Görüş Bildir
Haberler
Amerikan Futbolu mu? Korumalı Futbol mu? Gelin Türkiye'deki Amerikan Futbolu Tarihine Yakından Bakalım

Amerikan Futbolu mu? Korumalı Futbol mu? Gelin Türkiye'deki Amerikan Futbolu Tarihine Yakından Bakalım

Mert Ağbulak
24.07.2018 - 22:07

Ülkemizde bilinenin aksine Amerikan Futbolu çok aktif bir branş ve büyümeye devam ediyor.Üniversite öğrencileri arasında çok popüler olan bu spor dalı hakkında eşsiz bilgiler öğrenmeye hazırmısınız?

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk olarak ekipmanları tanıyalım.

İlk olarak ekipmanları tanıyalım.

Top : Elips şeklinde üstünde dikişleri olan bir top ( Atıyorum taça gidiyor i*ne )

Kask : İçinde koruma padleri olan çene bağlamalı ve ön tarafında demirler yani facemask bulunan kafa koruması.

Omuzluk Koruması : Yine içi padli omuzları göğüs kafesini ve sırtı koruyan parça.

Bel koruması ve padler : Altınıza giydiğiniz kısa taytınıza yani pantinize bağlanan omur ilik bel ve bacaklarınızın ön kısımlarını koruyan parçalar.

Eldiven : Mevkilere göre değişiklik gösteren çeşitleriyle topu daha iyi tutmanızı veya rakibinize sarılırken sakatlıkları en aza indirmek için kullanılan parça.

Ayakkabı : Klasik futbol ayakkabısı da kullanılabilirken bu spor için özel üretilen çeşitleride vardır.

İlk Maç

İlk Maç

Ülkemizde Amerikan Futbolu ilk defa 1987 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler arasında oynandı. Üniversite, okul dışından bir takımla ilk maçını 1988 yılında Amerikan Donanması  ile yaptı. O yıllarda bu spora okul içinden ilgi büyük olmasına rağmen rakip olmaması nedeniyle gelişemedi.

İki Türk takımı arasındaki ilk resmi maç

İki Türk takımı arasındaki ilk resmi maç

1992 yılında Amerikan Futbolu yaygınlaşmaya başladı. İki Türk takımı arasındaki ilk resmi maç, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Spor Bayramı’nda Bogaziçi Elephants ile İstanbul Pistoflar arasında yapıldı ve Elephants in 28-0 galibiyetiyle sonuçlandı. Boğaziçi Elephants ismi daha sonra Boğaziçi Sultans olarak değiştirildi.(Bu dönemler de Amerikan Futbolu ülkemizde ekipmansız bir şekilde oynanıyordu)

1993 – 1994 Spor Fest Turnuvalar dönemi

1993 – 1994  Spor Fest Turnuvalar dönemi

Daha sonra ki yıllarda Hacettepe Üniversitesi, İTÜ, Marmara Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve daha birçok üniversite Amerikan Futbolu takımı kurdular. Böylece birden fazla takımın katıldığı turnuvalar dönemi başlamış oldu. Genel olarak ekipmansız olarak oynanan bu turnuvaların ilki 1993 – 1994 Sezonu olarak nitelendirilen Sport Fest’tir. Sport Fest’in şampiyonu olan Hacettepe Red Deers 1993 – 1994 sezonun şampiyonu olmuştur. 1994 – 1995 Sezonu şampiyonu ise o yıl Sport Fest’i kazanan Boğaziçi Sultans oldu.

İlk ekipmanlı maç

İlk ekipmanlı maç

2001 yılında takımlar ekipman edinmeye başladılar ve amerikan futbolu daha profesyonel bir yapı içine girmeye başladı. Bilkent Judges takımından sonra tüm takımlar ekipman almaya başladı ve ülkemizdeki ilk ekipmanlı maç 2001 yılında Ankara’da Bilkent Judges ile Boğaziçi Sultans arasında oynandı. Maçı Boğaziçi Sultans 34 – 0 kazandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Amerikan Futbolu gitti Korumalı Futbol geldi.

2005 yılında amerikan futbolunun Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu (TBSF) bünyesine dahil olmasıyla Türkiye Ligi resmi bir kimlik kazanmış oldu. 2005 – 2006 Sezonunda lige üniversite takımlarının değil, kulüp takımlarının katılması kararı alındı ve ilk kulüpleşen takım Boğaziçi Sultans oldu. 2006 yılında ise TBSF özerk bir yapıya kavuştu.

Ünilig ve Kulüpler Ligi dönemi

Ünilig ve Kulüpler Ligi dönemi

2007 – 2008 Sezonunda ise Kulüpler Ligi ve Üniversiteler Ligi olarak iki lig oluşturuldu. Üniversite öğrencilerinden kurulu takımların boy gösterdiği Üniversiteler Ligi’nin ilk şampiyonu finalde Hacettepe Üniversitesi’ni 36 – 18 mağlup eden Gazi Üniversitesi oldu. 2007 – 2008 Sezonu Kulüpler Ligi şampiyonu ise iki uzatmaya giden finalde Gazi Warriors’ı 20 – 14’lük skorla mağlup eden Hacettepe Red Deers oldu. İnternet üzerinden, federasyonun resmi sitesinden maçın canlı anlatımı yapıldı.

İlk milli takım çalışmaları

İlk milli takım çalışmaları

Türkiye Amerikan Futbolu Milli Takımı kampı Kerem Ateş’in head koçluğunda geniş bir teknik ekip ile gerçekleşti. 15 – 17 Temmuz’da İtalya’nın Bologna kentinde yapılacak olan 4 Helmets Trophy turnuvasına katılması beklenen Milli Takım, seyahatin karayolu ile yapılacak olması ve pasaport işlemlerinin yetişememesi sebebiyle turnuvaya katılamadı. 2011 – 2012 sezonunda Milli Takım ilk maçını yaptı. Head koçluğunu Oktay Çavuş’un yaptığı Türkiye Amerikan Futbolu Milli Takımı, iki kamp yaptıktan sonra deplasmanda Romanya’yı 61 – 0 gibi farklı bir skorla yenerek, ilk maçında ilk galibiyetini alarak herkesi gururlandırdı.

Ünilig de Süper Lig ve 1.Lig Dönemi

Ünilig de Süper Lig ve 1.Lig Dönemi

2010 – 2011 sezonunda Üniversiteler Ligi’nde yeni bir düzenlemeye gidildi. Üniversite Sporları Federasyonu’nun düzenlemeye başladığı lig, Süper Lig ve 1.Lig olmak üzere ikiye ayrıldı. Üniversiteler Süper Ligi’nin ilk şampiyonu finalde Gazi Üniversitesi’ni 38 – 30 yenen Hacettepe Üniversitesi oldu. Oynanan üçüncülük maçında ise Boğaziçi Sultans, Bilgi Üniversitesi’ni 40 – 6 gibi farklı bir skorla mağlup ederek üçüncü oldu. Üniversiteler 1.Ligi finalinde ise Süleyman Demirel Üniversitesi ile Atılım Üniversitesi karşı karşıya geldi. Normal süresi 28 – 28 biten maçı Atılım Üniversitesi uzatmalarda 34 – 28 kazanarak Üniversiteler 1.Ligi’nin ilk şampiyonu oldu.

BONUS 1 :) Çanakkale'nin ruhundan kopan bir takım Vatanseverler

BONUS 1  :) Çanakkale'nin ruhundan kopan bir takım Vatanseverler

2010 yılında ÇOMÜ öğrencileri tarafından kurulan bir Amerikan Futbolu takımıdır.Halen Üniversiteler ligi 1.lig de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi çatısı altında faaliyet göstermektedir. Takım sadece ÇOMÜ öğrencilerine değil herkese açıktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS 2 :))))

BONUS 2  :))))

İki yıldır Yeditepe Eagles U-19 programında eğitim alan ve hazırlık maçlarında takımın QB görevini üstlenen ’99 doğumlu Kadıköy Anadolu Lisesi 11. Sınıf Öğrencisi Murat ÖZTOK Amerika Birleşik Devletleri Des Moines iowa'da Grand View Lisesi’ni burslu kazanarak önümüzdeki süreçte iki yıl lise okuyacak ardından üniversite eğitimine Amerika’da devam edecek. Amerikan Üniversite liginde geleceği olan sporcumuz Türkiye’den giden ve lise liginde oynayacak ilk sporcumuz olacak.Kendisini kutluyoruz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın