Görüş Bildir
Haberler
Zamanın Nasıl Geçtiğini Anlayamayacağınız Tek Bir Günde Geçen 16 Başarılı Film

Zamanın Nasıl Geçtiğini Anlayamayacağınız Tek Bir Günde Geçen 16 Başarılı Film

27.08.2021 - 15:30

Bazı filmlerin anlatısı haftalar, aylar, yıllar hatta yüzyıllar boyu sürer. Bir de tüm hikâyenin 24 saat veya daha kısa sürede geçtiği filmler vardır. Hikayelerinin tek günlük zaman çizelgesine rağmen uzun süre etkisi altında bırakan 16 filmi listeledik!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hazırsanız muhteşem bir sinema şöleni başlıyor!

Hazırsanız muhteşem bir sinema şöleni başlıyor!

1. The Breakfast Club (1985)

1. The Breakfast Club (1985)

The Breakfast Club, farklı kişilik ve sosyal statülere sahip beş lise öğrencisinin bir cumartesi gününde cezaya kalmasını anlatıyor. Normalde birbirleriyle hiç etkileşime girmeyen popüler, sporcu, asi, inek ve yabancı öğrenci gibi tiplemeler bir gün boyunca birlikte kapana kısılınca yavaş yavaş ortak noktalarını keşfetmeye başlıyorlar. Ebeveynler, cinsellik ve popülarite gibi tipik gençlik sorunlarını ele alan The Breakfast Club, birçok seyirciye göre yönetmen John Hughes'un en iyi filmi.

2. Gravity (2013)

2. Gravity (2013)

Bilim kurgu, gerilim ve dram türündeki filmin başrollerini Sandra Bullock ve George Clooney paylaşıyor. Uzaydaki görevleri esnasında, uzay gemilerinin hasar görmesi sonucu iki astronotun hayatta kalma mücadelesini konu alır. Yönetmenliğini Alfonso Cuarón'un yaptığı Gravity, 86. Oscar Ödülleri’nde tam tamına 7 ödül kazanarak geceye damgasını vurmuştu. Teknik açıdan mükemmel olan filmin kamera arkası görüntülerini de mutlaka izlemelisiniz!

3. Die Hard (1988)

3. Die Hard (1988)

Bruce Willis bu filmde, Noel'i ayrı yaşadığı ailesiyle geçirmek için Los Angeles'ı ziyaret eden New York polisi John McClane rolünde. Ne yazık ki bir grup terörist, karısının ofisindeki Noel partisini basar ve McClane'in günü tek başına kurtarması gerekir.

Die Hard’ın (Zor Ölüm), bugün bir klasik haline gelmesinin birçok nedeni var. İyi bir aksiyon filminde olması gereken her şeye sahip: akıllıca bir senaryo, iyi oyunculuklar ve eğlence.

4. 12 Angry Men (1957)

4. 12 Angry Men (1957)

Sidmey Lumet'in ilk yönetmenlik denemesi 12 Angry Men, idam cezası ile karşı karşıya olan bir gencin suçlu olup olmadığına karar vermesi gereken 12 jüri üyesinin hikayesini anlatıyor. Tek mekânda geçen ve hak, hukuk, adalet gibi kavramları ele alan film; sinema tarihinin en önemli başyapıtlarından biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Ferris Bueller's Day Off (1986)

5. Ferris Bueller's Day Off (1986)

Ferris Bueller, sıklıkla okulu asmak için bahaneler üreten son derece sempatik bir lise öğrencisi. Ferris, yine bir gün okulu asar ve arkadaşı Cameron’dan babasının Ferrari’sini ödünç almasını ister. Böylece Ferris, sevgilisi Sloane ve Cameron’la gün boyu maceradan maceraya koşar. Bu eğlenceli gençlik komedisini kaç defa izlerseniz izleyin, her seferinde yüzünüze kocaman bir gülümseme bırakacağını garanti ediyoruz.

6. Dazed and Confused (1993)

6. Dazed and Confused (1993)

70'lerin Texas’ında geçen Dazed and Confused, okulun son gününü kutlamak için çılgın bir parti yapmayı düşünen gençlerin başına gelenleri anlatıyor. Oldukça iyi soundtracklere sahip olan film, Ben Affleck, Milla Jovovich ve Matthew McConaughey gibi ünlü oyuncuların ilk işleri arasında. Ayrıca Matthew McConaughey’in ünlü repliğinin çıkış noktası “Alright, alright, alright.”

7. Before Sunrise (1994)

7. Before Sunrise (1994)

Bir günde geçen filmlerden bahsedip gelmiş geçmiş en romantik seri olan Before üçlemesinden bahsetmemek olmaz. Film, Amerikalı öğrenci Jesse'nin (Ethan Hawke) Avusturya'ya giden bir trende Fransız öğrenci Céline (Julie Delpy) ile tanışmasıyla başlar. Yolculuk boyunca sohbet eden ve aralarında inanılmaz bir çekim oluşan ikili, geceyi Viyana'yı dolaşarak geçirir. Jesse ve Celine’in anlamlı diyalogları yanında seyirciye müthiş Avrupa manzaraları sunan film, insana her trene bindiğinde “Acaba ben de Jesse’im – Céline’im ile tanışır mıyım?” diye düşünmesine sebep oluyor.

8. Groundhog Day (1993)

8. Groundhog Day (1993)

Teknik olarak Groundhog Day de listeye girmeye hak kazandı. Her ne kadar bir döngüye sıkışma filmi olsa da sonuç olarak hep aynı 24 saati kapsıyor. Bir hava durumu spikeri olan Phil Connors, Pennsylvania'daki Punxsutawney kasabasına geleneksel Groundhog Day şenliklerini görüntülemek için gönderilir. O günün berbat bir gün olduğunu düşünen Phil’in başına daha kötüsü gelir, o günün içine sıkışıp kalır. Artık her gün Groundhog Day’i yaşamaktadır.

Son yıllarda çıkan “Palm Springs ve “The Map of Tiny Perfect Things” gibi zaman döngüsüne sıkışma temalı benzer filmler de oldukça güzeldi. Ancak hiçbiri bir Groundhog Day değil.

9. Magnolia (1999)

9. Magnolia (1999)

Paul Thomas Anderson'ın destansı topluluk draması Magnolia’nın da bir günde geçtiğini biliyor muydunuz? İç içe geçmiş olay örgüsüyle hayatı ve insan ilişkilerini irdeleyen film, bir başyapıt niteliğinde. Babalar ve oğullar, beklenmedik yerlerde aşkı bulma, affetme, acı çekmek ve hayatın anlamı hakkında bir hikâye. Ayrıca film tarihinin en beklenmedik sonlarından birine sahip.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Panic Room (2002)

10. Panic Room (2002)

Meg Altman (Jodie Foster) eşinden yeni ayrılmıştır. Kızı Sarah (Kristen Stewart) ile birlikte yeni bir eve taşınırlar. Bir gece uyumaya hazırlanırken eve üç hırsızın girmeye çalıştığını fark edip evdeki panik odasına sığınırlar. Tek bir mekânda geçmesine rağmen temposu hiç düşmeyen David Fincher imzalı film aynı zamanda Kristen Stewart’ın ilk büyük oyunculuk deneyimi.

11. Dog Day Afternoon (1975)

11. Dog Day Afternoon (1975)

Dog Day Afternoon denilince muhtemelen akıllara ilk gelen “Attica! Attica!” sahnesidir. Genç Al Pacino'nun başrolde olduğu ve Sidney Lumet tarafından yönetilen bu 70’ler klasiğini izlemediyseniz muhakkak izlemelisiniz. Film, korkunç bir şekilde yanlış giden banka soygunu ve ardından gelen rehine krizini anlatıyor. Bu trajikomik soygunla birlikte 70’li yılların çeşitli sosyal ve politik sorunlarına değiniyor.

12. Dr. Strangelove (1964)

12. Dr. Strangelove (1964)

Kara mizahın gerçek sırrı, insanları normalde asla komik bulmayacakları şeylere güldürmek. Kubrick bunu kesinlikle Dr. Strangelove ile başarıyor. Stanley Kubrick, Akademi Ödülü'ne aday gösterilen kara komedisi Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb’da Soğuk Savaş sırasındaki nükleer tehdidi hicvediyor. Siyah beyaz film, ilginç bir soruyu inceliyor: Akıl sağlığı yerinde olmayan biri nükleer savaş başlatan düğmeye basarsa ne olur?

13. Do The Right Thing (1989)

13. Do The Right Thing (1989)

Tek bir günde geçen filmler, hem olayı hem de duyguyu sıkıştırma ve yükseltme güzelliğine sahip. Do The Right Thing, Bedford-Stuyvesant Brooklyn'de yılın en sıcak gününde geçiyor. Saatler ilerledikçe sıcaklık daha da artıyor ve sonunda yerel bir pizzacının dışında kaynama noktasına ulaşan ırksal gerilimlere mükemmel uyum sağlıyor. Siyahi bir adam bir polis memurunun elinde ölür ve pizzacı yıkılır. Spike Lee'nin renkli, kışkırtıcı draması 1989'da yapılmış olabilir ancak günümüz toplumuna çok da uzak sayılmaz.

14. A Single Man (2009)

14. A Single Man (2009)

Christopher Isherwood'un aynı adlı romanından uyarlanan A Single Man, aynı zamanda modacı Tom Ford’un ilk yönetmenlik deneyimi olma özelliği taşıyor. 1960'ların Los Angeles'ında geçen film, Aldous Huxley’nin “Deneyim, insanın başına gelenler değil, onlarla nasıl başa çıktığıdır.' alıntısı etrafında şekilleniyor.

Ellili yaşlarda eş cinsel bir İngilizce profesörü, sevgilisinin ölümünün üzerinden sekiz ay geçmesine rağmen kendine gelemez. İntihar planları yapar. Ta ki gününü eski bir dostu ve yeni öğrencisiyle geçirene kadar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Rebel Without a Cause (1955)

15. Rebel Without a Cause (1955)

Ailesiyle birlikte Los Angeles’a taşınan 17 yaşındaki Jim (James Dean), büyüme sancıları çeken asi bir gençtir. Jim bir gün toplum içinde içki içme yasağını deldiği için polis tarafından tutuklanır. Genç çocuğun ailesi Jim’i kurtarmak için polis istasyonuna vardıklarında Jim’in ailesini yavaş yavaş tanımaya başlarız. Dönemin gerçekçi bir portresini çizen film; Amerikan aile yapısı, gençlik, ahlak, ve kuşak çatışmaları üzerine önemli yorumlar yapıyor.

Filmin günümüzde popülerliğini korumasının en büyük sebebi ise filmde “Hızlı yaşa, genç öl.” mottosuna hayat veren James Dean’in film vizyona girdikten birkaç ay sonra, 24 yaşında vefat etmesi.

16. Empire Records (1995)

16. Empire Records (1995)

90’ların ünlü gençlik filmlerinden Empire Records, bir plak dükkanında bir gün boyunca yaşanan olayları konu ediniyor. Dükkân, büyük bir şirkete satılma durumu ile karşı karşıya kalır. Genç çalışanlar bu durumu engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaktır.

Başrollerini Renée Zellweger ve Liv Tyler gibi ünlü isimlerin üstlendiği eğlenceli film, senaryo açısından pek başarılı olmasa da güzel soundtracklere sahip.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
9
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SO_FAR_SO_GOOD

telefon kulübesi (phone booth), telefon görüşmesi (the phone call), ölümcül oyunlar (funny games), asi gençlik (rebel without a cause), dr. strangelove (dr.... Devamını Gör

Perrin Aybara

Dazed and Confused için koyduğunuz fotoğraf aynı yönetmenin Everybody Wants Some isimli filmine ait.