Görüş Bildir
Haberler
Yüzyıllara Meydan Okuyarak Günümüze Kadar Gelen Termossos Antik Kenti

Yüzyıllara Meydan Okuyarak Günümüze Kadar Gelen Termossos Antik Kenti

Nur YILMAZ
14.09.2022 - 00:09

Ülkemizin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olma özeliği taşıyan Termossos Antik Kenti, içerisinde kaplıcalar bulundurduğu için milli park olarak değerlendirilmektedir. Çevresinde bulunan sık çam ağaçları arasında saklanan Termossos Antik Kenti Anadolu'nun en eski halklarından biri tarafından kurulmuştur. Bu halk Luvi'lerin soyundan gelen Solym halkıdır. Başka bir görüşe göre ise bu kent Pisidia kabilesi tarafından kurulmuştur.

Termessos Tarihi

Termossos Antik Kenti

Termessos'un tarihi ile ilgili iki farklı efsane vardır. Bu efsanelerden birincisi Homeros'un İlyada destanında, Likyalı bir kralın Antik Yunan kahramanlarından birisine Termossos'u fethetmesini emrettiğini söyler. Bu kahraman kanatlı atı Pegasus'a binerek şehrin üzerinden uçmuş ve kent halkına yukarıdan taş atarak şehre hakim olmuştur. Bu kahraman ejderhaları öldürmesi ile tanınmaktadır.

Bir diğer inanışa göre ise  İsa'dan önce 333 tarihinde Büyük İskender'in şehri kuşatmıştır. Ancak Büyük İskender halkın başarılı savunması nedeni ile kente hakim olamaz. 

İskender'in vefatından sonra Ptolemy'ler kentin halkını ele geçirir. İsa'dan önce 189 senesinde İsinda'da ele geçirilir. Bu kentin halkının şikayetleri sonucunda dönemin Roma kuvvetleri komutanı tarafından kente ceza uygulanır.

İsa'dan önce 71 senesinde ise Termessos kentinin kendi kararlarını verebileceği ve kanunlarını belirleyebileceği Roma Senatosunun onayından geçmiştir.

Termessos Antik Kent Kalıntıları

Termossos Antik Kenti

Antalya-Korkuteli karayolu üzerinde yer alan Yenicekahve yakınındaki Hellenistik Devir Suru ile şehre ait kalıntılar kendisini göstermektedir. Bu kalıntılar Güllük Dağı'nın tepesine kadar devam etmektedir. Bu kalıntılar arasında dikkat çeken bir unsur bulunmaktadır. Bu unsur kanalizasyon şebekesine ait kanallardır. Bu kanallar şehrin alt yapısına dair bilgiler vermektedir.

İmparator Hadrian döneminden kalma tapınak, İon üstüne inşa edilmiş basamak ve anıtsal giriş antik kente giden patika yolda sizleri beklemektedir.

Şehir suları ve su kaynağının olduğu yerden güney tarafa doğru ilerlendiğinde birinci katı hasar almış olan Gymnasium bulunmaktadır. Gymnasium birçok yapı ve odadan oluşmaktadır. Bu yapının güneybatısında büyük sütunlara sahip olan bir cadde vardır. Sütunların arka tarafında ise dükkanlar bulunmaktadır.

Düzlük alana geldiğinizde ise sizleri resmi binaların olduğu kısım karşılar. Bu bölgede agora, portiko, meclis binası ve tiyatro bulunmaktadır.

Termessos Antik Kenti Özellikleri

Termossos Antik Kenti

Termessos Milli Parkı ya da diğer ismi ile Güllük Dağı bitki örtüsü çeşitliliği açısından zengindir. Milli park, nesli tükenmekte olan birçok türü barındıran açık hayvanat bahçesi ile de oldukça popülerdir. Roma İmparatorluğu ile dostluk ve ittifak ilişkilerini sürdüren Termessos kendi işlerinde bağımsız olduğunu şehirdeki sikkelerin tarzından anlaşılmaktadır. Roma Senatosu Termessos'ta ki kanunlarda belirleyici olmayacaklarını belirtmişlerdir.

Termessos Antik Kenti'nde pek çok tapınak ve mezarlık alana sahiptir. Mezarların türleri ve üzerinde bulunan tezyinatları ile oldukça beğenilmektedir.

Şehrin coğrafi konumu nedeni ile günümüze kadar en hasarsız şekilde ulaşan antik kent olma özelliğine sahip Termessos Antik Kent'i kurulduğu engebeli coğrafya sebebi ile savaşçı kabilelerin dahi gözünden kaçabilmekteydi. Antik kentin bulunduğu konumun yüksekliği sebebi ile dış olumsuzluklardan etkilenmemiştir. Depremler ve doğal bozulmalar dışında neredeyse tüm yapılarıyla günümüze kadar ulaşmıştır.

Termessos Antik Kenti'nde Bulunan Önemli Yapılar

Termessos Antik Kenti'nde Bulunan Önemli Yapılar
  • Artemis Hadrianus Tapınağı – Hadrianus Propylonu

  • Aşağı Tahkimat

  • Kent Giriş Kapısı

  • Gymnasium – Hamam

  • Sütunlu Cadde

  • Yukarı Tahkimat

  • Kral Caddesi

  • Osbaras Stoası

  • Tiyatro

  • Agora

  • Odeon

  • Tapınaklar

  • Kurucunun Evi

  • Kahraman Mezarı

  • Yukarı Nekropol

  • Kaya Mezarları ve Ölü Kültü

  • Alketas Mezarı

  • Aşağı Nekropol

Termossos Antik Kenti Nerededir?

Termossos Antik Kenti

Termossos Antik Kenti Antalya-Korkuteli güzergahı üzerinde, Antalya Döşemealtı ilçesine bağlı Bayatbademleri mevkinde bulunur. Antalya şehir merkezinin 30 kilometre kuzeybatısında konumlanan tarihi alan Güllük Dağı eteklerinde sizi karşılamaktadır.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Termossos Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Termossos Antik Kenti

Ziyaret Saatleri

Yaz mevsiminde (1 Nisan-1 Ekim)

  • Hafta içi: 10.00-19.00 

  • Hafta sonu: 10.00-19.00 

Kış mevsiminde (1 Ekim-1 Nisan)

  • Hafta içi: 08.30-17.30 

  • Hafta sonu: 08.30-17.30

Giriş Ücretleri

  • Antik Kente giriş ücreti 20 TL

  • Müze kart sahiplerine yılda 2 defa girmek ücretsiz.

  • Müze kart plus sahipleri ise yıl içerisinde sınırsız giriş yapabilirler.

Termossos Antik Kenti'ne Nasıl Giderim?

Termossos Antik Kenti

Toplu taşıma ile

Toplu taşıma ile gelmeyi tercih eden ziyaretçilerin 506 numaralı otobüsü kullanmaları önerilir.

Özel araç ile

Özel aracınız ile gelecekseniz Antalya-Burdur yolunun 11. kilometresinde Korkuteli yönüne sapmalısınız. Korkuteli yönüne döndükten 14 kilometre sonra antik kent tabelaları sizi karşılayacaktır.

İstanbul'dan gelecek olan ziyaretçiler Bursa- Afyon- Burdur yolunu kullanmalıdır.

Ankara'dan gelecek olan ziyaretçiler Afyon-Burdur yolunu tercih etmelidir.

İzmir'den gelecekseniz de Denizli-Acıpayam-Çavdar yolunu tercih etmelisiniz.

Termessos Antik Kenti Gezgin Yorumları

Termessos Antik Kenti Gezgin Yorumları

'Müze kartı olanlar yaşadı😀 Milli parka girdikten sonra 9 km rampa ve keskin bol virajlı yol seni bekliyor. Hamile, bebekli engelli yada bebek arabası ile dolaşılacak yer değil. Su, güneş kremi, şapka ve gözlüğünü unutma. Bi nevi dağa tırmanış gibi olacağı için kesinlikle terlikle gelme. Tiyatrosu iyi korunmuş. Doğayla iç içe geçmiş. Ağaçlar yapıların çoğunluğunu kapatmış. Bu tabi ki görmeye engel değil. Antik kent severler pişman olmazsınız.'

'Termessos, Antalya Merkeze oldukça yakın, medeniyet tarihini hayranlık ile izleyeceğiniz, tüm gününüzü doğa, tarih, spor ve huzurla geçireceğiniz harikulade bir yer. Ana yoldan sonra yaklaşık 7 km araç ile asfalt yoldan bir dağ tırmanışı yaparak ulaşıyorsunuz, yolun bile manzarası şahane. Araç park alanı ve çevresi ateşsiz piknik için uygun tabi doğayı tahrip etmeyecekseniz. Araç park alanından sonra yaklaşık 1.5 km bir dağ yolundan yaya tırmanış yapıyorsunuz. Outdoor ayakkabı veya eşleniği spor ayakkabı giymeniz gerekir, iklim şartlarına göre çamur olması da oldukça doğal. Yaya tırmanış harika bir doğa içi spor imkanı, sonrasında göreceğiniz tarihi şehir ise hayranlık uyandıracak kadar güzel. Dağ ve deniz manzaralı anfi tiyatro, kanalları bile özenle kazılmış hamam ve şehir su şebekesi, zindanından, yaşam alanlarına muhteşem bir yer. Anı yaşadığım için yüzlerce fotoğraf paylaşmadım ama fotoğraf meraklıları için de bulunmaz, eşsiz bir yer. Antalya tarihi anlamda da en az deniz turizmi kadar değerli bir bölge. Antalya ziyaretinize değer katmak için mutlaka görmeniz yerlerden birisi de Termessos antik kenti.'

'Manzaralar, orman havası harika. Müze kart geçerli. Yoksa kişi başı 20tlye giriş yaptık. Arabayla gidilen kısmı (8km) virajlı dar yollar, yol daralıyor bir kısımda. Çıkarken Sağ taraf uçurum sol taraf dağ. Arabayı park edip yola tırmanış şeklinde devam ediyoruz. Bu süreçte çıkarken zorlu bir yol var. Yönlendirmeler çok eksik. Epey çıkıyorsunuz fakat daha ne kadar yol kaldı bilemiyorsunuz. Çıkınca tepede manzara güzel. Antik tiyatro belli kısmi bozulmuş olsada büyük oranı duruyor. Akustiği gayet güzel. Dönüş yolu ise tırmanırken yorulduğumuz defalarca dinlendiğimiz yolu 15-20dk da ve daha kolay şekilde indik. Piknik yapabilirsiniz, masalar var. Güzel keyifli ve yorucu bir yolculuk oldu. İşletmeye söyleyeceğim özellikle tırmanış için daha çok yönlendirme koymaları dahada sağlıklı olacaktır.'

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
oluröylebazen

ortada bir park var

Dağın başında Bi yer kesinlikle tavsiye ederim nefes kesici