Görüş Bildir
Haberler
Eleştirmen Puanlarına Göre En Kısa Sürede Mutlaka İzlemeniz Gereken 2010'ların En İyi 20 LGBTİ+ Filmi

Eleştirmen Puanlarına Göre En Kısa Sürede Mutlaka İzlemeniz Gereken 2010'ların En İyi 20 LGBTİ+ Filmi

Aburoski
23.11.2019 - 09:30

Eleştirmenlerin verdiği puanlara göre 2010'larda vizyona giren en iyi 20 LGBTİ+ filmini sizler için Gzone Dergi'den derledik.

Sıralama Metascore'a göre yapılmıştır. 

20. Girl - (Metascore: 73 – IMDB Puanı: 7.2)

20. Girl - (Metascore: 73 – IMDB Puanı: 7.2)

Belçika’nın 2018’deki Oscar adayı GIRL, 15 yaşındaki bir trans bireyin balerin olmak için verdiği mücadeleyi konu ediyor. Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini yapan Girl’ün yönetmen koltuğunda Lukas Dhont oturuyor. Victor Polster’in Lara karakterine hayat verdiği filmin kadrosunda Arieh Worthalter, Valentijn Dhaenens, Katelijne Damen, Nele Hardiman gibi isimler yer alıyor. Film, ergenlik çağındaki trans bireyler için yapılmış en önemli filmlerin başında geliyor.

FRAGMAN

19. Laurence Anyways - (Metascore: 73 – IMDB Puanı: 7.7)

19. Laurence Anyways - (Metascore: 73 – IMDB Puanı: 7.7)

Xavier Dolan’sız bir liste düşünmenin imkanı yoktu. Dolan her ne kadar Fransız sinemasının genç dahisi olarak övgülere boğulsa da eleştirmenlerdeki skorları her zaman çok yüksek değil. Yine de kendisi listemizin en son basamaklarına cinsiyetini geçişi yapmaya karar vermiş bir erkek ve bir kadın arasında yaşanan imkansız aşkın hikayesini anlattığı Laurence Anyways filmi ile dahil oluyor.

FRAGMAN

18. Paris 05:59: Théo et Hugo - (Metascore: 74 – IMDB Puanı: 6.9)

18. Paris 05:59: Théo et Hugo - (Metascore: 74 – IMDB Puanı: 6.9)

İki eşcinsel erkek arasındaki aşka ve aşkın hiç beklenmedik anlarda gelişine dair hayli cüretkar bir film. Gerçek zamanlı filmin yönetmenliğini Jacques Martineau ve Olivier Ducastel üstleniyor. Theo ve Hugo eşcinsel bir partide tanışırlar ve hemen birbirlerinden etkilenirler. Theo ve Hugo sabahın ilk saatlerinden itibaren birbirlerini tanımaya başlarlar. Filmin başrollerinde ise Geoffrey Couet ve François Nambot yer alıyor.

FRAGMAN

17. Grandma - (Metascore: 77 – IMDB Puanı: 6.7)

17. Grandma - (Metascore: 77 – IMDB Puanı: 6.7)

Elle Reid, sevgilisinden henüz ayrılmış, insanları fazla sevmediğini düşünen biridir. Akşama kadar 600 dolar bulması gereken torunu Sage çıka gelir ve birlikte parayı bulmak için ortan oraya dolaşırlar. Bu süreçte karşılaştıkları kişilerle eski anılar yeniden canlanır, saklanmış sırlar ortaya çıkar. Bu renkli büyükanne karakterine ise güçlü oyunculuğuyla, gerçek hayatında açık bir lezbiyen olan Lily Tomlin hayat veriyor. Bu sevimli film, baş karakterin lezbiyen olması filmin ana konularından biri olmasa da beyazperdede izlediğimiz nadir yetmiş yaş üstü lezbiyen karakterlerden birine sahip olmasıyla ilgiyi hak ediyor.

FRAGMAN

16. The Heiresses - (Metascore: 77 – IMDB Puanı: 6.8)

16. The Heiresses - (Metascore: 77 – IMDB Puanı: 6.8)

Mirasçılar, hayatın zorlukları ile mücadele etmeye çalışan iki kadının hikayesini konu ediyor. Chela ve Chiquita uzun yıllar birlikte olan lezbiyen bir çifttir. Maddi zorluk yaşayan çift, her birinin birçok anısı olan eşyalarını satmaya başlar. Fakat işler daha da kötüye gidip borçlar ödenemediğinde Chiquita hapishaneye girmek zorunda kalır. Chela da şöförlük yapmaya başlar. Aslında kendi halinde, iddiasız bir film olmasına rağmen, Paraguay’dan gelen bu yapım eleştirmenlerin 2018’deki gözdelerinden biri oldu.

FRAGMAN

15. Pride - (Metascore: 78 – IMDB Puanı: 7.8)

15. Pride - (Metascore: 78 – IMDB Puanı: 7.8)

İzinli son LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü yaptığımız 2014 yılında, İngiltere’den gelen bu box office filmi içimizdeki umutların daha da yeşermesine neden olmuştu. 1984 yılında henüz 20 yaşındaki gey Joe, Bromley’den Londra’ya Onur Yürüyüşü’ne katılmak için gelir. Hissettiği tereddüt bir grup geç gey erkek ve lezbiyen ile tanışınca yerini rahatlamaya bırakacaktır. Gethin’s Soho Kitapevi’nde bir araya geldiği bu gençler aslında dönemin başbakanı Margaret Thatcher tarafından hoş görülmemektedir. Öte yandan aynı günlerde maden işçileri çalışma koşulları nedeniyle greve gitmiştir. Kuzey İrlandalı aktivist Mark Ashton ezilen iki kanadın birlik göstermesi gerektiğini savunur. Eşcinsel gençler, bir İrlanda kasabasına yardım için harekete geçerler ve gönülden yardımları toplumda karşılık bulur. 

FRAGMAN

14. The Weekend - (Metascore: 81 – IMDB Puanı: 7.6)

14. The Weekend - (Metascore: 81 – IMDB Puanı: 7.6)

Tüm iddiasızlığına rağmen, tüm zamanların en sevilen eşcinsel aşk filmlerinden biri olan Weekend, daha sonra başka şahane filmlerini izleyeceğimiz yönetmen Andrew Haigh’in ilk ses getiren eseri olma özelliğini taşıyor. Russell, bir cuma akşamı arkadaşlarıyla buluştuğu ev partisinden çıkıp tek başına bir bara gider. Geceyi burada geçirir ve tam eve dönmek üzereyken Glen’le tanışır. Glen ve Russell karşılıklı bakışma oyununa tutulurlar ve gecenin sonunda da kendilerini Russell’ın evinde bulurlar. İkisi de başlangıçta yaşadıklarını tek gecelik bir ilişki olarak görür, ancak ertesi sabah ayrılmalarının üzerinden gün boyu birbirlerini düşünmeye devam ederler. Daha sonra yeniden bir araya geldiklerinde ise onları ilişkiler, anılar, korkular üzerine konuşacakları, barlara ve yatak odalarına taşınacak bir hafta sonu beklemektedir. Bir rastlantıyla başlayan bu hafta sonu, hayatlarını tamamen değiştirecektir.

FRAGMAN

13. Stranger by the Lake - (Metascore: 82 – IMDB Puanı: 6.9)

13. Stranger by the Lake - (Metascore: 82 – IMDB Puanı: 6.9)
s3.amazonaws.com

Fransa’da bir yaz mevsimi, sadece erkeklerin girebildiği bir göl kenarı, gizli saklı bir yerdeki Franck, ilk görüşte Michel’e aşık olur. Michel, tüm karizma ve çekiciliğinin altında tekinsiz bir gizem taşıyan tehlikeli bir adamdır. Franck ve Michel arasındaki tutku, sırların kök saldığı ve herkesi sarıp sarmaladığı gerilimli bir atmosferde vücut bulur. Tüm zamanların en homoerotik filmlerinden biri olan “Göldeki Yabancı – Stranger By The Lake” hayli gizemli bir gerilim.

FRAGMAN

12. 120 BPM - (Metascore: 84 – IMDB Puanı: 7.5)

12. 120 BPM - (Metascore: 84 – IMDB Puanı: 7.5)

1990’lı yıllarda AIDS farkındalığı için savaşan Act Up-Paris’teki bir grup insanın hikayesini anlatan bu çarpıcı film, 2017’nin en önemli yapımlarından biri oldu. Ana karakter Nathan, toplumun bilgisizliği ve duyarsızlığı ile mücadele veren, ilaç şirketlerinin çıkarcılığına karşı savaşan Act Up-Paris’ grubuna katılmıştır. Şiddetli tartışmalar, eylemler ve coşkulu dans partilerinin kendisine yeni yer edinen Nathan, grubun radikal gücü Sean’a aşık olur. Yaşadığı tutkulu aşk ve AIDS karşı verdiği mücadele kendisini yeniden inşa etmesine neden olacaktır.

FRAGMAN

11. The Handmaiden - (Metascore: 84 – IMDB Puanı: 8.1)

11. The Handmaiden - (Metascore: 84 – IMDB Puanı: 8.1)

1930’larda geçen hikayede kendisini Kont olarak tanıtan bir dolandırıcı, gizemli ve saf görünen Japon varis Leydi Hideko’nun zenginliğini ele geçirmek için onu kendisine aşık etmeyi planlar. Sook-hee’yi ise ona yardım etmesi için Leydi’ye hizmetçi olarak kiralar. Ancak bu hizmetçinin her şeyden habersiz hanımefendisine delicesine aşık olması işleri karıştıracaktır. Sarah Waters’nın Fingersimth adlı romanının modern bir Kore uyarlaması olan filmin yönetmenliğini Uzakdoğu sinemasının en sevilen yönetmenlerinden Park Chan-Wook üstleniyor. Film, tutkulu bir lezbiyen aşkı anlatan oldukça stilize bir gerilim.

FRAGMAN

10. Tangerine - (Metascore: 85 – IMDB Puanı: 7.1)

10. Tangerine - (Metascore: 85 – IMDB Puanı: 7.1)

Tek bir günde geçen ve tamamı iPhone 5 ile çekilen film, hayat kadını olarak çalışan trans kadınlar Sin-Dee ile Alexandra’nın başından geçen bir dizi talihsizliği konu ediniyor. İki arkadaş Noel günü çıktıkları yolculukta kaplerini kıran erkek arkadaşı bulmak için çabalar. 

Sean Baker’ın yönettiği filmin başlıca rollerinde Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor ve Karren Karagulian bulunuyor. Bu ilginç filme herhangi bir yerde denk gelirseniz sakın kaçırmayın.

FRAGMAN

9. God's Own Country - (Metascore: 85 – IMDB Puanı: 7.7)

9. God's Own Country -  (Metascore: 85 – IMDB Puanı: 7.7)

Yorkshire’ın kırsal kesiminde geçen filmde, Johnny Saxby isimli genç erkeğin çiftliklerine çalışmaya gelen Romanya kökenli işçi ile yaşadığı gerçekçi aşk hikayesi anlatılıyor. Ülkemize uğramasa da yurtdışında pek çok ödülle taçlandırılan bu kendi halindeki film kuir sinemanın 2010’lu yıllardaki en sevilen filmlerinden biri oldu.

FRAGMAN

8. A Fantastic Woman - (Metascore: 86 – IMDB Puanı: 7.2)

8. A Fantastic Woman - (Metascore: 86 – IMDB Puanı: 7.2)

Bir trans kadının ana karakter olduğu, bu kadar övülen ve ödüller alan bir filme her koşulda saygı duysak da açıkcası “A Fantastic Woman”ın neden bu kadar şişirildiğini anlamış değiliz. Kendinden yaşça büyük sevgilisi aniden vefat eden Marina, hem geride ve yalnız kalmışlığın ağırlığı hem de kendisini dışlayan, hırpalayan bir toplumla mücadele etmek zorunda kalır. Yoldaşının zamansız ölümünden sonra, Marina’ya dair her şey sorgulanmaya başlar. 

FRAGMAN

7. Blue Is the Warmest Color - (Metascore: 88 – IMDB Puanı: 7.7)

7. Blue Is the Warmest Color - (Metascore: 88 – IMDB Puanı: 7.7)

Cannes Film festivalinde, Palme d’or ödülünü kazanan Mavi En Sıcak Renktir adlı filmde, yönetmen Abdellatif Kechiche bir kadının diğer bir kadın ile aşkı keşfetmesini anlatıyor. Filmin başrolündeki Lea ve Adele, yönetmen tarafından taciz edildiğini ve kimi sahnelerin çekiminde zor kullanıldığını itiraf etseler de film sinemaseverlerin kalbinde halen özel bir yere sahip.

FRAGMAN

6. Pain and Glory - (Metascore: 88 – IMDB Puanı: 7.7)

6. Pain and Glory - (Metascore: 88 – IMDB Puanı: 7.7)

Pedro Almodovar’ın en öznel ve neşesiz filmlerinden biri olmasına ve her izleyenin filmle derin bir bağ kuramamasına rağmen eleştirmenler tarafından yere göre sığdırılamayan “Pain and Glory” yönetmen Salvador Mallo’nın geçmişten bugüne yaptığı seçimleri ve yaşamında iz bırakan olayları konu ediyor. Elbette usta yönetmenin bir bildiği vardır diyoruz ve filmden zevk almaya bakıyoruz.

FRAGMAN

5. The Favourite - (Metascore: 90 – IMDB Puanı: 7.6)

5. The Favourite - (Metascore: 90 – IMDB Puanı: 7.6)

Yunan yönetmen Yórgos Lánthimos‘un çok beğenilen filmi Sarayın Gözdesi-The Favourite, Kraliçe Anne’in sağ kolu olan Lady Sarah ile saraya yeni gelen hizmetçi Abigail arasında yaşanan mücadeleyi konu ediniyor. Başroldeki Olivia Colman’ın Kraliçe Anne’ın dengesiz ve tekinsiz ruh halini yansıtırkenki başarısı muhteşem bir seyir zevki vaadediyor.

FRAGMAN

4. Portrait of a Lady on Fire - (Metascore: 93 – IMDB Puanı: 8.2)

4. Portrait of a Lady on Fire - (Metascore: 93 – IMDB Puanı: 8.2)

Henüz çok yeni bir film olmasına rağmen, pek çok eleştirmenin gözdesi olan bu özel film 6 Aralık’ta da ülkemizde vizyonda. Uzun süre etkisinden çıkamayacağınız, nakış gibi işlenen bu film, 18. yüzyıl sonlarında Britanya’da genç bir kadının portresini yapmakla görevlendirilen bir sanatçının hikayesini konu ediniyor.

FRAGMAN

3. Call Me by Your Name - (Metascore: 93 – IMDB Puanı: 7.9)

3. Call Me by Your Name - (Metascore: 93 – IMDB Puanı: 7.9)

Bu listede ilk üçte olmayı hak eden filmlerin en başında gelen “Beni Adınla Çağır-Call me by your name” hem ABD hem de tüm dünyada büyük bir başarı elde etti. Andre Acıman’ın romanından uyarlanan film, hem iki erkeğin arasındaki yaş farkını işleyecek olması hem de içerdiği erotizm nedeniyle kolayca bayağılığa kaçabilecek bir konuyu olanca duyarlılıkla işleyerek sadece 2010’lu yılların değil tüm zamanların en dokunaklı aşk filmlerinin arasına adını altın harflerle yazdırdı.

FRAGMAN

2. Carol - (Metascore: 95 – IMDB Puanı: 7.2)

2. Carol - (Metascore: 95 – IMDB Puanı: 7.2)

Velvet Goldmine‘nın ardından 2000’li yıllarda imza attığı Cennetten Çok uzakta, Beni Orada Arama gibi yapımlarla tanıdığımız Todd Haynes’in yönetmenliğini üstlendiği yapım, Patricia Highsmith’in Tuzun Bedeli isimli romanından uyarlandı. Üst sınıftan ve işçi sınıfından iki kadının kural tanımayan aşkının anlatıldığı filmin başrollerini ise Rooney Mara ve Cate Blanchett paylaşıyor. Film, lezbiyen aşkı anlatan en güzel filmlerden biri.

FRAGMAN

1. Moonlight - (Metascore: 99 – IMDB Puanı: 7.4)

1. Moonlight - (Metascore: 99 – IMDB Puanı: 7.4)
www.hindustantimes.com

2016 Oscarlarını kasıp kavuran, aslında kuir sinema olarak çığır açan şeyler söylememesine rağmen anlattığı hikayenin siyahi bir erkeği merkezine oturttuğu için sadece LGBTİ+ kesimin değil insani duyarlılığa sahip herkesin dikkatini çeken “Ay Işığı-Moonlight”, genç siyahi bir adamın çocukluğundan yetişkinliğe kadar Miami’nin zor bir mahallesinde, hayatta kendine yer edinme savaşını ve büyüme hikayesini anlatıyor. Chiron’un hayatının 3 ayrı dönemini anlatan film kahramanın annesi ile ilişkisine, okul hayatına, romantik ilişkisine, iş hayatına ve uyuşturucu satıcılığı yapan Juan ile olan ilişkisine değiniyor.

FRAGMAN

İzlemediyseniz mutlaka bu filmleri en kısa sürede izlemeye başlamalısınız. 😎

Kaynak: gzone.com.tr

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
59
37
20
3
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Vortex Cordis

POSE izleyin POSE

deren k.

14'ü izledim tavsiyene uyup editör ve beğendim.

Nona Kun

Gözlerim Handsome Devil'i aradı.