Görüş Bildir
Haberler
AB'den Mülteciler İçin BM'ye ve Suriye'nin Komşularına Ek Fon

AB'den Mülteciler İçin BM'ye ve Suriye'nin Komşularına Ek Fon

ATKN
25.09.2015 - 13:07

Avrupa'ya göçmen akınını görüşmek için bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) liderleri, Orta Doğu'daki Suriyeli mültecilere destek programı için Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarına ve Suriye'nin komşusu ülkelere ek fon sağlanması kararına vardı.

Karar uyarınca AB, Ekim ayındaki zirveden önce kısa vadeli çözüm için BM kurumları, UNHCR ve Dünya Gıda Programı ile Türkiye, Ürdün, Lübnan ve diğer ülkelerde Suriyeli mülteciler için çalışan kurumlara toplamda en az 1 milyar euro verecek.

Zirve sonunda yapılan açıklamada Türkiye'ye ilişkin ayrı bir madde yer alıyor.

AB, yaklaşık 2 milyon Suriyeliye kapılarını açan Türkiye ile işbirliğinin ve diyalogun güçlendirilmesi kararı alırken, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 5 Ekim'de Brüksel'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlayacak.

İngiltere de, Avrupa'daki göçmen kriziyle mücadele için yaklaşık 100 milyon sterlin ek acil finansman sağlayacağını duyurdu.

Kota tartışmaları

Kota tartışmaları

Zirvede 120 bin göçmenin Avrupa ülkeleri arasında kota sistemine göre yerleştirilmesi konusunda tartışmalar yaşansa Tusk görüşmeleri, 'Mükemmel, beklediğimizden çok daha iyi' sözleriyle değerlendirdi.

Slovakya'nın da aralarında olduğu batı Doğu Avrupa ülkeleri, göçmenlerin dağıtımı için öngörülen mecburi kota sistemine karşı çıkıyor.

İtalya, Yunanistan ve Macaristan'da bulunan 120 bin göçmen Almanya, Fransa ve İspanya'ya gönderilecek. Mayıs ayında ise İtalya ve Yunanistan'daki 40 bin göçmenin diğer AB ülkelerine dağıtılması öngörülmüştü.

Her ülkenin alacağı göçmen sayısı o ülkenin milli geliri, nüfusu, işsizlik oranı ve hali hazırda işlemde olan sığınma başvurusu sayısına göre belirleniyor.

Bu kotalara uymayan ülkelere para cezaları uygulanması öngörülüyor.

Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya ve Romanya zorunlu kota sistemine karşı çıkarken Almanya bu yıl içinde 800 bin mülteci alacağını açıklamıştı.

BBC Türkçe

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0