Yılda 50 Gün Çalışıyorlar: 1 Saatte 6 Bin TL Kazanıyorlar
Saatlik Ücret 4 Bin 500 TL’den 6 Bin TL’ye Çıktı
Patozcuların geçen yıl 4 bin 500 TL olan saatlik çalışma ücreti, bu sezon 6 bin TL’ye yükseldi. Ancak bu rakam yıl boyunca elde edilen düzenli bir gelir anlamına gelmiyor. Patozcuların asıl çalışma dönemi fındık hasadının sürdüğü birkaç haftalık süreç.
Sezonda yaklaşık 50 günlük süreçte, iş yoğunluğunun yüksek olduğu günlerde çalışma süresi yaklaşık 20 saate kadar çıkabiliyor.
Sahilden Yükseklere Çıkıyorlar
Sahil kesimlerinde başlayan çalışma, buradaki hasadın tamamlanmasının ardından daha yüksek kesimlere taşınıyor. Böylece patozcular, fındığın farklı bölgelerde olgunlaşma ve toplanma zamanına göre sezonu takip ediyor.
Bu nedenle 45-55 günlük dönem, onlar için tek bir noktada geçirilen sabit bir çalışma süresinden çok, fındığın peşinden ilerleyen yoğun bir sezon anlamına geliyor.
Fındık Bol, Patozcuların İşi Yoğun
Bu yıl fındık da bol! Patoz sahibi Ahmet Yasin Sönmez, sezonun yoğun başladığını ve işlerin gece gündüz sürdüğünü belirtiyor. Sönmez, patozcuların zaman zaman eve gitmeden makinenin başında çalıştığını anlatırken, bu işin ailesinde dededen beri devam ettiğini söylüyor.
Fındık sezonu sona erdiğinde patozcuların bu yoğun mesaisi de bitiyor. Yılın geri kalanında ise farklı işlerle geçimlerini sürdürüyorlar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!





Yorum Yazın