Görüş Bildir
Haberler
Zahter Nedir? Zahterin Vücuda Yararları ve Zararları

Zahter Nedir? Zahterin Vücuda Yararları ve Zararları

Elif Ateş
07.03.2022 - 10:36

Şifalı bitkilerden biri olan zahter otu, birçok kişi tarafından sıklıkla tüketilir. Vücutta oluşan bakterilerin ve parazitlerin uzaklaşmasını sağladığından dolayı doğal bir ilaç olarak bilinir. Zahter, aromatik bir kokuya ve tada sahiptir. Çeşitli yemeklerin içinde baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda kahvaltılıklarda tuz, kekik ve mercanköşk ile karışım haline getirilerek sos olarak tüketilir. Özellikle kış aylarında hastalıktan korunmak için zahter çayı yapılır. İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olan zahterin bazı kişilere zararları bulunabilir. Peki zahter nedir? İşte zahterin faydaları ve zararları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lübnan, Ürdün ve Filistin gibi bölgelerde sık kullanılan baharatlardan biridir. Çok eski zamanlardan beri tüketilen bir baharat olsa da Batı'ya ulaşması uzun yıllar almıştır. Zahter, içeriğindeki bileşenlerden dolayı vücuttaki çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Yüksek miktarda A, E, C ve K vitamini içerir. Çeşitli şekillerde tüketilebilen zahter, özellikle aç karna tüketilmesi önerilir. Kronik rahatsızlığı olanlarda ise yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde tüketilmesi önerilir. Zahterin vücuda faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Zahter Nedir?

Zahter Nedir?

Zahter orta ve güney Anadolu yöresinde yetiştirilen bir bitkidir. Yabani bir ot çeşidi olan zahter, öğütüldükten sonra baharat olarak kullanılır. Şifalı bir bitki olduğundan dolayı da sıklıkla tüketilir. Önemli lif kaynağı olan zahter, içeriğindeki birçok vitamin ve mineralden dolayı pek çok rahatsızlığın tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılır.

Zahterin Vücuda Yararları ve Faydaları

Zahterin Vücuda Yararları ve Faydaları

Zahter, pek çok kişi tarafından sevilen bir tattır. Ayrıca sağlığa faydaları oldukça fazladır. Vücutta bulunan mantar ve mikropları yok etmede etkilidir. Çeşitli bağırsak problemlerini, cilt sorunlarını önemli ölçüde azaltır. İçeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Yüksek miktarda demir içerdiğinden dolayı kan dolaşımına fayda sağlar. Aynı zamanda kemik sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Kemik erimesi, kireçlenme gibi sorunları giderir. Zahterin sinir sistemine yararları da fazladır. Depresyon gibi birçok ruhsal problemlerin giderilmesinde etkilidir. 

Solunum yollarındaki enfeksiyonlar üzerinde oldukça etkilidir. Soğuk algınlığı, grip gibi problemler üzerinde olumlu etkileri bulunur. Ağız içinde oluşan çeşitli enfeksiyonları da giderir. Göz sağlığı içinde zahter önerilmektedir. İleri ki zamanlarda oluşan göz problemlerinin önüne geçer. Yapılan araştırmalarda zahterin, kanser hücreleri üzerinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. İdrar söktürücü etkisi de bulunurken zahter, toksinleri idrar yoluyla atılmasını sağlar. 

Vücuda faydaları ile bilinen zahter, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Hamilelerin ve emziren kadınların zahter tüketmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda guatr hastalarında da ciddi olumsuz durumlara yol açabilir. Aşırı tüketildiği takdirde kalp damar hastalıklarına sebep olabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?