Görüş Bildir
Haberler
Beyaz Çay Nedir? Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları

Beyaz Çay Nedir? Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları

Elif Ateş
22.02.2022 - 09:30

Günlük hayatta en sık tüketilen içeceklerin başında çay gelir. Dünyada pek çok farklı çay türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi de beyaz çaydır. Sarımtırak bir renge sahip olan bu çay, yumuşak bir aromaya sahiptir. Beyaz çayın özlerinde bulunan maddeler, yağ yakımını destekler ve metabolizmayı hızlandırır. Özellikle kilo verme etkisi ile bilinen beyaz çayın insan sağlığı üzerinde daha pek çok yararı bulunur. Bu nedenle oldukça popüler bir doğal besin türüdür. Peki beyaz çay nedir? Beyaz çayın faydaları ve zararları nelerdir? İşte detaylar...

Beyaz çay içerisinde pek çok vitamin ve mineral barındırır. Özellikle C, K vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda kateşin maddesinden dolayı da güçlü bir antioksidandır. Bundan dolayı da dünya üzerinde bulunan en değerli çaylardan biri olduğu tespit edilmiştir. Diğer çaylara oranla daha az fermentasyon işlemi gördüğü için daha sağlıklıdır. Aynı zamanda diğer çaylara göre kafein oranı yüksek değildir. Beyaz çay, her ne kadar yararlı besin türlerinden biri olarak bilinse de bazı olumsuz durumlara da sebebiyet verebilir. Beyaz çayın faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Beyaz Çay Nedir?

Beyaz Çay Nedir?

Camellia Sinensis bitkisinin olgunlaşmamış yapraklarından elde edilen çay türüne beyaz çay denir. Yaprakları diğer çay türlerine göre daha az işlenmiştir. Uzakdoğu'ya özgü bir tür olan beyaz çay, genellikle Tayvan ve Çin'de üretilir. Beyaz çayı keşfeden ismin ise Çin İmparatoru Shen Nung olduğu bilinir.

Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları

Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları

Sağlıklı doğal ürünlerden biri olan beyaz çay cilt güzelliğinin yanında pek çok sağlık sorunun giderilmesinde etkilidir. Besinlerin emilimini kolaylaştırdığı için genellikle kilo vermek amacıyla tüketilir. Vücutta kanser oluşumunun önüne geçmede etkili bir yöntem olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda çeşitli kanser hastalıklarında tedavisi içinde yararlı bir besin türüdür. 

Ciltte oluşan hasarların önüne geçmede de yeşil çaya nazaran daha kuvvetli etki gösterir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde kırışıklıkların önüne geçerek, yaşlanmayı geciktirir. Egzama, kepek, kuruluk, kaşıntı gibi cilt sorunları içinde faydalıdır. Antioksidanlar sadece cilt için değil, aynı zamanda saç içinde oldukça önemlidir. Bu nedenle beyaz çay, saçların dökülmesini yavaşlatarak hızla uzamasını sağlar. Florür açısından da oldukça zengin bir ürün olan beyaz çay, diş çürüklerinin ve plak oluşumunun önüne geçer. Diyabet hastalarına da önerilen bir besin türüdür. Düzenli tüketilen beyaz çay, ani kan şekeri yükselmelerini engeller.

Kan pıhtıları, felç, kalp krizi gibi pek çok sağlık sorununun da önlenmesi içinde beyaz çay tüketilebilir. Yapılan araştırmalarda kan basıncını düşürdüğü ve kötü kolesterolü seviyesini dengelediği belirlenmiştir. Beyaz çay her ne kadar az kafein içerse de hamilelerin ve emziren kadınların tüketmesi sakıncalıdır. Aşırı tüketilen beyaz çay vücuda çeşitli zararlar verebilir. Tansiyon yükselmesi, mide bulantısı, çarpıntı gibi birçok sorunu da beraberinde getirir. Kan sulandırıcı ilaç kullananların ve demir eksikliği olanların dikkatli tüketmesi gereken bir çaydır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın