Görüş Bildir
Haberler
Koalisyon Zirvesi Pazartesi

Koalisyon Zirvesi Pazartesi

Deniz Gök
05.08.2015 - 20:24 Son Güncelleme: 06.08.2015 - 14:35

Koalisyon görüşmeleri kapsamında Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kılıçdaroğlu Pazartesi günü bir araya gelecek. Görüşmede liderlerin yanı sıra AK Parti'den Ömer Çelik, CHP'den Haluk Koç da yer alacak. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ile toplam 35 saat süren istikşafi görüşmeleri yürüten AK Parti heyetiyle görüştü. Resmi konutta yapılan görüşmede heyet, iki parti arasında gerçekleşen beş görüşmeye ilişkin raporunu sundu.

'Sayın Kılıçdaroğlu ile Haluk Koç'u pazartesi 18.00'de bekliyoruz'

'Sayın Kılıçdaroğlu ile Haluk Koç'u pazartesi 18.00'de bekliyoruz'

Sunum sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Ömer Çelik, 'Sayın Kılıçdaroğlu ile Haluk Koç'u pazartesi 18.00'de bekliyoruz' dedi.

Ömer Çelik, şunları söyledi:

'Birkaç saatlik görüşme esnasında sorularına cevap verdik. Çok kapsamlı bir sunum yaptık. Süreci baştan sona tekrar anlattık. Arada sunumlarımız oldu. 3 çerçevede sunum yaptık İki parti arasında mutabakat görülen politikalar, anlaşmazlıklar ve üçüncü olarak da genel başkanların bir araya gelerek mesafe alınıp alınmayacağı şeklinde.

AK Parti politikalarını ilgilendiren kısımları yarın kurula götürülecek. Pazartesi günü hükümet politikalarını ilgilendiren kısmı Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'ndan sonra sayın Kılıçdaroğlu’nu ve Haluk Koç’u saat 18.00’de Başbakanlık Resmi Konutu'na bekliyoruz. Kendileri de olumlu yanıt verdiler. Gelinen noktanın değerlendirmesi yapılacak. Davutoğlu ile birlikte ben de katılacağım.

Herkes şunu öğrenmek istiyor, her görüşmeden sonra çatışma mı mutabakat mı daha fazla diye. Siyasetin kendine has kimyası var. Öyle konular vardır ki bir konuda anlaşmazlık her şeyi geriye atar, bir konuda anlaşma diğer her şeyi kaldırır. Böyle bir matematiği yapamayız.

Genel başkanlar açıklayacak görüşmeden sonra, nelerde anlaşıldı nelerde anlaşmazlık çıktı. Bunun cevabını genel başkanlar verebilir. Buradan çıkan sonucun olumlu ve olumsuz yönde ilerlediğine biz karar veremeyiz.

(Pazartesi günü sonuç çıkacak mı? sorusuna) Nihai bir görüşme olarak değerlendirilemez. Genel başkanlar çizecektir sonucu. Tamam mı devam mı şeklinde adını koyacağımız bir görüşme değildir. Başbakanımız da söylemişti. Görüşmeler bitince başkanlarla bir arada olabilirim demişti. 2 genel başkanın genel görüşmesi olarak değerlendirmek gerekir.

(Genel başkanlar hangi konuları görüşecekler? Çözüm süreci devam ediyor diyorsunuz ama süreç bitti deniliyor? sorusuna) Bunları basından okuyoruz, her gün yeni bir senaryo okuyoruz. Bunlar karmaşık mekanizmalardır. Bunlar herkesin de gözü önünde yürütüyoruz. Açıkladığımız takvim ne ise ona uyuyoruz. Açıkladığımız yol haritası üzerinde gidiyoruz, onu uyguluyoruz. Bizim görüşmelerimizde pek çok konu konuştuk. Ama bu konular içerisinden şunu ele alacaklar diyemem genel başkanlar için..

(45 günlük süre dolmak üzere. AK Parti’nin bu süreyi sonuna kadar kullanacağı konuşuluyor? sorusuna) Bunları hep basından okuyoruz. 13 yıldır sorumluluk taşıyoruz, üzerimizde taşıyoruz. Bizim yürüttüğümüz politika ile taktik kelimesi yan yana gelemez. Hiçbir taktik hesabımız olamaz. Bunlar memleket meselesidir, herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Bundan sonrası nasıl olur genel başkanlar açıklar. 

(Bahçeli ile görüşülecek mi? sorusuna) Bana bir bilgi verilmedi.

(Erken seçim mi daha iyi yoksa koalisyon mu size göre? sorusuna) Karara varılana kadar bütün seçenekler masadadır. Hiçbir seçeneğe kapı kapatmadan yürütmeye çalışıyoruz, en hayırlısı hangisiyse onu istiyoruz.

CHP raporu sunum aşamasında

CHP raporu sunum aşamasında
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı ve CHP koalisyon heyeti başkanı Haluk Koç da heyetlerinin raporunun sunum aşamasında olduğunu belirtmişti.

Koç, heyetlerin partiler adına belli yetkilerle donatıldığına vurgu yaparak, 'Tabii ki AK Parti'nin Sayın Genel Başkanının kararının henüz bir berraklık ifade etmediği için kesinlik arz etmiyordu tutumları. Bizler verilen görev çerçevesinde sorumluluklarımızı yerine getirdik. Bunlarla ilgili değerlendirmeleri bir rapor haline getirdik, Sayın Genel Başkanımıza sunulması aşamasında' demişti.

'Randevu talebi kamuoyuna duyurulur'

Açıklamasının ardından, gazetecilerin, 'Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan bir randevu talebi geldi mi' sorusuna, Koç, 'Ne zaman uygun görürse kendi ajandası ve iç siyasi değerlendirmelerini ne zaman tamamlarlarsa herhalde o zaman siyasi tavırlarını ortaya koyacaklardır' yanıtını vermiş ve Davutoğlu'nun bir randevu talebinde bulunması durumunda, bunun kamuoyuna duyurulacağını kaydetmişti.

Görüşmelerde ele alınan konular

Heyetler arasında gerçekleşen beş görüşmede bugüne kadar, ekonomi, sosyal politikalar, çevre ve mülkiyet ilişkileri, yeni anayasa ve özgürlükler, kuvvet ayrılığı ve seçim barajı konularının görüşüldüğü bildirilmişti.

Heyetlerde yer alan isimler

Heyetlerde yer alan isimler

Heyetler 24, 28 ve 30 Temmuz 1 ve 3 Ağustos'ta bir araya geldi. İlk üç görüşmede ekonomi, sosyal politikalar, çevre ve mülkiyet ilişkileri, yeni anayasa ve özgürlükler, kuvvet ayrılığı ve seçim barajı konuları ele alındı.

Görüşmelere AK Parti'yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Antalya Milletvekili Lütfi Elvan, Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan ve Malatya Milletvekili Taha Özhan katılmıştı.

CHP'yi ise Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Faik Öztrak ve Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek temsil etmişti.

Hükümet için 17 gün kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirmişti. Hükümetin kurulması için 17 gün kalmış durumda.

Bu sürenin tamamı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun arayışıyla mı sürecek, yoksa Cumhurbaşkanı yeni bir ismi görevlendirecek mi bilinmiyor. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir isme görev vermez ve 23 Ağustos akşamına kadar hükümet kurulmazsa, erken seçim artık kaçınılmaz hale gelecek.

AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0