Görüş Bildir
Haberler
Çok Düşük Bütçelerle Çekilmesine Rağmen Sinemaya Verilen Bir Hediye Gibi Görülen Filmler

Çok Düşük Bütçelerle Çekilmesine Rağmen Sinemaya Verilen Bir Hediye Gibi Görülen Filmler

Yüksek bütçeli filmler daima başarı konusu olsa da çok düşük bütçelerle çekilmesine rağmen gişede inanılmaz bir başarı elde eden filmler de mevcut. Sizin için bu filmlerden birkaçını derledik...

Not: Film açıklamaları Beyazperde'den alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Blair Witch Project (1999)

1. The Blair Witch Project (1999)

Üç kişilik bir belgesel ekibi Maryland sınırlarındaki Black Hills Ormanları'ndaki miti araştırmak üzere yola çıkar. Söylenegelen Blair Cadısı efsanesi hakkında bilgi edinmek ve bu efsanenin nasıl bir anlatıdan günümüze kadar geldiğini öğrenmek tek amaçlarıdır. Ormanda yaptıkları yolculuk araştırmacı bir atılımdan çok daha fazlasına gebedir. Geçen her dakika, bu efsanenin bir yalandan ibaret olmadığını anlayacaklardır. Bunu anladıklarında ise ormanın derinliklerinde çoktan kaybolmuş olacaklardır.

2. The Purge (2013)

2. The Purge (2013)

Amerikan hükümetinin başı suçlular ve hapishanelerle derttedir. Cezaya çarptırılan suçluların sayısı kontrol altına alınamamakta, bu nedenle de hapishaneler kapasitelerinin bir hayli üzerinde sayıda suçluyu barındırmaktadır. Bu soruna çözüm olabilecek son çare ise son derece ilginçtir. Yılda bir gece 12 saat boyunca suçlu ne yakalanacak ne de cezalandırılacaktır. Polise başvurulmayacak, hastanelerden de yardım istenmeyecektir. Bu 12 saat boyunca suçlular, bir şekilde suçtan etkilenen insanlar ya da sıradan vatandaşlar tarafından cezalandırılacaktır. James ve Mary o geceyi tamamen güvenlikli evlerinde geçirmeyi planlarken, merhamet dolu kızları sokakta savunmasız bir adamı eve alır ve ailenin başına çok büyük bela açar... İşler içinden çıkılmaz bir hal alacaktır...

3. A Separation (2011)

3. A Separation (2011)

Boşanmak üzere olan Nadir ve Simin, çocuklarının velayeti konusunda ikileme düşüp kadıdan yardım istemektedir. Bir çok festivalden büyük övgüler alarak ayrılan film, özellikle başrol oyuncularının başarılı performanslarına sırtına dayıyor.

Simin, kocası Nader ve kızı Termeh’le birlikte İran’ı terk etmek istemektedir. Nader’in Alzheimer hastası babasını bırakmayı reddetmesi üzerine boşanma davası açan Simin, dava talebi reddedilince anne babasının evine gider. Termeh ise babasıyla kalmaya karar vermiştir. Nader kızına ve babasına bakması için hamile bir genç kadını tutar; ama bu durum daha fazla soruna yol açacaktır.

4. Buried (2010)

4. Buried (2010)

Paul Conroy Irak’ta çalışan Amerikalı bir kamyon şoförüdür. Bir grup Iraklı direnişçi Paul'u derdest eder.  Paul, gözünü açtığında ölümle burun buruna olduğunu görür. Uyandığında kendisini bir tabutun içinde gömülü halde bulmuştur. Oraya nasıl ve kim tarafından getirildiğini bilmemektedir. Ölmemek için zamana karşı yarışmak ve klostrofobinin doruklarındaki bu kabusu atlatmak zorundadır.

5. Exam (2009)

5. Exam (2009)

8 yetenekli aday, gizemli ve güçlü bir şirkete girebilmek için son aşamaya gelmiştir. İçlerinden en iyisi hazırlanan sınavı geçerek işe başlayacaktır. Katılımcılar penceresiz bir odaya sokulur. Önlerinde bir kağıt ve kalem bulunan katılımcıların cevaplaması gereken sadece 1 soru vardır. Yönetici tüm kuralları anlattıktan sonra odadan çıkar ve seksen dakikalık süre başlar. Fakat büyük bir sorun vardır; ortada cevap verilebilecek bir soru yoktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Paranormal Activity (2007)

6. Paranormal Activity (2007)

Paranormal Activity, insanoğlunun bilinçaltındaki en ilkel korkularını gıdıklayarak başarıya ulaşan, zeki film serilerinden. Film, çok düşük bütçelerle, sadece insanın endişe ve hayalet ve bilinmeyen korkusuna dayalı kurgusuyla bir hayli ses getirdi dünya ölçeğinde. Micah ve kız arkadaşı Katie San Diego'nun sessiz, sakin ve ıssız yerleşim yerlerinden birine tanışırlar. Başlarda her şey yolunda gibi görünüyordur. Ancak Katie'nin bir sorunu vardır. Genç kız küçük yaşlarından bu yana uhrevi bir mahluk tarafından takip edildiğini hissetmektedir ve bu varlık bu yeni evde de takiptedir! Olayın ardındaki gizemi çözmeye karar veren Micah, yatak odalarına bir el kamerası düzeneği kurarak bu ecinniyi alt edebileceğini düşünür. Böylece olağandışı bir olay meydana geldiğinde, bir peri, cin ya da hortlak evlerine davetsiz misafirliğe kalkıştığında tüm ayrıntısıyla kayıt altına alabileceklerdir. Başlarda ayak sesleri gibi basit seslerin duyulmasıyla başlayan bu olaylar silsilesi, zamanla şiddetini artırarak genç çifti korku dolu anlara sürükleyecektir. Sinema tarihinin en ilginç ve en ürkütücü filmlerinden biri olan 'Paranormal Activity' günümüzde sıkça rastladığımız 'buluntu film' konseptinin önderliğini yapan, hem sinema seyircisi hem de sinema profesyonellerini hayrete düşüren bir filmdi. Son derece gerçekçi bir atmosferle ustalıkla kotarılan yapıt, oldukça cüzi bir bütçeyle çekilmiş olmasıyla da ayrı bir takdiri hak edip iyi sinema yapmak için devasa bütçelere ihtiyaç olmadığını kanıtlıyor.

7. The Descent (2005)

7. The Descent (2005)

Kocası, kızı ve arkadaşları ile birlikte tatile çıkan genç ve hoş bir kadın, trajik bir kazaya şahit olurlar. Aradan bir yıl geçtikten sonra genç kadın yine arkadaşları ile bir gün yürüyüşe çıkar. Bir mağara içinde düşen bir kaya nedeni ile orada mahsur kalırlar. Sahip oldukları donanım yetersizliğinden ötürü hayatta kalmak adına zorlu bir mücadele başlar. Bu sırada da kana susamış yaratıklarla karşılaşırlar. Gruptaki herkes bir takım sebeplerden ötürü birbirleri ile zıt düşerler. Artık herkes tek başınadır. Hayatta kalma yolunda kendilerinden sorumlu olduklarının farkındadırlar.

8. Saw (2004)

8. Saw (2004)

Filmde son derece sıra dışı bir seri katilin, kurbanlarına yaşamın anlamını ve değerini anlatmak gibi bir takıntısı vardır. Kendilerine ölümcül oyunlar oynayarak hayatta kalma şansı tanımaktadır. İmkan dışı seçimlerde bulunması gereken kurbanlar, ellerinden gelen mücadeleyi verirlerken farkında olmadan yaşamak uğrunda neleri feda edebileceklerine de şahit olmaktadırlar. Bu katilin son kurbanları Adam ve Dr.Lawrence Gordon’dur. Bu adamlar birbirlerini hiç tanımazlar ama gözlerini açtıklarında aynı odadadırlar. Yerde kanlar içinde başka bir yabancı yatmaktadır. Adam kendini başından vurarak intihar etmiştir. İpuçlarını kullanarak neler olup bittiğini çözmeye çalışırlar. An itibari ile sekiz saatleri vardır. Bu sürenin sonunda ya içlerinden biri ölecek ya da katil her ikisini de öldürecektir.

9. Once (2006)

9. Once (2006)

Dublin'de gitar çalan aynı zamanda şarkıcı ve söz yazarı olan İrlandalı bir adam, bir gün sokakta çalarken Çek bir kızla tanışır. Adamın maddi durumu pek iyi değildir ve babasının dükkanında ona yardım ederken bir yandan da sokaklarda çalarak para kazanmaya çalışmaktadır. Kız da eşiyle ayrıdır; gündüzleri çalışıp beraber yaşadığı annesine ve kızına bakmaktadır.

Hayali albüm çıkarmak olan adam müzik şirketlerine yollamak için demo hazırlamaya karar verince piyano çalan kızla birlikte çalışmaya başlar. Kız ve erkek onları bir araya getiren müzik sayesinde birbirlerini de tanıyacaklardır.

10. Pink Flamingos (1972)

10. Pink Flamingos (1972)

Genel olarak iğrenç diye nitelendirilen davranışları ile ün salan bir travestidir Divine. Aynı zamanda obezite problemi vardır. Edie, onun annesidir ve akli dengesi yerinde olmamakla beraber sürekli yumurta yer. Oğlu Crakcers da ruhen rahatsız biridir. Cotton adındaki arkadaşı da röntgencinin tekidir. Bu insanlar hep birlikte bir karavan içinde yaşarlar. Baltimore’da Divine, Dünyanın En İğrenç İnsanı olarak seçilir. Uyuşturucu ticareti, genç kızları hamile bırakarak, doğan çocuklarını porno dünyasında kullanmaları ile bu unvanı ziyadesi ile hak etmişlerdir. Bir gün karavanları ateşe verilir. Ve savaş başlar. Artık her iki cephe de en korkunç becerilerini sergilemeye hazırdırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Pi (1998)

11. Pi (1998)

Max, çılgın olduğu kadar dahi bir matematik meraklısıdır. Matematiğe ve özelikle de pi sayısına karşı oluşturduğu takıntısı, onun tüm hayatının gidişatını belirlemektedir. Max, on yıldan beri tüm doğanın ölçülebilir bir kodlanma sistematiğine sahip olduğunu fark etmiştir. Artık tek amacı doğanın bu büyük sırrını çözmektedir. Max, elindeki verilerle karşısındaki problemin çözümüne kalkışır. Ancak adım adım vardığı sonuç, onu problemin tam da ortasındaki değişken yapacaktır. Max’ın vardığı nokta, dünyayı temellerinden sarsacak kadar yenilikçidir. Max, bu sonuçları saklamalıdır. Yeni dönem Amerikan sinemasının en heyecan verici yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Darren Aronofsky’nin takıntılar odaklı filmi, bir ilk film olarak büyük bir beğeniyle karşılanmıştı. Filmin başrolünü ise, tek kişilik şovunu sergileyen Sean Gullette üstleniyor.

12. American Graffiti (1973)

12. American Graffiti (1973)

Bir grup lise öğrencisi, okuldan mezun olmadan önce birlikte son bir keyifli gece geçirmek isterler. Sokakta araba ile dolaşırlar. İçlerinden Curt ile Steve için ertesi gün yeni hayatları olan üniversite sürecinin başlangıcıdır. Aslında Curt, üniversiteye gitmek konusunda kararsızdır. Steve ise gitmenin yapılacak en iyi iş olduğuna arkadaşını ikna etmeye çalışır. Steve’in kız arkadaşı Laurie de sevgilisinin gidecek olmasından yana mutsuzdur. John ekibin daha yaşlı, yarış meraklısı ve otomobil çılgını üyesidir. Sürekli birileri çıkıp onu yarışmak için tahrik etmektedir. Bu kez karşısına, 55 Chevy’siyle Bob Falfa çıkar.

Terry grubun zeki ama tuhaf ve ezik elemanıdır. Steve gittikten sonra bakması için ona arabasının anahtarlarını verince Vespa motorundan kurtulacaktır.

13. 12 Angry Men (1954)

13. 12 Angry Men (1954)

Latin Amerikalı bir genç adam, babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak ise cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, gencin mahkemeye sunduğu savunma zayıftır ve olan biteni duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir. Jüri sonuçları pek de şaşırtıcı değildir: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy vermiştir. Davis’in jüri üyelerini ikna etmeye çalışması esnasında her jüri üyesinin 'suçlu' kararı vermesinin arkasında ise, aralarında yabancı düşmanlığı, kanuna aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı kişisel sebepler olduğu ortaya çıkacaktır.

14. Rocky (1976)

14. Rocky (1976)

Rocky filminde baş karakter olan Rocky Balboa boş zamanlarında yaşadığı küçük şehrin yerel kulüplerinden birinde boks yapan amatör bir boksördür. Amerika'da yeni yılın boks maçlarının programları tamamlanmak üzeredir, ancak Apollo Creed isimli yenilmez boksör sakatlanmıştır. Bu başarılı boksörün önerisi üzerine turnuvaya adı duyulmamış amatör bir boksör alınacaktır. Bu isim de Rocky'den başkası değildir. Rocky artık yılın en önemli maçının aktörlerinden biridir ve bu zorlu hazırlanma sürecinde en büyük yardımcısı antrenörü Mickey ve büyük aşkı Adrian olacaktır.

15. Napoleon Dynamite (2004)

15. Napoleon Dynamite (2004)

Napoleon Dynamite gerçek anlamda bir nerd, inek ya da 'tuhaf' denilebilecek tiplerden biridir. Ne evde, ne sokakta, ne de okulda gerçek anlamda bir arkadaşlık ya da insani bir ilişki yürütebilmektedir. Liger adını verdiği bir hayvan çizerek kimseyi etkileyememektedir çünkü bir kaplan ile arslanın kombinasyonu ilgi çekmez. Tüm bu sıkıcılıklar bir gün Pedro adındaki okula kaydını yeni yaptıran öğrenci vesilesiyle sona erecek, biçare Napoleon da bir kahramana dönüşecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Friday the 13th (1980)

16. Friday the 13th (1980)

Filmde ana mekan, Camp Crystal Lake'tir. Burası, on yıllar önce esrarengiz cinayetlerin yaşandığı, terkedilmiş bir gençlik kampıdır. Gözünü budaktan sakınmayan cesur bir girişimci kampı tekrar hizmete açmaya karar vererek yakışıklı delikanlılar ve güzel genç kızlardan oluşan bir kadroyu işe alır. Bir yağmur fırtınası kampı dünyanın geri kalanından soyutladığında korkunç ölümler başlar. Gençler sırayla, korkunç derecede yaratıcı şekilde cinayete kurban gitmektedir.

17. Slacker (1990)

17. Slacker (1990)

Richard Linklater’ın ilk dönem filmlerinden biri olan Slacker’ın bildiğimiz anlamda bir hikayesi yok. Linklater’ın kamerası Austin, Texas’ın sokaklarında, caddelerinde bir arka planı olmayan türlü karakterleri takip ediyor. Slacker, farklı şehir meselelerine ve Amerikan olmak kavramına atılan bağımsız, serbest ve doğal bir bakış.

18. The Full Monty (1997)

18. The Full Monty (1997)

Gaz ve Dave işlerini kaybeden iki demir işçisidir. Gaz, çok özlediği çocuğunu yanına almanın derdindedir ancak cebinde beş parası yoktur. Dave’in ise paranın yanısıra kendisine güveni dahi yoktur. Bir gün şehre gelen bir striptiz gösterisini ve gösteriye olan ilgiyi görünce şov sektörüne girme fikir akıllarına düşer. Etraflarında bulunan mevzuyla en alakasız insanları dahi bu projelerine dahil etmeye çabalarlar. En sonunda hepsi birbirinden farklı birkaç insan bir araya gelir ve bir striptiz grubu kurulur. Başlarına geleceklerden habersiz bir şekilde yapacakları ilk gösterinin hazırlıklarına başlarlar.

19. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

19. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Sally ve kardeşi Franklin'in dedelerinin mezarını kontrol etmeleri gerekmektedir ve arkadaşları Jerry, Kirk ve Pam'i de yanlarına alıp yola çıkarlar. Sonrasında dedelerinden kalma eski çiftlik evini ziyaret etmeye karar verirler. Yolculuk esnasında otostop çeken birini arabalarına alırlar. Hiç normal görünmeyen bu yolcu Franklin'in çakısını alıp sırf eğlencesine elini keser, sonrasında ise Franklin'in kolunu yaralar. Bu zorlu anların ardından otostopçuyu zor bela karavandan indirerek yola devam ederler. Ancak gerilim bununla sınırlı kalmayacaktır. Eve vardıklarında hayal dahi edemeyecekleri bir kabusun ortasında sıkışıp kalacaklardır.

20. Clerks (1994)

20. Clerks (1994)

Patronu arayıp, tek çalışanı olduğu marketi pazar günü de açması gerektiğini söyleyene dek, Dante Hicks sıradan bir tatil günü planlamaktadır. Öğlen 2’de arkadaşlarıyla oynayacağı Hockey maçı tehlikeye girmiş ve kız arkadaşı tarafından sürekli okula dönmesi için beyni bulandırılırken şimdi de eski kız arkadaşı Caitlin’in evleneceği haberi yayılır.

Yandaki videocu ise Dante’nin kadim dostu sarkastik Randall’a emanettir. Randall işe sürekli geç gelir, marketi sömürür, müşterilerle kavga çıkarır ve Dante’nin başını devamlı surette belaya sokar.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi marketin hemen önünde gençlere uyuşturucu satan muhteşem ikili Jay ve Silent Bob ortalığı karıştırmaya ve tuhaf bir şekilde her durumdan galip çıkmaya devam edeceklerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Psycho (1960)

21. Psycho (1960)

Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir.

22. The Night of the Hunter (1955)

22. The Night of the Hunter (1955)

Virginia’nın izbe bir yerleşim bölgesinde geçen film, iki kişinin öldüğü bir soygunun faili olarak idam cezasına çarptırılır. Suçlu bulunmasına rağmen çalınan para ortaya çıkmamıştır, çünkü Ben, tutuklanmadan önce parayı sadece küçük oğlu John’un bildiği bir yere saklamıştır. Para John’un geleceğini garanti altına almak için yerinde beklemektedir. Bu esnada hikayeye ilginç bir rahip çıkagelir. Sağ ve sol kollarında 'SEV' ve 'NEFRET ET' yazılı dövmeler bulunan ve çeşitli suçlar işleyen rahip Powell, Ben Harper’ın hücre arkadaşıdır ve paranın peşindedir. Tüm denemelerine rağmen paranın yerini öğrenemeyen rahip, Ben’in uykusunda sayıkladığı bir cümleden yola çıkarak paraya ulaşmaya çalışacaktır.

23. For a Few Dollars More (1965)

23. For a Few Dollars More (1965)

Clint Eastwood efsaneleşmiş rolüne devam ederken, ona Lee Van Cliff de katılıyor. Mortimer ve Monco isimli ödül avcıları, suçlu ve kaçakların peşine düşerek, onların kellerine biçilen paraları kazanırken, son ödül azılı bir hapishane kaçkını olan Indio'nun kellesine konulan 10.000 dolardır. Mortimer bu kez paranın değil, intikamın peşindedir ve bu yolda en büyük desteği kendisi gibi intikam peşinde koşan Albay Douglas'tan görecektir.

24. Citizen Kane (1941)

24. Citizen Kane (1941)

Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar.

25. The Seventh Seal (1957)

25. The Seventh Seal (1957)

Savaştan bıkmış bir Orta Çağ şövalyesi, yanında bayraktarı ile Haçlı Seferi'nden dönmektedir. Vebanın kasıp kavurduğu Avrupa'yı gördükçe Tanrı'dan kuşku duymaya ve onun yolundan sapmaya başlayan şövalye, çok geçmeden ölümün eşiğine gelir. Ancak ölüme meydan okuyarak Ölüm'ü satranç oynamaya davet eden şövalye, kaybederse canını vermeye razıdır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
8
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

13. 12 Angry Men (1954),23. For a Few Dollars More (1965) çok beğenmiştim.