Görüş Bildir
Haberler
Türk Sinemasında Kaliteli İşler Yapılabileceğinin Kanıtı 11 Yerli Film

Türk Sinemasında Kaliteli İşler Yapılabileceğinin Kanıtı 11 Yerli Film

Niwegundi R.
04.02.2015 - 17:46 Son Güncelleme: 05.02.2015 - 00:52

Türk sinemasının kalitesizliğinden dem vurur, kötü yapımlardan şikayet eder dururuz. Ancak filmlerin hepsi kötü değil elbette. Bu yüzden  özellikle son dönem Türk sinemasının parlayan yıldızı 11 filmi sizler için derledim. Bu kadar mı yani diye soracak olursanız elbette daha vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. YOL

1. YOL

Senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, yönetmenliğini Şerif Gören'in yaptığı 1981 yapımı filmde Tarık akan, Halil Ergün, Şerif Sezer başrolü paylaşmıştır. Filmde sıkıyönetim döneminde imralı cezaevinde bulunan ve  bir haftalık izin nedeniyle çıkan 5 mahkumun izlerini sürüyor. Bu kadar ana karakter üzerinden 5 ayrı hikaye anlatılmakta ve Yılmaz Güney'in ustalığı ile birbirine bağlanmaktadır.

 Yol filmi 1982 yılında Cannes' da Altın Palmiye ödülü kazanan iki Türk filminden birincisidir. (İkincisi: Kış Uykusu- NBC)

2. YAHŞİ BATI

2. YAHŞİ BATI

Ömer Faruk Sorak'ın yönettiği 2009 yapımı filmin oyuncu kadrosunda Cem Yılmaz, Ozan Güven ve Demet Evgar var. Filmde 1881 yılında Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in ABD başkanına gönderdiği hediyeyi ulaştırmakla görevli Teşkilatı Mahsusa üyelerinin vahşi batı maceraları ustaca anlatılmakta ve seyirci adeta o döneme götürülmektedir. 

Filmin sloganı: Burada yabancıları sevmezler, yerlileri hiç sevmezler

3. VİZONTELE

3. VİZONTELE

2001 yapımı bir Yılmaz Erdoğan filmi. Film adeta yıldızlar geçidi gibi; Yılmaz Erdoğan, Altan Erkekli, Cem Yılmaz , Demet Akbağ, Tolga Çevik, Şebnem Sönmez...

Daha önce hiç TV görmemiş Van/Gevaş'a TRT'nin bir TV bırakmasıyla olaylar başlar. Sürgün TRT görevlileri TV'yi kurmadan, alelacele geri dönerler. Belediye başkanı ve halkın TV'yi çalıştırmak için yaptıkları mücadele görmeye değer. 

Vizyona girdiği tarihte 3,5 milyon seyirci tüm zamanların seyirci rekorunu kırdı. Film o kadar sevilir ki bir çok repliği efsane olur. 

BKZ: Zeki Müren de bizi görecek mi?

BKZ: Ankaranın neresinden? Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı?

BKZ: Baba akü yok!

4. BİR ZAMANLAR ANADOLU'DA

4. BİR ZAMANLAR ANADOLU'DA

Film, bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikayesini konu almaktadır. Bu hikaye anlatılırken tren metaforu, rüzgarda başakların sallanması, siyah köpek gibi imgeler kullanmış ve eşsiz bir manzara sunulmuştur. Filmi izlerken akla Dostoyevski, Gogol, Tarkovski'nin gelmemesi imkansız. 

Bir Zamanlar Anadolu'da filmi Cannes'da ikinci ödül olan Büyük Ödülü kazanmıştır. Ancak Nuri Bilge Ceylan Türkiyede çok anlaşılamamıştır hala da anlaşılamıyor ya da anlamak istemiyoruz BKZ: Gişe rakamları

5. GÜNEŞİ GÖRDÜM

5. GÜNEŞİ GÖRDÜM

2009 Yapımı Mahsun Kırmızıgül filmi. Mayınların arasında Doğu'da bir Kürt sınır köyü. 25 yıldır iki tarafın arasında kalan çaresiz insanlar. Zorunlu göç uygulaması nedeniyle doğup büyüdükleri topraklardan, köylerinden ayrılmak zorunda kalan Altun Aileleri, köklerinden koparak bir bilinmeze doğru yola çıkarlar. Filmin ana teması Göç.

Yönetmenlerin parmak basmaktan korktuğu bir konuda(Kürt Sorunu) Kırmızıgül'ün bu filmi takdire şayandır. Lakin Kırmızıgül her ne kadar bu konuyu filme  taşımışsa da sorunu anlatmada cesur olmadığı, yüzeysel davrandığı eleştirilerine maruz kalmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. KELEBEĞİN RÜYASI

6. KELEBEĞİN RÜYASI

Yılmaz Erdoğan imzalı 2013 yapımı bu filmde, II. Dünya Savaşı döneminde Zonguldak'ta yaşayan genç şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun hayat hikayesini anlatıyor.Kıvanç Tatlıtuğ, Farah Zeynep Abdullah, Ahmet Mümtaz Taylan, Belçim Bilgin ve Mert Fırat'ın rol aldığı bu filmde ayrıca O dönemde şairlerin Mehmet Çelikel Lisesinde edebiyat öğretmeni olan Behçet Necatigil'i de Yılmaz Erdoğan canlandırmaktadır

Film 2013'te En İyi Yabancı film dalında Oscar aday adayı oldu.

7. AV MEVSİMİ

7. AV MEVSİMİ

Yavuz Turgul imzalı 2010 yapımı bu filmde bir cinayet araştırması sırasında hayatları altüst olan üç polisin hikâyesini anlatıyor. Filmde üç dev başrolde: Şener Şen, Çetin Tekindor ve Cem Yılmaz

Av Mevsimi başlı başına zengin imajları ve metaforlarıyla son dönemin en iyi filmlerinden.

8. HÜKÜMET KADIN

8. HÜKÜMET KADIN

Ay Lav Yu ile kendini ispatlayan Sermiyan Midyat'ın 2013 yapımı filmde okuma yazma bilmeyen, 8 çocuk annesi Xate'nin (Demet Akbağ) belediye başkanlığına seçilmesi ve yaptığı icraatlar anlatılıyor. Film o kadar sevildi ki devam filmi olan Hükümet Kadın 2 çekildi.

9. PROPAGANDA

9. PROPAGANDA

1999 yapımı filmin yönetmeni Sinan Çetin. Yüzyıllardır beraber yaşayan bir halkın(Bkz:Kürtler) kasabanın ortasına çekilen bir sınır hattı ile ayrılmasını, buna rağmen dikenli tellere ve merkezi otoriteye karşı hayatlarını nasıl savunduklarını trajikomik bir şekilde mükemmel bir görsel ile anlatıyor. 

Filmde Kemal Sunal, Metin Akpınar, Meltem Cumbul, Rafet el Roman rol almakta ve ayrıca bu film Kemal Sunal'ın oynadığı son filmidir.(Bkz: Rahmetle anıyoruz)

10. İKİ DİL BİR BAVUL

10. İKİ DİL BİR BAVUL

Filmden çok belgesel türüne yakın bir yapım. Öyle ki sanki gerçek hayatın bir kesitini izliyormuşuz hissine kapılıyorsunuz. İlginçtir ki Doğal ve sade bir film olması amaçlandığı için başrol için replik yazılmadı.Filmin sahneleri, gerçek bir ortamda hiçbir değişiklik yapılmadan kaydedildi ve hiçbir sahnede, filmdeki kişilere 'tekrar bunu yap' denmedi ve tekrarlanmadı. 

Özgür Doğan ve Orhan Eskiköy tarafından yönetilen 2008 yapımı filmde bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır.

Adana Altın Koza Film Festivali'nde 'En İyi Film' ve 'Büyük Jüri Özel Ödülü', Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi İlk Film Ödülü' ve Abu Dabi Uluslararası Ortadoğu Film Festivali'nde 'En İyi Ortadoğu Belgeseli' ödülü dahil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. EŞKİYA

11. EŞKİYA

Bu filmi eklemeden olmaz dedim. 1996 yapımı ve Şener Şen'in muhteşem oyunculuğunu sergilediği bu filmi ve film müziklerini anlatmak için kelime bulamıyorum. En iyisi izleyin siz karar verin.

12. BONUS

12. BONUS

Linkteki videonun yukarıdaki hangi filmden alındığını bulana yıldızlı pekiyi ile birlikte kocaman bir aferin :) Ha bir de entellektüellik payesi.

https://www.youtube.com/watch?v=JoBsrBAAKCc

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
9
6
2
1
1
0