetmen: D.B. Weiss, David Benioff 

Oyuncular: Peter Dinklage, Emilia Clarke, Kit Harington

1. Çernobil (2019)

1. Çernobil (2019)

IMDb: 9.4 

Özet: Nisan 1986'da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ndeki Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlama, dünyanın en kötü insan kaynaklı felaketlerinden birisi olmuştur. 1986'da Çernobil, insanlık tarihinin en kötü nükleer patlaması yaşandı. Sovyetler Birliği'nin gidişatını değiştirdi ve Avrupa'da Komünizmin kaçınılmaz çöküşüne yol açtı. Bu, kaosun ön saflarında yaşananların, kapalı kapılar ardındaki örtbasların ve dünyanın en büyük nükleer felaketinin koşullarına mahkum tutulan sivillerin yaşadıklarının konu edinildiği çarpıcı bir dizidir. 

Yönetmen: Craig Mazin

Oyuncular: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Paul Ritter

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın