Görüş Bildir
Haberler
Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları ve Zararları

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları ve Zararları

Elif Ateş
24.02.2022 - 10:05

Son dönemlerde sıkça tüketilen besinlerden biri de chia tohumudur. Pek çok açıdan zengin bir besin kaynağı olarak bilinir. Chia tohumu, lif ve antioksidan özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Genellikle çiğ olarak tüketilen bu besinin insan sağlığına olumlu etkileri bulunur. Kalp, sindirim sistemi, kemik ve kas yapısı gibi vücudun birçok bölümüne katkı sağlar. Tokluk hissi yarattığından ve metabolizmayı hızlandırdığından dolayı diyetlerde sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda vejetaryen ve vegan beslenmelerde de önemli bir yere sahiptir. Peki chia tohumu nedir? İşte chia tohumunun faydaları ve zararları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsan sağlığına faydaları ile bilinen chia tohumu, yüksek besin değerlerine sahiptir. Aynı zamanda oldukça enerji vericidir. Chia tohumu, birçok tarife eklenebilir. Yulaf ezmesi, yoğurt, smoothie, salata ve çeşitli meyvelere eklenerek tüketilmektedir. Ayrıca çorba ve soslarda da sıklıkla kullanılır. Her ne kadar sağlıklı bir besin olsa da yeterli düzeyde tüketilmelidir. Günlük 1- 2 yemek kaşığından fazla tüketildiği takdirde bazı olumsuz durumlara yol açabilir. Chia tohumunun yararları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Chia Tohumu Nedir?

Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumu, Salvia Hispanica adlı bitkinin beyaz ya da siyah renkteki tohumlarıdır. Bu bitki, adaçayı bitkiler ailesine aittir. Bitkinin ana vatanı, orta ve güney Meksika, Guatemala'dır. İçerisinde yüksek miktarda protein ve B1, B2, B2 vitaminleri bulunur. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi birçok mineral de bulunmaktadır.

Chia Tohumunun Faydaları ve Zararları

Chia Tohumunun Faydaları ve Zararları

Sayısız faydaları ile bilinen chia tohumu, Omega 3 bakımından oldukça zengindir. Bu yağ asitleri, kalp ritmini düzenlemede oldukça etkilidir. Kan basıncını dengeleyerek kalp damar sağlığını korur. İçerisinde bulunan çeşitli vitaminler kemik ve kas yapısının gelişmesi için oldukça önemlidir. Lifli içeriğinden dolayı şeker hastaları tarafından tüketilebilen bir besindir. Chia tohumu, rafine edilmemiş karbonhidrat içerir. Böylelikle kan şekerini normal seviyelere getirir ve insülin direncinin oluşmasını engeller. Hücrelerin faaliyetlerini hızlandırarak bağışıklık sistemini korur.

Sindirim sisteminin düzgün çalışmasında da etkili bir besindir. Kabızlık, ishal gibi olumsuz durumlarının giderilmesini sağlar. Antioksidan özelliğinden kaynaklı meme kanseri, kolon kanseri, karaciğer kanseri, beyin kanseri, kolon kanseri gibi birçok kanser türüne karşı vücudu korur. Chia tohumunun cilde de pek çok yararı bulunur. Cilt hasarlarının oluşmasını engelleyerek, yaşlanmayı yavaşlatır.

Chia tohumu, bazı kişiler için zararlı olabilmektedir. Özellikle gebelere ve emziren kadınlara chia tohumu önerilmez. Aynı zamanda yüksek tansiyon ve düşük tansiyon sorunları yaşayanlarda, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda chia tohumu olumsuz durumlara yol açar. Chia tohumu, hassas ve alerjen ciltlerde çeşitli alerjik reaksiyonlara da neden olabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın