Görüş Bildir
Haberler
Eğer Gün İçinde Düşüncelerinizi Durduramıyorsanız Bu İşaretlere Dikkat Edin, Overthinker Olabilirsiniz!

Eğer Gün İçinde Düşüncelerinizi Durduramıyorsanız Bu İşaretlere Dikkat Edin, Overthinker Olabilirsiniz!

02.05.2022 - 11:15

Overthink yani olduğundan fazla düşünmek, çağımızın sorunlarından sadece biri. Gün içinde ya da genel olarak birçok şey düşünür, irdeler, çözüm arar ya da hayaller kurarız. Bunların hepsi insan doğasında yer alan son derece olağan durumlar. Eğer gündelik hayatınızda düşünceleriniz kontrolünüzün dışına çıkıyor ve sizi esir almaya başlıyorsa bir şeyler yolunda gitmiyor olabilir. Overthink, bu noktada iki farklı biçimde kendini gösterir. Bunların ilki pişmanlıklara saplanıp kalmak, ikincisi ise sürekli insan ilişkilerini kurgulamaya çalışmak olabilir. Başlarda normal gibi gözüken overthink belirtileri ilerleyen durumlarda hayatınızı ciddi şekilde etkileyecek noktalara varabilir. Overthink'e karşı farkındalık oluşturabileceğiniz durumları sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Utandığınız anlara geri dönmek.

Utandığınız anlara geri dönmek.

Sebebi her ne olursa olsun utandığınız anlara sık sık geri dönüyorsanız bu durum overthink olabilir. Yani fazla düşünmeye dair sorun yaşadığınızı gösterebilir. Utandığınız anları aklınızdan çıkaramıyorsanız ya da utanma korkusu sizi esir alıyorsa overthink yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumu sorun etmekten kaçınmaya bakın. Unutmayın ki utanıyor olmak kötü şey değil, aksine duygularımızın parçası. Kendinize bu kadar yüklenmeyip çözüm odaklı eylemlere geçmeniz sizin için daha iyi sonuçlar doğurabilir.

Düşünmekten uyumayı unutmak.

Düşünmekten uyumayı unutmak.

Yatağa girip kendi iç sesinizle baş başa kaldığınız zaman uykularınız kaçıyor mu? Cevabınız 'Evet.' ise bu durum overthink olduğunuzun başka işareti olabilir. Hepimiz uyumadan önce bir şeyler düşünür ya da hayaller kurarız. Düşünceler içinde uykuya dalabiliriz. Bu durum düşüncelerimiz uykularımızı kaçırmadığı sürece normal. Ancak kafanızın içindeki sesler sınırı aşıyor ve uykunuzun önüne geçiyorsa problemin farkına uzmanlara danışarak varabilirsiniz.

Sürekli kendinizle konuşmak.

Sürekli kendinizle konuşmak.

Fazla düşünme sorunu yaşadığınızı gösteren başka belirti de sürekli kendinizle konuşmanız olabilir. Çoğu insan bunu dillendirmese de kendiyle sıkça konuşabiliyor. Birçoğumuz için oldukça tanıdık gelen bu durum yadırganmıyor. Fakat iç sesiniz sürekli dışarı çıkıyor ve kendinizle düzenli olarak konuşuyorsanız ters giden durumlar olabilir. Kendi kendinize konuşmanızı kontrol altına almak için sıkıntılarınızı psikolog veya terapistlerle paylaşmayı deneyebilirsiniz.

"Keşke" içeren cümlelerin fazla olması.

"Keşke" içeren cümlelerin fazla olması.

Ah o keşkeler... Hepimizin hayatında kimi zaman çok kimi zaman da fazla şekilde yer kaplar. Herkesin 'keşke' ile başlayan en az bir cümlesi olmuştur. İlk bakışta oldukça normalmiş gibi görünse de 'keşke' olan cümlelerin sayısı fazlaysa orada durup düşünmekte fayda var. Cümlelerinize 'Eğer böyle olsaydı...' gibi girişler yapıyorsanız overthink sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Buna saplanmak yerine elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı düşünün. Kendinize karşı oluşturduğunuz baskıyı kontrol altına almaktan vazgeçin. Profesyonel şekilde yardım aramak sizin için iyi olabilir.

Endişelerin esiri olmak.

Endişelerin esiri olmak.

Her insanın kaygıları ve endişeleri var. Bu duygulardan bağımsız insanların sayısı yok denecek kadar az. Nihayetinde insan yapısı gereği çeşitli endişeler taşıyan varlık. Kaygılarınız sizi rahatsız edecek durumdaysa, gündelik hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa overthink belirtisi taşıyor olabilirsiniz. Özellikle de endişelerinize çözüm bulmak yerine nedenlerine saplanıp kalmış gibi hissediyorsanız sizi sakinleştirecek doğal ve profesyonel çözümler aramanızı öneririz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Konuşmaların farklı versiyonlarını kurgulamak.

Konuşmaların farklı versiyonlarını kurgulamak.

Doğamız gereği sosyal canlı olduğumuz için çevremizle sürekli iletişim ve etkileşim hâlindeyiz. Öyle ki bazı özel konuşmalar için hazırlıklar yapar ve buna çalışırız. Sonrasında olumlu geçip geçmediğini düşünürüz. Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi. Fakat insanlarla yaptığınız konuşmalara sürekli geri dönüp farklı versiyonlarını kafanızda kurguluyorsanız düşünme sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bunların yanında sürekli maillerinizi ve mesajlarınızı okuyarak zihninizde konuşmanın geçtiği zaman diliminde olabilirsiniz. Tüm bunlar güçlü overthink belirtisi olabilir.

Etrafınızdan bihaber olmak.

Etrafınızdan bihaber olmak.

Sürekli düşünceler içinde olup etrafınızda olan bitenleri fark etmiyorsanız fazla düşünme sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çevrenizdeki gelişmelere odaklanmak ve hayatın içinde kalmak yerine, geçmişe ve geleceğe kapılıp gidiyorsanız duymadığınız çanlar sizin için çalıyor! Bu davranış örüntüsünden kurtulmaya ve etrafınızda yaşanan gelişmelere ayak uydurmaya çalışmak size iyi gelebilir. Kendinizi hayatın içine atacak şekilde alternatifler aramak sizin için iyi olacak.

Kontrol edemediğiniz durumları düşünmekten vazgeçin!

Kontrol edemediğiniz durumları düşünmekten vazgeçin!

İnsan her şeyi tek başına yapamaz ve kontrol edemez. Bu nedenle toplumsal yaşamda iş bölümü ortaya çıkmış. Yani her şeyin sorumlusu tek başınıza siz değilsiniz. Elinizde olmayan gelişmelerin yükünü, kendi sırtınıza yüklemeyin. Kontrol edemediğiniz durumları düşünmekten vazgeçip içinde bulunduğunuz ana odaklanmak size iyi gelecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
6
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın