Görüş Bildir
Haberler
Holi Fest Nedir? Kökeni Hint Mitolojisine Dayanan Holi Festivali Ne Zaman ve Nasıl Kutlanılır?

Holi Fest Nedir? Kökeni Hint Mitolojisine Dayanan Holi Festivali Ne Zaman ve Nasıl Kutlanılır?

Renklerin festivali Holi, dünyanın en renkli ve en eğlenceli festivallerinden biridir. Yüzyıllardır kutlanan Holi, Hindu geleneklerinde önemli yeri olan bir bahar festivali. Festivalin M.S. 4. yüzyıldan beri kutlanıldığına inanılmaktadır. Holi Festivalinin kutlanış amacı ise renkler gibi insanın içini ısıtmaktadır. Kökleri Hint mitolojisine dayanan bu çok özel festival geleneği günümüzde yalnızca Hindistan'da değil, dünyanın pek çok yerinde coşkuyla kutlanmaktadır. Peki, Holi nedir? Holi ne demektir? Holi Festivalinin tarihçesi ve geçmişten günümüze kutlanış amacı nedir? Gelin, gökyüzünün bile rengarenk olduğu Holi Festin kutlanışını ve amacını birlikte inceleyelim. Türkiye'de gerçekleşen Holifest'ten görüntülerle Holi Festivali'ne hazır olun. 

İşte, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini temsil eden Holi Festivali...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Holi Nedir?

Holi Nedir?

Holi, Hindistan'ın yüzyıllardır dolunay gününde kutlanan büyük festivaline verilen addır. Bahar festivaline ismini veren Holi kelimesi ise 'Holika' kelimesinden türetilmiştir. Holika, kötülüklerin şeytan Kral Hiranyakashipu'nun kız kardeşidir. 

Şimdi Holi'nin ne anlama geldiğini biliyoruz. Öyleyse gelin, 'Holi Bayramı' ya da 'Holi Festivali'nin ne anlama geldiğini inceleyelim. 👇

Holi Festivali Nedir?

Holi Festivali Nedir?

İyiliğin kötülüğe karşı zaferini, sevgiyi, bağışlayıcılığı ve baharın gelişini temsil eden Holi, son derece popüler bir antik Hindu festivalidir. 

Milattan sonra 4. yüzyıldan bu yana kutlanılan ve Hindistan'a ait olan bu Hindu geleneği, günümüzde dünyanın geri kalanında da büyük bir coşku ve heyecanla kutlanmaktadır. Festivali tüm ruhuyla yakalamak isteyen milyonlarca turist her yıl Mart ayında Hindistan'a akın etmektedir.

Hint mitolojisinde büyük önem arz eden 'Bahar Festivali' Holi, bir gece ve bir gün sürer. Kutlamalar buyunca sokaklar rengarenk olur ve festival bayram havasında eşsiz bir coşkuyla kutlanır.

Holi Festivali Ne Zaman Kutlanır?

Holi Festivali Ne Zaman Kutlanır?

Holi, Vikram Samvat Takvimi'nin Phalguna ayına denk gelen Purnima akşamında başlar. Vikram Samvat Takvimi, yıldız bazlı bir takvimdir ve Hindu Ay Takvimi'dir. Takvimde Phalguna ayına düşen Purnima akşamı, dolunay günüdür. 

Dolunay günü, Miladi takvime göre Mart ayının ortasına düşmektedir. Bir gün ve bir gece süren Holi, her yıl Mart ayının ortasında kutlanmaktadır. 2023 yılında 8 Mart'ta kutlanan Holi, gelecek yıl 25 Mart'ta kutlanılacak. 

Bakalım, önümüzdeki yıllarda Holi'den bir gece önce başlayan Holika Dahan etkinlikleri ve Holi ne zaman kutlanacak: 

  • 2024: Holika Dahan 24, Holi 25 Mart

  • 2025: Holika Dahan 13, Holi 14 Mart

  • 2026: Holika Dahan 3, Holi 4 Mart

  • 2027: Holika Dahan 21, Holi 22 Mart

  • 2028: Holika Dahan 10, Holi 11 Mart

Holi Festivalinin Amacı Nedir?

Holi Festivalinin Amacı Nedir?

Hint mitolojisinden önemli bir yere sahip olan Holi, baharın gelişinin ve kışın sonunun kutlandığı bir festival olmanın yanında düşünüldüğünden daha derin anlamlar taşır. 

Holi Festivali aynı zamanda: Sevginin, mutlululuğun, affetmenin, kırgınlıkları bitirmenin, ilişkileri onarmanın, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini sevgi ve bağışlayıcılıkla kutlamanın günüdür. Holi, toplumsal birleşmenin gerçekleştiği şenlikli bir gündür. Ayrıca bahar hasat sezonunun da başlangıcıdır.

Holi Festivali Kutlamaları ve Ritüelleri Nelerdir?

Holi Festivali Kutlamaları ve Ritüelleri Nelerdir?

En köklü ve eski geleneklerden biri olduğu tahmin edilen Holi Festivali bir gece ve bir gün sürer. Festival boyunca pek çok farklı ritüel yerine getirilir ve kutlamalar renkli tozlar, dans, müzik, dua, lezzetli yemekler ve toplumsal birleşmeyi kapsayan etkinlik yapılır. İşte, en özel Holi kutlamaları: 

Holika Dahan

Holi kutlamaları, 'Holika Dahan' olarak adlandırılan kutlamalar ile başlar. Holi'den bir gece önce büyük bir şenlik ateşi yakılır. Tören, ateşin etrafında toplanan insanların dualar etmesi ve şarkılar söylemesiyle başlar. Bu geleneksel ritüel, iyilik ve kötülük arasındaki mücadeleyi sembolize eder.

Tören sırasında ateş başında toplanan insanlar; kendi içlerindeki kötülüklerin şeytan kralı olduğuna inanılan Hiranyakaşipu'nun, kız kardeşi Holika'nın ateşte öldürüldüğü gibi yok edilmesi için dua ederler. Aslında böylece, iyiliğin kötülüğe karşı zaferi için dua etmiş olurlar. 

Rangwali Holi

Gece başlayan kutlamalar, ertesi gün 'Renk Festivali' yani, 'Rangwali Holi' ile devam eder. 

Holi'nin en belirgin ve en çok bilinen özelliği olan 'Renk Festivali', insanların renkli tozlar ve su kullanarak birbirlerini boyamasıdır. Sokakların rengarenk boyanmasına neden olan tozlar, genellikle doğal boyalar veya Hindistan sokaklarında tezgahlarda satılan tozlar kullanılarak üretilir. İnsanlar birbirlerini boyadıkları festival boyunca müzik ve dans eşliğinde bolca eğlenirler ve coşkuyla kutlama yaparlar.

Lathmar Holi

Bazı bölgelerde, 'Lathmar Holi' de Holi'nin bir parçası olarak bilinir. Her yıl Holi döneminden düzenlenen festivale 'Çubukların Bayramı' ve 'Renkli İşkence Yürüyüşleri' adı da verilir. 

Lathmar Holi'de genellikle bir haftadan fazla süren kutlamalar, sırasıyla ikiz Barsana ve Nandgaon kasabalarında yapılır. Bu yürüyüşlerde, kadınlar sopalar kullanarak erkekleri taklit eder ve onlara zararsız bir şekilde vururlar. 'Holi of Sticks', Hindistan mitolojisine dayanan ve kadınların gücünü kutlayan eski bir geleneğin parçasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Holi Kutlamalarını Taçlandıran Lezzetler ve Müzikler

Holi Kutlamalarını Taçlandıran Lezzetler ve Müzikler

Holi kutlamalarında, aile ziyaretleri de yapılır. Müzik, dans, şenlik ve ziyafet eşliğinde geçen Holi, kutlamalarında dikkat çeken bazı detaylar da vardır. 

Holi Kutlamalarına Özel Lezzetler: Gujhia

Holi kutlamalarında festivale tat katacak birçok özel tatlı ve lezzetli yemek hazırlanır. En ünlü Holi tatlısı ise 'Gujhia' adı verilen ve hamurdan yapılan tatlıdır.

Gujhia, hamurun içine şeker, kuruyemiş ve çeşitli baharatlar konularak yapılır. Bölgesel olarak farklılık gösterebilen pek çok yiyecek ve içecek de festival boyunca tüketilir. 

Holi Festivali Müzik ve Dansları 

Holi, müzik ve dansın büyük bir rol oynadığı bir bahar festivalidir. İnsanlar geleneksel müzik enstrümanlarıyla şarkılar söylerler ve sokaklarda dans ederler. Renkli tozların ve suyun eşlik ettiği danslar, festivalin coşkusunu ve neşesini artırır.

Toplumsal Birleşmenin Sembolü: Holi

Toplumsal Birleşmenin Sembolü: Holi

Holi, kelimenin tam anlamı ile herkesi bir araya getiren bir festivaldir. Farklı topluluklar ve sosyal sınıflar arasında birleşmeyi teşvik eden Holi kutlamaları sırasında insanlar arasındaki sosyal engeller kalkar.

Holi festivali, toplumsal engellerin ortadan kalktığı bir dönem olarak kabul edilir. Bu süre boyunca, insanlar arasında hiyerarşi, makam veya toplumsal statü farkı gözetilmez. Festivalde herkes eşit olarak kutlamalara katılır ve toplumun her kesiminden insan birlikte eğlenir. Böylece toplumda dayanışma ve hoşgörü teşvik edilir.

Holi Festivali'nin Kökeni

Holi Festivali'nin Kökeni

Holi Festivali'nin köklerini incelemek için Hint mitolojisini ele almalıyız. Hint mitolojisinde kötülüklerin kralı olarak bilinen Hiranyakaşipu, Hindu Tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlük ile ödüllendirilir. Bu ödül Hiranyakaşipu'yu zamanla küstah ve kibirli birine dönüştürür. Hiranyakaşipu, bir süre sonra herkesin kendisine itaat etmesini ister. 

Hiranyakaşipu'nun oğlu Prablah ise babasına karşı çıkmaktadır. Ona itaat etmeyi reddeden Prablah, birçok kez babası tarafından öldürülmek istense de bir diğer tanrı olan Vishnu tarafından kurtarılır. 

Hiranyakaşipu, son olarak Prablah'ı kız kardeşinin kucağında uyurken yakmaya karar verir. Fakat Holika, kardeşi Prablah'ı üzerindeki şal ile ateşten korur ve kendi yaşamı pahasına kardeşini yanmaktan kurtarır. Yangında Holika'nın ölmesi üzerine Hindu tanrısı Vishnu, Hiranyakaşipu'yu öldürür ve oğlu Prablah'ı onun yerine getirir. 

Holi Festivalinin Spiritüel ve Mitolojik Önemi

Holi, Hindu mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Festivalde, Prens Prahlad'ın kötü kalpli babası Hiranyakashipu'ya karşı tanrı Vishnu'nun desteğiyle ve kız kardeşi Holika'nın korumasıyla kazandığı zafer kutlanır. 

Hint mitolojininde yer alan bu hikaye, iyilik ile kötülük arasındaki mücadeleyi ve iyiliğin her zaman galip geleceğini sembolize etmektedir.

Holifest Renklerin Anlamı Nedir?

Holifest Renklerin Anlamı Nedir?

Gulal ismi verilen boyalarla tüm sokakaları renk cümbüşüne dönüştüren Holi'de renklerin anlamı da çok önemlidir. Her renk farklı bir anlam taşır ve Holi gününde her dükkanda veya sokak satıcılarında satılır. İşte, Holi Festivali renklerinin anlamları: 

  • Kırmızı: Masumiyet, aşk ve tutku

  • Yeşil: Enerji, canlılık ve yaşam

  • Mavi: Sakinlik ve ağırbaşlılık 

  • Turuncu: Neşe, mutluluk ve eğlence

  • Sarı: Barış, özgürlük ve zeka

  • Pembe: Merhamet, şefkat ve güven

  • Mor: Sihir, gizem ve asalet

Holi Festivali Nerede Kutlanır?

Holi Festivali Nerede Kutlanır?

Holi, Hindistan ve Nepal'de kutlanan en renkli ve sevilen festivallerden biridir. Ağırlıklı olarak Hindistan alt kıtasında kutlanan Holi Festivali, Hindistan Nepal'in yanı sıra Jamaika, Surinam, Guyana, Trinidad ve Tobago, Güney Afrika, Malezya, Birleşik Krallık, ABDKanada, Mauritius ve Fiji'de de kutlanmaktadır. 

Son yıllarda dünya genelinde kutlanmaya başlayan Holi, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerine de yayılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de HoliFest Nerede ve Ne Zaman Kutlanır?

Türkiye'de HoliFest Nerede ve Ne Zaman Kutlanır?

Türkiye'de ilk kez 2016 yılında kutlanan Holifest, bugüne kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Çanakkale, Antalya ve Samsun'da gerçekleştirildi. 

2017 yılından beri her yıl düzenli olarak kutlanan Holifest, bu yıl İzmir'de 29 Nisan tarihinde İzmir Arena'da; İstanbul'da ise 20 Mayıs'ta Life Park'ta düzenlendi. 

İki gün süren Holifest kutlamaları kapsamında 20 ve 21 Mayıs'ta Life Park'ta sevilen sanatçılar konser verdi, festival Türkiye'de de renkli görüntülere neden oldu. Gelecek yıl Holifest'in ne zaman ve nerede olacağı ise henüz bilinmiyor. Fakat festival severler yılın en çok sevilen etkinliklerinden biri olan Holifest'i şimdiden heyecanla bekleniyor.

İşte, HoliFest 2023'ten görüntüler 👇

👇

👇

👇

HoliFest 'Aldatma' Temalı Paylaşımlar 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın