Görüş Bildir
Haberler
Arı Poleni Nedir? Arı Poleninin Faydaları ve Zararları

Arı Poleni Nedir? Arı Poleninin Faydaları ve Zararları

Elif Ateş
14.02.2022 - 10:36

Son zamanlarda sıkça tüketilen bir besin olan arı polenleri, sağlık açısından büyük önem taşır. Özellikle vücutta oluşan bakterilerin öldürülmesinde ve bağışıklığı kuvvetlendirmede etkili bir besin kaynağıdır. İnsan vücudu için gerekli olan aminoasitler gibi birçok yapı taşını içeriğinde barındırır. Bu nedenle takviye edici gıdaların başında arı poleni gelmektedir. Hem yemeklerin içinde hem de ayrı olarak tüketilebilir. Ayrıca cilt üzerinde uygulandığı zaman da olumlu sonuçlar verir. Peki arı poleni nedir? Arı poleninin vücuda yararları ve zararları nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arı poleni, çok eski zamanlardan beri pek çok alanda kullanılmaktadır. Bunların en başında gıda olarak tüketimi gelir. Arı poleninin sağlık üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Bu nedenle bazı bilimsel araştırmalarda ilaç olarak bile kabul edildiği görülmüştür. Bal arıları tarafından sağlanan bu polenler, hem insanlar hem de arılar için büyük bir önem taşır.  Polenler, arıların temel besin kaynağını oluşturmaktadırlar. Arı poleni hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Arı Poleni Nedir?

Arı Poleni Nedir?

Çiçeklerin erkek üreme organlarına polen adı verilir. Arılar çeşitli sıvılar salgılayarak polenlerin ayaklarına yapışmasını ve topak haline gelmesini sağlar. Bu polenlere, polen topu adı verilir. Arılar sayesinde çiçekten çiçeğe aktarılır. Çiçeklerin tozlaşması polenler ile gerçekleşir. Arılar kovana girerken kovanlarda bulunan polen kapanlarına takılırlar ve alta yerleştirilen bir tepsiye polenler dökülür. Bu polenler her gün toplanmaz. Bir gün alınan polenler diğer gün arılara bırakılır.

Arı Poleninin Faydaları ve Zararları

Arı Poleninin Faydaları ve Zararları

Arı poleni vücut için oldukça faydalıdır. Bu besin, 250'den fazla aktif bileşen içerir. Aynı zamanda 20'den fazla madensel tuz ve 22 çeşit aminoasit, enzim, pigmenti yapısında barındırır. İçeriğinde protein, karbonhidrat, yağ ve çeşitli vitamin ile mineraller bulunur. Antioksidan bakımından zengin bir besin olduğu için kronik hastalıklarının önlenmesinde etkilidir. Aynı zamanda bu antioksidanlar, vücutta iltihap oluşmasını da engellemeye yardımcı olur. Arı poleni, kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolü düşürdüğünden dolayı kalp hastalıklarının oluşmasını engeller. Karaciğerin düzgün çalışmasında da etkili bir besindir. Zararlı maddelere karşı karaciğeri korur. Kadınlarda menopoz döneminde ortaya çıkan sorunları da önemli ölçüde azaltır.

Arı poleninin tüketilmesinde genellikle herhangi bir zarar görülmez. Ancak polene alerjisi olanlarda ciddi reaksiyonlara sebep olabilir. Polen alerjisi kendini sersemlik hissi, mide bulantısı, nefes darlığı, kaşıntı, deri döküntüsü gibi semptomlarla gösterir. Bununla birlikte nadir de olsa karaciğer, böbrek hastalıkları oluşma ihtimali bulunur. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde arı poleninin tüketilmesi önerilmez.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın