Görüş Bildir
Haberler
30 Yaşına Girmeden Önce Dünya Edebiyatından Okumanız Gereken 50 Kitap

30 Yaşına Girmeden Önce Dünya Edebiyatından Okumanız Gereken 50 Kitap

Umut Bardak
06.04.2015 - 13:21 Son Güncelleme: 26.09.2022 - 17:57

Bu listede her yetişkinin belli bir yaşa gelene kadar edinmesi gereken kültür ve bilinmeyen hayatlara aşina olması için 50 kitap derledik. Birbirinden farklı dünyaları anlatan bu kitaplar iyi bir okura çok şey katacak niteliktedir. 

Hep birlikte listeye göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Siddhartha - Hermann Hesse

1. Siddhartha - Hermann Hesse

Hermann Hesse'nin, Buddha'nın yani Siddhartha Gautama hayatını konu alan, Budizm felsefesinin içrek yönlerini işleyen ve yazarın en ünlü eserleridir. Roman kahramanı Siddhartha, tıpkı Buddha gibi bir prenstir. Gerçek bilgiye ulaşmak için babasının uzun süreli direnişine aldırmayarak sarayını, gençliğini ve ailesini geride bırakarak ormanlara çekilir. Gezgin bir dilenci olarak yaşamını sürdürdüğü uzun bir dönemin ardından Buddha ile karşılaşır ve aralarında uzunca bir sohbet geçer. Buddha ona, Budizm'in içrek yapısını ve felsefi derinliğini anlatır. Uzun meditasyon denemelerinden sonra aradığını tam olarak bulamamanın verdiği bıkkınlıkla hedefine götürecek aracı değiştirerek bir kente yerleşir ve ticaretle uğraşmaya başlar. İleri yaşlarında içindeki boşluğun baskısıyla birlikte yaşadığı kadını, varlığını henüz bilmediği çocuğunu ve edinmiş olduğu tüm servetini geride bırakır.

2. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört - George Orwell

2. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört - George Orwell

George Orwell tarafından kaleme alınmış alegorik bir politik romandır. Hikayesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının ünlülerindendir. Özellikle kitapta tanımlanan büyük birader kavramı günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda kitapta geçen 'düşünce polisi' gibi kavramları da George Orwell günümüze kazandırmıştır.

3. Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

3. Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

Harper Lee'nin 1960'da yayınlanan Pulitzer ödüllü romanı yayınlandığı dönemde büyük bir başarı kazanarak, modern Amerikan Edebiyatı'nın klasikleri arasına girdi. Roman, yazarın 1936 yılında, on yaşındayken yaşadığı bir olayı temel almaktadır. Lee, yaşadığı kasabanın civarında olan bu olayın ailesi ve komşuları üzerindeki etkilerini gözlemleyerek eserini oluşturdu.

Lee'nin bugüne dek yazdığı tek roman olan Bülbülü Öldürmek, ABD'nin güneyinde Maycomb adlı kurgusal bir kasabasında geçer. Jean Louse 'Scout' Finch adında küçük bir kızın bakış açısından kaleme alınmış olan eser, bugüne dek dünyada en çok satan romanlar arasında yer almaktadır ve aynı adı taşıyan, başrolde Gregory Peck'in yer aldığı, klasik bir film de olmuştur.

4. Otomatik Portakal - Anthony Burgess

4. Otomatik Portakal - Anthony Burgess

Anthony Burgess'in en iyi eserlerinden biri olan roman. Eser Türkçe'ye Aziz Üstel tarafından çevrilmiştir. Eser o yılların modernleşme ve değişim sancılarını yansıtırken, bireylerin ne kadar özgür veya baskı altında olması gerektiğini ve sonuçlarını sorgular. Ve bunu eserin kahramanının hayatında okuyucuya anlatır. Zaten 1971'de çekilen sinema filminde de kahraman ara seslerde sürekli kendi hayatını anlatıcı durumunda olduğunu belirtir. Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye aktarılan kitap, kült film klasikleri arasında hak ettiği yeri almıştır. Bir grup gencin kurduğu çeteye İngiliz kara mizah anlayışıyla yaklaşan roman, yazıldığı dönem için oldukça iddialıdır. Direkt şiddet, uyuşturucu madde bağımlılığı vb. konular tüm yalınlığıyla işlenmiştir. Stanley Kubrick uyarlaması da sinema tarihindeki en başarılı roman film uyarlamalarından birisi olarak yer almıştır.

5. Çanlar Kimin İçin Çalıyor - Ernest Hemingway

5. Çanlar Kimin İçin Çalıyor - Ernest Hemingway

1940 yılında Amerikalı yazar Ernest Hemingway tarafından yazılmış savaş romanı.

Hemingway kitabında, İspanyol İç Savaşı sırasında dağlarda faşistlere karşı savaşan gerilla güçleri arasında bulunan Amerikalı bir İspanyolca profesörü olan Robert Jordan'ın gözünden savaşın anlamsızlığını sorgular. Robert Jordan patlayıcı konusundaki uzmanlığı dolayısıyla Segovia şehrine yapılacak bir saldırıyı desteklemek için bir köprüyü havaya uçurmakla görevlidir. Romandaki tüm karakterler bu görevin ölümlerine sebep olacağını düşünmekte ve ölüm sebeplerini sorgulamaktadırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Savaş ve Barış - Lev Tolstoy

6. Savaş ve Barış - Lev Tolstoy

Rus yazar Lev Tolstoy tarafından yazılmış ve ilk kez 1869 yılında yayınlanmış roman. Roman dünya edebiyatının en önemli başarılarından ve önemli eserlerinden biri olarak değerlendirilir.

'Savaş ve Barış' Rusya'nın Fransa tarafından istilası döneminde yaşanmış olayları ve Napoleon döneminin Rusya'da Çar toplumuna etkisini, bu etkinin doğurduğu sonuçları beş asil aileden örnekler vererek tarif etmektedir.

7. İnsan Hakları - Thomas Paine

7. İnsan Hakları - Thomas Paine

İnsan Hakları, İngiliz asıllı ABD'li siyasetçi Thomas Paine'in 1791 tarihinde yazdığı kitap. Özgün adı Rights of Man.

8. Toplum Sözleşmesi - Jean Jacques Rousseau

8. Toplum Sözleşmesi - Jean Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau, 1762 tarihinde 'Toplum Sözleşmesi' kitabı ile toplum sözleşmesi kuramını popüler bağımsızlık üzerine kurmuştur. Rousseau'ya göre özgürlük ancak insanlar yasamada doğrudan yönetime sahip olduklarında var olabilir. Vatandaşlar, en azından bazı durumlarda, kendilerini yöneten temel kuralları seçebilmeli ve bunları ihtiyaç duyduklarında değiştirebilmelidirler.

9. Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez

9. Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez

1982 Nobel Edebiyat ÖdüllüKolombiyalı yazar Gabriel García Márquez'in 1967 yılında Meksika'ya ilk gidişinde yazdığı başyapıtıdır.

Yazar çocukluğunun geçtiği Aracataca'yı Macondo adıyla fantastik bir kurguyla sunmuştur ve amacını 'çocukluk günlerini sanatsal bir dille ardında bırakmak' olarak açıklamıştır. Kitap büyülü gerçekliğin en önemli eserlerindendir.

10. Türlerin Kökeni - Charles Darwin

10. Türlerin Kökeni - Charles Darwin

Türlerin Kökeni, İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin'in 24 Kasım 1859'da yayınlanan kitabı. Orijinal adı, “Doğal Seçilim Yoluyla Türlerin Kökeni ya da Hayat Kavgasında Avantajlı Irkların Korunumu Üzerine' idi ve 1872'de 'Türlerin Kökeni' olarak değiştirildi. Bilim tarihinin en önemli çalışmalarından biridir. Çalışma, Darwin'in HMS Beagle gemisi ile 1831-1836 yılları arasında yaptığı araştırma gezisi sonrasında, özellikle Galapagos adalarındaki gözlemlerine dayandırarak oluşturduğu biyolojik evrim kuramı üzerinedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Wisdom of the Desert - Thomas Merton

11. The Wisdom of the Desert - Thomas Merton

12. Kıvılcım Anı - Malcolm Gladwell

12. Kıvılcım Anı - Malcolm Gladwell

Gladwell'in teorileri doğru uygulandığı takdirde, işletmelerin daha etkin yönetilmesi, ürünlerin satışlarında patlama gerçekleştirilmesi ve en önemlisi de insan davranışlarında değişiklikler yaratılması gibi amaçlara hizmet edebilir.' Kıvılcım Ânı, bir fikir, bir trend veya bir sosyal davranışın belli bir eşiği aşıp kıvılcımlandığı ve çılgın bir yangın gibi etrafa yayıldığı o sihirli andır. Nasıl tek bir hasta, bir nezle salgınının başlaması için yeterliyse, küçük ama isabetli bir değişim de bir moda akımının patlaması, yeni bir ürünün kitlesel rağbet görmesi ve suç oranlarında düşme kaydedilmesi için yeterli olabilir.

13. Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar - Kenneth Graham

13. Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar - Kenneth Graham

Kenneth Grahame'in 'Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar' adlı yapıtı ilk olarak 1908 yılında basılmıştı. Bu kitabın, çocuk klasikleri arasına girmesi ve bugün bile çocuklar tarafından sevilmesinin nedenleri çok açıktır. Çünkü, öyküdeki karakterlerin her biri bireysel kişiliğe sahiptir; İngiltere'nin kırsal bölgelerinin, mevsimlere göre anlatımı çok etkileyicidir; dili nükteli ve şiirseldir. 'Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar', zamana meydan okuyan bir öyküdür ve her çocuğun en yakın dostu olacaktır.

14. Savaş Sanatı - Sun Tzu

14. Savaş Sanatı - Sun Tzu

M.Ö. 6. yüzyılda yazılmış askeri taktikler ve savaş üzerine bir çalışmadır. Her biri savaşın farklı bir yüzünü anlatan 13 bölümden oluşur ve askeri strateji ve taktiğin temel kitabı olduğu kabul edilir. Çin'in Yedi Askeri Klasik'i arasında en önemlilerindendir.

Savaş sanatı strateji üzerine yazılmış en eski ve en iyi çalışmalardan biridir ve askeri konularda ve ötesinde tarih boyunca çok büyük etkisi olmuştur. 20. yüzyılın sonlarından itibaren ekonomi ve iş dünyasında da kullanılmaktadır.

15. Yüzüklerin Efendisi - J.R.R. Tolkien

15. Yüzüklerin Efendisi - J.R.R. Tolkien

İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. David Copperfield - Charles Dickens

16. David Copperfield - Charles Dickens

Sanayi Devrimi döneminin en büyük yazarlarından olan Charles Dickens (1812-1870), Londra'da doğdu. O dönem İngiltere'sinin sosyal kötülüklerini ve aşağı halk tabakalarını ustaca betimleyen romanlarıyla haklı bir üne kavuştu.

Kimsesiz çocuklar ve çocuk emeğinin sömürüsü, İngiliz eğitim sisteminin zorbaca disiplinini romanlarının başlıca izleği haline getiren Dickens, asıl ününe David Copperfield'le kavuştu. Karakterlerinin ölümsüzlüğü, aşağı halk katmanlarının içtenlikli dostluğu, burjuvaların katlanılmaz sevimsizliklerini işleyen bu yapıtıyla Dickens'i biraz daha seveceksiniz.

17. Four Quartets - T.S. Eliot

17. Four Quartets - T.S. Eliot

18. Madde 22 - Joseph Heller

18. Madde 22 - Joseph Heller

Hikâye, ABD Ordusu Hava Kuvvetlerinde B-25 bombardımancısı olan Yüzbaşı John Yossarian'ı takip eder. Olayların çoğu kurgusal 256. filonun Akdeniz'in batısında, İtalya'nın Pianosa adasında konuşlandığı sırada meydana gelir. Roman, Yossarian'ın ve diğer havacıların hizmetlerini yerine getirip eve dönebilmek uğruna kampta yaşadıkları deneyimleri ve ruh sağlıklarını koruyabilme çabalarını konu alır.

19. Muhteşem Gatsby - F.Scott Fitzgerald

19. Muhteşem Gatsby - F.Scott Fitzgerald

ABD'li yazar F. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınmış bir roman. İlk basımı 10 Nisan 1925'te yapılmıştır. Hikâye 1922 yazında New York ve Long Island'da geçmektedir. 1920'lerin ekonomik durumu ve I.Dünya Savaşı sırasındaki bunalım ve kargaşa anlatılmıştır. Amerikan rüyası düşüncesine karşı yazılmıştır.

20. Çavdar Tarlasında Çocuklar - J.D. Salinger

20. Çavdar Tarlasında Çocuklar - J.D. Salinger

Gönülçelen ya da Çavdar Tarlasında Çocuklar. J. D. Salinger'in romanıdır. Eser ilk olarak 1951'de Birleşik Krallık ve ABD'de kitap olarak basıldı. 'Modern zamanların başyapıtı' olarak değerlendirilen bu eser, 'ahlâk dışı' ve 'açık saçık' bulunduğundan ABD'nin birçok tutucu bölgesinde uzun süre yasaklı kaldı. Hâlâ bazı Amerikan kütüphanelerinde yasaklı kalmasına rağmen, kitabın yasaklanması günümüzde ilginç bir hal almıştır: ABD'de lise düzeyinde en çok yasaklanan kitap olmasına rağmen aynı zamanda en çok okutulan kitaptır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Suç ve Ceza - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

21. Suç ve Ceza - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Fakir bir genç olan Raskolnikov, başarılı olmasına rağmen hukuk fakültesini maddi sebeplerden ötürü yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Paranın, parayla ne yapılacağını bilmeyen, insanlık ailesine parazit olan aşağılık insanların elinde iken, toplumun gelişmesine büyük katkılar sağlayabileceklerin para sıkıntısı çekmesinin yanlış olduğunu düşünmektedir. Bu yanlışlığı düzeltmek üzere yaşlı ve zengin olan bir tefeciyi, ve görgü tanığı bırakmamak için onun kız kardeşini öldürür. Kimsenin kendisini görmediğini ve geride çok büyük bir olasılıkla bir iz kalmadığını bildiği halde, bazı tesadüflerin sonucunda Raskolnikov müthiş bir tedirginlik içine düşer. İnsanlığını, masumiyetini yitirmiştir. Temiz kalpli Sonya'ya suçunu itiraf eden Raskolnikov, polise de teslim olur ve cezasını çekmek üzere Sibirya'ya gider.

22. Prens - Niccolo Machiavelli

22. Prens - Niccolo Machiavelli

Floransalı yazar Niccolo Machiavelli tarafından yazılmış politika hakkında bilimsel bir incelemedir. Asıl adı 'De Principatibus' (Prenslikler Hakkında) olup 1513 yılında yazılmasına rağmen 1532'ye kadar, yani Machiavelli'nin ölümünden 5 yıl sonrasına kadar basılamamıştır. Yaşadığı süre boyunca yayımlanmamasına rağmen Machiavelli'in en bilinen eseri sayılır ve daha sonra ortaya atılan 'Makyavelist düşünce' teriminin temelini oluşturur.

23. Doğal Yaşam ve Başkaldırı - Henry David Thoreau

23. Doğal Yaşam ve Başkaldırı - Henry David Thoreau

Naturalis yazar ve ilk çevrecilerden olan Henri David Thoreau (1817-1862) için doğa, inancının bir parçasıydı. Thoreau bu amaçla 1845 yılının ilkbaharında Walden gölünün kıyısına bir kulübe yaptı. Burada doğayı gözlemledi, çiftçilik yaptı gözlemlerini ve düşüncelerini bir günlüğe kaydetti. ...

24. Devlet - Platon

24. Devlet - Platon

Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatır. Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir. Eser Platon tarafından yazılmıştır. Fakat eserde Platon'un hocası olan Sokrates'in konuşmaları yer almaktadır.

Platon, 'Devlet' adlı eserinde ideal devletin nasıl olacağını belirtmiştir. Bu devlette insanlar üç sınıfa bölünmüştür; Çalışanlar (işçiler, çiftçiler, zanaatkarlar), bekçiler (askerler) ve yöneticiler. İşçi sınıfı çalışıp üretimde bulunarak devletin maddi ihtiyaçlarını karşılar. Bekçiler sınıfı toplum içinde güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunur. Yöneticiler sınıfı ise devleti yönetir. Bu toplumda her sınıfın bir erdemi vardır. İşçi sınıfının erdemi kanaatkâr olmak, bekçi sınıfının erdemi cesaret, yöneticilerin erdemi ise bilgeliktir. Ayrıca bu toplumda Kadın-Erkek eşitliği mevcuttur.

25. Lolita - Vladimir Nabokov

25. Lolita - Vladimir Nabokov

Lolita veya az bilinen adı ile Beyaz Irktan Dul Bir Erkeğin İtiraflarıVladimir Nabokov'un İngilizce romanı. 1955'te Paris'te ilk baskısı yapılmıştır. 

Roman, ana karakter Humbert Humbert'in su pericikleri adını verdiği ergenlik çağındaki genç kızlara karşı cinsel tutkusunu konu eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. İş Bitirici - David Allen

26. İş Bitirici - David Allen

David Allen'ın güçlü yöntemlerini keşfederek, iş hayatınızda ve kişisel yaşamınızda yapılanmanızı, verimliliğinizi ve üretkenliğinizi geliştirin. Kısacası, bugünün dünyasında, dünün yöntemleri işe yaramıyor. İşletme danışmanı ve kıdemli bir eğitmen olan David Allen, on binlerce insana stressiz performansın inanılmaz yöntemlerini tanıtıyor. Allen'ın bahsettikleri karmaşıklıktan çok uzak: Üretkenliğimiz, rahatlama kabiliyetimizle doğru orantılıdır. Sadece zihnimiz boş ve düşüncelerimiz organize edilmiş olduğu zaman etkili sonuçlara ulaşabilir ve üretim potansiyelimizi açığa çıkarabiliriz. İş Bitirici, kendinizi yormadan doğru tempoyu nasıl tutturacağınızı göstererek, çalışma ve yaşama şeklinizi tamamen değiştirebilir.

27. Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı - Dale Carneige

27. Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı - Dale Carneige

Bu kitapta yer alan, geçerliliği zaman içinde kanıtlanmış öğütler, elli yıldır binlerce ünlü insanı hem iş hem de özel yaşamlarında başarı merdiveninin zirvesine taşımıştır.

İnsanlar bu kitabı okuduklarında; diğer insanların onlardan hoşlanmalarını ve onlarla fikir birliğine varmalarını sağlamanın, onları kırıp incitmeden değiştirmenin yollarını öğrenecekler, yaşamın onlar için daha kolay hale geldiğini göreceklerdir.

28. Sineklerin Tanrısı - William Golding

28. Sineklerin Tanrısı - William Golding

Nobel Edebiyat Ödüllü İngiliz romancı ve şair William Golding'in 1954 yılında yazdığı alegorik romanıdır. 

Kitap II. Dünya Savaşı'nın ardından yazarın kendi yakın geleceğinde, yani gerçek olmayan bir nükleer savaş sırasında geçer. Mercan Adası'na karşılık olarak; Mercan Adası'ndaki gibi çocukların ve gençlerin iyilik potansiyellerinden bahsetmek yerine, kökenlerimizde olan vahşiliğe dönüşü göstermektedir. William Golding, II. Dünya Savaşı'nda gördüğü had safhadaki vahşetin etkisiyle bu kitabı, başlıca insanın doğası ve içinden gelen kötülüğü sorgulamak üzerine yazmıştır. Başlarda kitap İngiliz halkı tarafından tepki görse de aynı günlerde 2 sokak çocuğunun masum bir çocuğu sebepsiz yere döverek öldürdüğü için bir anda ilgi odağı olmuştur.

29. Gazap Üzümleri - John Steinbeck

29. Gazap Üzümleri - John Steinbeck

1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, aslında Amerika'da başlamıştır. Küçük toprak sahiplerinin bankalar ve tüccarlar tarafından aldatıldığı, insanların kuraklık, yoksulluk, zorbalık veya sadece açlık yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve 1930'larda 3 milyon insanın Kaliforniya'ya yeni bir yaşama başlamak için yerleştiği zor yıllarda, bireysel ailenin parçalanışı anlatılırken aynı zamanda bütün göçmenlerin de tek bir aile haline gelişi vurgulanmaktadır.

30. Usta ile Margarita - Mihail Bulgakov

30. Usta ile Margarita - Mihail Bulgakov

Roman, bir dergi yöneticisinin göl kıyısında Şeytan'la karşılaşmasıyla başlar. Şeytan, Moskova'da kaldığı süre içerisinde insanların iki yüzlülüklerini gözler önüne serer. Bulgakov, Gogol'un bir takipçisi olarak, ironik üslubuyla Stalin döneminin fantastik bir panoramasını çizer. Sürükleyici bir kurguya sahip olan roman, iki farklı zamanı anlatır. Olayların büyük kısmı Stalin dönemi Moskava'sında geçerken, bir yandan da İsa'nın çarmıha gerilmesi olayı, tarihsel gerçeklerden farklı bir şekilde anlatılır. İki farklı zaman dilimi arasındaki benzerliklerin yanı sıra, roman içinde roman tekniğiyle de Bulgakov postmodern edebiyata öncülük etmiş olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Şeker Portakalı - Jose Mauro De Vasconcelos

31. Şeker Portakalı - Jose Mauro De Vasconcelos

Brezilyalı yazar Jose Mauro De Vasconcellos’ın yazdığı eser, 1968 yılında kaleme alınmış ve Portekizce yazılmış eser 16 dile çevrilmiştir. Özgün dilinde ilk kez 1968 yılında Brezilya’da yayımlanan eser 1983’te Türkçede Şeker Portakalı olarak isimlendirilmiştir. Zeze isminde çocuğun, başına gelen birtakım olaylarla birlikte iç dünyası anlatılmaktadır. Yazıldığı günden itibaren dünyada binlerce kişi tarafından ilgiyle okunmuş, klasikler arasında yer alan yapıt haline gelmiştir.

32. Karamazov Kardeşler - Fyodor Dostoyevski

32. Karamazov Kardeşler - Fyodor Dostoyevski

Dostoyevski’nin kendi yaşamıyla pek çok paralellik taşıyan bu romanı, hem bir aile dramı, hem bir cinayet romanı, hem de eşsiz bir felsefi metin olarak nitelendirilebilir. Okuru 19.yüzyıl Rusya’sına götüren bu dev eser, edebiyat kadar psikolojide de kendini özel bir yer edinmiştir.

İç çatışmaların ve günahların gizli derinliklerinde dolaşan Dostoyevski, insanoğlunun en karanlık yönüne dalmaya ve var oluşun gerçek anlamını kavramaya cesaret gösteren büyük bir destan çıkartmıştır.

33. Dava - Franz Kafka

33. Dava - Franz Kafka

Bir sabah uyandığında kendisini sebebini anlamadığı bir suç nedeniyle dava edilmiş bulan Josef K. adlı kahramanın absürt durumunun anlatıldığı bir Franz Kafka romanıdır.

34. Notre Dame'ın Kamburu - Victor Hugo

34. Notre Dame'ın Kamburu - Victor Hugo

Toplumun yaşadığı sefalet dönemini anlatmaktadır. Notre Dame'ın Kamburu kitabının ana fikri ise her toplumda kuşak farklılıkları olabilir. Sosyal alanda bu tarz farklılıklar da olsa da aslında her insan eşittir.

35. Büyük Umutlar - Charles Dickens

35. Büyük Umutlar - Charles Dickens

Charles Dickens, bu olgunluk dönemi eserinde köyünde zor bir çocukluk geçirdikten sonra esrarengiz bir mirasa konan Pip'in maceralarını anlatır. Gönlü kara sevdayla, gözü yükselme hırsıyla perdelenmiş genç Pip'in serüvenleri, sanayileşen toplumdaki sevgisizliği, ikiyüzlülüğü ve para hırsını gözler önüne serer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Anna Karanina - Lev Tolstoy

36. Anna Karanina - Lev Tolstoy

Okur Anna'nın yaşadığı yasak aşk ve intiharla son bulan yaşamı üzerine odaklansa da roman daha çok devrim öncesi Rus toplumunu, aristokrasiyi, aristokrasideki çürümeyi anlatıyor. Anna okuru cezbeden buzdağının görünen, hayranlık uyandıran muhteşem yüzü, toplumun katı kurallarına karşı duran bir savaşçıdır.

37. Monte Kristo Kontu - Alexandre Dumas

37. Monte Kristo Kontu - Alexandre Dumas

Monte Kristo Kontu, Alexandre Dumas'ın başyapıtlarından biridir. Edmond Dantes adlı gemicinin iftiraya uğrayarak haksız yere tam 14 yıl hapis yatmasını anlatır. Bu süre içinde hırs, intikam ve acı içinde kıvranan Dantes, tam ümitlerini yitirmişken yaşlı bir bilge olan kaderdaşı Faria ile tanışır. Hapishane görevlilerinin deli diye adlandırdıkları bu adam, Dantes'in tüm yaşam felsefesini değiştirir.

38. Vadideki Zambak - Honore De Balzac

38. Vadideki Zambak - Honore De Balzac

Aristokrat bir aile tarafından yetiştirilmiş olan Felix sevgiden yoksun bir şekilde büyümüştür. Sürekli toplumdan kendini soyutlanmış olarak hisseder. Kendini topluma kabul ettirmek isteyen ve kendini kanıtlamak isteyen bir kişinin hayatını ve yaşadıklarını anlatır.

39. Aşk ve Gurur - Jane Austen

39. Aşk ve Gurur - Jane Austen

Kitabın yazarı olan Jane Austen'ın çok çalkantılı bir aşk yaşamı olmuştur. Mutsuz biten bir aşka sahip olan Jane Austen'ın kendi mutsuz sonuna inat her kitabını mutlu sonla bitirdiği söylenir. Aynı zamanda Aşk ve Gurur'da kendi aşkından izler olduğu öngörülmektedir.

40. İlahi Komedya - Dante Alıghıerı

40. İlahi Komedya - Dante Alıghıerı

Dünya edebiyatının temel metinlerinden biri olan İlahi Komedya, yedi yüz yıllık geçmişiyle birçok edebî esere ilham kaynağı olagelmiştir. Dante'nin hem yazarı hem de başkahramanı olduğu bu destansı anlatıda ölümden sonraki hayata yapılan yedi günlük bir yolculuk anlatılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. Genç Werther'in Acıları - Goethe

41. Genç Werther'in Acıları - Goethe

Romantizmin ana düşüncesi, sanatçının özgür olmasını, duygu ve hayale değer verilmesini savunmuştur. Genç Werther'in Acıları kitabı ise romantizmin en önemli örneklerinden biri olmuş, kişilerin duygu dünyasını beslemeye katkı sağlamıştır.

42. Madame Bovary - Gustave Flaubert

42. Madame Bovary - Gustave Flaubert

Fransız yazar Gustave Flaubert'in 'Madam Bovary: Taşra Hayatı' orijinal ismiyle 1856'da yayınlanan ilk romanıdır. Yaşadığı sıkıcı ve sıradan taşra hayatından kurtulabilmek için sınırlarını umutsuzca zorlayan Madam Bovary'nin hikâyesini anlatır.

43. Uğultulu Tepeler - Emily Bronte

43. Uğultulu Tepeler - Emily Bronte

İngiliz edebiyatının önemli eserlerinden biri olan ve ihtiras dolu bir aşk hikâyesini konu alan Uğultulu Tepeler, 19. yüzyılın başlarında İngiltere'de yaşamış zengin Earnshaw ailesinin kızı Catherine ile ailenin evlatlığı Heathcliff arasındaki sancılı aşkı şiirsel bir dille anlatıyor.

44. Üç Silahşörler - Alexandre Dumas

44. Üç Silahşörler - Alexandre Dumas

Kahramanlarımız Kral ve Kraliçe uğruna kılıçlarını konuşturuyor ve hiç çekinmeden hayatlarını ortaya koyuyorlar. Çünkü onlar, şövalyeliğin üç büyük mücevherine sahipler: Cesaret, sadakat, onur! Saf kötülüğün temsilcisi Milady bile çevirdiği korkunç entrikalara rağmen onları soylu hedeflerinden alıkoyamıyor.

45. Hayvan Çiftliği - George Orwell

45. Hayvan Çiftliği - George Orwell

Her insanın içinde diğerlerine karşı üstünlük kurma arzusu olduğu ve tüm insanların eşit koşullarda ve özgürce yaşamaları bu duygu yüzünden gerçekleşmeyeceğidir.

Hayvanlara çiftliği ele geçirme fikrini aşılayan yaşlı ve bilge bir domuzdur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

46. Küçük Prens - Antoine De Saint Exupery

46. Küçük Prens - Antoine De Saint Exupery

Küçük Prens kitabının konusu bir çocuğun gözünden kendinden daha büyük kişilerin dünyası aktarılmaktadır. Küçük Prens kitabının ana fikri ise insanlar küçüklükten beri yaptıkları hataları büyüdükleri zaman unutmaktadır.

47. Uçurtma Avcısı - Khaled Hosseını

47. Uçurtma Avcısı - Khaled Hosseını

Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz. Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman.

48. Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

48. Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

Eserde anlatılan dünya düzeninde “maddiyat ve tüketim” yüceltilirken, “insan” bu düzende sadece bir ürün olarak yer buluyor. Romanda, tıpkı Avrupa tarihindeki Dokuz Yıl Savaşı gibi bir savaş dönemi oluyor. Sonrasında yaşanan ekonomik darboğazdan sonra ise Cesur Yeni Dünya olarak adlandırılan bir düzen kuruluyor.

49. Dönüşüm - Franz Kafka

49. Dönüşüm - Franz Kafka

Dönüşüm adlı anlatı, yazarın anlatım sanatının gerçek anlamda doruklarına ulaştığı bir yapıttır. Küçük burjuva çevrelerindeki tiksindirici aile ilişkilerini en ince ayrıntılarına kadar irdeleyen anlatı, aynı zamanda genelde toplumun kalıplaşmış, işlevini çoktan yitirmiş olan akışına bilinç düzeyinde başkaldıran bireyin tragedyasını çarpıcı biçimde dile getirir. Gregor Samsa’nın başkalaşması, bir böceğe dönüşmesi, salt bir çarkın kaskatı dişlisi, eleştirmeyen, ama yalnızca boyun eğen bir toplum teki olmaktan çıkma anlamı taşır; böylece böcekleşenin yazgısı, elbet toplumca dışlanmaktır.

50. Simyacı - Paulo Coelho

50. Simyacı - Paulo Coelho

Simyacı, dünyaca ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun üçüncü romanı. 1996 yılından bu yana Türkiye'de de çok okundu. Bir büyük Doğu klasiği olan Mevlâna'nın ünlü Mesnevîsinde yer alan bir küçük öyküden yola çıkarak yazılan bu roman, yüreğinde çocukluğunun çırpınışlarını taşıyan okurlar için bir 'klasik' yapıt haline geldi.

Simyacı, İspanyadan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının öyküsü.

Bu içeriklere göz atabilirsiniz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
269
72
49
16
15
15
6