Görüş Bildir
Haberler
Çelik ve Koç, ‘Ortak Maddeler’ İçin Bir Araya Geldi

Çelik ve Koç, ‘Ortak Maddeler’ İçin Bir Araya Geldi

ATKN
21.07.2015 - 11:55 Son Güncelleme: 21.07.2015 - 15:23

AKP ve CHP'nin koalisyon görüşmeleri için görevlendirdiği iki isim, Ömer Çelik ve Haluk Koç bir araya geldi. 1 saat 40 dakika süren görüşmede koalisyonun çerçevesi ve ortak maddeler ele alındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görüşme Kültür ve Turizm Bakanlığı binasında gerçekleşti. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

AKP ve CHP arasında koalisyon için görüşmeler, iki parti tarafından görevlendirilen isimler arasında başladı. AKP'den CHP ile yapılacak görüşmelerde görevlendirilmiş olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP’den görevlendirilen Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç bir araya geldi.

Bayramdan önce tüm partilerle ilk tur görüşmeleri tamamlayan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP ile ‘daha ileri aşamada olduklarını’ söylemişti. Ön görüşmenin ardından iki partiden görevlendirilen heyetler, bu hafta istikşafi görüşmelere başlayarak, koalisyon için ‘keşif’ çalışması yapmaya başladı.

AKP-CHP görüşmeleri için iki parti de bayram süresince çalışmalarını sürdürdü. Geçmiş koalisyon hükümetlerine dair protokolleri inceledi, müzakere masasına oturulması halinde dosyalarında yer alacak konuları hazırladı.

İki parti arasında yapılacak görüşmelerde ana çerçeveyi, CHP açısından belirlediği 14 ilke, AKP'nin ise seçimden önce açıkladığı ve ilk etapta yapmayı planladığı 10 madde oluşturdu. Davutoğlu ilk tur kapsamında bir araya geldiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra, CHP’nin 14 ilkesinin neredeyse tamamının AKP’nin 10 maddesiyle örtüştüğünü söylemişti.

AKP’nin koalisyon çalışmalarını yürüteceği parti ilk aşamada CHP olsa da, Davutoğlu ‘Bahçeli ile bayram sonrasında ikinci bir görüşme yapma imkânımız var’ diyerek MHP ile yeniden görüşmek için de açık kapı bıraktı.

'Görüşmemiz sürecin kodlarını belirlemeye dönüktü'

'Görüşmemiz sürecin kodlarını belirlemeye dönüktü'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, CHP ile koalisyon görüşmelerine dair, 'Görüşmemiz, sürecin kodlarını ve standartlarını belirlemeye dönüktü' dedi.

Görüşmenin ardından konuşan Bakan Çelik, 'Bugün itibariyle Haluk Bey ile 1 saat 40 dakikaya yakın hem çeşitli meseleler üzerine konuştuk, gayet pozitif bir havada hem de yönteme ilişkin mutabık kaldık. Bir, iki gün içerisinde bizim ve onların toplantıları var, heyetlere karar verilecek ve heyetler en geç hafta sonuna doğru ya da bir aksilik olması halinde hafta başında bir araya gelinmiş olunur' ifadelerini kullandı.

'Sürecin kodlarını belirlemeye dönük bir görüşme oldu'

Sürecin kendisinin Türk siyaseti açısından sonuç kadar kıymetli olduğunu dile getiren Çelik, 'Sonuçta müzakerelere geçilme kararı verilir ya da verilmez. Bunun her ikisi de mümkün ama bunu çözümün içinde göreceğiz. Bugün görüşmemiz, bir bakıma sürecin kodlarını, koordinatlarını ve standartlarını belirlemeye dönük bir görüşme oldu' şeklinde konuştu.

'Görüşmede yöntem üzerinde duruldu'

'Görüşmede yöntem üzerinde duruldu'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, AK Parti ile koalisyon görüşmesinde yöntem üzerinde durulduğunu, alt başlık değerlendirilmesi yapılmadığını bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, koalisyon görüşmeleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile bir araya geldiği toplantının ardından, CHP Genel Merkezi'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Koç, 'Toplantıda bir yöntem üzerinde duruldu, alt başlık değerlendirilmesi yapılmadı. 14 temel ilke belirlemiştik. Bu 14 temel ilke, CHP'nin öne sürdüğü koalisyon koşulları değil, bir demokrasinin olmazsa olmaz şartları olarak görülmesi gerektiğinin de altını çizmiştik' dedi.

AK Parti ile gerçekleştirilen toplantının, bir yöntem görüşmesi olarak değerlendirilebileceğine işaret eden Koç, 'Toplam süre en fazla 10-12 gün içinde bir temel sonuca varmak mümkün olacak veya olmayacak. Her iki koşulda da, tabloda da gereken açıklamalar yapılacak' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in partisinden istifa ettiğinin hatırlatılması üzerine Koç, 'Kızgınlık içinde verilen kararlar kalıcı olmaz' dedi.

'Ulusal yas ilan edilmeli'

Suruç'taki saldırıyla ilgili değerlendirmede bulunan Koç, 'Terörü lanetlemek adına mutlaka ulusal düzeyde bir yas ilan edilmesinin gereğini ifade edilmesini istiyorum' dedi.

Koç şunları söyledi:

Terörü lanetlemek adına mutlaka ulusal düzeyde bir yas ilan edilmesinin gereğini ifade edilmesini istiyorum. Bu kararı alacak hükümeti de gecikmeden bu kararı vermesi gerekiyor. Son yaşanan terör saldırılarıyla ilgili birkaç haftadır basında değişik noktalarda çeşitli ihbar niteliği taşıyan haberler duyumlar yer aldı. Sizler de tanık oldunuz. Bir takım canlı bombaların Türkiye’de dün yaşandığı gibi terör saldırılarına alet edileceği konusunda ciddi haberler yer aldı. Böylesi hassas koşullarda basında bile yer bulan olası terör girişimleri ve bu iddialar, istihbarat göreviyle ilgili sorumluların maalesef yeterli önlemleri almadığı sonucunu ortaya koymaktadır.

'Kovuşturulmalı, cezalandırılmalı'

Bu kapsamda görev ihmali olan herkesin açığa alınması gerekmektedir. Ortada görev ihmali olduğu açıktır. Mutlaka kovuşturulmalı, cezalandırılmalı ve açıklanmalıdır.

Suriye’deki iç savaş karşısında, Türkiye’nin izlediği dış politika tercihlerindeki yanlışları sürekli ifade ettik. Gün geldi uyardık, gün geldi risklerini anlatmaya çalıştık, alternatif öneriler sunduk. Bunları kamuoyuyla paylaştık. Mezhepsel olarak başlayan, sonra etnik boyut kazanan bu çatışmalara Türkiye’nin yapıcı olmaktan uzak yaklaşımı bu süreci çok daha tehlikeli hale getirdiği de açıktır. CHP’nin tüm uyarılarına rağmen inatla aynı yanlış tercihlerin sürdürüldüğüne tanık olduk.

Saplantılara ve kelime kullanacağım kusura bakmayın Retro hayallere dayalı Türkiye’nin bugünkü tutumu. İhtimal gösterilen bazı radikal grupların Türkiye’ye terörü bulaştırmasına neden olmuştur.

Sınır güvenliğinin, bilinçli şekilde ortadan kaldırılması bu gruplara sunulduğu belgelenen lojistik destek iddiaları, bugün Türkiye topraklarını terörün haline getirmiştir. Türkiye kendi sınırlarının yanı başında, radikal grupların cesaretlendirilip cirit attıkları yeni bir peşaver’in oluşmasına seyirci kalmıştır. Şimdi rüzgar eken fırtına biçen deyimini doğrulayan gelişmeler yaşıyoruz.

Al Jazeera, Ajanslar ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0