Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay'dan HDP'ye İnceleme: 'Resmi Bir Bildirim Olmadı, Basından Okuduk'

Yargıtay'dan HDP'ye İnceleme: 'Resmi Bir Bildirim Olmadı, Basından Okuduk'

ATKN
28.07.2015 - 15:50 Son Güncelleme: 28.07.2015 - 16:11

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP hakkında Anayasa'nın 68 ve 69.maddelerinde belirtilen, 'Hiçbir siyasi parti suça teşvik edemez' hükmü uyarınca resen inceleme başlattığı basına yansıdı. HDP'li Meral Danış Beştaş soruşturmaya ilişkin kendilerine resmi bir bildirim gelmediğini söyledi. Beştaş, HDP hakkında inceleme başlatılacak bir dayanak olmadığını ve soruşturmanın Cumhurbaşkanının talimatıyla başlatıldığını söylerken, “Eğer bu Anayasa yürürlükten kalktıysa, kamuoyuna açıklasınlar” diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Star gazetesinin haberine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP hakkında Anayasa’nın 68 ve 69.maddelerinde belirtilen, “Hiçbir siyasi parti suça teşvik edemez” hükmü uyarınca harekete geçti. HDP hakkında resen inceleme başlatan başsavcılık, bu kapsamda basında çıkan haberler, parti hakkındaki şikayetler ile HDP’li bazı parti yöneticiler hakkında başlatılan soruşturmaları mercek altına alındı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu’nun, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın “Biz sırtımızı YPG’ye, YPJ’ye ve PYD’ye yaslıyoruz. Bunu söylemekte, bunu savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz”, Selahattin Demirtaş’ın ise “Halkımız, siyasi kurumlarımız, sivil toplum örgütleri, belediyeler, meslek örgütleri gibi bütün toplumsal yapılar kendi güvenlik tedbirlerini de geliştirmelidir” açıklamaları ile 'HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın PKK kuryesini Ceylanpınar’a götürdüğü' iddialarının yer aldığı görüntüleri incelemeye aldığı öğrenildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı olası bir kapatma davası, Anayasa Mahkemesi'nde karara bağlanacak.

HDP'li Beştaş: HDP'ye soruşturma için hiçbir dayanak yok

HDP'li Beştaş: HDP'ye soruşturma için hiçbir dayanak yok

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP hakkında soruşturma başlattığına dair haberleri bianet’e değerlendirdi. Soruşturmaya ilişkin kendilerine resmi bir bildirim gelmediğini söyleyen Meral Danış Beştaş, HDP hakkında inceleme başlatılacak bir dayanak olmadığını ve soruşturmanın Cumhurbaşkanının talimatıyla başlatıldığını söylerken, “Eğer bu Anayasa yürürlükten kalktıysa, kamuoyuna açıklasınlar” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’li vekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin açıklamasına da değinen Meral Danış Beştaş, “Dokunulmazlık ifade özgürlüğü konusunda değil, hırsızlık, yolsuzluk ve benzeri suçlarda dokunulmazlık onların işine yarıyor” dedi. Dokunulmazlıklarına rağmen tutuklu kalan ve davaları devam eden HDP vekillerini hatılattı.

Meral Danış Beştaş, HDP’ye soruşturma haberini şöyle değerlendirdi:

“Bize resmi bir bildirim olmadı, basından okuduk. Cumhurbaşkanının talimatının ardından Yargıtay zaman kaybetmeden soruşturma açmış gibi görünüyor, her zaman olduğu gibi.

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın inceleme başlattığı yönündeki haberleri takip ediyoruz. Ama bizim hakkımızda inceleme ve soruşturma başlatılacak hiçbir dayanak yok.

“Türkiye’de uzun süredir kuvvetler ayrılığı askıya alınmış durumda. Cumhurbaşkanı da birinci kuvvet olarak, tüm organları kendi denetimi ve talimatında olarak, Anayasa’ya rağmen bu ülkeyi yönetiyor. Hukuku tamamen rafa kaldırmış durumda. Yargının talimatla hem de Cumhurbaşkanı’nın kamuoyuna açık talimatıyla bu soruşturmayı başlatmasında, yargı camiasının kendisinin değerlendirmesi gerekiyor.

“Eğer bu Anayasa yürürlükten kalktıysa, kamuoyuna açıklasınlar. Halka böyle bir borçları var.”

Muhalefet: Seçilerek gelen herkesin siyaset yapma hakkına sahip çıkacağız

Muhalefet: Seçilerek gelen herkesin siyaset yapma hakkına sahip çıkacağız

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

İHD Genel Başkanı Türkdoğan: Talimatla iş yapma dönemi artık kapatılmalı

İHD Genel Başkanı Türkdoğan:  Talimatla iş yapma dönemi artık kapatılmalı
İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP ile ilgili inceleme başlatmasına tepki gösterdi. 

Yapılan uygulamaların eski, bayatlamış, ulus, devlet taktikleri olduğunu artık bıktıklarını ifade eden Türkdoğan, cumhuriyet savcılarına önerilerde bulundu. Türkdoğan, şunları kaydetti: “Bin 600 IŞİD militanı sınırdan geçerken yakalandı ve sınır dışı edildi. O cumhuriyet savcılarına şunu somak istiyorum. Bin 600 IŞİD militanını sınır dışı edenler kimse onlarla ilgili soruşturma açın. Çünkü siz yasa dışı silahlı örgüt üyesini sınırda yakalamışsınız sizin göreviniz onları gözaltına alıp, gerekirse işlem yapıp, tutuklamaktır. cumhuriyet savcıları bunlarla işlem yapamayıp siyasal söylemleriyle nedeniyle bir siyasi parti hakkında inceleme yapıyorsa Türkiye’de zaten adalet yok demektir.”

Hiçbir siyasi partinin kapatılmaması gerektiğini belirten Türkdoğan, 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin asla kapatılamayacak bir parti olduğunu gösterdiğini söyledi. Bu uygulamaların sonuç vermeyeceğini kaydeden Türkdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Örgütlü bir halk kendi partisini bir daha kurar. Ama Türkiye’de çok ciddi suçlar işleniyor. Aynı cumhuriyet savcıları Roboski katliamı ile ilgili niye dava açmadınız? Aynı cumhuriyet savcıları HDP mitingindeki arkasındaki güçleri niye açığa çıkarmadınız? 

Aynı cumhuriyet savcıları mitingden sonra Diyarbakır’da öldürülen sivil insanlarla neler yaptınız? Şu bilanço ile ilgili olarak devlet görevlilerinin karıştığı savaş suçları devlet görevlilerinin karıştığı suçlarla ilgili neler yaptınız, Ey cumhuriyet savcıları, bize bir cevap verin. Türkiye adliyesi talimatla iş yapma dönemini artık kapatmalıdır. Türkiye’de adalete olan güven dip yapmıştır. Eğer güveni tekrar teşhis etmek istiyorsanız bu tip seslere Türkiye adaleti kulak tıkamalı. Gerçekten işlenen ağır suçlarla ilgili etkin soruşturma yürütmelidir.”

Anayasa'da parti kapatma

Anayasa'da parti kapatma

Siyasi partilerin kapatılması Anayasa 68/4'te belirtilen hususlar üzerinden 69. Madde ile düzenleniyor. Siyasi partilerin kapatma davaları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının hazırladığı iddianamenin kabulüyle, Anayasa Mahkemesi’nde görülüyor.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?
Ne olmuştu?

Bahçeli'den Yargıtay'a HDP mesajı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, terör olayları ve bu çerçevede yürütülen operasyonlar ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada 'Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, teröristlere övgüler düzen, şehitlerimizin kanına giren çürümüşleri kınamaktan dahi imtina eden ve terörle arasına mesafe koyamayan Kandil siyasetçileri hakkında hemen devreye girmeli, hukuku çalıştırmalıdır' demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'parti kapatma' değerlendirmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ziyareti öncesi yaptığı değerlendirmede, HDP'nin kapatılmasına yönelik taleplerle ilgili 'parti kapatılmasına karşı olduğunu ancak yöneticilerinin bedelini ödemesi gerektiğini' söylemişti.

Kaynak: Star, Bianet, CHA ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0