Görüş Bildir
Haberler
Amerikan Yazarlar Birliği'ne Göre Tüm Zamanların En Komik 50 Senaryosu

Amerikan Yazarlar Birliği'ne Göre Tüm Zamanların En Komik 50 Senaryosu

14.11.2015 - 11:55

Sıralama Amerikan Yazarlar Birliği'nin listesine göre yapılmıştır. Filmlerin özeti Beyazperde ve Filimadamı'ndan derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Annie Hall (1977)

1. Annie Hall (1977)

New York’un tanınan komedyenlerinden Alvy Singer’ın anlatıcılığı eşliğinde işlenen film, komedyenin Annie Hall isimli ünlü şarkıcıyla olan ilişkisinin neden sonlandığını sorgulamasıyla başlar. Alvy, uzunca bir süre aşk hayatında başarısız olmuş, aradığı kadını sahte entelektüel ortamlarda bulmanın imkansızlığına kanaat getirmiştir. Ancak Annie ile tanışması adamın talihini bir anda döndürecek, garip bir ilişkinin başlamasına neden olacaktır.

Yüzyılın gördüğü en ilginç beyinlerden biri olan müzisyen, yönetmen, senarist ve oyuncu Woody Allen’ın, bol yapıtlı filmografisinin en başarılı filmi olan Annie Hall sinema tarihinin en özgün komedilerinden biri.

IMDb: 8,1

2. Some Like it Hot / Bazıları Sıcak Sever (1959)

2. Some Like it Hot / Bazıları Sıcak Sever (1959)

Kariyerlerinde zorlanan iki Chicago’lu caz müzisyeni Joe ve Jerry 1929’da yaşanan bir katliamın iki tanığı olmuş, kendilerini gören gangsterlerden de canları pahasına kaçmışlardır. Kasabayı terk etmek ve yeni bir iş aramak durumunda kaldıkları için Miami’de bir kadınlardan oluşan bir müzik grubuna katılıp gizlenmek onlara fazlasıyla cazip gelmiştir. Kadın gibi giyinip Josephine ve Daphne adını alan ikilinin önlerinde atılmak üzere oldukları oldukça tuhaf bir serüven vardır.

En iyi yönetmen, senaryo, erkek oyuncu ve görüntü yönetimi dahil altı dalda Oscar’a aday olan Billy Wilder filmi kostüm dalında ödülü kazanmayı başarmıştı.

IMDb: 8,3

3. Groundhog Day / Bugün Aslında Dündü (1993)

3. Groundhog Day / Bugün Aslında Dündü (1993)

Phil Connors, ekranlardaki samimi kişiliği ve eğlenceli yüzüyle kendine has bir şöhrete sahip olan, ancak kameralardan kurtulduğu an kendini beğenmiş ve kibirli kişiliğine geri dönen bir hava durumu spikeridir. Bu huysuz adam, hiç sevmediği kırsal yaşamın hüküm sürdüğü Pensilvanya’nın kırsal kasabalarından birine, Groundhog Day etkinlikleri için gönderilir. Burada yaşanan hayat ve mütevazi insanlardan iğrense debu hayata bir günlüğüne, görevi için katlanmak zorundadır. Ancak ansızın çıkan bir kar fırtınası tüm ulaşım yollarını kapattığında Phil, talihsiz kaderiyle başbaşa kalır. Ertesi sabah uyandığında ise daha büyük bir sürpriz kapıdadır: Phil, zaman döngüsüne yakalanmıştır; nefret ettiği o günü tekrar tekrar yaşamak zorundadır!

2 Şubat tarihinin sinemaseverlerdeki yeri ayrıdır. Bu tarihi borçlu olduğumuz Grounghog Day, dahice yazılmış senaryosu ve başarılı oyunculuklarıyla son derece eğlenceli bir klasik.

IMDb: 8,1

4. Airplane! (1980)

4. Airplane! (1980)

Robert Hays eski dövüşçü ve uçuş ekibinin yemeklerden zehirlenmesi sonucu bir uçağın yönetimini ele almak zorunda kalan pilot rolüyle karşımızda. Kız arkadaşı (hostes) yardımcı pilot rolünde Julie Hagerty ve Robert Stack, Lloyd Bridges, Peter Graves, Leslie Nielsen, Kareem Abdul-Jabbar ve daha pek çok yıldız filmde rol alıyor. 

Hikaye uçak felaketleri, dini konular, televizyon reklamları, romantizm, aşk ve bunun gibi bir dizi konuyla dalga geçerken eğlenceli ve komik bir sahneden bir diğerine atlıyor.

IMDb: 7,8

5. Tootsie (1982)

5. Tootsie (1982)

Michael Dorsey, yetenekli bir oyuncu olduğunu düşünmesine rağmen bir türlü iş bulamamaktadır. En sonunda kadın kılığına girerek Dorothy Michaels adıyla bir televizyon dizisinin seçmelerine katılır. 

Kendisinin de hiç beklemediği bir şekilde seçmeleri kazanınca aslında olmadığı bir karakteri yaşamak zorunda kalır. Üstelik kısa bir süre içinde büyük bir başarı kazanarak çok da meşhur olur. Artık geri dönüş yapabilmek için çok da fazla şansı kalmamıştır. Aşık olduğu Julie Nichols dahil kimse asıl kişiliğini bilmemektedir. 

Tootsie, usta yönetmen Sydney Pollack ve tam bir oyunculuk dersi veren Dustin Hoffman ikilisini buluşturan kesinlikle kaçırılmaması gereken bir çalışma.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Young Frankenstein (1974)

6. Young Frankenstein (1974)

Atalarından gurur duymasa da, Doktor Frankenstein en azından doğduğu topraklara dönmeyi ve ailesinden kalan şatoyu devralmayı kabul eder. Delilikle nam salmış ailesine ve dedesinin işlerine inanmasa da laboratuvarda bulduğu bir deney kitabı tüm fikirlerini değiştirecektir. Torun Frankenstein dedesinin izinden giderek kendi canavarını tasarlar. Cesetlerden bir araya getirdiği bu canavarı yaparken, kendisine sadık uşak Igor da yardım eder. Fakat maalesef bir dahinin beynini bulamayınca, Igor büyük bir yanlışlıkla bir özürlünün beynini canavara takar... 

Filmin yönetmen koltuğunda Mel Brooks otururken, kadroda Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman ve Cloris Leachman isimleri yer alıyor.

IMDb: 8,1

7. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

7. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Dr. Strangelove, sinemanın dahi çocuğu Kubrick'in enteresan filmlerinden.... Her ne kadar ustanın her filmi nevi şahsına münhasır olsa da 'Dr. Strangelove'ın yeri ayrı... Soğuk savaşa alternatif bir bakış açısı taşıyan filmde, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği'ne saldırmak isteyen çatlak general Jack D. Ripper (ismine dikkat) karakterine odaklanırız. Bu tuhaf militer, soğuk savaş zamanında Rusların 'Amerikan halkının vücut sıvılarını kirlettiği' gerekçesiyle SSCB’ye nükleer saldırı yapma kararı alır. Amerikan uçağı Sovyet sınırına yakın bir bölgede dönemin tipik devriye uçuşlarından birini yapmaktayken, mürettebat Ripper’dan saldırı emri alır. Ne var ki ABD Başkanı, Pentagon’daki danışmanlarıyla bir toplantı yaparak durumu değerlendirmektedir. Savaş yanlısı general Turgidson bu durumun komünizmle hesaplaşmak için güzel bir fırsat olduğunu belirtir. Fakat Sovyet Büyükelçisi DeSadesky, ABD makamlarına Sovyet savunma teknolojisinin geldiği son noktanın ürünü olan 'Doomsday Device'dan bahsettiğinde ve başkan danışmanları eski Nazi bilimadamı Dr. Strangelove'ın görüşüyle durum daha da tehlikeli bir hal alır; 'Doomsday Device', Sovyetlere yapılacak herhangi bir nükleer saldırıda dünyadaki tüm canlıların yok olmasını sağlayacak bir karşı tehdit silahıdır.

IMDb: 8,5

8. Blazing Saddles (1974)

8. Blazing Saddles (1974)

Küçük bir kasabanın şerifi öldürülünce Bart (Cleavon Little), ümü beyaz olan Rock Ridge kasabasına atanan ilk siyah şerif olur. Hemen hemen herkesin adının Johnson olduğu bu kasabada sıcak 'hoş geldinler' ile karşılanmayı bekleyen saf Bart, kısa sürede bunun pek de mümkün olmadığını görecektir. Kasabanın sarhoşunu sağ kolu yapan Bart, bu insanları ırkçılıktan kurtarmak için planlar yapar... 

Tüm Hollywood kovoboy filmlerini ti'ye alan oldukça matrak ve çılgın bir komedi olan film, ırkçılık meselesiyle de dalgasını geçiyor. Yönetmenliğini Mel Brooks'un üstlendiği yapımın kadrosunda Cleavon Little, Gene Wilder, Slim Pickens Harvey Korman ve Madeline Kahn gibi dönemin önemli isimleri yer alıyor.

IMDb: 7,8

9. Monty Python and the Holy Grail / Kutsal Kadeh (1975)

9. Monty Python and the Holy Grail / Kutsal Kadeh (1975)

Kral ve onun şövalyeleri, gökten gelen bir emir ile İsa'ya ait olan ama bir o kadar da kayıp olan kutsal kasenin peşine düşerler. Bu kutsal kaseyi bulmak için önlerine çıkan tüm tehlikelere göğüs germek zorundadırlar.

Terry Gilliam zihninin en yüce örneklerinden biri olan ve tüm zamanların en komik ekiplerinden biri olan Monty Pyton ekibinin kutsal kaseyi arama yolculukları sinema tarihinin en komik filmlerinden biri olarak addediliyor.

IMDb: 8,3

10. National Lampoon’s Animal House / Çılgınlar Okulu (1978)

10. National Lampoon’s Animal House / Çılgınlar Okulu (1978)

Faber Koleji'nin her okulda olduğu gibi bir 'kardeşlik kulübü' vardır; fakat kim başvursa kabul ettiği için şöhreti pek de iyi değildir. Bir diğer kulüp ise beyaz, Anglosakson, genç, zengin ve kendini beğenmiş erkeklerden oluşmaktadır ki onlara Dekan Worner dışında kimse tahammül edemez.  Bu ikinci kulübün desteğini arkasına alan dekan, ilk kulüpteki haylazları okuldan uzaklaştırmak için bir liste oluşturur.  Ve planı hoşgeldiniz partisinden hemen önce devreye girer... Yönetmenliğini John Landis'in üstlendiği filmde başroller John Belushi, Karen Allen, Tom Hulce ve Mary Louise Weller.

IMDb: 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. This is Spinal Tap (1984)

11. This is Spinal Tap (1984)

Spinal Tap adlı İngiliz Trash Metal grubu, 1980'li yılların başlarında Amerika'ya yeniden turneye çıkmaya karar verirler. Turnenin organizatörü ise bir film yapımcısı olan Marti DeBergi'dir. DeBergi bu özel durumdan yararlanarak grubun bir belgeselini çekmenin planlarını yapmaktadır. Ancak seyahat esnasında oluşan imkansız durumlar, DeBergi'nin işin içinden çıkmasına izin vermeyecektir.

IMDb: 8,0

12. The Producers / Yapımcılar (1967)

12. The Producers / Yapımcılar (1967)

Max Bialystock artık kariyerinin sonlarına doğru yaklaşmakta olan, son zamanlarda maddi anlamda zor günler geçiren bir yapımcıdır. Broadway'de çalışan Max, sıradaki oyununu finanse edebilmek için yaşlı kadınlarla birlikte olmaktadır. Bir gün muhasebeci Leopold Bloom'un ofisine uğrayıp mali defterlerini kontrol etmesiyle gerçekler gün yüzüne çıkar. Max, kazanabildiğinden daha fazlasını harcamıştır ve borçlu duruma düştüğü kişiler vardır. Bunun üzerine ikili bu sorunu çözmek ve yeni oyunun yapımını gerçekleştirebilmek adına ilginç bir plan yaparlar.

IMDb: 7,7

13. The Big Lebowski / Büyük Lebowski (1998)

13. The Big Lebowski / Büyük Lebowski (1998)

Bir karışıklık bazen umulmadık olaylara sebep olabilir. Kaldı ki işin içinde para varsa olaya dahil olacak bir sürü insan da çıkar. Jeff Lebowski böyle bir meselenin orta yerinde kalır. Kendisi bir milyoner ile karıştırılır. Milyonerin karısına ait borçlar ödenmemiştir ve bundan sebep kahramanımız gangsterlerden dayak yer ve çok değerli halısı zarar görür. Lebowski, ortadaki bu yanlış anlaşılmayı çözmek zorundadır. Adaşı olan milyonerin malikânesine giderek konuşmak ister.

Otoritelere göre tüm zamanların en komik filmlerinden biri olan Büyük Lebowski, muhtemelen Coenlerin kendine has filmografilerinin içerisinde bile ayrı bir yere ve öneme sahip olarak değerlendiriliyor.

IMDb: 8,2

14. Ghostbusters / Hayalet Avcıları (1984)

14. Ghostbusters / Hayalet Avcıları (1984)

Paranormal konulara düşkün Dr. Peter Venkman ve 3 kafadar akademisyen arkadaşı bir işe yaramadıkları gerekçesiyle Columbia Üniversitesi’nden atıldıklarında kendi işlerini kurmaya karar verirler ve hayalet avcılığı şirketi Ghostbusters doğar.

TV reklamları sayesinde isimlerini duyurup, New Yorkluları şehrin orasına burasına musallat olmuş hayaletlerden kurtarmaya başlarlar. Bir gün güzel viyolonselist Dana Barrett tarafında kiralandıklarında, genç kadına ait evin, New York’u istila etmeye başlayan kötü ruhlar tarafından dünyaya giriş kapısı olarak kullanıldığını anlarlar. İşler kontrolden çıkar.

1984’te, o zamana dek yapılmış en pahalı komedi filmi olarak vizyona girdiğinde çılgınlık derecesinde sevilmiş olanHayalet AvcılarıDan Aykroyd ve Harold Ramis’in birlikte yazdıkları dahice senaryo kadar, Bill Murray ve Rick Moranis gibi komedyenlerin usta oyunuyla da unutulmazlar arasına girmiş bir yapım.

Commodore 64 için yazılmış bilgisayar oyunu ve müzikleriyle de, dönemin pop kültür ikonlarından.

IMDb: 7,8

15. When Harry Met Sally / Harry Sally ile Tanışınca (1989)

15. When Harry Met Sally / Harry Sally ile Tanışınca (1989)

Bir yolculuk sırasında karşılaşıp tanışan Harry ve Sally isimli iki genç sohbetleri esnasında aynı üniversiteden mezun olduklarını, ancak daha önce hiç karşılaşmadıklarını fark ederler. Bu keyifli sohbet sırasında konu ikili ilişkilere gelir ve iki karşı cinsin arkadaş olup olamayacağı üzerine uzun uzun tartışırlar. Sonuç ise arkadaş olamadıkları yönündedir. New York'a vardıklarında ayrılırlar ve ikisi de ayrı ayrı kendi hayatlarını yaşamaya devam ederler. Ta ki kader yollarını tekrar birleştirine dek... 

Rob Reiner'ın yönetmenliğini yaptığı, başrollerinde Meg Ryan ve Billy Crystal'ın yer aldığı yapıt, tüm zamanların en başarılı romantik komedilerinden biri.

IMDb: 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Bridesmaids / Nedimeler (2011)

16. Bridesmaids / Nedimeler (2011)

Kadınların ilişkide dertleri asla bitmez. Hatta nişanlansalar ve düğün arifesinde dahi olsalar! Annie (Kristen Wiig) hayatı karman çorman giden, erkeklerle ilişkilerinde dikiş tutturamayan bir kadındır. Bir gün en yakın arkadaşı Lillian (Maya Rudolph)nişanlanır ve düğününde Annie’ye baş nedime olmasını teklif eder. Annie deli dolu bir kadındır ama diğer nedimelerin de, Helen (Rose Byrne), Megan (Melissa McCarthy), Rita (Wendi McLendon-Covey) ve Becca (Ellie Kemper), ondan geri kalır yanı yoktur! 

Kaza Kurşunu ve Kırk Yıllık Bekar gibi romantik komedilerle tanıdığımız yönetmen Judd Apatow'un yapımcılığında kotarılan Nedimeler, Amerikalı bekarlarının bitmek bilmeyen evlilik öncesi sendromuna ve bu sendromun en iyi arkadaşlar üzerindeki travmalarına komedi çerçevesinden yaklaşıyor. 

Yönetmenliğini Nurse Jackie, The Office gizi dizilerin de bazı bölümlerini çeken Paul Feig'in üstlendiği filmin senaristleri ise Annie Mumolo ile başrolde seyrettiğimiz Kristen Wiig. Amerika'da 2011 Mayısında vizyona giren film seyircilerden ve eleştirmenlerden aldığı yüksek puanlarla da dikkat çekiyor.

IMDb: 6,8

17. Duck Soup (1933)

17. Duck Soup (1933)

Freedonia özgür ve cesur insanların ülkesidir. Ama yine de bu ülke son zamanlarda yaşadığı ekonomik krizle epey sarsılmıştır ve iflasın eşiğine gelmiştir. Bu durumdan onları kurtaracak tek kişi zengin bir dul olan Bayan Teasdale'dir. Teasdale'in tek bir şartı vardır: Rufus T. Firefly'ın başkan olması. Öte yandan komşu ülke Sylvania ile gerginlik yaratılmaya çalışılmaktadır.

IMDb: 8,0

18. There’s Something About Mary / Ah Mary Vah Mary (1998)

18. There’s Something About Mary / Ah Mary Vah Mary (1998)

Ted Stroehmann her zaman kaybedenlerden biridir. Psikiyatristini çıldırtan, mezuniyet gecesi hayalleri pantolonunun fermuarına yakalanan garip kişiliklerden biri. Bu zavallı ve talihsiz adamın tüm yaşamı boyunca şans yalnızca bir kere yüzüne gülmüştür. Bütün erkeklerin hayalindeki kadın onu 17 yaşındayken bulmuş ve mezuniyet gecesine birlikte gitmeyi teklif etmiştir. Mary Jenson gerçek bir ilahedir, o geceye bir fermuar faciası sonunda Ted onunla gidememiş olsa da.

Okul bittikten sonra ailesi ile Florida'ya taşınır. Ted aradan geçen 12 yıl boyunca onu bir daha görmez. Ama Ted’e Mary’i unutturmayan ve hayatını yalnızca ona bağlayan bir şeyler vardır. Hala onun için deli olmaktadır. En yakın arkadaşı Dom’un ısrarları üzerine onu Miami de takip edecek bir özel dedektif tutar. Kiraladığı dedektif Healy ise müşterisi olan Ted’e Mary hakkında yalan söyleyen ve aslında kendi de Mary’e aşık olan daha çok kullanılmış araba satıcısına benzeyen ahlaksızın biridir.

Mary ise şimdi yaşça daha da olgunlaşmış olmasına rağmen Ted’in hatırladığından çok daha güzeldir. Ted ise Healy’nin aldatmacaları sayesinde onu 4 çocuk sahibi şişman ve çirkin bir hale gelmiş zannetmektedir. Oysa ki Healy bunları söylerken Mary kendisine saklamaya ve kendi geçmişi hakkında yalanlar uydurmaya devam etmektedir.

IMDb: 7,1

19. The Jerk / Ahmak (1979)

19. The Jerk / Ahmak (1979)

Navin R.Johnson çocukluğunda evlatlık olarak başka bir aile tarafından sahiplenilmiş bir çocuktur ve 18 yaşına bastığında artık hayatı gezip öğrenmesi gerektiğine karar verir. Saf ve naif bir kişiliğe sahip olan Navin'in evi terk ettikten sonra başına türlü maceralar gelecek ve yolculuğu sınırları zorlayan bir deneyime dönüşecektir. The Jerk'ün başrolünde usta komedyen Steve Martin bulunurken yönetmenliğini Carl Reiner üstleniyor.

IMDb: 7,2

20. A Fish Called Wanda / Wanda Adında Bir Balık (1988)

20. A Fish Called Wanda / Wanda Adında Bir Balık (1988)

Elmaslara pek düşkün(!) olan seksi Amerikalı Wanda ve erkek arkadaşı Otto, bir elmas koleksiyonunun soygununu planlayıp gerçekleştirmek üzere İngiltere’ye gelirler. Ekibin diğer üyeleri George ve Ken’dir.

Wanda ve Otto elmasları kendilerine saklamak istedikleri için George’u polise ihbar ederler. Oysa beriki elmasları çoktan başka yere saklamıştır. Wanda elmasların yerini öğrenmek için son çare olarak George’un avukatıyla yakınlaşmak zorunda kalır ve komedi doruğa tırmanır.

Wanda Adında Bir Balık, modern klasikler arasına girmiş eşsiz bir komedi olarak yerini çoktan almış durumda. Usta oyuncular ve unutulmaz bir senaryo kurgusu da cabası.

IMDb: 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. His Girl Friday / Cuma Kızı (1940)

21. His Girl Friday / Cuma Kızı (1940)

The Morning Post isimli çok satan bir gazetenin editörü olan Walter Burns, aynı gazetede çalıştığı eski karısı Hildy'nin sigortacı bir adamla nişanlandığını ve evlenmek üzere olduğunu öğrenir. Son derece başarılı bir çalışan olan Hildy, Walter'a, evlenip daha sakin bir hayat kurmak için işten ayrılacağını bildirir. Bu durum Walter'ın en iyi çalışanını kaybetmesi anlamına gelmektedir ve Walter'ın hiç de böyle bir niyeti yoktur. Bu nedenle çalışmalara başlayan adam, Hildy'nin nişanlısını takibe alıp başına türlü dertler açmaya çalışacaktır. 

The Front Page filminin yeniden çevrimi olan His Girl Friday, Amerikan Film Enstitüsü'nün 100 Yıl, 100 Gülüş kategorisinin 19. sırasında yer alır.

IMDb: 8,0

22. The Princess Bride / Prenses Gelin (1987)

22. The Princess Bride / Prenses Gelin (1987)

Yatakta hasta yatan torununa masal anlatmaya başlayan bir dedenin anlattığı masalı beyaz perdeye yansıtan film Buttercup isimli masal kahramanının hikayesine odaklanır. Florin isimli hayali bir ülkenin çiftliğinde yaşayan Buttercup ile çiftlik çalışanlarından biri arasında masumane bir aşk doğmuştur. Buttercup'a duyduğu aşk için yaşadığı yeri terk eden Westley iyi bir geleceğe sahip olup evlenebilmeleri için bir gemiye atlar. Fakat yolculuk sırasında korsanların saldırısına uğrayan gemi iki aşığı birbirinden ayırır. Westley'nin öldüğünü düşünen Buttercup derin bir hüzne ve umutsuzluğa kapılır. Çaresizce bir prensle evlendirilen Buttercup yakın zamanda kaderin çeşitli hamleleriyle karşılaşacak, hayatı beklemediği bir şekilde değişecektir.

IMDb: 8,1

23. Raising Arizona / Arizona Junior (1987)

23. Raising Arizona / Arizona Junior (1987)

Oldukça iddialı bir pazarlıkla başlıyor filmin konusur. Sürekli olarak suç işleyen ve her seferiden de bu sebeple hapise düşen Hi McDonnough bir gün her her defasında resmini çeken kadın polise bir teklif getirir. Ona evlenme teklif eder ancak bu gerçekleşirse suç işlemekten vazgeçeceğine söz verir. Gerçekten de evlenirler. Hi, bir fabrikada çalışmaya başlar. Karı koca birlikte güneşin batışını izlerler. Bir gün çocuk istediklerinde ve Ed’in kısır olduğu anlaşıldığında mükemmel bir çözüm bulurlar. Bölgenin en zengin adamı Nathan Arizona’nın henüz doğmuş beşizlerinden birini çalacaklardır. Yeniden suç zamanı gelmiştir.

IMDb: 7,4

24. Bringing Up Baby (1938)

24. Bringing Up Baby (1938)

David Huxley yumuşak huylu kendi halinde bir paleoantologdur. Ancak işi stresli bir hal almıştır. Bir brontozorus iskeleti tamamlamaya çalışıyordur fakat bir adet kemik eksiktir. Bir yandan sevgilisi Alice ile epeydir uzattığı birlikteliğini artık evlilikle noktalamak istemektedir. Öte yandan da müzeye 1 milyon dolar bağış yapması için Elizabeth Random'ıetkilemesi gerekmektedir.Bir gün katıldığı bir golf dersinde de Susan Vance adında bir kadınla tanışır. Susan özgür ruhlu ve canlı bir kadındır, tavırlarıyla David'in dikkatini çekmeye başlar. Bu sırada Susan'a Brezilya'dan ağabeyi Mark Baby adını verdikleri bir leopar gönderir. Onu teyzesi Elizabeth Random'a vermesi gerekir! David'i de zoolog zanneden Susan ondan çok hoşlanmıştır ve evleneceğini duyunca onu alıkoymak için elinden geleni yapar ve işler karışır.

IMDb: 8,0

25. Caddyshack / Büyük Şamata (1980)

25. Caddyshack / Büyük Şamata (1980)

Zenginlerin üye olduğu bir golf kulübünde golf sopaları taşıyan Danny’nin en büyük hayali, günün birinde üniversiteye gitmek ve kendine düzgün bir hayat kurmaktır. Bunun için de öncelikle kulübün saygın üyelerinden Yargıç Smails’in gözüne girmesi gerekmektedir.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Monty Python’s Life of Brian / Brian'ın Hayatı (1979)

26. Monty Python’s Life of Brian / Brian'ın Hayatı (1979)

İkibin yıl önce üç bilge adam bir yapıya girip kralları için dua edeceklerdir. Yanlış bir odaya giren adamlar burada kundağa sarılmış bir bebek bulurlar. Bebeği kutsal sayan adamlar ona İsa ismini verirler. Kutsal bir varlık olarak görülen bu bebek, Brian, çevresi tarafından hayatı boyunca Mesih olarak saygı görecek; bu süreç boyunca din, siyaset, iktidar ve insanoğlu ile ilgili trajikomik olaylar yaşanacaktır. 

Sinemanın kara mizah türünün en başarılı üreticisi Monty Python’dan çıkan Life of Brian’ın yönetmen koltuğunda Terry Jones yer alıyor.

IMDb: 8,1

27. The Graduate / Aşk Mevsimi (1967)

27. The Graduate / Aşk Mevsimi (1967)

Üniversite öğrenimini yeni bitirmiş genç Benjamin, okulu bitirmesinin ardından büyük bir boşluğa düşmüştür. Ne yapacağına dair karar veremeyen genç adam çevresi tarafından sürekli sıkıştırılmakta, ancak onların istediği gibi yaşamayı istememektedir. Depresyonun eşiğine gelen genç adamın hayatı, şehir dışındaki evlerinde dinlendiği bir sırada babasının patronunun karısını görmesiyle aniden değişir. Kısa zaman içerisinde ilginç bir ilişkiye daha başlayacak olan Benjamin hem annesini hem de kızı Elaine'i aynı anda idare etmeye çalışacaktır

The Graduate eğlenceli konusu ve başarılı oyunculuklarıyla döneminin en kült filmlerinden biri olmuştur.

IMDb: 8,0

28. The Apartment (1960)

28. The Apartment (1960)

C.C. Baxter sıradan bir ofis çalışanıdır. Sıradan olmayan tek yanı ise kendi evinin anahtarını kendinden daha üst mertebedeki yöneticilere verip onlara bir şekilde yardım etmektir. Bir gün Baxter’ın da aşık olduğu asansör operatörü Miss Kubelik’in patronu Sheldrake yatmak üzere evine geldiğini fark eden Baxter oldukça şaşırır. Sheldrake tarafından bir anda terk edilen Kubelik intihara kalkışır; ancak Baxter’ın müdahalesi ile hayatta kalır. Buradan sonra Kubelik’in iyileşme olayların ise karışma süreci başlayacaktır.

Hollywood’un gelmiş geçmiş en değerli yönetmenlerinden biri olan Billy Wilder’ın ustalık yapıtlarından olan The Apartment’ın en iyi film ve en iyi yönetmen Oscar’ları da var.

IMDb: 8,3

29. Borat (2006)

29. Borat (2006)

Borat Sagdiyev, Kazakistan’da bir TV muhabiri olup aynı zamanda Kazakistan’ın en önemli altı adamından biridir. Hükümeti tarafından Amerika’ya gönderilir. Amerika toplumu ve kültürü hakkında bir belgesel hazırlaması istenir. Borat, Amerikan mizahını kavrayabilmek için New York’ta bazı eğitimler alır. Bu sırada Pamela Anderson’a aşık olur. Tek istediği onunla evlenmektir. İşte konuşma uslubu, türlü patavatsızlıkları ile tanınan karakterimizin Amerika dolaylarındaki maceraları bu kez beyazperdeden ulaşıyor izleyicisine.

IMDb: 7,3

30. The Hangover (2009)

30. The Hangover (2009)

Sıradışı bir mizah anlayışına sahip Hangover, bilindik Hollywood mizah klişelerine yaslanmayan, gayet eğlenceli bir yapım. Filmde arkadaşlarının düğününden iki gün önce bekârlığa veda partisi vermek için Las Vegas’a giden dört tuhaf arkadaşın, sarhoş oldukları parti gecesinin sabahında odalarında bir kaplan, tavuklar ve dolapta ağlayan altı aylık bir bebek ile uyanmaları üzerine gelişen olağanüstü maceralar aktarılmaktadır. Damadın ortalıkta olmaması da ayrı bir meseledir! Kafaları hala kıyak olan bu kafadarlar, bir gece öncesine dair hiçbirşeyi hatırlayamazlar. Birbirinden şapşal ama sevimli bu üç hergele, ipuçlarını takip ederek işlerin nerede kontrolden çıktığını bulmak zorundadırlar. En önemlisi de damadı bularak zamanında Los Angeles’a düğününe yetiştirmeleri gerekmektedir.

IMDb: 7,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. The 40-Year-Old Virgin / 40 Yıllık Bekar (2005)

31. The 40-Year-Old Virgin / 40 Yıllık Bekar (2005)

Kırk yaşındaki Andy halen cinsel ilişki yaşamamıştır. Oysa hayatının diğer kısımları gayet başarılı bir biçimde devam etmektedir. Elektronik mağazasında çalışmaktadır. Çizgi roman koleksiyonuna sahiptir. Zevkle döşenmiş bir evde yaşar ve iyi arkadaşları vardır. Bir gün arkadaşları Andy’nin yegane sorunu olan şu seks meselesini çözmeye karar verirler. Ona ellerinden geldiğince destek vererek kendine güvenmesini sağlamak için uğraşırlar. Andy uzun süre bunlardan etkilenmez ta ki 3 çocuk annesi Trish ile karşılaşana dek. Arkadaşları nihayet amaca ulaştıklarını düşünürlerken ikilinin, ilişkilerine “seks yok” kuralı koyarak başladıklarını öğrenirler.

IMDb: 7,2

32. The Lady Eve (1941)

32. The Lady Eve (1941)

Jean ve babası uluslararası çalışan gemilerde profesyonel kumarbaz olarak yolcuları soymaktadır. Charles zengin bir adamdır ve Lady Eve’in ağına düşer. Ancak, daha sonra aralarında bir aşk doğacak ve olaylar gelişecektir.

IMDb: 8,0

33. Ferris Bueller’s Day Off / Ferris Bueller'le Bir Gün (1986)

33. Ferris Bueller’s Day Off / Ferris Bueller'le Bir Gün (1986)

Hayat kadar uçsuz bucaksız. Tesadüflerle kararlarını belirleyen. Kendini ve hayatı fazla ciddiye alanlar için kesinlikle iyi bir model. Boş bir günün değerini bilen bir adam. Son sınıfın son günlerine yaklaştığı bir bahar günü Ferris (Matthew Broderick) kız arkadaşını (Mia Sara) ve en yakın arkadaşını da (Alan Ruck) yanına alarak okuldan kaçar ve Chicago’ya yola koyulurlar. 

Özgür bir gün, şehri turlamak biraz cesaret ve kırmızı bir Ferrari ile 17 yaşında olmak gerçek bir eğlence olabilir!

IMDb: 7,9

34. Trading Places (1983)

34. Trading Places (1983)

Birbirinin tam zıttı iki karakteri canlandıran Murphy ve Dan Aykroyd, hayatlarını altüst eden Ralp Bellamy ile Don Ameche'den intikam almak için birleşir. Murpy'ye Altın Küre Adaylığı getiren komedi filmi. Müzikleriyle de Oscar'a aday oldu.

IMDb: 7,5

35. Sullivan’s Travels (1941)

35. Sullivan’s Travels (1941)

John L. Sullivan Hollywood'ta film çeken genç ve popüler bir yönetmendir. Sullivan kariyeri süresince sadece komedi filmlerine imza atmıştır ve artık daha ciddi, daha gerçekçi bir film çekmeyi istemektedir. Bu isteğini stüdyo sahibi Mr. Lebrand ile paylaştığında aldığı yanıt olumsuz olur. Ancak Sullivan bu kez kararlıdır ve kafasındaki proje için araştırmalarına başlar.

Preston Sturges'in yazıp yönettiği komedi filminin başrolünde Joel McCrea yer alıyor.

IMDb: 8,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Planes, Trains and Automobiles (1987)

36. Planes, Trains and Automobiles (1987)

Steve Martin ve John Candy gibi iki ünlü komedyeni bir araya getiren keyifli bir yol komedisi... Şükran Günü'ne iki gün kalmıştır. Bir reklam ajansında yöneticilik yapan Neal Page, iş için geldiği New York'tan Chicago'da oturan ailesinin yanına dönmek üzere yola çıkar. Aksilik daha ilk anda kendini gösterir ve çevirdiği taksi şişman bir adam tarafından kapılır. Daha sonra havaalanında aynı kişiye rastlar. İkisi de ertelenmiş olan uçağı beklemektedirler.

IMDb: 7,6

37. The Philadelphia Story (1940)

37. The Philadelphia Story (1940)

Tracy Lord, kendisine kalan miras sonrasında zengin bir kadın olmuştur. Varlıklı bir kadın olduktan sonra yaptığı ilk şey ise çapkın bir adam olan kocası Dexter Haven'den ayrılmak olmuştur. Ayrılıklarının üstünden iki yıl geçer ve Tracy yeniden bir evlilik hazırlığına girişir George Kittredge isimli oldukça saygı duyulan bir adamla evlenmeye hazırlanan Tracy'i öngöremediği bir sürpriz beklemektedir. Dexter Haven, bir dergi için çalışmaktadır ve arkadaşlarıyla biraraya gelip kurnaz bir plan kurmanın hazırlığındadır. Düğün gününden bir gün önce işleme sokulan plan işleri karıştıracaktır.

Philadelphia Hikayesi, altı kategoride Oscar ödülüne aday gösterilip, iki tanesine kavuşmayı başarmıştır.

IMDb: 8,1

38. A Night at the Opera (1935)

38. A Night at the Opera (1935)

2 sevgili gittikleri operaya kabul edilmezler. Marx kardeşler de genç aşıklara şans verebilmek için gerçek tenorun gelmemesini sağlarlar. Marx kardeşlerin eğlenceli maceralarını izlerken kahkaha cümbüşüne hazır olun.

IMDb: 8,1

39. Rushmore / Çılgın Liseliler (1998)

39. Rushmore / Çılgın Liseliler (1998)

Max Fischer okuduğu okulun en popüler talebelerinden bir tanesidir. Birçok alanda aktif olan Max, okul gazetesindeki üst düzey görevinin yanısıra popülerliğini perçinleyen birçok okul kulübüne de üyedir. Bu tür işlerle uğraşırken derslerini yoluna koymakta zorlanan Max, Oxford'dan red cevabını alınca eğitim konusundaki umutlarını kaybetmeye başlar. Üstüne üstlük derslerinden birini yürüten hocası Bayan Cross'a vurulması, Max'ın okul hayatını epeyce zorlaştıracaktır. Çektiği her filmle çocuksuluğunu yansıtmayı başaran Wes Anderson'ın ikinci uzun metrajı olan Rushmore'un başrollerinde Jason Schwartzman, Bill Murray ve Olivia Williams var.

IMDb: 7,7

40. Waiting for Guffman (1996)

40. Waiting for Guffman (1996)

Küçük bir Amerikan kasabası olan Blaine'in kuruluş yıldönümü için bir müzikal sahneye koymak isteyen başarısız yönetmen Corky St. Clair (Christopher Guest) kadroyu kasabanın gönüllülerinden seçme yaparak oluşturur ve okulun müzik öğretmeninin yardımıyla provalara başlar.

IMDb: 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. The Odd Couple (1968)

41. The Odd Couple (1968)

Gündelik yaşamlardaki büyük mizahı bulup ortaya çıkartmakta gerçek bir usta kabul edilen Neil Simon'un aynı adlı oyununa dayanılarak çekilen film, gelmiş geçmiş en iyi komedi filmleri arasında haklı bir yer edinmiştir.

Filmde eşleri ile kötü giden ilişkilerinin ardından bir süre birlikte yaşamaya karar veren iki arkadaşın (titiz ve düzen hastası Felix Ungar rolündeki Jack Lemmon ile rahat ve umarsız bir hayat süren Oscar Madison 'ı canlandıran Walter Matthau'nun) komik hikâyesi anlatılmaktadır.

İki usta oyuncu, spontan gelişen tüm olaylarda bütün muzipliklerini gösteriyorlar.

IMDb: 7,7

42. The Naked Gun: From the Files of the Police Squad! / Çıplak Silah (1988)

42. The Naked Gun: From the Files of the Police Squad! / Çıplak Silah (1988)

Teğmen Frank Drebin, Los Angeles Polise Teşkilatı’na bağlı bir birimde çalışan sakar bir dedektiftir. En yakın arkadaşı ve ortağı Dedektif Nordberg bir operasyon sırasında vurulunca tatilini yarıda bırakıp Los Angeles’a döner

Araştırması sırasında olayın Vincent Ludwig isimli bir iş adamının planını keşfeder. Ludwig, bir beyzbol oyuncusunun beynini yıkamayı ve Kraliçe Elizabeth’i Los Angeles gezisi sırasında öldürmeyi planlamaktadır. Sakar dedektifimizin ortalığı karıştırması pek uzun sürmez.

Leslie Nielsen’ın unutulmaz karakter Frank Drebin’i canlandırdığı Çıplak Silah serisinin ilk filmi. 

IMDb: 7,6

43. Office Space / Ofis Çılgınlığı (1999)

43. Office Space / Ofis Çılgınlığı (1999)

Peter Gibbons orta yaş krizine biraz erken dalmış, işi veçalıştığı şirket için kendini heba eden bir bilgisayar programcısıdır. Fakat budayanılmaz ve beynini uyuşturan bitmek tükenmek bilmeyen rutinden artık çoksıkılmış ve bunalmıştır. Özel hayatı da doğrusunu isterseniz pek parlakdeğildir. Bir kız arkadaşı vardır elbette ama aldatıldığından da emindir.

IMDb: 7,8

44. Big (1988)

44. Big (1988)

Bu film ile 1988 Oscar En İyi Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterilen Tom Hanks, hikayede, lunaparktaki dilek makinesine artık büyümek istediğini söyleyen ve bir anda dileğinin gerçekleştiğini gören ve kendini yetişkin bir adam olarak bulan Josh’u canlandırıyor. 

IMDb: 7,3

45. National Lampoon’s Vacation (1983)

45. National Lampoon’s Vacation (1983)

Dört kişilik Griswold ailesi, tatillerini ülkeyi baştan başa geçerek değerlendirmeyi düşünürler. Ama bu tatilin bir kâbusa dönüşmesi kaçınılmazdır.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

46. Midnight Run / Geceyarısı Avı (1988)

46. Midnight Run / Geceyarısı Avı (1988)

Jack Walsh (Robert De Niro) şimdilerde ödül avcısı eski bir polistir. Johathan 'The Duke' Mardukas (Charles Grdoin) ise mafyayı dolandırıp zimmetine tam 15 milyon dolatr para geçirip bunu hayır kuruluşlarınıa bağışlamış duyarlı bir muhasebecidir. 

Bu arada Jack’e Duke’u New York’tan Los Angeles’a sağ ve zamanında getirmesi karşılığında 100,000 dolar teklif edilir. Kulağa her zamanki sıradan ödül avlarından biri gibi gelmektedir ama olaylar hiç. de beklendiği gibi gelişmez. FBI tanıklık etmesi için Duke’ün peşindedir, mafya ise intikam için ve bir de Wlash vardır tabi Düke’ün peşinde onu susturmak için. Sadece birisinin bile görevini yapamamsı ikilinin ölümü demektir.

IMDb: 7,6

47. It Happened One Night (1934)

47. It Happened One Night (1934)

Ellie Andrews, kocasıyla arasındaki ilişkiye girmeye çabalayan zengin babasından kaçmakta

dır. Kaçışı esnasında New York yolunda işsiz ve hikâye peşindeki bir haberciyle tanışır. İkilinin bundan sonraki amaçları, otostop çekerek varmak istedikleri yere ulaşmak olacaktır.

Döneminin ve sinemanın kült yönetmenlerinden biri olarak addedilen Frank Capra’nın It’s A Wonderful Night ve Mr. Smith Goes to Washington’dan önce kotardığı It Happened One Night, romantik komedi türünün fitilini ateşleyen filmlerden biri olarak gösteriliyor. Filmin başrolünü ise Clark Gable ile Claudette Colbert paylaşıyorlar.

IMDb: 8,2

48. M*A*S*H / Cephede Eğlence (1970)

48. M*A*S*H / Cephede Eğlence (1970)

Filmde 1951 yılında Kore Savaşı sırasında cephenin gerisinde görev yapan ve MASH ('Seyyar Ordu Cerrahi Hastanesi' anlamına gelen 'Mobile Army Surgical Hospital' kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır) adı verilen sahra hastanelerinden birinde görev yapan ve genel olarak 'kasap' olarak adlandırılan bir grup cerrah ve yardımcı personelin serüvenleri anlatılmaktadır. Bu cerrahlar ekibinin hiç biri meslekten asker değildir. Buraya sivil hastanelerden gelmişlerdir. Dolayısı ile askeri disiplin buradaki çadır hastanelerde en son görülecek şeydir. Her gün yapılan ağır ameliyatlar, kesilen uzuvlar, ölen insanlar ve savaşın diğer acıları arasında gülmeye, eğlenmeye ve gırgırlarını geçmeye vakit bulabilirler, tabii asli görevlerini hiç aksatmadan. Aslında filmde tek bir çarpışma sahnesi yer almaz, buna rağmen MASH en büyük savaş karşıtı filmlerden biridir.

IMDb: 7,6

49. Harold and Maude (1971)

49. Harold and Maude (1971)

Genç, zengin ve ölüm takıntısı olan Harold, bir cenazede yetmişli yaşlarındaki Maude ile tanıştığında kendisini sonsuza dek değişmiş bir halde bulur. Harold yirmi yaşındadır ve hayata tutunma problemi yaşamaktadır. Sürekli bir takım cenazelere gider ve sık sık intihara kalkışır. Bu gittiği cenazede tanıştığı Maude ile aralarında özel bir bağ kurulur. Keyifli bir arkadaşlık geliştirirler. Maude onun tam zıttı olarak hayat dolu biridir. Aralarındaki enerji aktarımı ile Harold öyle bir kıvama gelir ki ailesine Maude ile evlenmek istediğini bildirir. Ancak tam da bu sırada onu Maude bir süprizle beklemektedir.

IMDb: 8,0

50. Shaun of the Dead / Zombilerin Şafağı (2004)

50. Shaun of the Dead / Zombilerin Şafağı (2004)

Bir adam can çekişmekte olan hayatını kurtarmaya karar verir. İlk adım olarak da eski kız arkadaşını yeniden kazanmayı planlar. Annesi ile olan ilişkisini düzeltmek ister. Bir gün Kuzey Londra’yı zombiler basar. Sokaklarda ölüler birikmeye başlar. Bütün bunları izleyen Shaun, sevdiklerini kurtarmaya karar verir. Liz, Ed, Pete ve annesini

toparlayıp Winchester'a ulaşabilirse hayatta kalacaklarına inanan Shaun'u zorlu bir macera beklemektedir. Annesi bir zombi tarafından ısırılır. Shaun onu öldürmek zorunda kalır. Film aslında bir zombi komedisi. Eleştirmenler tarafından oldukça övgü aldı.

IMDb:8,0

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
47
15
10
9
7
3